(recept
si oblíbil jeden návštěvník)
Rakytníková marmeláda
Potřebné ingredience
plody rakytníku + možné jiné plody, cukr, želírovací cukr/Gelfix
Postup přípravy
Bobule svařit- cca 5 minut , propasírovat přes síto - stačí kvedlačkou, jde to velmi dobře.
Když chceme mít marmeládu přirozeně tužší, tak nechat tekutinu stát (aspoň hodinku) a odspodu vysát "vodu" - jde to jakoukoliv hadičko. Tu lze použít jako medicínku,prakticky se stejným postupem jako marmeláda. Tužší složku přivést k varu, vmíchat cukr + želírovací cukr nebo Gelfix a chvilku vařit dle návodu na přípravku, plnit do nahřátých suchých skleniček a hned obrátit víčkem dolů.Úmyslně nepíšu kolik cukru - různé odrůdy rakytníku navíc v různém stádiu zralosti jsou různě kyselé. Rozhodně nepřidávat kys. citronovou ani citron. Marmelády takto v pohodě vydrží několik let.
Pokud vodu neodsajete, doporučuju dát dvojnásobné množství gelfixu či přidat jiné více želírující ovoce.
takto jsem dělala mixy- rakytník+ostružina, rakytník+ broskve, rakytník+špendlíky a rakytník +ostružina+broskve.
Marmeláda úplně tuhá nikdy nebude- nevím, co do těch kupovaných cpou ale asi to extra věc nebude.
"Vodu" doporučuji zpracovat úplně stejně a pak buď použít jako sirup nebo na lžíci jako mlsku.
Když chceme mít marmeládu přirozeně tužší, tak nechat tekutinu stát (aspoň hodinku) a odspodu vysát "vodu" - jde to jakoukoliv hadičko. Tu lze použít jako medicínku,prakticky se stejným postupem jako marmeláda. Tužší složku přivést k varu, vmíchat cukr + želírovací cukr nebo Gelfix a chvilku vařit dle návodu na přípravku, plnit do nahřátých suchých skleniček a hned obrátit víčkem dolů.Úmyslně nepíšu kolik cukru - různé odrůdy rakytníku navíc v různém stádiu zralosti jsou různě kyselé. Rozhodně nepřidávat kys. citronovou ani citron. Marmelády takto v pohodě vydrží několik let.
Pokud vodu neodsajete, doporučuju dát dvojnásobné množství gelfixu či přidat jiné více želírující ovoce.
takto jsem dělala mixy- rakytník+ostružina, rakytník+ broskve, rakytník+špendlíky a rakytník +ostružina+broskve.
Marmeláda úplně tuhá nikdy nebude- nevím, co do těch kupovaných cpou ale asi to extra věc nebude.
"Vodu" doporučuji zpracovat úplně stejně a pak buď použít jako sirup nebo na lžíci jako mlsku.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Anik49
(upraveno)
17. 9. 2016, 9:56
Drobná poznámka ...rakytník se špatně sklízí. Aspoň já mám pokaždé za chvíli od šťávy rozežrané prsty. A tak mám rakytníku tak akorál, smíchám ho s jablky a hrozinkami. Nechávám v marmeládě i rakytníková semínka, která jsou úžasně zdravá. Všem, kteří mají přístup k rakytníku Váš nápad moc ráda doporučím.
milu79
(upraveno)
25. 10. 2016, 9:46
@Anik49
Některé odrůdy mají méně trnů...máme 2 samice, jednu s trnama,druhou bez, jednu sladší a víc do červena, druhou kyselou oranžovou. Ještě jde udělat rakytník do jogurtu - část propasírovat, část nechat celé plody a jen projít varem ,aby se nerozvařily - želírovacího cukru pak obvyklé množství, vypadá to i dobře na pohled. teď jsem dělala s hokkaidem a druhou s jablky část úrody si sklidí kamarádi, steně dost marmelád rozdáme...
Ehnes
(upraveno)
17. 9. 2016, 10:45
@Anik49
ideální je, pokud máte místo v mrazáku - celé větvičky hodit přes noc na mráz a pak je stačí jenom oklepat
milu79
(upraveno)
25. 10. 2016, 9:48
@Ehnes
musíte pak dávat pozor, jaké větvičky stříháte, protože na další rok si snižujete nebo úplně eliminujete úrodu, taky jsem to četla někde v časopise, my máme keře i jako větrolamy takže jen češeme- a taky se to dá přežít