Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 392 návštěvníků)

Fondan - potahovací hmota /návod na jednoduchou růžičku

0.0
Fondan - potahovací hmota /návod na jednoduchou růžičku

Potřebné ingredience

60ml studene vody, 110 g medu (světlého), asi 900g moučkového cukru, lžička mandlového aroma, vrchovatá lžíce čiré želatiny Dr.Oetker Tento recept jsem si upravila podle svého ze slovenského MMB, podle receptu tam, se nedalo tvořit (kytičky atd) ale tento už je schopny udržet tvar a já jsem velmi spokojená. Zkuste uvidíte. Pravda těžko říci jaký med se použije (kvalita- to neodhadnete nikdy), tam píšou že se dá i sirup použít ale to jsem zatím nezkoušela. Ale i tak myslím že za vyzkoušení to stojí, je to jen pár korun. Na podsypávání použijte jako u všech hmot - solamyl.

Postup přípravy

Do hrnce nasypeme želatinu, zalijeme studenou vodou a necháme 3 minuty působit. Zahřejeme jen tak aby se želatina rozpustila, přidáme med, a necháme také rozpustit - POZOR NESMÍ VAŘIT, a přidáme lžičku aroma mandlového

Vzniklou teplou hmotu nalijeme do moučkového cukru (nejdřív si dáme asi tak 700 g do mísy a pak podle potřeby přidáme ale max 900 g -1 kg raději ať vám trocha cukru zůstane,pak to má tendenci se trhat) a zpracujeme, hmota je lepivá, použijeme na ruce omegu aby se dobře zpracovávala, já používám asi tak lžíci omegy, prostě si omegu vezmu do rukou a mnu s ní jako s mýdlem abych měla od omegy ruce a pak zpracovávám, netrvá to dlouho je to chvilička, pak hmotu zabalíme do sáčku nebo do potravinové folie (nebojte se hmota pořád lepivá a měkká), a necháme asi tak 6-10 hodin aby to ztuhlo necháme to venku na lince (já to tak dělám den dopředu) no a pak zpracujem, jde to malinko ztuha ale já to dělám po částech, nebo jako u marcipanu použijeme mikrovlnku -opatrně.

Za ty peníze mi to stojí. Tato hmota vyjde cca na 25 - 30 kč jedno kg. Samosebou podle toho za kolik koupíte to hlavní a to je moučkový cukr.

Tento recept jsem si upravila ze slovenského MMB, podle tohoto receptu se dá dělat jak potah tak i růžičky a zdobení, krásně to drží nerosí se to v létě a není potřeba to dávat ztuhnout do lednice.
Já jsem dneska ráno jela koupit Wi abych mohla potáhnout dorty ale večer předtím jsem si udělala 3 kg této hmoty a nakonec jsem použila ji a Wi jsem ani nevytáhla ani jsem nenačala kbellík a jsem naprosto spokojená s výsledkem, hmota se nerosí, neláme, nedrolí, je taková gumová a přitom chutná - sice dosti sladká ale která potahovací hmota není. A komu záleží pouze na efektu dortu, tak tomu to úplně postačí.

Navíc, myslím si že tam můžete přidat jakoukoliv příchut - aroma, rumovou, citronovou, co komu voní :D

Tak, snad jsem na nic nezapoměla, kdyby jste měli jakýkoliv dotaz, klidně se ozvěte, když se podíváte ke mě do alba, tak veškeré bílé dorty jsou potažené tímto fondánem-nebo prostě želatinovou potahovací hmotou.









__________________________________________________________________________________
HOLKY, vyzkoušela jsem tedy jak tu někdo psal, nebo možná na dortech od mámy, už si nejsem jista, citronku. Dala jsem nabobtnat želatinu do vody, po třech minutách jsem to zahřála a nechala jsem rozpustit želatinu, přidala jsem med a nechala jsem to trošku prohřát a nakonec jsem přidala lžíci citronky a pak jsem to vše nalila do prosátého moučkového cukru (900g) . Skoda že nemám vanilkové aroma, protože chuťově to velmi připomíná White Icing jen tam chybí ta vanilková vůně. Bohužel ani vanilkové aroma nemám.
Třeba to někdo z Vás vyzkouší. Hmota šla zpracovat dobře, zítra vyzkouším a dám vědět, ale jsem nadšená z toho že to má chuť jako WI.

Zdravím všechny tvořilky


Markéta

navíc je hmota takřka bílá takže ji jde krásně barvit

x

postup jednoduche ruzicky, potírám jen malinko vodou

x

x

začneme motat z jedné strany

a máme jednoduchou růžičku

Já nejsem na růžičky zrovna expert, moc mi nejdou ale takhle mi to vyhovuje, jednoduché a nejde na tom co pokazit.

detail svatebního dortíků
tyhle růžičky jsem si udělala dopředu a vůbec nebyly v lednici na ztuhnutí,

kompletně potaženo fondanem
váha 6.8 kg

Vzhledem k tomu že dortík zítra pojede cca 2-3 hodiny v autě tak jsem tam růžičky napíchala na špejle aby tu cestu přežily kvůli efektu.

na vše co je na obrázku je použita tahle potahovací hmota. kyticky mi krasne drzi tvar aniz bych je davala do lednice.
Nadherne to jde barvit, pouzila jsem na vytlaceni šablonky určené pro barvy na sklo, funguje to nádherně jako patchwork.
Barvila jsem gelovkami se slivovicí a téměr okamžitě se to vpilo a uschlo.

Zkusila jsem dát místo aroma citronku, protože jsem ale dala celou polévkovou lžíci aby to mělo i trochu chut tak byla hmota lepivější, chce to přidat trošku víc cukru hned při zpracování asi tak o 2 lžíce, podle potřeby.
Chut je opravdu citronová a dle mého názoru hodně podobná WI, jen to nemá tu vanilkovou vůni.
Tyto kytičky se dělaly ale velmi dobře. V lednici sice uplně nevytvrdly takže jsem musela slepit i ty okvětní lístky alkoholem malinko k sobě (zatím tam jsou pouze hodinu, teba to ještě vytuhne více) ale komu to stačí jen tak jako dekorace na dortík tak bude určitě spokojený. Já tyhle kytky chystám na páteční dort, potom vložím fotku. Snad se povede.
Na drátky to ale zřejmě není vhodné, nevím zda by to drželo. Možná kdyby se to smíchalo s WI trošku. Smíchat to jde, už to vyzkoušené mám na růžičky a byla jsem spokojená, ale já nepracuji s drátky. Dekoraci jen tam přilepím nebo dám na špejle do dortu.

potah i lilie z želatinovky

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

paramisa2 7. 9. 2012, 21:22
dobrý večer Markétko, moc děkuji za tenhle recept , já amater jsem to dokázala a můj první potahovaný dort je na světě !! (Y) (Y) (Y) měla jsem velkou radost , s hmotou se dá pracovat krásně , vubec nelepí a manipulace je jako při normálním těstě jen místo mouky podsypávam moučkovým cukrem !!jěště jednou děkuji za podělení se o zkušenosti !! přeju hodně krásných výrobku ! Martina (clamp) (clamp) (clamp)
Makka 10. 9. 2012, 8:27
@paramisa2 Marti mooooc děkuji za milý komentík, jsem opravdu moc ráda že jste spokojená. Vložte fotečku, ráda se kouknu. Markéta (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F)
TerezaBlazkova85 4. 9. 2012, 22:33
Dobrý den Marki, už mám udělanou potahovku dle vašeho receptu. Dělala se suprově a i chuť je dobrá. Zítra z ní budu vytvářet první ozdoby, tak jsem zvědavá jak to půjde. Pisnu pak info. Nyní ale za recept chválím. (Y)
Makka 10. 9. 2012, 8:26
@TerezaBlazkova85 Dobrý den, moc děkuji, jsem ráda že jste spokojená, určitě se pak ozvěte, jak se Vám s ní pracovalo. Těším se na foto. Markéta (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F)
vlatina 20. 8. 2012, 21:44
dobrý den zkoušela jsem fondán dle vašeho receptu,ale někde mám chybu,když modeluji tak to moc nejde lepí se to a je to moc řídké,nevíte nějakou radu na záchranu? děkuji za odpověď vlasta
Makka 22. 8. 2012, 21:52
@vlatina To mě mrzí, tak zkuste solamyl. Já ho používám když vyvaluju aby se mi nelepila hmota k podložce.
pesnio 29. 7. 2012, 14:37
To musim vyskouset zatim jsem delala jen potahovku jako falesny marcipan a to susene mleko tady u nas casto nemaji tak zkusim tohle (Y)
Málči (upraveno) 29. 7. 2012, 17:05
ahoj Markéto dělala jsem pohotahovku podle vás je super doporučuji dále . (Y) (Y) (Y) (clamp (clamp) (clamp) posílám foto děkuji za bezva racept |:o) |:o) |:o) http://www.mimibazar.cz/foto.php?id=57595684&tab=0
Makka 6. 8. 2012, 12:20
@Málči Simonko, parááda, děkuji za fotečku, dortíčky se Vám mooooooooooc povedly. Jen tak dáál. (L) (L) (L) (F) (F) (F) Markéta
martulineckla 12. 7. 2012, 9:25
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat kolik budu asi potřebovat fondánu,když budu dělat dvoupatrovej dort když jeden bude mít asi tak průmět 23cm a ještě budu dělak kytičky okolo. A čím se to dá nalepit k tomu fondánu,šlo by to nějakým alkoholem?? Bude mi stačit jedná dávka nebo budu muset udělat víc. A je lepší si ho udělat den dopředu nebo stači den dělání?Děkuji za odpověď.
Makka 13. 7. 2012, 13:58
@martulineckla Dobrý den, rozhodně bych udělala dvojitou dávku - minimálně. je lepší když je té potahovky víc a clověk s ní nemusí šetřit. Lepím alkoholem nebo potravinářským lepidlem. Markéta
martulineckla 13. 7. 2012, 18:46
@Makka Děkuji (Y)
kořen17 1. 7. 2012, 22:54
(Y)
Janýz 26. 6. 2012, 21:34
Dobrý večer Markétko, můžu se Vás prosím zeptat, jak dlouho vydrží tato hmota být uskladněná? Předem děkuji za odpověď Jana (hello)
Makka 9. 7. 2012, 10:32
@Janýz Dobrý den, omlouvám se na Váš dotaz jsem narazila až dneska, hmota vydřží klidně v lednici i 3 měsíce. Delší dobu jsem zatím nezkoušela, většinou hmotu zlikviduji na dortíky dříve. Markéta (L) (L) (L) (L)
Janýz 26. 6. 2012, 21:43
@Janýz Tak jsem pročetla komentáře, až jsem našla odpověď. Za týden dělám 2 dorty, tak to zkusím......
simošek 26. 6. 2012, 10:31
Přeji hezký den,chtěla bych se zeptat....Budu v pátek dělat dort dcerce sice ještě nenám úplně rozhodnuto jaký ale to nevadí :) něco vymyslím...už jsem dělala několik pokusů jak potahnout nebo spíš,čím ...dortk a vždy mě z toho vyšla nelíp Varna...ale stejně to nějaké mouchy vždy mělo...Teď jsem náhodou našla Váš recept a tak ho chci vyzkoušet.momentálně mám děti nemocné a tady u nás jiné,než potr.barvy v prášku nekoupím...myslíte že je to problém?gelovky bych sehnala asi až v brně a to je pro mne daleko,kor když děti marodí :/ chci se zeptat jak bych to podle Vám udělala nejlíp...kdy to mám obarvit..nebo jestli jen potřít barvami až na konec...tak jsem to dělala vždy s varnou...vše jsem potřela až na konec a výsledek byl na 1...a ještě nějak necápu tu omegu :^) jak a co sní? :-$ raději se budu ptát blbě,než abych si jen něco nemyslela a pak to stálo za prd.Moc děkuji za odpověď a rady :) jste moc šikovná (clamp) (clamp) (Y)
Makka 26. 6. 2012, 18:18
@simošek používám i sypké barvy od Kovandů koupíte v drogerce, v intersparu, v kauflandu, v albertu, bille atd. barvím tak že si udělám do hmoty důlek a nasypu tam trosku té barvy a dám tak 3 kapky slivovice nebo vodky. pak to promíchám trošku koncem lžičky no a pak to zapracuju, akorát to budete muset možná zpracovávat malinko dýl. Uvidíte sama, záleží taky na hmotě. Když jsem naposledy barvila fondán na dort octavie http://zatlik.webgarden.cz/image/18348809 tak jsem to barvila pěkně dlouho než jsem dosáhla barvičky co jsem chtěla a hmota se mi začala lepit ale to nevadí, pak jsem to vyválela a nechala jse to chvíli odpočinout a pak jsem teprv potáhla dort. Ono jak se to pak začně hňácat a ruce jsou teplé tak je možné že se vám to bude na ruce lepit, ale ničemu by to vadit nemělo. Mailík jsem si přečetla :-) Tak ať se vám daří Simonko, budu držet pěsti, ozvěte se pak jak to dopadlo. (L) (L) (L) Markéta
simošek 27. 6. 2012, 11:10
@Makka Jeee Markétko, jsem ráda,že jste se sem dostala :) a poradila....octavka je fakt super (Y) a i tak vypadá...já jsem dělala favorita,všem se to libilo ale mě teda moc ne...zepředu byl spíš jak starej fiat a zezadu golf :-) ale jinak hlavně že chutná :) tak ještě jednou děkuji a snad se povede :)...Zatím se mějte krásně... (L)
simošek 26. 6. 2012, 10:36
@simošek Jo a ještě,jak veliký dort potáhnete z této dávky?normal klasika kulatý nebo i větší...mám tři děti a jsem z 5 sourozenců a manžel je taky z 5 a když spočítám že každý má po 2 dětech tak musím dělat obr dorty :) aby každý ochutnal :) tak proto se ptám ,-) a ještě jednou děkuji (L)
Makka 13. 7. 2012, 14:01
@simošek Simonko já se omlouvám je lepší mi napsat vzkaz, já sem moc nechodím. Tak nevím jestli jsem odpovídala nebo ne. JInak tato dávka Vám určitě postačí na dortík o průměru 23 cm a ještě zbyde na ozdoby. Na větší dortíky bych raději udělala dvojitou dávku. Já jsem třeba potahovala tu octávku a to byla dávka 2 a půl krát. A zbylo mi ještě hodně, ale mám raději rezervu. :D
jájinka53 19. 6. 2012, 8:02
prosím te želatiny vrchovatou polévkovou lžíci nebo kávovou? pro jistotu se ptám děkuji (L) (L) (L) (L) (L)
Makka 19. 6. 2012, 9:23
@jájinka53 Jani - polévková lžíce vrchovatá. Markéta
jájinka53 19. 6. 2012, 10:37
@Makka jéé děkuji za odpověď a ještě jeden dotázek, když se to dá do lednice tak aby se to pak dobře zase propracovalo, dělá se to jako třeba u mléčné hmoty třeba na chvilku do mikrovlnky povolit?
Makka 19. 6. 2012, 19:34
@jájinka53 ano stačí do mikrovlnky, pozor na chviličku
martinas73 17. 6. 2012, 23:11
vřelé díky za skvělý recept. když jsem vyrobila první várku, chtělo se mi brečet, jak jednoduché to je a jak nemožné byly cukrářky před 12ti lety (některé jsou teda i dnes), když jsem po nich chtěla potahovaný dort na svatbu podle britského časopisu. po třech neúspěšných pokusech s objednaným dortem pro děti, jsem si řekla, že to přece nemůže být tak těžké. a není ,) fondán dělám ze špaldového sirupu, v druhé várce už jsem cukr ani neprosívala (jsem líná a na výsledku se to nijak neprojevilo ,)), přidala jsem lžíci šťávy z citrónu (bio) a lžičku přírodního citrónového aroma. vyvalovala jsem na cukru (kolikrát teda ani nebylo třeba), jde dobře očistit z dortu štětečkem namočeným ve vodce. a tohle je můj první potahovaný dort v životě http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4091667 a o 14 dní později jsem vyrobila tenhle http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4091670 .
maxmaxmax 14. 4. 2013, 23:27
@martinas73 Dobrý den, dočetla jsem se ve vašem příspěvku o vaší osobní zkušenosti s fondánem.Mimochodem dorty na fotkách jsou skvostné.Já udělala fondan před 4 dny,docela to šlo,druhý den jsem vyválela na solamylu,dort potáhla atd, jen nevím, tak moc má fondán na dortu ztvrdnout.Mě to ztvrdlo skoro na kámen a co se týče chuti ,tak i přes mandlové aromá mi moc nechutnal,vlastně vůbec.Zbytek hmoty jsem zabalila do sáčku do lednice.Po 3 dnech jsem chtěla hmotu zpracovat a úplně se mi rozpadá,nedrží moc pohromadě.Nemohla byste mi pomoci?
Makka 19. 6. 2012, 9:22
@martinas73 Marti, oba dortíčky máte úplně super. Jsem ráda že se Vám hmota povedla a že jste spokojená. Děkuji za milý komentík a za fotečky. Markéta (L)
martinas73 20. 6. 2012, 15:07
@Makka dík, super fondán, šlo to samo ,)
Magdííí 17. 6. 2012, 21:10
Markétko, moooc bych chtěla poděkovat za recept, zkoušela jsem včera a super! Žádné velké tlepání, je to večer hned hotové - zabalené a ráno hned propracované, takže za mě vřele doporučuji! Já dělala hmotu z Marschmalow a hodně mi vadilo, že když jsem okrajovala přebytečné kusy okolo dortu, hrozně se mi hmota lepila za nůž, tady naprostá pohoda, ani se hmota nepřilepila s podložce, což jsem dneska obzvlášť ocenila u kloboučku hříbka, který jsem dávala na nohu na poslední chvíli a pár hodin byl v lednici osamělý :-) Hmota je navíc krásně bílá, dávala jsem glukozu a med půl na půl, navíc se tak hezky leskne. Prostě mám z toho radost!!! Děkuji!!! http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=130292
Makka 19. 6. 2012, 9:19
@Magdííí Magdi, to jste mě mooc potěšila, děkuji za odzkoušení, jsem ráda že Vám hmota sedí. Dortík je úúúúúúúžasnej Markéta (L)
bubucka 5. 6. 2012, 14:24
Parádní recept... dřív jsem dělala potahovku z Marschmalow bonbonů, a to vyšlo hrozně draho... tohle je paráda... zatím mám jen připraveno na potažení dortu, potahovat budu ve čtvrtek... snad se mi povede... A ještě poznatek... nesehnala jsem želatinu od Dr. Oetkera, tak jsem zkusila želatinu na vaječnou tlačenku a jde to s ní taky... (Y)
Makka 6. 6. 2012, 19:34
@bubucka Tak to jsem ráda, zajímá mě ta želatina na vaječnou tlačenku - dejte pak vědět jak to dopadlo. Markéta
anka 66 31. 5. 2012, 18:13
Dobrý den, jen valím očka. Taky se připravuji na dort a zkusím Váš recept, já dělám hmotu s Marschmelou bonbonu, ale jěště jsem nebarvila. Tak jsem si pořídila gelovky barvy potravinářské a ejhle na obarvéní hmoty super, ale jak s nimi vymalovávat věci z formi kytky a postavy atd. Jak je naředit a s čím k jakému poměru. Už mě z toho brní hlava *-) díky moc za odpověď Jana
Makka 2. 6. 2012, 23:00
@anka 66 Jani moc děkuji za milý komentík, barvičky si ředím slivovicí nebo vodkou, nedávejte tam vodu. Rychleji Vám to zaschne, pokud potřebujete něco malovat na potahovku. Jinak s ředěním neporadím úplně, záleží na Vás a na odstínu jaký chcete. Když chcete světlejší barvu přidejte víc alkoholu a naopak. Tak ať se daří Markéta (L) (L) (L) (L)
anna_nasova 31. 5. 2012, 17:55
Nejlepší potahovací hmota! Zkoušela jsem předtím i domácí marcipán, ale tohle je o 200% lepší. Hned první dortík, co jsem zkoušela, se docela povedl. Díky moc! http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4074392 (Y)
Makka 2. 6. 2012, 22:57
@anna_nasova Děkuju moc Aničko, jsem ráda že jste spokojená, dortíček máte krááásný, moc se Vám povedl. (L) (L) (L) Markéta
martulineckla 22. 5. 2012, 8:47
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat kdy tam přidáváte barvivo? Děkuji za odpověď. Martina
Makka 24. 5. 2012, 7:25
@martulineckla To je na vás. Já si většinou barvím hmotu až potom. (hello) Markéta
hantonie 18. 5. 2012, 18:51
(clamp) (clamp) (^) (^) (Y) (Y) dobrý den Markétko, ,ůžete mi říct, jestli pod tuhle potahovku můžu dát tvarohový krám , nebo raději máslový?? *-) *-) Díky Petra
Makka 20. 5. 2012, 15:22
@hantonie Dobrý den Peti, omlouvám se včera jsem tu nebyla na netu, psala jsem Vám ráno mail. Markéta
Zuzuliiienka 18. 5. 2012, 17:43
Dobrý den,mohla bych poprosit o radu? Chtěla bych vyzkoušet váš fondánek,ale v našem vesnickém obchůdku měli jen želatinový ztužovač od Dr. Oetkera,to asi nebude ončo,co myslíte? ...jinak samá dortová želé. Děkuji za odpověď.
Makka 18. 5. 2012, 18:06
@Zuzuliiienka Dobrý den, Zuzi je to tahle želatina http://www.oetker.cz/oetker_cz/file/debi-7pug86.cz.0/Zelatina+cira.jpg a nebo pak tuhle ta je levnější a dělá se s ní stejně, ale já si kupuju raději toho Dr.Oetkera http://www.labeta.cz/blob.php?produkty_nahled=32 Dortové želé nedávejte, nepovede se Vám to s tím. Markéta
aneris 17. 5. 2012, 20:03
Dobrý den, tak nevím, kde udělali soudruzi z NDR chybu, ale vůbec se mi nedařilo a celou dávku musím vyhodit, nedá se vůbec tvarovat,rozválet, drobí se a přitom je měkká. Místo medu jsem dala pšeničný sirup a barvila jsem práškovou barvou mírně zředěnou vodkou až ve fázi propracovávání....škoda...nebo je ještě jedna možnost a to je ta, že mám v těch rukou na.....
Makka 18. 5. 2012, 18:03
@aneris Iri, to mě moc mrzí. Opravdu. Je to škoda. Těžko říct co se mohlo pokazit, hodně záleží na surovinách, někdy se můžete snažit sebevíc a stejně se to holt nepodaří. Zkusit dát méně cukru třeba příště, pokud se Vám do toho ještě bude chtít. Hmota by měla být elastická, a zkoušela jsem ji pak dobře zase propracovat? to není tak, že byste ji udělala a hned po odležení použila, musí se zase propracovat aby se dala vyválet. Hezký den Markéta
pes10 8. 5. 2012, 17:58
Dobry den strasne semito liby,ale mam strach ze to nedokazu udelat rada vsechno skousim,ale moc semito nedari.Rada bychtoo skusila (Y) (Y) (Y)
Makka 9. 5. 2012, 13:17
@pes10 Tak zkuste a uvidíte, budu držet pěsti, ať se Vám hmota zadaří. Je pravda že není vše o rukou, tady hodně záleží na surovinách, jakmile je špatný med, tak se s hmotou špatně pracuje. Na artmamě holky zkoušely do hmoty dát i místo části cukru - sušené polotučné mléko. A psala tam jedna paní, že to bylo taky dobré. Chce to experimentovat. Ať se daří Markéta

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie