(recept
si oblíbilo 406 návštěvníků)
Mazanec / Vánočka jemný a křehký jak vatička
Potřebné ingredience
1 kg mouky hladké, 20 dkg cukr krupice, 4 dcl mléka, 1dcl rumu - do něj namočíme 100g rozinek (přidáme do těsta i s rumem) 42g droždí.. citronová kůra 3 celé vejce 1/4 kl lžička soli ¤ dáme si rozpustit máslo asi 4 dkg a k tomu přidáme vrchovatou lžíci sádla a ještě 4 lžíce oleje ¤
Postup přípravy
Z kg mouky je to na dva mazance/vánočky.rnrnUděláme kvásek:rnkvasnice, část vlažného mléka + cukr = rozkvedláme a necháme vykvasit.rnPak mouku, cukr, zbytek mléka, rozinky s rumem, citrónovou kůru, vajíčka, sůl, rozpuštěný tuk - olej, přidáme hotový kvásek a vypracujeme těsto. necháme kynout. Doba je individuální. Já mám mísu na kynutí od Tupperware a to je za chviličku.rnvykynuté těsto dáme na vál, rozdělíme na dva díly a vypracujeme bochník, na plech dáme pečící papír a vypracovaný bochník, necháme kynout ještě tak 30 min, po vykynutí pomažeme rozšlehaným vajíčkem, můžeme posypat plátky mandlí ). A dáme do vyhřáté trouby péct. Doba pečení je individuální, já mám plynovou troubu, peču na menší plamen, po 20ti minutách už lezu do trouby a otáčím. kdo má elektrickou, je to taky jiné. Musíte znát tu svou jak se peče kynuté.rntento RCPT je jednoduchý, ale absolutně luxusní. nemá chybu.rnrnrnJe to jak na vánočku, tak na mazance, jidáše, vosí hnízda atd.rnZa naší rodinu doporučuji, kouzlo jemnosti je v třech druhů tuků, tak se snažte dodržet. Především sádlo je hodně důležité. Tři druhy tuku zaručí křehkost a jemnost několik dní, pokud to ovšem doma vydržíte, mě se to zatím doma nepovedlo. ,-)
Od doby co mám domácí pekárnu, zadělávám v pekárně :-)
Od doby co mám domácí pekárnu, zadělávám v pekárně :-)
vypracovaný bochník
vykynutý, potřený vajíčkem
pečený
nákroj
dobrou chuť
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
JANUŠKA.
(upraveno)
2. 4. 2010, 17:02
Dobrý den,upekla jsem Váš mazanec ,je to úžasné,těsto se bezvadně dělá a jsou fakt strašně moc dobrý ,moc díky za receptík,určitě jiné už dělat nebudu,pěkné Velokonoce Vám přeje Míla
ivigirl
(upraveno)
2. 4. 2010, 19:43
@JANUŠKA.
děkuji, to mě moc těší i vám pěkné svátky
Ivabinča
(upraveno)
1. 4. 2010, 21:20
Dobrý večer Ivet dnes jsem taky pekla a mazance jsou opravdu vynikajicí díky za recept a pěkné mrkněte do mé stránky mám je tam vyfocené
ivigirl
(upraveno)
2. 4. 2010, 5:08
@Ivabinča
Dobrý den. Děkuji za pochvalu a i já chválím, jste šikulka šikovná, moc se vám podařil, mějte moc krásné Velikonoce. Iveta
prima vařečka
(upraveno)
1. 4. 2010, 18:24
dobrý den Ivetko, zítra se chystám péct váš mazanec moc mě zaujal a věřím ,že bude výborný.
ONdráčci
(upraveno)
10. 3. 2010, 19:40
Určitě vyzkouším.
jarmil71
(upraveno)
10. 3. 2010, 19:33
Dobrý den Ivetko, prosím poraďte mi. Už jsem zkoušela dva mazance podle jiných receptů, je pravda, že místo hl. mouky jsem použila polohrubou a nepřidávala jsem sádlo a olej, jinak vše bylo stejné. Nevím co dělám stále špatně, protože po vychladnutí je mazanec hrozně tvrdý. Může to být tím olejem? Ráda bych vyzkoušela i Váš recept, ale bojím se, že výsledek opět skončí v koši. Můžete mi dát nějakou radu? Moc děkuju. Lucie
ivigirl
(upraveno)
2. 4. 2010, 5:04
@jarmil71
Dobrý den Luci, ano, já si myslím, že to může být právě nedostatkem těch 3 druhů tuku, a opravdu dejte hladkou mouku, výsledku se nebojte, dejte vše podle receptu a já věřím, že nezklame. Držim moc moc pěsti a písněte jak jsme dopadli Iveta
Jentl
(upraveno)
30. 4. 2009, 18:21
Tak jsem právě ochutnala čerstvě upečený mazanec podle vašeho receptu a je opravdu výborný. Jen jsem vynechala sádlo, protože ho nepoužívám a místo něj jsem dala větší kus másla. Mazanec je lehounký a moc moc dobrý. Díky za recept!
Kuřátková
(upraveno)
28. 4. 2009, 16:19
Dobré odpoledne. Mazanečky vypadají královsky. Určitě vyzkouším. Se sádlem jsem mazanec ještě nedělala, ale určitě to bude Líba
monika84
(upraveno)
27. 4. 2009, 6:25
Iveto, včera jsem ho pekla je prostě úžasný Děkuji za super recept
KLAKLA
(upraveno)
24. 4. 2009, 7:56
výborný
Jarčaa
(upraveno)
22. 4. 2009, 19:11
Dneska upečeno a maximální spokojenost. Moc děkujeme.
nonula
(upraveno)
21. 4. 2009, 16:38
Ivet,mazance jsou . za Váš recept.Soňa.
ondraha
(upraveno)
20. 4. 2009, 12:38
Vyzkoušela jsem Váš recept ,mazanec je vynikající.
Prskavka
(upraveno)
19. 4. 2009, 21:39
Dobrý večer Iveto, musím moc poděkovat za recept...mazanec je opravdu vynikající.... všem moc chutnal S pozdravem Silva
betka44
(upraveno)
19. 4. 2009, 20:31
boing
(upraveno)
19. 4. 2009, 15:03
Ivetko , chválu píšu sice až po Velikonocích, ale o to je větší. Receptík na mazanec je . Vyzkoušela jsem jich hodně, ale ten od Vás je prostě úplně nejlepší a určitě už nikdy jiný dělat nebudu. Mazanec všem MOOOOC CHUTNAL!!!! Jitka
marcuska74
(upraveno)
16. 4. 2009, 11:44
Dneska jsem upekla a chvalim!!!!Vyborny!!!!!
Batule
(upraveno)
14. 4. 2009, 8:21
Hezké ráno Ivetko,jste mi dala-změnila jste fotku mazance ,já si recept neuložila a už jsme se lekla,že jste ho smázla I já musím napsat,že mazanec je famózní Všem nám chutnal,takže recept ukládám a budu ho používat Moc díky
ivigirl
(upraveno)
14. 4. 2009, 15:25
@Batule
Krásný den Radu, to mě mrzí, že jste se polekala , ale hlavně že jste našla , foto jsem změnila na dva mazance co jdou z té kg dávky, mějte se krásně a sluníčko v životě
jitah
(upraveno)
12. 4. 2009, 21:28
Dobrý večer Ivetko, tak dnes jsem pekla podle "vašeho" receptu nechala jsem se inspirovat a upletla dva věnečky a dokonce se mi i povedly a k tomu šest rohlíčků - syn miluje loupáčky a musím říct, že těsto je fakt výborné Dokonce i manža pochválil a to je co říct !!! Takže děkuju za receptík! HEZKÉ VELIKONOCE !
adamastor
(upraveno)
12. 4. 2009, 21:21
Milá Ivi,moc zdravím a děkuju za výborný receptík ,všichni jsme si moc pochutnali,dobře se pekl,a líbilo se nám,že tak velkánský ,pekla jsem včera,dnes už není nic!Mějte se hezky .Saška a spol
aero
(upraveno)
12. 4. 2009, 20:18
Ivetko, děkuji za super recept - mazanec je vynikající Včera jsem pekla podle jiného receptu, ale vůbec e mi nepodařil, dneska jsem zkusila ten váš a dopadl výborně - je voňavý a měkkoučký. Z prvního mi skoro nezbylo, ještě že jsem upekla dva Díky a krásné Velikonoce