Zobrazit přihlášovací formulář

Ryby a dary moře

Přidat recept
(recept si oblíbilo 31 návštěvníků)

SUSHI (suši)

0.0
SUSHI (suši)

Potřebné ingredience

Sušené plátky mořské řasy SUSHI NORI - 1 balení (v balení je 10 plátků), Balíček rýže (musí mít krátká, kulatá zrna, je to ta co se používá do rizota či nákypů, hodně pouští škrob), 2 balení krabích tyčinek Surimi, kousek ryby dle výběru (marinovaný či uzený losos, kaviár, uzená makrela aj.), 2 - 3 okurky hadovky, 3 avokáda, 2 svazky jarní cibulky, pasta Wasabi, sojová omáčka, bambusová podložka (používám bambusové prostírání). Pozn. veškeré ingredience má v sortimentu např. Tesco

Postup přípravy

1. Nejprve uvaříme klasickým způsobem rýži
2. Okurky, avokáda a krabí tyčinky nakrájíme na dlouhé proužky a nachystáme si zelenou "nať" z jarních cibulek, tu nijak nekrájíme.
3. Na bambusovou podložku položíme plátek řas Sushi Nori
4. Na tento plátek rozprostřeme lžící asi 1 cm vrstvu rýže po celé ploše, jen horní okraj (cca 2 cm) plátku řas necháme volný. Rýže je dost lepivá, proto doporučuji pro snažší aplikaci lžíci občas namočit do misky s vlažnou vodou.
5. Nyní rýži můžete LEHCE potřít pastou Wasabi. Pozor, nepřehánět, pasta je dost ostrá. Pastou nemusíte potírat, pokud ji použijete následně pro dip (omáčku, do které se při stolování suši namáčí).
6. Doprostřed plátku s rýží naklademe vodorovně pruh složený z proužků avokáda, okurky, jarní cibulky, krabích tyčinek a kousků ryby či kaviáru.
7. Nyní navlhčíme vlažnou vodou horní okraj plátku mořské řasy, na který jsme nenanesli rýži a pomocí bambusové podložky balíme celý plátek od spodu do rolády. Po zabalení řádně roládu v bambusové podložce zmáčkněte, aby se při krájení roláda nerozpadla.
8. Před servírováním roládu nakrájíme na kolečka a máme krásné, netradiční a barevné jednohubky Sushi.
9. Tyto suši kolečka pak při konzumaci hůlkami namáčíme do mističky s omáčkou, kterou připravíme smícháním sojové omáčky a pasty Wasabi, trochu zředíme vodou (přiměřeně, dle chuti)

Je to zdravé, dietní a chutné pohoštění a dobře zasytí. DOBROU CHUŤ!

Zde je na obrázku vidět způsob přípravy před zabalením plátku do rolády. Pozor, rýže zde není potřená tak jak má být (téměř po celé ploše), byl to poslední kousek, dodělávka, jinou fotku nemám :(

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Zrušený účet 19. 3. 2014, 16:04
Vareni ryze ma specialni postup, ne klasicky.Dulezite je napriklad tu ryze tolikrat proprat dokud voda nebude cira!!! Ryze se umyje, necha okapat 15 minut,pak se da napr na 500gr ryze 600 vody! Varit 15 minut pod poklici. No a pak se musi ochutit,ryzovum octem ve kterem je rozpusten cukr a sul. Pak se to necha vychladit a pomalu za staleho michani se to vleje do ryze. Prekryje mokrou uterkou a necha vychladnout.
HunchiBunchi 22. 5. 2014, 21:36
@ Díky za doplnění. (F)
ivuska91 11. 3. 2013, 19:14
Kde prosím seženu plátky těch mořských řas?? :-$
HunchiBunchi 8. 4. 2013, 0:29
@ivuska91 V Tescu (F)
Jitule64 15. 2. 2011, 6:21
Když na to seženu věci, tak určo vyzkouším na nějakou oslavičku. Máš to bezva popsané. (Y) To avokádo tam být musí? Nějak jsem mu na chuť nepřišla...ale asi v té kombinaci s ostatními surovinami to nejspíš bude výborné, že? :-)
HunchiBunchi 21. 2. 2011, 0:21
@Jitule64 Jitko, avokádo tam být nemusí. Náplň si může každý upravit dle své chuti. Taky sushi dělám převážně na oslavy a má úspěch (Y)
Jonáš7 12. 12. 2009, 15:40
taky jsem dnes dělala (hello)
Jasminax 22. 9. 2009, 11:17
Paradne vysvetleno!!! (Y) (Y) (Y)
HunchiBunchi 22. 9. 2009, 21:38
@Jasminax Díky, tak doufám, že se dílo povede (povedlo). Variant je mnoho, každému podle chuti. Manžel dokonce jednou pomazal rýži i tatarskou omáčkou, to už sice nebylo to pravé suši, ale chutnalo to skvěle. (hello)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie