Zobrazit přihlášovací formulář

Pravidla sušení hub

0.0
Pravidla sušení hub

Potřebné ingredience

Hlavně teda ty houby :-)))

Postup přípravy

K sušení vybírejte jen houby zcela zdravé, nepřezrálé, nerozmoklé.

Nakrájené houby rozložte v jedné vrstvě na rošt vyložený čistým papírem (NE NOVINAMI) nebo na dno nízké bedýnky.

Houby můžete sušit v létě na slunci (ale na noc je ukliďte do teplé místnosti), na čisté půdě, nad kamny, v elektrické sušárně nebo v pootevřené troubě při teplotě cca 50°C - houby potřebují teplo a proudící zduch.

Sušení by nemělo trvat déle než 5 dnů.

Správně usušené houby šustí a snadno se lámou.

Usušené houby uchovávejte v dobře uzavřené nádobě, aby k nim nemohla vlhkost.

K sušení se hodí bedly, hříbky, kozáci, křemenáče, pevné klouzky, masáky, lišky, holubinky a žampiony.

Nezapomínejte na to, že sušíme jen ty houby, o kterých víme, že jsou stoprocentně jedlé.

Správně sušené houby nádherně voní, jejich aroma je mnohem intenzivnější než u čerstvých hub. Také proto se z nich vyrábí houbové koření - suché houby se rozemelou na jemný prášek.

Velice dobré jsou sušené houby s bylinkami - umleté sušené houby smíchejte s rozemletými sušenými bylinkami (celerová nať, saturejka, bazalka, libeček). Tuto směs přidejte do polévky několik minut před ukončením varu, polévka tak získá vynikající chuť. Tuto směs lze přidat i do guláše, sýrových omelet, do omáček na těstoviny apod.

Sušené houby lze využít při vaření rizota, gulášů, omáček apod., před použitím je však musíme namočit do dostatečného množství vody.

NESUŠTE!!! Ryzce, václavky, podzimní čirůvky a větší babky.

TIP: malé hříbečky navlékněte na režnou nit a zavěste do průvanu na teplé místo (takto se houby sušily v dobách našich babiček). Houbové "korálky" jsou roztomilé.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

stencon 30. 7. 2007, 23:00
jóoo mě zase babička říkala nesušit na sluníčku *-) *-) *-) *-) už ale nevím proč, protože mě to nenapadlo se zeptat [A]
Pivli 30. 7. 2007, 9:32
(Y)Dopručuji do sklenic se sušenými houbami přidat mletý pepř, pak se vám do nich na 100% nedají žádné breberky a vydrží dlooouho!Prověřeno, ozkoušeno. :-)
mijabylinka 19. 9. 2007, 10:43
@Pivli (wash) (wash) Souhlasím s tím pepřem.Přidávám ho také k sušeným houbám,sklenice uzavřu a fakt,zatím :-) :-) vždy to v pohodě celý rok vydrží.Kamarádka dává bobkový list.No zřejmě každý to, co se mu osvědčí. (F) (F)
tislovka 30. 7. 2007, 11:14
@Pivli Já dávám kuličky nového koření kvůli breberkám... a funguje to (Y) (Y) (Y)
sulipupi 30. 7. 2007, 10:58
@Pivli Jo a já dávám bobkový list, radila mi to babička, ale už nevím proč *-) *-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie