Zobrazit přihlášovací formulář

Nápoje, drinky

Přidat recept
(recept si oblíbilo 298 návštěvníků)

BEZOVÝ SIRUP

0.0
BEZOVÝ SIRUP

Potřebné ingredience

40 květů černého bezu 4 litry vody Kyselina citronová (balíček 100g) 4 kg cukru

Postup přípravy

Natrháme mladé květy černého bezu, nejlépe někde u lesíčka, kde se nepráší z cesty. Vhodné je sirup dělat v květnu, aby déšť nespláchl pyl a sirup byl hezky aromatický a silný!
Květy rozložíme na papír (noviny), čímž je zbavíme mušek a hmyzu.
Převaříme si 4 litry vody a trochu necháme zchládnout. Nalejeme ji do plastového lavoru nebo do skleněné nádoby, NEVHODNÝ je KOVOVÝ hrnec. Pak do vody namočíme květy, přisypeme kyselinu citronovou a necháme přes noc vyluhovat do druhého dne.
Vzniklou tekutinu přecedíme přes plátýnko (plínku) do velkého hrnce a přisypeme 4 kg cukru (nejlepší je nerafinovaný třtinový, já jsem dělala z klasického bílého) .
Povaříme asi 2 minutky, dokud se cukr beze zbytku nerozpustí.
Naléváme ještě horké do čistých láhví, raději přes sítko (jistota je jistota), plníme až k hrdlu, abychom zajistili trvanlivost (já jsem nakonec kapla půl malé lžičky alkoholu - slivovice - do celé várky, aby se vše zakonzervovalo přírodněji než chemikáliemi - děti ta kapička snad nepoloží, radí to zkušení) a dobře zazátkujeme (ještě horké, aby se víčko dobře chytlo).
Uchováváme v chladu a temnu. JE TO MŇAMINKA! Naše děti to milují...
Ještě se chystám na sirup z květů růží, až našetřím nějaké prázdné láhve :o), pak dám avízko, jak to dopadlo

Natrháme si mladé květy černého bezu, nejlépe někde u lesíčka, kde se nepráší z cesty. Vhodné je sirupek dělat v květnu, aby déšť nestihl ještě spláchnout všechen pyl a sirup byl hezky aromatický a silný!

Namočíme květy do svařené vody a necháme přes noc vylouhovat

Vzniklou tekutinu přecedíme přes plátýnko

Nostalgicky vytáhneme plínky po dětičkách

Dobře vymačkáme

Suchý odpad vyhodíme do bioodpaduuuuu

A osladíme si život :o)

Naléváme ještě horké do čistých láhví

Abychom eliminovali vzduch, naléváme až po okraj

Ze 4 litrů sirupu jsem naplnila zhruba 9 sedmičkových lahvinek nebo 10 menších (a jednu jsem hned rozbila, jak jsem je přenášela do komůrky - buééééé)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

elfivila P. 12. 6. 2012, 10:56
tak ten taky děláme a je vynikající |:o)
nikibureska (upraveno) 12. 6. 2012, 10:35
Dobrý večer, Evi. Také jsem si vybrala Váš receptík, podle kterého jsem dnes navařila sirupek (9 lahví), ale myslím, že budu ještě přidělávat - dokud kvetou bezinky :-D Sirupy máme rádi a ten domácí bude zaručeně ten nej! :-) A tady je výsledek: http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4086527
Stockma 11. 6. 2012, 22:52
@nikibureska Dobrý den, tak to mě těší, zkuste i můj lipový sirupek - je ještě lahodnější, a taky sirup z růží (F)
nikibureska 12. 6. 2012, 10:38
@Stockma Evi, určitě zkusím i ten lipový! Manžel má tyhle sirupy moc rád, takže úkol je jasný ,-) Děkuji moc za recept, je nejlepšííííí!!!! (L)
JanaSL. 31. 5. 2012, 13:46
výborný (Y) už mám navařeno (Y) :-)
lidare 20. 6. 2011, 12:34
(Y)dobrý návod (clamp) (clamp) (clamp)
Kornelie 20. 6. 2011, 12:11
Dnes jdu na to děvčátka, dovezla jsem si včera květy z hor ze slovenska tak uvidíme jaký rozdíl tady od nás z květu bude!mockrát děkuji za receptík od vás Evičko (L) (L) (L) (L) (L)
JPokecka 11. 6. 2011, 8:11
Moc díky za skvělý receptík (Y) během týdne máme půlku várky pryč!!!! :´( hoši pijí jak o život..... a návod s fotečkami nemá chybu ,-) (drink) (drink) (drink)
avynka (upraveno) 13. 6. 2011, 18:53
Tak, já sirup právě dodělala. Fotku dodám :-). Dělala jsem ho poprvé a musím říct, že chutná znamenitě (Y) (Y) (Y) ^o). Snad se mi nezačne kazit, to by byla věčná škoda +o(. Děkuji za receptík !!! SUPER !!!! (clamp) (L) (F) (F) (F) Tady připojuji fotku z mé přípravy: http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=3621300 :-)
jiřkasys 6. 6. 2011, 20:15
Tak, u nás se již chladí :-) Chutná výborně (drink) (drink) (drink) v létě skvělé osvěžení. (plaz) Příští rok uděláme zase (flower) (dance) (dance)
Simouna 31. 5. 2011, 17:09
Vynikající - už máme sirup hotový a je výborný - z obchodu mi moc nechutnal nikdy, ale tenhle mi chutná - možná tím, že jsem si ho udělala sama :-) . Od teď budeme dělat každý rok v době květu bezinek ,-)
Brouk 11. 7. 2010, 23:14
Super recept (clamp) Sirup jsem letos dělala poprvé - všem moc chutná (Y) Jen teď lituji, že jsem ho neudělala víc ,-) Díky L.
manelka (upraveno) 7. 11. 2012, 12:59
Díky za recept - sirup je moc dobrý. Právě jsem ho nalila do láhví a mám ho přesně 5 a půl litru. Taky jsem ho zalila slivovicí, tak snad vydrží.
Šášula 14. 6. 2009, 22:18
Prosim vás můžu ten sirup nalít do čistých pet lahví od kojenecké vody nebo musí být ve skleněných?
Stockma 3. 8. 2009, 20:07
@Šášula Moje tchýně nalévá kupříkladu malinový sirup i do pet láhví, ale já bych to neriskovala, určitě ne horké, protože tím horkem by se určitě trochu zdeformovaly...tedy pokud Vám to nevadí, tak v tom asi nebude problém, ale asi bych počkala až vychladne...(?) a uchovávala tedy raději jen v lednici
Ilonáček 30. 5. 2009, 16:23
(Y) (Y) (Y) (Y)
veronique1980 29. 5. 2009, 19:06
Evi, jste šikula, já se na ni chystám taky, děláme ji každý rok a je to mňamka, hlavně v létě ve džbánu s nakrájenými citrony. Jen abych to stihla a bez neodkvetl. Mějte se Verča
Stockma 30. 5. 2009, 17:53
@veronique1980 Děkuji, holky, no nejlepší by to bylo místo cukru s medem a místo kyseliny citronové s pravými citrónky nebo limetkami, ale nevím, jestli by to příliš nezměnilo tu chuť a jak by to dopadlo s trvanlivostí (?) Nemáte někdo zkušenosti?

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie