(recept
si oblíbilo 364 návštěvníků)
Úžasná domácí VEKA

Potřebné ingredience
275 ml mléka
1 velké vejce
3 ČL oleje
1 ČL citronové šťávy (popř. citronky, limetky, ...)
2 ČL soli
0,5 ČL cukru
500 g hladké mouky
2,5 ČL sušeného droždí
Postup přípravy
Přísady dáme do pekárny v pořadí, v jakém jsme zvyklí, tedy nejdříve tekuté, pak sypké a nakonec droždí.
na pekárně nastavíme program \"Těsto\" (mám pekárnu Moulinex a program trvá 1h30min).
Poté vykynuté těsto ještě trochu přepracujeme na pracovní desce, rozdělíme na poloviny a uděláme dva válečky - raději tenčí a delší, protože těsto má tendenci se při kynutí stahovat, a necháme na teplém místě asi 50 minut kynout.
Poté dáme pést do vyhřáté trouby na 180° asi na dobu 25 minut, raději se však řiďte zkušenostmi s vlastní troubou.
na pekárně nastavíme program \"Těsto\" (mám pekárnu Moulinex a program trvá 1h30min).
Poté vykynuté těsto ještě trochu přepracujeme na pracovní desce, rozdělíme na poloviny a uděláme dva válečky - raději tenčí a delší, protože těsto má tendenci se při kynutí stahovat, a necháme na teplém místě asi 50 minut kynout.
Poté dáme pést do vyhřáté trouby na 180° asi na dobu 25 minut, raději se však řiďte zkušenostmi s vlastní troubou.

......... nachystané ingredience před mícháním v pekárně

....... těsto po vykynutí v pekárně

.......... těsto rozdělíme na dva válečky

....... o 50 minut později :-)

......... hotové upečené veky
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Liba706
(upraveno)
4. 1. 2019, 23:31
Vypadá dobře, budu muset ji vyzkoušet

nahlásit

Jitaku
(upraveno)
4. 1. 2019, 11:33



nahlásit
Zuziszal
(upraveno)
23. 3. 2018, 14:23
Dnes som ju skúsila a vydarila sa dobre, je výborná. Skúsila som pridať ešte 1 lyžicu domáceho kvásku a nemalo to chybu.


nahlásit

simeks
(upraveno)
27. 12. 2016, 23:40
Dneska jsem ji vyzkoušela, když přišla návštěva, Teda před tím než přišla. A snedlo by se víc, kdyby byla, byl o ní veliký žalem, jak byla dobrá. Děkuji
nahlásit
srneckova
(upraveno)
24. 12. 2016, 9:15
tak tu musím vyzkoušet



nahlásit
looper
(upraveno)
23. 12. 2016, 18:35
Právě jsem si udělal chlebíček s domácím bramborovým salátem a čerstvě upečenou vekou a je to LUXUS!!!!
Veka nemá chybu, chuťově naprosto dokonalá, pekl jsem ji ale v tradiční kachlové peci, tak možná ještě to tomu dalo extra kvalitu. Vřele recept doporučuji.


nahlásit
Markyms
(upraveno)
27. 9. 2016, 22:16
Podle tohoto receptu peču veky už asi půl roku a vždy se povadla. Jen teď poslední dobou mi veka při pečení podélně praskne. Čím to může být? Před tím celou dubu nic a teď třikrát po sobě prostě praskla

nahlásit
JanaKov2
(upraveno)
9. 4. 2016, 12:06
Děkuji za recept, vypadá skvěle a za pár dní bude příležitost ji vyzkoušet!
Pokud se povede, zůstanu u vašeho receptu a už nebudu kupovat ty obchodové









nahlásit
Mariankak3
(upraveno)
5. 9. 2015, 6:35
Tak já jí dělala už několikrát....a je opravdu výborná, i těsto nadýchané..nemám co dodat
dělám ji pořád a už nekupuji



nahlásit
clear30
(upraveno)
1. 1. 2015, 12:39
tak včera vyzkoušeno a moje poznatky - lepší je vyválet dlouhého hada ručně, než stáčet obdélník po rozválení válečkem...a taky, lepší je potřít olejem než vejcem
jinak krásně nadýchané těsto, není suchá
ale teda já osobně musela dát jen 250 ml mléka, když jsem dala při první várce 275 musela jsem dost mouky přidávat
každopádně díky za recept! s pekárnou je to záležitost chvilky, taková veka...



nahlásit
matyter
(upraveno)
31. 12. 2014, 11:11
Tak nevím kde jsem udělala chybu, mám také pekárnu Moulinex. Zatím teda veka kyne, ale těsto je rozdrobené
Tak nakonec jsem musela první pokus vyhodit a teď se mi míchá druhý, dala jsem více mléka a konečně z toho snad vzniknou veky



nahlásit

koki01
(upraveno)
31. 12. 2014, 11:10
@matyter
Marcel já dělala a nevím jestli to bylo sušeným droždím (to nerada používám) ale těsto nic moc, veky byly jak beton

nahlásit
matyter
(upraveno)
31. 12. 2014, 11:13
@koki01
Já dávala nejdřív čerstvé, to do toho těsta co se nepovedlo a teď jsem tam zkusila dát sušené (já v pekárně zase používám spíš to, ale měla jsem tu ještě droždí z Vánoc tak jsem ho chtěla využít). Tak uvidíme.
nahlásit

koki01
(upraveno)
31. 12. 2014, 11:17
@matyter
Tak držím palce
taky mě to pořád láká. Veka je tu moc chválená. Nevím kde je chyba. Ono občas i mouka není nic moc a udělá to neplechu



nahlásit

katkajohny
(upraveno)
27. 12. 2014, 9:36
Veku jsem pekla včera a byla vynikající
,děkuji za recept
.




nahlásit

lidare
(upraveno)
2. 12. 2014, 14:55



nahlásit
Lugi
(upraveno)
2. 12. 2014, 13:42
výýýýborná veka
Hlavně je skvělá i druhý den.Třetí nevím,nezbylo
Jinak jsem vyválela na placku a smotala,jak radila paní Martina,krásně držela tvar,jeden chlebíček jako druhý,vůbec se těsto nestáhlo,ani při kynutí,ani při pečení.





nahlásit

JudyKate
(upraveno)
12. 11. 2014, 16:16
Zdravím dnes jsem pekla poprvé a ode dneška už veku nekupuji děkuji za super recept




nahlásit
andrsve
(upraveno)
9. 8. 2014, 13:27
A už kyne, tak jsem zvědavá na výsledek

nahlásit
frydra
(upraveno)
19. 2. 2014, 15:38
veka je super. dcera se mě ptala, proč je lepší než z obchodu
děkuji IH

nahlásit
lenkavm
(upraveno)
4. 1. 2014, 10:25
veka je skvela!!! Pecu ji porad a vsem moc chutna a vsichni chteji recepty!!!

nahlásit

judina
(upraveno)
3. 1. 2014, 11:35
Tak ze všech těch domácích vek co jsou tu, jsem si vybrala tu Vaší.
A dobře jsem udělala,je jednoduchá na přípravu a výborná
Z těsta jsem dělala i rozpeky k mrkvi a super
Děkuji




nahlásit

trala
(upraveno)
31. 12. 2013, 19:04
Ukládám, vyzkouším, díky za recept



nahlásit