Zobrazit přihlášovací formulář

Nápoje, drinky

Přidat recept
(recept si oblíbilo 380 návštěvníků)

Vaječný koňak (výborný, krémovitý)

0.0
Vaječný koňak (výborný, krémovitý)

Potřebné ingredience

4 žloutky, 1 vanilkový cukr, 17 dkg cukru moučky, 1 slazené kondenzované mléko SALKO, 1 sklenka polotučného mléka, rum - množství dle vlastního uvážení na dochucení, přidává se až po vychladnutí, neprochází tepelnou úpravou

Postup přípravy

Uvedené suroviny smícháme, vložíme do horké vodní lázně a na sporáku za stálého míchání zahříváme, hmota mírně zhoustne. Když při zkoušce teploty hmoty cítíme, že nás už pálí na prstu, přendáme základní hmotu na koňak s nádobou do studené vodní lázně a dále metličkou šleháme do vychladnutí. Přidáme rum, množství takové, jaké vyhovuje (250 - 300 ml).
Příprava není vůbec složitá, koňak je trvanlivější a hlavně krémovitý, protože prochází tepelnou úpravou. Recept jsem získala před mnoha lety od své přítelkyně Aničky, jiný recept už nepoužívám, protože tento je prostě skvělý.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Marťačka 14. 12. 2008, 17:52
|:o) Tak jsem zkusila první lahev i s okoštováním a koňak je Ilonko opravdu vyníkající. (clamp) Díky moc za Váš recept. (L) Vyšlo mi to osobně asi na 3/4litru. Rumu jsem tu měla zbytek - 250ml a je to OK. I jsem tu podle jednoho komentáře ubrala cukru a taky dobrý. Ještě jsem se chtěla zeptat, prochází koňak v té vodní lázni varem? Já jsem v něm měla totiž zbytky žloutků a ještě jsem ho před litím do lahví musela přecedit. *-) (smich) Ale možná to bude mojema gramlavýma rukama při míchaní. ;-) ;-) Ještě pár várek udělám a přidám lahvinku babičkám pod stromeček. (kolednici). Zbytek nechám doma-koňáček my s tatoušem rádi. :-) ;-) Tak na zdraví kuchařinky a ať se dílo daří. (D) (D) (D) (andel) (andel) (andel) (andel) (andel)
Illen 14. 12. 2008, 20:11
@Marťačka (F)Martino, velmi jste mne potěšila komentářem, hlavně, že jste spokojena. Já při přípravě nemívám kousky žloutků, zahříváním na vyšší teplotu v podstatě nedochází k varu, já hmotu odstavím, když začne houstnout a při zkoušce mne už pálí na prstu. Podobnou úpravou připravuji nugátový krém do cukroví, nebo na řezy. Když mi zbyde, přidám piškoty navlhčené rumem, oříšky, nebo kokos a mám nádivku také na slepování cukroví (najdete v mých receptech, ID 124940). Přeji Vám krásné a pohodové Vánoce, mějte se moc hezky. Ilona (F) (banky) (andel) (F) (banky) (andel) (F) (banky) (andel) (F)
Marťačka 20. 12. 2008, 11:41
@Illen (banky) (andel) Ilonko pro vás: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=33883 (L). Lahvičky přidám jako bonus k vánočním dárkům. :-) Ještě 1x velké díky za recept. (clamp) (andel)
Illen 27. 11. 2008, 21:36
(F) Jarmil, množství vychází asi na 1 l. Záleží na tom, jak velké jsou žloutky, kolik přidáte rumu. Já jsem s rumem opatrná, dávám tolik, kolik jsem v receptu uvedla, ale v jiném receptu jsem měla na stejné množství dokonce 1/2 l rumu (to byl jen šlehaný koňak bez tepelné přípravy). Koňak přelívám do lahve s obsahem asi 750 ml, zbytek nechám ve skleničce asi 200-250 ml, na ten už čeká manžel. Dejte vědět, pokud jej budete dělat, myslím si, že Vás příprava koňaku nezklame. Mějte se moc hezky, hezké vánoce a dobrou pohodu přeje Ilona. (F) (banky) (andel) (F) (banky) (andel) (F)
Pavla s 24. 11. 2008, 14:18
také tak dělám , ale dávám do vychladlého konaku , oloupanou celou vanilku , a láhev uzavřu a to je potom panečku chut |:o) |:o) |:o) (L)
Illen (upraveno) 24. 11. 2008, 20:44
@Pavla s Pavlo, děkuji za komentář, ta vanilka je určitě skvělá, je bez chemie a žádný vanilkový cukr ji nenahradí. Občas je problém vanilkové lusky sehnat. Mějte se moc hezky, krásné vánoce přeje Ilona. (stromecek) (andel) (stromecek) (andel) (stromecek) (andel) (stromecek)
Dakota 24. 11. 2008, 14:14
(Y)báječný, včera jsem ho vařila (D)protože k receptům se syrovýma, tepelně neupravenýma žloutkama nemám nějak důvěru :-$je opravdu moc dobrý, jen bych příště ubrala cukr, zdá se nám dost sladký, do vánoc stejně nevydrží, chodím ,,koštovat" tak do další várky zkusím míň cukru :-)
Illen 24. 11. 2008, 19:17
@Dakota Dášo, díky za komentář, snažím se poskytnout recepty pouze osvědčené, které sama mám oblíbené. Když jsem se vdala, tak jsem dostala několik receptů na vaječný koňak, jen mixované suroviny, bez tepelné úpravy. Koňak byl sice dobrý, ale řídký. Tento má skutečně krémovitou konzistenci, proto jej dělám raději, navíc manželovi moc chutná. Určitě lze dát méně cukru, v původním receptu bylo množství 15 - 20 dkg. Ještě vložím znovu recept na nugátový krém, který je též šlehán v horké vodní lázni. Mějte se moc hezky, krásné a pohodové vánoce Vám přeje Ilona. (banky) (andel) (banky) (andel) (banky) (andel)
Jaruš53 27. 11. 2008, 18:01
@Illen Ilonko, prosím Vás jaké množství asi z této dávky máte? Děkuji (L) (L)
Illen 27. 11. 2008, 21:38
@Jaruš53 Jarmil, množství vychází asi na 1 l. Záleží na tom, jak velké jsou žloutky, kolik přidáte rumu. Já jsem s rumem opatrná, dávám tolik, kolik jsem v receptu uvedla, ale v jiném receptu jsem měla na stejné množství dokonce 1/2 l rumu (to byl jen šlehaný koňak bez tepelné přípravy). Koňak přelívám do lahve s obsahem asi 750 ml, zbytek nechám ve skleničce asi 200-250 ml, na ten už čeká manžel. Dejte vědět, pokud jej budete dělat, myslím si, že Vás příprava koňaku nezklame. Mějte se moc hezky, hezké vánoce a dobrou pohodu přeje Ilona. (F) (banky) (andel) (F) (banky) (andel) (F)
jyrčuk 9. 10. 2010, 17:37
@Illen (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (Y)
Illen 9. 10. 2010, 18:11
@jyrčuk (F) Oli, zdravím Vás, děkuji za Váš pozdrav. Mějte se moc hezky (L) (clamp) (clamp) (F) (jablka) (F) (jablka) (F) (jablka) (F) (F

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie