Zobrazit přihlášovací formulář

Bezmasá jídla

Přidat recept
(recept si oblíbilo 49 návštěvníků)

UHLÍŘINA-STAROČESKÉ VENKOVSKÉ ČESNEKOVÉ JÍDLO PODLE MANŽELOVY BABIČKY.

0.0
UHLÍŘINA-STAROČESKÉ VENKOVSKÉ ČESNEKOVÉ JÍDLO PODLE MANŽELOVY BABIČKY.

Potřebné ingredience

Tento rozpis je pro 4 osoby jako hlavní jídlo, k večeři dělám o něco méně.8 středních brambor, 6 vajec, 6 lžic polohrubé mouky, 6-8 lžic hladké mouky, 2 lžíce oleje, 2 hrsti nasekané zelené natě petrželky, libečku a celeru, 6 stroužků česneku, 4lžíce sádla, sůl, vysoký anebo dostatečně velký hrnec.

Postup přípravy

Tohle jídlo patří mezi nejoblíbenější jídla manžela už z jeho dětství a když jsem se uhlířinu naučila vařit, tak jsem mu udělala asi největší radost trvající celý život :-))). A naše děti, když se zeptám, co mám uvařit v neděli na oběd, neřeknou řízečky nebo pečené kuře, ale přejí si uhlířinu. Tak tedy vkládám recept. Přiznám se, že když jsem ji jedla ještě před svatbou u budoucích tkánů - říkala jsem si, co že mně to naskládali na ten stůl ??? Ale je to opravdu moc dobré a určitě ZDRAVÉ jídlo:
Brambory oškrabeme, nakrájíme na kousky a dáme vařit do osolené vody. Hrnec vybíráme o hodně větší, protože vody musíme dát mnohem víc, než je potřeba na brambory, budeme tam totiž po chvilce ještě přidávat vařit noky. A aby noky dostatečně plavaly a voda nám neutíkala z hrnce, je dobré mít větší hrnec, než bychom čekali. Já používám hrnec, co mám na vaření špaget, ale nepoužívám tu vnitřní "cedníkovou" část. Tak jsme tedy dali vařit brambory a stopneme si od začátku jejich varu asi 15minut. Teď si připravíme noky: do kastrůlku rozklepnu vajíčka, přidám olej, sůl, a polohrubé a hladké mouky tolik, abych pomocí vidličky umíchala těsto na noky dostatečně husté, které nebude samovolně stékat ze lžíce. Spíš jakoby spadne. Je to těžké, praxi získávám už 20let, protože babička samozřejmě nic neměřila a dělala vše odhadem, už to dělám stejně. Když bude těsto řídké, přidejte trošku hladké mouky, kdyby se vám zdálo příliš husté, kápnětet vodu. Těsto nechám chvíli stát, mezi tím si do jiného menšího kastrůlku nasekám zelené bylinky a utřu nebo promáčknu česnekovačem česnek. Brambory nám už vaří asi těch 15minut, kousek vyndáme a pokud jsou téměř hotové (takové, že ještě chviličku potřebují), je to přesně chvilka na zavaření noků. Velkou polévkovou lžící děláme noky a ty vkládáme do vařící vody nad brambory (brambory ve vodě stále vaří). Noky mohou mít jakýkoliv tvar, čím kostrbatější, tím u nás oblíbenější. Přikryjime pokličkou, necháme jen škvírku, aby nám to neuteklo a vařím a si 5minut. Do malinkého kastrůlku si nachystáme sádlo a dáme na vařič rozpustit - dodá tomu jídlu takový šmrnc. Po 5ti minutách noky vyplavou, jednu vytahneme a zkusíme, jestli je uvařená. Pokud ano, vodu vypneme a teď pozor-vodu z brambor a noků slíváme do kastrůlku se zelenou natí a česnekem, až máme kastrůlek naplněný, zbytek slejeme, jak jsme zvyklí, do dřezu. No a v podstatě je hotovo. Česnekovou polévku ochutnáme, je-li třeba přisolíme. Na talíř nabereme dohromady noky a brambory a polijeme rozehřátým sádlem-jen lehce. Vedle do misky dáme česnekovou polívčičku. My k tomu ještě děláme hlávkový salát. No a jak se tohle jí? Velkou lžící polévka, noky a brambory. Pokud máme salát, tak k tomu dávám i vidličku, protože hlávkový salát se lžící špatně nabírá :-))).
Hlavně se musí v puse smíchat brambory a noky a polívka. Tak tedy hned po sobě si to dejte do pusinky a vzpomínejte na staré časy, jak vařily naše pra pra babičky.

Vysoký hrnec je nejlepší.

Nakrájené brambory zalijeme hodně vodou, osolíme a dáme vařit.

Brambory vaří, tak si nachystáme noky: vejce, sůl,olej, hl. a pol.mouka.

Těstíčko na noky-tak AKORÁT.

Do kastrůlku na polévku si nachystám zelené natě a česnek-zatím nesolit !!! Voda z brambor je osolená, když tak solit, až po ochutnání.

Brambory jsou téměř uvařeny, tak k nim přidám noky´.

Pol.lžíci vkládám noky do vařící vody nad brambory.

Připravené sádlo na rozpuštění.

Vodu z noků a brambor slijeme do kastrůlku na polévku- a česneková polévka je hotová.

A je hotovo-hurá ke stolu !!!!!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

krišon 13. 8. 2015, 8:06
Taky jsem u babičky vyrostla na uhlířině (Merklín okres Plzeň-jih) u nás se polívala přepuštěným máslem a k ní byl vždy okurkový salát ....
P.A.V.L.A 12. 8. 2015, 17:30
(Y) (Y)
sylča 12. 8. 2015, 11:56
Uhlířina, milované jídlo mého mládí od babičky, pak od mámy. Manželka nezná, tak jí zkusím udělat (právě zkouším) svým dětem. Tak jak je napsaná (zatím bez česnečky), mám připravený tvaroh na posypání. A pokud se povede, těším se na večer. To se to co zbyde dá na pánvičku a opeče na sádle a škvarkách. Neznám nic lepšího, s kyselou okurkou! Vlasta
LHL 16. 11. 2012, 13:03
Stane se něco, když dám brambory a noky do té česnečky?
AliceM 16. 11. 2012, 13:11
@LHL Hm, Lenko, asi nic, ale nikdy jsem to tak neďělala. U nas se to podává vedle sebe :-)
LHL 19. 11. 2012, 9:15
@AliceM Vyzkoušela jsem recept k páteční večeři. Vynikající, nemá chybu. (Y) Ale dle předpokladu se manžel ptal, proč má ty "nudle" vyndané z polévky a nasypal si brambory a noky do misky k česnečce. My ostatní jsme to měli každé zvlášť a zařazuji do našeho jídelníčku (Y)
AliceM 20. 11. 2012, 17:18
@LHL ,-) ,-) ,-) ,-) ,-)
novackova 16. 11. 2012, 12:35
tohle je u nás taky nej jídlo ,klidně ho rodinka vymění i za řízky (F)
AliceM 16. 11. 2012, 13:10
@novackova U nás je to stejné - a "dětem" je 18 a 24 :-)
novackova 16. 11. 2012, 15:00
@AliceM u nás kluk jeden 17 a druhýmu je 20 a už to u nás jedla i něvěsta a taky dobrý,dělám to do 5 l hrnce a apk to uzobávaj i studený (F)
AliceM 16. 11. 2012, 15:22
@novackova No tak to mám pocit, že jsme u nás doma |:o).
Ivik79 3. 12. 2010, 18:23
to vypadá velmi dobře (clamp) (clamp) (clamp)budu muset vyzkoušet (Y) (Y) (Y)
AliceM 4. 12. 2010, 16:04
@Ivik79 To je fakt naprosto obyčejná babičkovská dobrota :-) :-) :-) :-) :-)
Hanidlo 21. 11. 2008, 10:58
Alice (hello), tohle jídlo máme moc rádi (zajic)Když jsem se seznámili s manželem a já k nim šla na seznámení, tak to jeho mamča dělala na jeho přání. Já když jsem to viděla, jsem nechápala, co je na tom dobrýho 8-| A když jsem ochutnala, tak to rázem patří mezi naše nej. Vyzkouším i s tou polívečkou, dobrý nápad. Hanka :-) (F)
AliceM 21. 11. 2008, 23:44
@Hanidlo ;-) ;-) ;-) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) Taky si pamatuju, jak jsem se na to poprvé tvářila :-)
jájina 18. 5. 2008, 9:05
Také děláme, u nás pod názvem havířina. Ale bez té polívčičky, takže určitě vyzkouším (Y) Díky.
AliceM 18. 5. 2008, 11:43
@jájina (L) (flower) (flower) (flower) (flower)
Lupami 17. 5. 2008, 19:06
já teda tohle vidím poprvé a napsat to jako "moderní" recept tak to ani nečtu,ale že to dělali už pra pra pra babičky tak to hned zítra vyzkouším, miluju ty babičkovské receprty (zajic)
AliceM 18. 5. 2008, 11:43
@Lupami Lucko, já právě taky (radost), mám doma knihu receptů po babičce z roku 1915 a peču i jeden vánoční podle ní - jsou to "dámské koláčky" (zajic). Musím se podívat, jestli jej vůbec mám v receptech ;-). Tak pak napiště, jak vám to chutnalo (L) (L) (L).
Zirafka.Kacka 6. 5. 2008, 20:59
Hned bych si dala (pl), určitě brzy vyzkouším, díky za recept (L) (Y)
AliceM 7. 5. 2008, 11:30
@Zirafka.Kacka Káťo, pak napiště, jak vám chutnalo (L) (L) (L)!
Jaruš53 6. 5. 2008, 20:39
U nás se uhlířina dělá, když zbydou bramborové knedlíky, houskové knedlíky. Nakrájím na kousky a orestuju na pánvi na trošce sádla se škvarkama. Uvařím brambory, rozštouchám a přidám osmaženou cibulku. Orestované knedlíky potom přidám k rozštouchaným bramborům. Vše promíchám dohromady. Jako přílohu k tomu dělám salát z kysaného zelí. Moc nám to chutná. Recept mám také od babičky. (Y) (Y) :-)
AliceM 7. 5. 2008, 11:29
@Jaruš53 Jarmilko, to je tedydobrá kombinace, tohle by mě také nenapdalo a může to být dobrota :-), ty naše babičky uměly spotřebovat všechno - cibulka a škvarečky udělají zázraky ;-) ;-) ;-). Tohle 100% vyzkoušíme. (flower) (flower)
Jaruš53 7. 5. 2008, 21:58
@AliceM Jestli to vyzkoušíte, tak mi napište , jak Vám chutnalo. (pl) (B) (L)
AliceM 7. 5. 2008, 23:27
@Jaruš53 Určitě napíšu, jen musím počkat, až budou knedlíky ;-) ;-) ;-). (flower) (flower)
Maňáková 6. 5. 2008, 18:35
Alice, my tohle jídlo děláme také velmi často, jen bez té polévky a místo pouhým sádlem ho poléváme cibulkou osmaženou na sádle a vylepšujeme párečkem ;-)
AliceM 6. 5. 2008, 20:16
@Maňáková ;-) ;-) ;-) ;-) Taky dobrůtka (zajic). Tak to zkuste i s tou česnečkou :-) :-) :-). (L) (L) (L)
Maňáková 6. 5. 2008, 20:24
@AliceM jj díky za tip, určitě vyzkoušíme (L)
Zrušený účet 6. 5. 2008, 18:05
Tak já se přiznám, že jsem o tomhle jídle ještě neslyšela. Pročetla jsem si váš návod a musím říct, že mi to vůbec složité nepřipadá. Zajímá mě ta kombinace brambor a noků jak to asi chutná. Normálně tyhle dvě složky dohromady nedávám. Rozhodně vyzkouším. :-)
AliceM 6. 5. 2008, 20:15
@ No právě stejně jsem se divila, když mi to budoucí tchánové naservírovali poprvé ;-) ;-) ;-) ;-). Ale je to opravdu dobré |:o). (hello)
čarodka2 5. 5. 2008, 20:52
Moc jsem o tomhle jídle slyšela, nikdy ho nejedla a tak dík za vložení receptu, pokusím se o něj brzo.
AliceM 5. 5. 2008, 23:30
@čarodka2 Určitě vyzkoušejte :-$. A ať chutná (pl) (pl). (L) (L) (L)
novackova 5. 5. 2008, 7:36
ahojky ,tak to je naše oblíbené jídlo,jenom brambory rozšťouchám s cibulkou udělanou na másle a pak tam přidám noky a jíme taky s česnečkou ,je to velká dobrota ,dělám pro 4 lidi ve velkém hrnci a kluci to uždibujou i studeny (F) (L)
AliceM 5. 5. 2008, 11:00
@novackova ;-) (L) (L) (hello)
JJJarča 5. 5. 2008, 7:19
Jééé, to jsme také vždycky vařili...akorát ne s česnečkou, ale buď jsme polévali sádlem se škvarkama, anebo sypali tvarohem a také jěště polili sádlem .Vařila to babička a mamina se také snažila zařadit to do jídelníčku - moc nám to ale s bráchou nejelo:::.
AliceM 5. 5. 2008, 11:00
@JJJarča My tohle rádi, ale bez česnečky si to nedokážu představit ;-) ;-) ;-).

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie