Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 729 návštěvníků)

OBLIŽPRST - konečně vychytaný!!!

0.0
OBLIŽPRST - konečně vychytaný!!!

Potřebné ingredience

Těsto: 6 vajec , 120 g moučkového cukru, 2 PL kakaa, 120 g polohrubé mouky, 1 kypřící prášek, 60 ml oleje. Žloutkový krém:5 žloutků, 2 dcl mléka, 4 PL hladké mouky, 1 vanilkový cukr, 250 g másla, 50-70 ml rumu ( podle vlastního uvážení, já dávám 70 ml) , 3 PL moučkového cukruSněhová pěna: 5 bílků, 300 g moučkového cukru, granko nebo Nesquik na posypání

Postup přípravy

Kdysi na letišti v Popradu jsem měla tento moučník. Až tady na MMB jsem zjistila, že se to jmenuje Obližprst. Vyzkoušela jsem snad všechny, ale ani jeden nebyl takový, jaký jsem tenkrát měla. Buď se mi rozjížděl krém nebo sníh nebyl takový, jaký je třeba v Indiáncích. Konečně po několika pokusech, jsem spokojená a je přesně takový, jako tenkrát. Perfektně drží jak krém, tak sníh!

Těsto: Žloutky vymícháme s cukrem, přidáme kakao, olej, mouku s práškem do pečiva. Nakonec opatrně vmícháme sníh, který jsme vyšlehali do tuha. Rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme při 200°C asi 25 minut. Já peču v horkovzduch na 180°C asi 20 minut. Respektujte vlastní troubu. Po upečení necháme vychladnout.

Krém: Nad párou si ušleháme žloutky s mlékem, moukou, vanilkovým i moučkovým cukrem do zhoustnutí, počítejte tak 5-7 minut. Nakonec přidáme rum a necháme ještě jednou nad párou ztuhnout. Po vychladnutí postupně přidáváme do krému máslo. Pořádně vyšleháme.

Sněhová pěna: Bílky dáme do hrnce a nejprve ušleháme do tuha!!! Teprve POTOM dáme nad páru a postupně přidáváme cukr. Vyšleháme do tuha tak, až te sníh krásně táhne.

Na korpus natřeme žloutkový krém, na to dáme sněhovou pěnu a hustě posypeme kakaem.

Vymíchané těsto

...dáme na pečící papír...

...a upečeme. Po upečení necháme vychladnout.

Připravíme si nad párou žloutkový krém

...takto vypadá po vymíchání nad párou...necháme vystydnout...

...postupně přidáme máslo...

...potřeme jím korpus...

...takto by měla vypadat sněhová pěna

na žloutkový krém dáme sněhovou pěnu a posypeme kakaem

Drží perfektně a mohla jsem dokonce hned krájet řezy!!!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

srneckova 5. 1. 2016, 20:49
ten je moc dobrý (Y) (Y) (Y)
milu 5. 1. 2016, 19:39
Znám ho je moc výborný,recept mám od mojí tety ze Slovenska hezkou řádku let.Mám ho pod názvem Fajn koláč a místo kakaa navrch strouhám čokoládu. Jinak je to náš top dezert :-)Doporučuji vyzkoušet! (Y)
P.A.V.L.A 28. 5. 2015, 18:40
(Y) (Y) (Y)
01MAJA 28. 5. 2015, 14:59
Prosím může to být k jídlu i za 3 dny.když ti bude v lednici? Diky za odpoved
Karelia 30. 5. 2015, 21:17
@01MAJA Jé, tak to netuším, u nás nevydržel ani dva dny :-)
filidr 31. 5. 2014, 10:15
vypadá nádherně, sliny se mi sbíhají, ale problém je v tom, že my nemáme rádi sladký šlehaný sníh, nejíme ašanty apod., co kdybych dala místo sněhu šlehačku ?
Martiline 31. 5. 2014, 6:54
Musím autorce poděkovat. Něco tak dobrého jsem už dlouhý čas nejedla. Peču kvanta moučníků - od jednoduchých po složité, ale tento naprosto předčil má očekávání (Y) . Pro ty, kterým nechtěl žloutkový krém ztuhnout: stalo se mi to samé, až pak jsem zjistila, že je třeba mít hrnec se slabými stěnami ponořený v horké vodě a ta voda musí slabounce vřít. Pak tuhne v mžiku. (dance)
gabule09 4. 5. 2014, 13:34
|:o) |:o) |:o) |:o) Vypadá užasně ,-) ,-) ,-)
Vera N 25. 2. 2014, 21:01
(Y) (Y) (Y)
SPEJCHY 22. 2. 2014, 8:10
(Y) zkusim ten sníh jednou udělat podle vás...tento moučník dělám už léta...já zas mám vychytavku na sníh toto: 5 bilku,30dkg cukru krupice,lžice a půl studené vody....dáme na plotýnku,kterou mame na 1 stupen,nebo plyn úplně nasporo a šleháme a šleháme... konečně jsem našla způsob,jak mě nepálí ruka od páry při šlehání ,-) jinak to je od cukrářky recept,takto dělám i sníh do trubiček (F) (L)
kubjatovaz (upraveno) 22. 2. 2014, 13:52
Děkuji za recept-přesně něco takového jsem hledala.Zítra jdu na to (C)Tak myslím,že se celkem povedla-jen sníh jsem možná přešlehala.Měla jsem ho jako sýr cottage,ale vrch jsem posypala skořicí takže v pohodě se to schovalo.
Petttt 31. 3. 2013, 10:47
|:o) Mouční k je výborný vše krásně ztuhlo (L)i našemu (Z)který je vybíravý moc chutná (F) (Y)
jeremy 18. 3. 2013, 18:10
(clamp) (clamp) (clamp)
vla16 1. 3. 2013, 10:51
Dnes jsem dělala poprvé, ještě jsme je neochutnali, vše mi krásně ztuhlo, ale to těsto bylo dost tuhé než se do něho přidal sníh. Měla jsem to tak správně, nebo byla někde chyba? (L)
framile 3. 2. 2013, 20:01
Zdravím všechny... ráda bych přispěla radou jak na krém (H) - nesmí se šlehat v PLASTOVÉ MÍSE !!!!! ,-) Pokud použijete hrnec, nerezovou či keramickou mísu, krém ztuhne tak, jako autorce Monči (Y) (clamp). Recept je úžasný a rozhodně všem doporučuji |:o) (flower)
sklenenkaLenka 20. 11. 2012, 14:19
Vypadají báječně. Děkuji za inspiraci. (Y) (clamp)
tulipanka 20. 11. 2012, 10:13
(Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp)
Petulinkaaa 20. 11. 2012, 9:35
prosím na jak velký plech děláte řezy? :-$
Petulinkaaa 20. 11. 2012, 14:05
@Petulinkaaa Nemám slov!! (clamp) (clamp)Řezy jsou hotové a je to taková dobrota!! (Y) (Y) :-)Krásně vše ztuhlo a jsou naprosto vybornýý!! |:o) |:o) (clamp) (L)
hanulkapus 12. 10. 2012, 20:24
Výborný recept (Y) chvilkama jsem měla strach že do toho krému už máslo nemůžu zamíchat jak moc mi zhoustl...fakt perfektní :-)
Prokopcka 18. 7. 2012, 21:47
Už jej máme v ledničce na zítřejší ráno - krém ztuhnul přesně po 5-ti minutách šlehání nad parou, sníh jsem udělala raději vařený, více se našlehá a nenapaluje se na mísu a efekt na chuť je stejný. Moc děkuji, je to výborné, oblízla jsem všechny míchačky a stěrky (Y) (Y) (Y)
Dada34 15. 7. 2012, 14:36
(Y) (Y) (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie