Zobrazit přihlášovací formulář

Nápoje, drinky

Přidat recept
(recept si oblíbilo 24 návštěvníků)

Limoncello

0.0
Limoncello

Potřebné ingredience

6 citronů,1 l bílého alkoholu /líh, bílý rum, slivovice, vodka/, 1 l vody, půl kg cukru, velká 4 l láhev, celofán, gumička

Postup přípravy

Podělím se s Vámi o velmi lahodný nápoj. Jak jsem k němu přišla?- v kuchařce jsem četla, že přidáme limoncello, ale nebylo uvedeno co to je, a tak jsem hupla na internet a tam jej našla a hned jsem se pustila do výroby. Bude se zdát zdlouhavý, ale stojí za to. Tak jdeme vyrábět božský italský nápoj LIMONCELLO-zakoupíme krásné ne moc zralé citrony, důkladně omyjeme, osušíme a škrabkou na brambory odstraníme proužky vrchní kůry / doporučuji dělat ihned po zakoupení, protože pak je citron měkký a jde to špatně/ které vložíme do velké láhve, kdo chce může i nožem, ale nesmí být bílá spodní vrstva, nápoj by byl nahořklý. Zkoušela jsem nožem, ale hned jsem to vzdala, protože jsem odkrajovala i bílou slupku. Po odstranění kůry, oloupeme bílou hořkou slupku-kupodivu jde oloupat velice dobře-tu vyhodíme, zbylý citron překrojíme na dvě půlky, odstraníme jadérka a půlky citronů vložime ke kůře do sklenice, zalijeme 1 l jakéhokoliv bílého alkoholu,protože jsem z Moravy použila jsem slivovičku, sklenici pokryla celofánem a zagumičkovala. Láhev uložíme na 20dnů do chladu a temna a každý den protřepeme. Po 20 dnech přidáme 1 l vody svařený s půl kg krystalového cukru / kdo nemá rád moc sladké, může dát cukru méně, ale v originál receptu je prý tato dávka/, necháme vychladit a vlijeme k alkoholu s citrony. Opět uzavřeme, protřepeme a necháme stát do druhého dne, kdy přecedíme do lahví, uzavřeme a necháme stát dalších 20 dnů. Kdo nevydrží tak jako já, může popíjet ihned, ale musím sdělit, že čím je nápoj starší, tím je lahodnější, a proto doporučuji VYDRŽET. Vzala jsem jej na okošt kolegyním a všem moc chutnal, ale debatou jsme dospěly k tomu, že by mohl být velice dobrý i s medem, čemuž jsem neodolala a hned vyzkoušela. Postup úplně stejný, jen jsem vodu převařila samotnou a med přidala do nápoje bez převaření. Nápoj s cukrem byl průsvitný a dost sladký, s medem byl mírně zakalený a i přesto, že tam padlo skoro 80dkg medu byl říznější. U medu si musí každý dosladit podle své chuti. Nyní mám zaděláno na další 2 dávky, kam budu přidávat cukr, ale jen po 30 dkg. Přeji dobrou chuť a opravdu stojí za to jej vyzkoušet. Celkové množstvi je 2,3l nápoje z jedné dávky. Dá se dělat i z mandarinek, ale tam se louhuje jen 48 hod. ,protože mandarinky jsou aromatičtější.

takhle vypadá počátek výroby

detail na citronky ve slivovičce

finální výrobek-mírně zakalený medem

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

P.A.V.L.A 27. 3. 2020, 22:47
(Y)
novackova 26. 3. 2020, 11:12
(Y) (F)
Hanily 9. 12. 2010, 16:19
Díky, jedu na vodku.. :-D
Hanily 6. 12. 2010, 16:59
Ahojky, jen jsem se chtěla zeptat, jestli tam ta slivovice jde citit nebo ne. nesnáším totiž slivovici :-o Ale vypadá to báječně..slivovici doma mame, jen potřebuju vědět jestli tam jde cítit, jestli nemám radši koupit vodku..Děkuji :-)
Ilonáček 6. 12. 2010, 17:58
@Hanily Ano, ta slivovice je tam cítit, ale po důkladném rozležení ne moc. Jenže pokud nesnášíte slivovici doporučuji zakoupit vodku (D) (D) (D) (D) (D) (D) (hello) (hello) (hello) (hello) (hello)
karmala (upraveno) 6. 12. 2010, 17:33
Děvčata má to být nahořklé?
Ilonáček 6. 12. 2010, 17:55
@karmala nenene, v žádném případě hořké, je to krásně lahodné vůní i chutí po citronech, pokud je to nahořklé, tak byla špatně odstraněna bílá slupka, která hořkost způsobuje (D) (D) (D) (D) (hello) (hello) (hello) (hello) (hello) (hello)
luchk 25. 3. 2010, 22:39
ahoj Ilonko!!!! (hello) hádej co popíjím (drink) (drink) (drink) ??????a je to fáááákt děsně dobrý !!! nevydržela jsem to na tuhle dobu (plaz) (plaz) (plaz), nedá se tomu odolat (drink) (drink) a je to (dance) (dance) (H) (H)lahůůůdka (drink) tak děkuju za skvělý recept!!!!! na víkend se chystám udělat další dávku, ale aspoň ze 2 litrů vodky ,-) ,-)nějak rychle to (drink) ubývá (L) (L) (L) jen opravdu maminky pozor na tu vrstvu pod žlutou slupičkou, opravdu to zhořkne- ale je to oprááávdu mňamka píťo
Ilonáček 25. 3. 2010, 22:46
@luchk Ahoj Lucinko, jsem ráda, že jsi se ozvala. Hledala jsem všude možně zprávičku od tebe , ale marně a až teď kouám na komentáře a už jsi tady. Jsem moc ráda, že ti (D) (D) (D) (D) (D) (D)chutná. Fakt je to lahoda a když se pije v rozumném množství, tak bych řekla, že i lék :-D :-D :-D :-D :-D a není problém si na (plaz) (plaz) (plaz) (plaz) (plaz) (plaz)udělat další. Tak si nech chutnat a měj se moc dobře. Pá a dobrou noc Ilča
demin 5. 3. 2010, 15:31
citrony mám,o slivovicu néni nouze,pak dám vědět.
Ilonáček 5. 3. 2010, 16:50
@demin už se těším ,doufám, že bude chutnat jako nám (D) (D) (D) (D) (D) (D) (L) (L) (L) (L) (L) (hello) (hello) (hello) (hello) (hello)
TRŤA 5. 3. 2010, 15:23
(Y)zní to výborně.... (Y)
Ilonáček 5. 3. 2010, 16:49
@TRŤA nejen zní, ale i báječně chutná (D) (D) (D) (D) (D) (D) (D) (D) (L) (L) (L) (L) (L) (hello) (hello) (hello) (hello) (hello)
Exovka 24. 2. 2010, 10:54
Dobrý den Ilonko,měla jsem doma nějakou nedobrou holandskou pálenku a tak jsem zkusila podle vašeho receptu limoncello....z něčeho co se nedalo pít se stalo něco fantastického....myslím že nikdy nezjistím jak chutná po těch 20-ti dnech....to je taková dobrota... (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)úžasné,úžasné,úžasné
Ilonáček 24. 2. 2010, 13:22
@Exovka Alenko, odlejte trošku bokem a schovejte a zkuste za těch 20 dnů fakt to stojí za to (D) (D) (D) (D) (D) (D)jsem ráda , že chutná (L) (L) (L) (L) (hello) (hello) (hello) (hello)
Papaja01 5. 2. 2010, 16:11
Můžu se zeptat, jak dlouho asi nápoj vydrží? Děkuji :)
luchk 25. 3. 2010, 22:41
@Papaja01 pájo, vím, na co se ptáte ,-) ale ujišťuju Vás, že tak dlouho fakt nevydrží ,-)
Ilonáček 6. 2. 2010, 21:15
@Papaja01 Milá Pavlínko, vzhledem k tomu , že je tam alkohol si myslím, že by se kazit neměl *-) *-) *-) *-) *-) *-), ale , protože je to nápoj velmi lahodné chuti (D) (D) (D) (D) (D)musím napsat, že dlouho ne, protože je hned vypitý :-D :-D :-D :-DVyzkoušela jsem i s medem -na úplně stejnou dávku padlo cca 80dkg medu a na chuti to vůbec neubralo, ba naopak je velmi lahodný a po několika náprstcích jsem dokonce začala slušně odkašlávat, ale opravdu jen pár-jako lék-ne na litry. :-D :-D :-D :-D :-D ;-) ;-) ;-) ;-) ;-)
Haňulík1 21. 1. 2010, 10:19
Vypadá to báječně - odpoledne mažu pro citrony (Y) (Y) :-)
Ilonáček 21. 1. 2010, 11:03
@Haňulík1 určitě vyzkoušejte a písněte jak chutnalo (hello) (hello) (hello) (hello)
luchk 21. 1. 2010, 8:42
jéé, to já to vyzkouším, ale nevím, estli nebudu zapomínat protřepávat :)zapomínám i zalít kytky ;-) takže ta žlutá kůra se dá přímo s krájenými citronky dokuy do jedné sklenice, anebo zvlášt?
Ilonáček 21. 1. 2010, 8:53
@luchk Lucinko, vyzkoušej, je to opravdu božské a jak vidíš na fotečce tak kůra i s citronky se dá dohromady do jedné sklenice a zalije alkoholem (hello) (hello) (hello) (hello) (hello) (hello)myslím si, že když se každý den nezatřepe, že se nic nestane. Třepala jsem každý den, ale nějakou změnu na výluhu jsem nepozorovala.
luchk 9. 2. 2010, 0:29
@Ilonáček tak jsem se k tomu ještě nedostala, pořád dělám balíky, jsem na poště, vařím anebo peču dorty...a já bych si tak chtěla udělat nějakou bumbu mňamku pro sebe :'( :'( (D)
Ilonáček 10. 2. 2010, 10:56
@luchk Lucinko, už mám 4 dávky, z toho 2 už vypité-dělím se s maminkou a kolegyněmi v práci (D) (D) (D) (D) (D) a bylo mi líto vyhodit zbytek citronů tak jsem hledala a našla a vyrobila jsem domácí citonádu -zde z MMB-je vynikájící a ještě se stopou po slivovičce nemá chybu a ten zbyteček citronů usuším rozmixuji na prášek a budu přidávat do buchet-tak neváhej zadělej a pak už jen po štamprličce bumbej. Pá zdravím Ilča
luchk 25. 3. 2010, 22:43
@Ilonáček jooo, když to je tak dobrý, že si raději dávám rovnou štamprdli večer u tv ,-) ,-)dala jsem koštnout mamce...olizovala se..no jo, to jsem něco objevila..ale tolik vitamínu C- tomu se nedá odolat ,-) a to moc nepiju (H)
Ilonáček 25. 3. 2010, 22:59
@luchk Luci, taky nepiju, ale opravdu jsou mňamky, kterým se nedá odolat a tohle (D) (D) (D) (D) (D) (D)patří mezi ně a u TV štamprlička-to je prevence před jarní únavou. Můj manža na tyhle babské tlamolepy -jak říká- není, ale před Limoncellem smekl a dá si taky. (L) (L) (L) (L) (L) (hello) (hello) (hello) (hello)
luchk 29. 3. 2010, 17:12
@Ilonáček no právě, tohle není tlamolep. ten můj nepije vůbec, jen přes léto na srazech s klukama, ale to už musí být, si se mnou ani dvojku červenýho nedá...pak vypadám já jako notorička ,-) ,-)
Ilonáček 29. 3. 2010, 22:25
@luchk nenenene, jen labužník, který ví co je dobré (D) (D) (D) (D) (D) (D) (hello) (hello) (hello) (hello) (hello)můj tatin má rád bavoráka, proto je pro něj limoncello tlamolep-je sladký, ale chutná mu :-D :-D :-D :-D :-D (hello) (hello) (hello) (hello)
pavlíkmacík 20. 1. 2010, 23:17
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) zní to úžasně..ještě kde sehnat dobrou moravskou slivovičku *-) ;-) (L) (L) (L) (hello)
Ilonáček 21. 1. 2010, 7:25
@pavlíkmacík nejen že to úžasně zní, ale to i úžasně chutná a jak jsem psala nemusí být jen moravská slivovička, myslím si, že s jemnou vodkou může být též lahodné (L) (L) (L) (L) (L) (hello) (hello) (hello)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie