(recept
si oblíbilo 212 návštěvníků)
*** Božský zapečený květák se sýrovým bešamelem ***
Potřebné ingredience
1 středně velký květák, 150 g tvrdého sýra100 g slaniny, 120 g másla, 6 lžic mouky, 1/2 l mléka, 2 žloutky, pepř, sůl
Postup přípravy
Květák rozdělíme na větší růžičky a povaříme do poloměka v osolené vodě. Do ohnivzdorné misky dáme jednotlivé růžičky květáku a trochu popepříme. Slaninku nakrájíme na kostičky a vysmažíme do křupava. Hotovou slaninu nasypeme na květák, kdo má rád, může i trochu zalít omastkem z výpeku, já to dělám :)))
Uvaříme si jednoduchý bešamel:
Zpěníme máslo, přidáme hladkou mouku, jakmile je jíška světlá, přiléváme pomalu mléko, sůl a pepř a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Nakonec přidáme 3/4 na jemno nastrouhaného tvrdého sýra a mícháme do rozpuštění. Sundáme z plotny, necháme trochu vychladit a přimícháme jeden žloutek. Bešamel krásně zežloutne :) Hotovou omáčkou přelijeme květák, povrch zasypeme zbytkem strouhaného sýra a dáme do trouby. Já peču na 150 horkovzduch cca 40 minut :)
Je to opravdu super :) I můj masový manžel tuhle dobrotu zbožňuje :)))
Uvaříme si jednoduchý bešamel:
Zpěníme máslo, přidáme hladkou mouku, jakmile je jíška světlá, přiléváme pomalu mléko, sůl a pepř a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Nakonec přidáme 3/4 na jemno nastrouhaného tvrdého sýra a mícháme do rozpuštění. Sundáme z plotny, necháme trochu vychladit a přimícháme jeden žloutek. Bešamel krásně zežloutne :) Hotovou omáčkou přelijeme květák, povrch zasypeme zbytkem strouhaného sýra a dáme do trouby. Já peču na 150 horkovzduch cca 40 minut :)
Je to opravdu super :) I můj masový manžel tuhle dobrotu zbožňuje :)))
* mírně povařený květák naložíme do misky
* slaninku vysmažíme do křupava
* přelejeme na květák
* rozpustíme máslo
* přidáme mouku
* do zásmažky nalijeme mléko, osolíme, opepříme a mícháme
* vmícháme strouhaný tvrdý sýr
* takhle krásně se bešamel táhne :)
* po mírném vychladnutí přidáme žloutek
* přelijeme květák
* posypeme sýrem
* upečeme a můžeme se ládovat :)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
kamion
(upraveno)
5. 6. 2009, 13:29
Dnes jsem vyzkoušela a již nikdy květák jinak!!!!!!! Výborný recept, díky
kalimera
(upraveno)
24. 3. 2009, 19:22
Moc děkuji za perfektní a jednoduchý recept , všichni jsme si pochutnali i . Do bešamelu jsem přidala ještě špetku strouhaného muškátového oříšku, je to .
Hanka V.
(upraveno)
25. 3. 2009, 21:36
@kalimera
Pavli jsem ráda, že vám chutnalo On tam ten muškátový oříšek podle originálu patří jenomže já ho moc nemusím takže jsem ho vypustila
kalimera
(upraveno)
26. 3. 2009, 8:35
@Hanka V.
Tak to chápu . Jinak tu vaši dobrotu jsem, pro velký úspěch, dělala včera znovu a přidala jsem ještě růžičkové kapustičky , vynikající .
beruškaveruška
(upraveno)
21. 10. 2008, 9:04
dobrý den chtěla jsem se zeptat jestli také děláte bešamel z dvojité dávky než je uvedené v receptu, z 1/4 l mlíka mi ho přijde docela málo a květák nemám ani zakrytí díky Veronika
Hanka V.
(upraveno)
22. 10. 2008, 14:08
@beruškaveruška
Verčo máte pravdu, z půl litru je to lepší , nemusí se s bešamelem tolik šetřit Upravím to i v receptu
lenkor
(upraveno)
14. 7. 2008, 14:31
Je opravdu super A ten bešamel bych mohla jíst i samotný Jsem zvědavá, co na to manžel, ale chtěla zapečený květák, tak ho má
raskynka
(upraveno)
23. 6. 2008, 11:17
tak to je super basta,zkusim to taky s bramobarama,at to mm pekne vsechno pohromade a uvidime co na to budou rikat ti moji domaci masozrouti
Mirďula
(upraveno)
8. 4. 2008, 15:11
Ahojky Dnes jsem udělala tu Vaši dobrotu a musím říct,že je to něco božského Sice místo květáku proběhla brokolice a pod ní brambory,ale i to je bomba. Bešamel jsem nikdy nezkoušela a ani nejedla a tak byla na záčátku obava Ale je to mooooooooooooc dobré a tak se mi na to všichni vrhly Děkuji moc a zase někdy Mirka
Evelína3
(upraveno)
5. 4. 2008, 21:52
Dnes jsme poobědvali vaši pochoutku Bylo to fakt vynikající. Jsem strašně moc ráda za tu bešamelovou omajdu. Už jsem ji několikrát zkoušela, ale výsledek byl vždy nevalný .... ale podle vašeho receptu se mně náááádnerně povedla Takže díky a hezký večer
kukki
(upraveno)
12. 3. 2008, 17:08
Taky se přidávám k vyznavačům této božské pochoutky. Slaninku jsem doplnila sussi klobaskou a bylo to naprosto pohádkové... Děkuji za výborný recept.
drdlana
(upraveno)
9. 2. 2008, 19:05
Ježiši to byla mňamka bylo nás na oběd víc a tak jsem to udělala z květáku a z brokolice-hezky půl na půl-bylo to barevnější a brokolice tomu dodala trochu jiné chuti Pochvala byla i od velkých chlapů,kteří raději maso a to je co říct Díky Martina
ternovca
(upraveno)
14. 11. 2007, 12:51
Hani, květák je opravdu božský. Sice byl bez slaniny (tu jsme bohužel doma neměli) a na dně zapékací mísy zbylo trochu "vody", ale opravdu výborný. Určitě budeme dělat častěji, protože máme květák moc rádi. Jsem zvědavá co na něj manžel, až dorazí z práce (je spíš masový). Ale určitě se bude oblizovat až za ušima, jako já s .
Hanka V.
(upraveno)
14. 11. 2007, 13:01
@ternovca
Teri jsem ráda, že to nakonec dobře dopadlo Ta voda je z květáku, on během pečení ještě pustí trochu vody Ale není to na škodu Tak držím palce ať manželovi chutná A děkuji za vyzkoušení receptu Hanka
ternovca
(upraveno)
14. 11. 2007, 12:03
Hani, právě se v troubě hřeje květák podle Vašeho receptu. Jen jsem měla problém s bešamelem - nikdy před tím jsem ho neděla. Udělala jsem nejspíš něco špatně, ale nevím co. Udělaly se mi hrudky. Mléko jsem přidávala postupně. Nevím, jestli bylo mléko moc studené nebo jestli bych měla hrnec odstavit z plotny? Dělala jsem to "bohužel" v pánvi, do které se nesmí sahat ničím kovovým, tak jsem to nemohla ani rozšlehat metličkou. Budu ráda, když mi poradíte, co jsem udělala špatně, ať to příště dopadne lépe. Jinak věřím, že to na chuti nic neubere. A že si na něm s pochutnáme.
Hanka V.
(upraveno)
14. 11. 2007, 13:00
@ternovca
Terko, já ten bešamel dělám v normálním kastrůlu, právě kvůli tomu, aby se dala použít metlička. Já když udělám tu jíšku, tak mléko naliju najednou a rozkvedlám buď vařečkou nebo právě metličkou. Žmolky jsem tam zatím neměla, tak nevím, ale příště to tam zkuste nalít celé a míchejte přitom metličkou. Jinak k těm žmolkům ještě, pokud by se Vám zase udělaly, tak hned sundejte hrnec z ohně (když to uděláte později, tak už mlíko bude ohřáté a začne se to zahušťovat) a normálně to rozkvedlejte ponorným mixérem... jednou sem i udělaly hrudky u omáčky a pak byla krásně krémová. Tak zkuste Teri, snad Vám to trošku pomůže a příště prostě žmolky nemají šnaci Pečení zdar Hanka
Navis
(upraveno)
23. 10. 2007, 18:49
Tak dělám květák hrozně podobný tomuto! Akorát že ho trochu povařím)aby byl tvrdkavý) a potom ho dám do zapékací mísy a ten květák špikuji sýrem+slaninou(nebo i uzeninou jinou)Potom ho potřu-poleju bešamelem a dám zapéct,je to božská mnamka!
Hanka V.
(upraveno)
25. 10. 2007, 13:30
@Navis
Petro tuhle úpravu děláme taky myslím, že se to jemnuje pařížský květák Je opravdu boží, jenom se mi s tím nechce piplat, když to špikuju, tak se mi ten květák občas rozpadá, ikdyž je vařený chvilku a sejra vyteče . Ale je fakt, že občas si tu práci dám, protože to nádherně vypadá a hlavně ta uzená krkovička v tom je pak Hanka
luky.
(upraveno)
23. 10. 2007, 17:44
Hani,když jsem manžílkovi oznámila,že bude k obídku květák,tak se zhrozil a křičel,fuj už zase?Ale když jsem mu podstrčila ,najednou ticho a za chvíli se ozývalo jen:"mňa,mňam to je docela dobrý,to fakt jde,to máš zase z MMB?" Tak prý mám vyřídit velkou pochvalu a můžu prý vařit častěji. Moc děkuju za dobroučký recept,i se olizovali a nakonec i s
Hanka V.
(upraveno)
25. 10. 2007, 13:28
@luky.
Luci tak to je teda mega úspěch Když už i zvířátka chválí Jsem ráda, že chutnalo, manžel nejdřív taky protestoval, je totiž masový, ale tahle příprava mu vyhovuje Hanka
mohos
(upraveno)
21. 10. 2007, 23:20
Hani, dnes jsem připravila květák podle Vašeho receptu a opravdu nemá chybu . Je vynikající a myslím, že příští léto bude Váš postup velmi oblíbenou a vyhledávanou úpravou na našem stole. Díky .
Hanka V.
(upraveno)
25. 10. 2007, 13:27
@mohos
Moni těší mě, že Vám receptík tak zachutnal i u nás je oblíbený, nebo alespoň já ho raději dělám, protože se mi nechce pižlat s obalováním A tohle je moc dobré a super to vypadá Hanka
Kristýna234
(upraveno)
29. 8. 2007, 10:13
Neskutečně výborný květák, my ho milujeme, takže nebylo co řešit.
Hanka V.
(upraveno)
30. 8. 2007, 21:42
@Kristýna234
Neskutečně výborný to je pocta My květák taky milujeme, dokonce manžel s dvouletou dcerkou ho chřoupou i syrový, tak když se mi podaří nějaký zachránit tak tento recept dělám moc ráda Hanka
Pivli
(upraveno)
29. 8. 2007, 10:07
Minulou sobotu byl k obědu.Mňamka veliká!!!! Díky!!!!
Hanka V.
(upraveno)
30. 8. 2007, 21:41
@Pivli
Jsem moc ráda, že jste si pochutnali Hanka
mamina3
(upraveno)
29. 8. 2007, 10:00
Take jsem dnes varila a bylo to supeeer a rychlovka jen jsem nemela plat.syr tak jsem dala nivu a dospodu dala nakolecka nakraj.brambory +kousek anglicky a nemelo to chybu dekuji za super receptik
Hanka V.
(upraveno)
30. 8. 2007, 21:41
@mamina3
Super obměna, nivu milujeme, takže to určitě zkusím Hanka
blatas
(upraveno)
23. 8. 2007, 20:03
dnes jsem dělala na véču a je to fakt mooc dobrý
Hanka V.
(upraveno)
24. 8. 2007, 14:32
@blatas
Jsem moc ráda, že Vám chutnalo Hani Vypadá to složitě, ale není a je to fakt velká mňamka Hanka
amam33
(upraveno)
8. 8. 2007, 14:39
Jo ještě jsem zapoměla-moc chválím a děkuji za super návod,i s fotečkama,na tom fakt nešlo nic zkazit- děkujem,jste
Hanka V.
(upraveno)
9. 8. 2007, 9:51
@amam33
Andrejko děkuji za pochvalu, já mám také moc ráda obrázkové postupy u receptů, protože tak alespoň člověk ví co a jak Proto se je snažím dávat i ke svým receptům Jsem ráda, že Vám chutnalo a že jste receptík vyzkoušela Hanka
amam33
(upraveno)
8. 8. 2007, 14:38
Výborné,dnes jsme měli k obědu s bramborama,je to fakt moc dobré.
Hanka V.
(upraveno)
9. 8. 2007, 9:51
@amam33