Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 41 návštěvníků)

bílý falešný marcipán bez běloby

0.0
bílý falešný marcipán bez běloby

Potřebné ingredience

KOKOSOVÉ SUŠENÉ MLÉKO (lékárna, prodejny zdravé výživy),
cukr moučka,
trocha oleje,
trocha vody,

vše prozatím bez vážení, možná by se mléko dalo nahradit plně z tady tohoto receptu od Ariell http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=18616

Postup přípravy

Hmotu jsem prozatím udělala jen tak na vyzkoušenou,malé množství od oka. Hlavní recept na marcipán čerpám od Ariell. Tady je hlavní to, že jsem sháněla fígl na tvorbu bílého marcipánu bez použití potravin. bělidla, které nemám-za sušeného je totiž vždy nažloutlý až žlutý. A tak mě napadlo, že bych mohla zkusit směs vytvořit z kokosového mléka, které jsem koupila v prodejně Zdravé výživy, bylo totiž vždy čisté bílé na rozdíl od sójového anebo Sunaru. A tak se mi povedla hmota, ze které se dá vytvořit tvar a modelovat, potahování nemám vyzkoušeno. Ale mě se nejedná ani tak o potah, jako spíše o figurky, které z této hmoty dělám a byla jsem mile překvapena, že výsledek je krásně bílý a tvárný jako běžný falešný marcipán ze sušeného obyč. mléka. Mnohdy jsem potřebovala jenom trochu bílé hmoty třeba na oči, anebo pro růžovou anebo šedou.
Jelikož jsem už vznesla několik dotazů na tvorbu bílého a nikdy mi nikdo neodpověděl, myslím si, že to bude určitě fajn tip pro ty z Vás které sháníte podobné rady.
Tak pěkné pečení a tvoření přeji :-)

vlevo je falešný marcipán ze sušeného mléka a napravo můj bílý kokosový marcipán.Nahoře je z něj udělaná kulička

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

lhauptova 7. 9. 2010, 9:48
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
Andik15 7. 9. 2010, 9:26
:´( bohužel se mi nepodařilo... nevím, jestli jsem dala hodně vody (ale dala jsem jak jsem zvyklá u marcipánu se sušeným mlékem), nakonec jsem pořád dokola přidávala cukr a kokosové mléko... výsledek stále špatný... když ho dám do lednice, rychle zatuhne jakmile ho vyndám, hned teče - ale fakt rychle, jen to člověk trochu pomuchloval v ruce, aby mohl udělat růžičky a hned se to zase stmelovalo dohromady.... takže nevím, jestli jsem měla nějaké špatné mléko či co... ale mě se nedařilo... chuťově není špatný ale můj šálek kávy to není a to mám obyčejně kokos ráda... :-$ takže jestli budete zkoušet - s vodou fakt opatrně. [A]
markika 23. 3. 2009, 16:22
taky jsem zkoušela bílý... Jen nevím jestli jsem měla to mléko správné, protože se mi to zdálo hodně hrubé oproti normálnímu laktinu... Taky to nechtělo moc držet po hromadě, stále se to jaksi drobilo, protože jsem tam nedala žádný sirup... tak jsem do toho přidala bílé maršmelou bombóny a bylo to perfektní!!!! Navíc dcera mi řekla, že lepší marcipán ještě nejedla. Pak když jsem to vyválela na tenko, tak mi tam byly vidět trošku cucky, asi z těch bombónů... No dalo se to použít a to je nejdůležitější. Mrkněte ke mě použila jsem to na Ijáčkovu tlamičku... :-)Takže díky za inspiraci (Y) (Y) (Y) PS: Ta růžová na uších Ijáka je taky z toho, ale tam byly právě vidět ty mikročástečky toho kokosu... Takže barvit nedoporučuju...
zidja 20. 3. 2009, 16:16
Jé bezva, vyzkouším. Já bělobu mám, ale má takovou divnou konzistenci, příde mi jako bych do mandlovky lila bělobu na papír. Navíc to prostě není úplně ono. Tak jsem zkoušela i WI, krásná bílá, ale WI mi nechutná. Přidávala jsem mandlové aroma a ani tak mi nechutná. takže díky za typ !!!! (L)
IJohny 8. 3. 2009, 18:51
Já ho dělala s kukuřičným sirupem, pšeničný nebyl a bílé to nebylo :-| a dělala jsem množství ze 400g jako dělám vždy ze sušeného mléka laktina a teda na potah to bylo řídké :^) *-) Po přidání jak mléka laktina tak cukru - furt neztuhnul. Co zbylo mám zabalené a je furt stejný řídký. Oproti tomu receptu se sušeným mlékem normálním , to mnoství cukru a mléka co jsem přidala tak by byl už tuhý. *-) Tak nevim no. S pšeničným sirupem věřím že je to bílé, ale ten kukuřičný určitě ne :-( Možná ještě vychytat jný poměr surovin nevim. Jako na malé kousky jako očíčka to asi stačí i řidší.
Pirula 8. 3. 2009, 22:25
@IJohny Iveto, já ten bílý marcipán dělala jenom jednou, zkusmo, bez pšeničného sirupu a povedlo se mi to prostě udělat tuhé, vhodné na modelaci i na potah (zatím v menším množství). Udělala jsem kouli (na fotce), bylo to v lednici dva dny a koule zůstala koulí. Opravdu netuším, čím to mohlo být tak řídké. Jaké kokosové mléko jste zkoušela ? Bylo už v sypkém stavu bílé ? Já totiž mám to sušené kokosové mléko už v sypkém stavu čistě bílé, takže jsem ho cukrem moučkou nemohla udělat jinak zabarvené.
IJohny 9. 3. 2009, 7:25
@Pirula Zdeni jo to mlíko co jsi měla na fotce to jsem koupila *-)Zdovolením tykám jako všechny tady :-$ Sirup jsem měla kukuřičný, možná ten to zbarvil ne na bílo *-)Pšeničný dlouhodobě nebyl. Je mi to divný, v lednici to máma jak to vezmu do ruky, furt je to moc měkké *-)Nevadí, počkám až to udělá někdo jinej, už jsem domluvená a uvidíme kde se stala chyba. Už opravdu nevim *-)
Pirula 9. 3. 2009, 12:59
@IJohny Iveto, tykání v pohodě, taky tykám :-) Pokud to máš jenom na doplňky, tak zkus udělat trochu té hmoty bez toho sirupu. Určitě ti to zabarvil on. A uvidíš, jak se ti s tím bude pracovat. Jak jsem už psala, já zatím udělala zkušební kousek, a byla jsem moc potěšená, že nemusím kvůli troše bílého marcipánu shánět bělidlo. Zkusím večer trošku upatlat s pšeničným sirupem a pak dám vědět, jak to dopadlo.
Čožka 6. 3. 2009, 10:14
Úžasný nápad (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) ty jsi ale hlavička za to si zasloužíš (*) (*) (*) (*) (*) (*) a hned několik |:o) |:o) |:o)
Sluníčkooooo 5. 3. 2009, 8:09
Zdeňko, prima nápad. (clamp) A kolik tak asi to kokosové mléko stojí????? *-) Orientačně. (pst)
Pirula 5. 3. 2009, 8:59
@Sluníčkooooo cca kolem 50kč 400g ... záleží na lékárnách a prodejnách zdravé výživy ...
Sluníčkooooo 5. 3. 2009, 12:57
@Pirula Tak to je super cena. Určitě to vyzkouším. Kokos mám ráda. Mňam! :-$
blazi 4. 3. 2009, 17:37
(Y) (Y) (Y)tak to je super. určitě vyzkouším jak budu potřebovat (Y) (Y) (Y)
Andik15 4. 3. 2009, 16:30
Téééda, bezva, přesně tohle jsem potřebova... Příště určitě zkusím... a jak je na tom chuťově???
Pirula 4. 3. 2009, 18:20
@Andik15 Aneto, no chuťově, jak bych to řekla ... no chutná po kokosu :-D :-D Takže kdo není na kokos, tak mu to asi chutnat nebude :-) . Akorát bych zkusila příště dát méně cukru, protože to kokosové mléko je už sladké. Je třeba vyzkoušet. Jak jsem už psala, budu to používat hlavně jako doplŇky k figurkám, čistě bílé je třeba, ale nikdy ne moc. Potah vyzkoušený nemám, ale myslím si, že když se hmota pořádně zapracuje a nebude se lepit, tak bude vhodná i jako potah. Zkoušela jsem malou placku (viz obrázek) a šlo to ...
Ilonáček 4. 3. 2009, 15:54
super (Y) (Y) (Y) mohu poprosit o konkrétní váhy a ingredience na kokosový marcipán děkuji
Pirula 4. 3. 2009, 16:24
@Ilonáček Ilono, já vám momentálně přesnou váhu sdělit nemohu. Ale když převezmu recept od Ariell na falešnou marcipánovou hmotu (20 dkg sušeného polotučného mléka........20 dkg moučkového cukru.......3-4 lžičky oleje.......kdo chce hmotu měkčí dá 3-4 lžíce oleje..............3-4 lžíce pšeničného sirupu (lžíce nestírat prstem, ale nechat volně stéct a znovu nabrat).......určitě by se dal použít i jiný sirup např. kukuřičný nebo ječný.......trochu teplé vody (asi 30-50 ml) ale s vodou velmi pomalu a opatrně...), a místo normálního sušeného mléka dáte to kokosové, tak dostanete ten poměr. Já to zatím dělala jenom tak zkusmo v misce, žádné vážení, jenom od oka, stejné množství mléka a cukru a pár kapiček oleje a vody a bylo to. Zatím bez pšeničného sirupu. On ten recept je stejně orientační, protože když hmota je moc mokrá, tak přidáváte cukr se suš.mlékem až do té doby, dokud se hmota nelepí a je krásně vláčná a tvarovatelná jako plastelína. Časem si získáte grif..
Ilonáček (upraveno) 5. 3. 2009, 11:42
@Pirula Děkuji za odpověď, jste moc hodná. Dělám marcipám 3lžíce suš. mléka a cukru,1 bílek, jako oříšek másla a trochu medu, vše zpracuji a přibarvuji bretonem, jenže mě zlobí, že je nažloutlý a tak jsem se chytla Vaší zkoušky. Díky za ni. Zdravím Ilča (Y) (Y)
Anelis 4. 3. 2009, 15:47
super nápad, Zdeni, díky za něj, určitě vyzkouším (Y) (Y) (Y)
Caryfucka 4. 3. 2009, 14:40
Teda to je nááápad a asi to kokosové mléko budou mít i v lékárná, myslím... (L) (L) (L) (L)
Pirula 4. 3. 2009, 14:47
@Caryfucka Renato, určitě jej mají i v lékárnách a ve všech zdravých výživách také. Jak je to s procenty tuku netuším, protože mám koupené kokos.mléko nabalíkované v prodejně zdravé výživy do sáčku přímo po kilech a potřebovala jsem jej už zužitkovat. A pak mě to předevčírem napadlo, když jsem dělala dceři večer mlíko ;-)
pipontek 4. 3. 2009, 14:21
Tak to je opravdu super nápad.......Moc chválím.....Renča
Jentl 4. 3. 2009, 14:15
Díky za dobrý recept! (L) (L) (L)
Pirula 4. 3. 2009, 12:43
Děkuji moc za chvály :-)), byla to náhoda, jenom tak mě to napadlo, když jsem usilovně přemýšlela nad tím bílým marcipánem. SAMOSEBOU TO CHUTNÁ PO KOKOSU. Ono to je logické, když to je z kokosového mléka :-D :-D Takže kdo není naladěn na kokosovou chuŤ, tak má smolíka ;-) Ale kdo chce jenom malinké kousky na očička a jiné doplňky, tak to není si myslím na škodu.
ddracice 4. 3. 2009, 10:38
Zdeni, to je super nápad. Já sice bělobu mám, ale po přidání je marcipán takovej divnej....takže toto určítě vyzkouším!!! (Y) (Y) (Y) (L)
IJohny 4. 3. 2009, 9:19
Fakt super vychytávka. (Y) (clamp)Já používám jen mléčný marcipán na dorty a teda bílá barva se bude moooc hodit. Já mám světlejěí pouze pokud seženu pšeničný sirup místo kukuřičného. *-)Takže tohle určitě vyzkouším a snad seženu u nás.Dííííky
Lenka02 4. 3. 2009, 9:16
Skvělý nápad,šikulka (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
Zrušený účet 4. 3. 2009, 9:07
Zdeňko to je skvělý nápad!!!! Moc chválím!!! |:o) (L) (hello) (hello) (hello)
Kocinka 4. 3. 2009, 8:57
Tak to je nápad!!!ale nejde to cítit po kokosu?na ten my nejsme.Děkuji

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie