Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 531 návštěvníků)

svíčková od Marty - LUXUSNÍ

5.0
svíčková od Marty - LUXUSNÍ

Potřebné ingredience

tento recept je od kolegyně Marty a musím říct, že celá rodina se shodla, že v životě takovou svíčkovou nejedli...je to tím, že se maso nakládá den dopředu...dobrou chuť všem... 1 kg masa (vepřové, hovězí, zvěřina), 20 dkg obyčejné slaniny, 2 větší mrkve, 1 petržel kousek celeru, 2 větší cibule, 5 zrníček celého pepře, nového koření, 3 bobkové listy, 2 kolečka citronu, bez pecek, ½ másla, ¼ l sladké smetany, hladká mouka na zahuštění, oce, sůl, cukr, jelikož je opravdu luxusní, dělám 2 násobnou dávku (2 x víc zeleniny, 2 smetany)

Postup přípravy

Maso nasolíme a prošpikujeme, kořenovou zeleninu, cibuli a divoké koření, citron (kdo má strach ze zhořknutí, může jen zakapat), zbytek slaniny, pražíme na másle dozlatova.

Do opražené zeleniny přidáme polévk. lžíci cukru, mícháme až začne karamelizovat, zakapeme octem.

Do připraveného základu položíme maso a opečeme po všech stranách, aby se „zatáhlo“.

Takto připravené maso necháme v zelenině do druhého dne v ledničce.

Druhý den podlijeme hrnkem vody, dáme do trouby , zpočátku zakryté (alobal), půl hod. před koncem odkryjeme – pečeme v troubě.

Měkké maso vyndáme, vybereme divoké koření a bobk. listy, zeleninu rozmixujeme, zahustíme moukou, dochutíme octem a cukrem, solí, nakonec přidáme smetanu.

Podáváme s houskovým knedlíkem.

připravená zelenina

orestovaná...

vložíme maso

opečeme z obou stran

nahrneme na maso a dáme do 2 dne odležet do ledničky

pečeme zakryté alobalem

hotová omáčka

maso...dělala jsem hovězí a vepřové (půl na půl)

a můžeme servírovat...citron, brusinky, šlahačka...dobrou chuť !!!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

mirkaberkys 24. 10. 2013, 11:28
Dobrý den, tak jsme svíčkovou také udělali. Chutnala nám, jen jsme tam nedávali ten citron celý s kůrou, ale jen trochu šťávy. Když se to připraví den předem, je to rychlý oběd.
kalimera 25. 3. 2013, 15:12
Vynikající recept, děkuji (Y).
ostruzinap 26. 3. 2013, 14:53
@kalimera :-) (Y)
pocahontaass 8. 2. 2013, 19:12
Dělala jsem svíčkovou poprvé a podle receptíku se mi povedla hned napoprvé, opravdu LUXUSNÍ (Y) (Y) (Y)
ostruzinap 26. 3. 2013, 14:53
@pocahontaass to jsem ráda (Y)
P.A.V.L.A 11. 11. 2012, 14:22
(Y) (Y) (Y)
PetraCal 11. 11. 2012, 13:34
PROSIM O RADU! Jeste nikdy jsem svickovou nedelala, tak nevim jestli to maso mam pect i s tou zeleninou, nebo se pece jen samotne maso podlite vodou? DIky Petra
ostruzinap 29. 12. 2012, 22:48
@PetraCal ano, vše pečete dohromady :-)
Eďa. 16. 12. 2012, 21:34
@PetraCal i zelenina se peče
r 1947 14. 9. 2012, 9:20
Vynikající recept a ještě lepší když jej děláte v pomalém hrnci. Díky Petro. (clamp) (clamp) (jidlo)
ostruzinap 13. 10. 2012, 19:59
@r 1947 děkuji za pochvalu :)
registr 4. 8. 2012, 16:27
Dneska jsem delala vasi svickovou a moc nam chutnala, jen jsem musela upravit malinko recept, citron a cukr az na konec. Z cukru jsem udelala karamel, ktery pomalinku pridavala do omacky (za staleho slehani) a pak jen dochutila citonem, takze omacka horka nebyla a s tim karamelem je vynikajici.Dekuji za receptik (F)
jarla 3. 6. 2012, 19:50
tuhle vyzkouším,recept vypadá dobře (Y)
Vera N 3. 6. 2012, 15:00
Vyzkouším v pomalém hrnci. Určitě to bude mňamka. (Y) (Y)
LuM 30. 5. 2012, 22:37
vyzkoušela jsem několik svíčkových, ale nebylo to ono. Ale tahle je prostě luxusní (Y) (jidlo)
ostruzinap 13. 10. 2012, 20:00
@LuM :-) (Y)
taba 9. 4. 2012, 13:22
.... *-)já jsem měla za to, že se maso na svíčkovou vždycky nakládá den, nebo dva dopředu.... A když se zeleniny dá hodně, je omáčka krásně hustá a ani se tam nemusí dávat ta mouka... (F)
Zrušený účet 9. 4. 2012, 11:50
Myslím, že by se maso nemělo na to nakládání solit...zbytečně pustí šťávu...hovězí solím vždycky až skoro naposledy.. :^)
brčule123 26. 4. 2011, 15:16
vypadá to dost dobře.
lenasady 19. 4. 2011, 8:55
Dobry den,mam nalozenou svickovou podle vaseho receptu,budu ji delat poprvy a chci se zeptat pece se to maso stou zeleninou.dekuji
Franzovka 4. 3. 2011, 17:01
Tak jsem naložila a čeká do zítřka v ledničce. Mohu se zeptat, jak dlouho a na kolik stupňů pečete? díky
ostruzinap 6. 3. 2011, 18:02
@Franzovka peču na 200 pod alobalem, pak na 180 odkrté (ke konci), peču tak hodinu a pl až 2, záleží kolik ja masa, jak velké kousky a pod.
lenasady 20. 4. 2011, 12:42
@ostruzinap Svickova se povedla,me chutnala :-) :-) doufám ze bude chutnat ostatnim až přídou domu,recept je fakt dobry a to jsem ji dělala poprvé,je to namka (clamp) (clamp) (clamp)
berusak1 13. 2. 2011, 16:18
Tak jsem dnes dělala vaší svíčkovou. Nevím kde jsem udělala chybu, ale byla hořká 8o| To se mi stalo poprvé. Proč se tam dává citron i s kůrou? Myslím si, že to bylo z té kůry. Nebo co myslíte?
edka02 19. 2. 2011, 7:40
@berusak1 Dobrý den, měla jsem ten samý problém a také si myslím, že to bylo tím, já dala konkrétně limetku, jinak by byla vynikající, ale.... ,-)
berusak1 21. 2. 2011, 12:28
@edka02 Určitě to bylo tou kůrou (6) kůra je sama o sobě ve velkém množství hořká, tak to bylo stopro tím. Příště kůru pryč (Y)
ostruzinap 28. 2. 2011, 19:21
@berusak1 dobrý den, ono záleží na citronu, já dávala vždycky s kůrou, ale jednou mně ta omáčka přišla taky nahořklá, tak od té doby ji dávám radši pryč....
lidyes 25. 10. 2010, 13:58
Svíčková dle tohoto receptu je fakt výborná a to nejsem žádná velká kuchařka. (Y) (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp)
ostruzinap 26. 10. 2010, 21:49
@lidyes :-) :-) :-) díky
Pavlanela 5. 10. 2010, 21:42
Musím říct že toto je Nejlepší Svíčková !!!!!!!!!!!!!! (Y) (Y) (Y) (Y) O víkedu jsem uvařila podle vašeho receptu a SUPER (hello)
ostruzinap 26. 10. 2010, 21:48
@Pavlanela :-)
Zrušený účet 28. 9. 2010, 10:44
Tak dnes bude opakovaně k obědu svíčková podle Vašeho receptíku jen s jedním rozdílem - nestihla jsem na noc naložit maso, ale chuť je stejně vynikající. Děkuji (L)
evča10 12. 9. 2010, 15:48
Dneska jsme dělala vaši svíčkovou a je užasná (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y).Už jsme ji ani nezahuštovala moukou,jen jsme po rozmixování zeleninky dala smetanu a nechala projít varem. (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
ostruzinap 13. 9. 2010, 21:30
@evča10 :-) :-) :-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie