Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 408 návštěvníků)

Mandlové tofifé- nepečené

0.0
Mandlové tofifé- nepečené

Potřebné ingredience

100g loupaných mandlí (nebo lískových ořechů), 2,5dl smetany, 125g krupicového cukru, 30g másla, 1 lžička medu, tuk na vymazání plechu, mléčnou čokoládu na přelití

Postup přípravy

Smetanu smícháme s cukrem a medem, přidáme máslo a svaříme na hustý krém. Přidáme celé loupané mandle a promícháme. Na vymazaný plech tvoříme z hmoty lžičkou malé hrudky a necháme ztuhnout. Poté můžeme přelít rozpuštěnou mléčnou čokoládou.


...tak zní oficiální recept. Já si dovolím přidat pár poznámek:
- používám smetanu ke šlehání
- chuťově se mi zdají lepší pražené lískové ořechy
- krém vaříme tak dlouho až má sv. hnědou barvu a je opravdu hustý
- hrudky nedávám na vymyzaný plech, ale rovnou na silikonovou podložku či pečící papír
- nazývat to hrudkou je možná trochu odvážné, jsou to někdy spíše placičky :-)
- čokoládou už to nepolívám (ale asi začnu), protože je ihned po ztuhnutí musím schovat, jinak by byly nenávratně pryč

Je to opravdu vynikající a každý kdo ochutnal nešetřil chválou:-) Letos budu dělat ze 4 dávek...:-)

...všechny suroviny svaříme- není nutno ve vodní lázni ( mi to trvalo asi necelých 20 minut- ovšem může to trvat i déle) . Zpočátku je to opravdu hodně řídké a trvá to asi 15 minut než to začne houstnout, takže žádnou paniku a pěkně míchat a míchat:-) Fotka je dělaná asi po 10 minutách varu

...tohle už je konečný stav- hmota jako rozpuštěné karamely. Teď se přisypou ořechy či mandle. Já jsem dneska ořechy půlila, aby toho bylo více:-)

...potom děláme lžičkou malé hromádky- někdy je z toho hromádka, jindy spíše placička. Pro ty, které si zakládají na tom, že mají cukrovíčko pěkně jedno jako druhé, tenhle recept rozhodně není:-) Tady je opravdu každý kousek úplně jiný:-)

...po ztuhnutí lze polít čokoládou. To já už jsem nikdy nedělala, až dneska poprvé a musím říct, že s tou čokoládou je to chuťově mnohem lepší.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Nadys 30. 9. 2017, 20:38
(F)
lucinndaa 19. 12. 2011, 19:09
tak dneska jsem poprve zkusila, nejprv me vydesilo to dlouhe michani, ale povedlo se na jednicku a je to luxusni dobrota. skoda, ze je toho malo z jedne davky, takze uz se vidim, jak micham znovu :-)
Lenpod 18. 12. 2011, 20:52
Podobný recept mám od kamarádky. Jen hmotu nalévá mezi dortové oplatky (na jednu naleje, rozetře a na to položí druhý oplatek a zatíží). Krájí se na tyčinky po vychladnutí (clamp). Jsou moc moc dobré a v oplatcích už nelepí |:o)
bubucka 18. 12. 2011, 20:27
Tak jsem tohle cukroví také vyzkoušela a přidám pár postřehů. První várka byla na chuť trochu cítit přepáleným máslem, tak jsem druhou várku vařila bez másla a přidala ho, až když začala smetana trochu houstnout a chuť je perfektní. Dokonce jsou bonbony i lesklé. Oříšky jsem nemíchala přímo do hmoty, ale dala po jednom do papírových košíčků a zalila hmotou. Po ztuhnutí jsem ještě polila čokoládou. Zkoušela jsem je dát do obalů od Tofifé, aby byly jako pravé, ale jak to bylo horké, tak se obal smrsknul a bylo po tvaru. Z těch papírových košíčků jdou krásně vyndavat... (Y) určitě budu dělat každé Vánoce...
Luciandaa 18. 12. 2011, 11:24
Tak jsem taky vyzkoušela receptík a nemám to vůbec jako vy :-@.hmota zhoustla ale pak se mi to na plechu roztékalo :-(,po vychladnutí jsem udělala hrudky ale pustilo to dost mastného :-@ .Dneska jsem omočila v čokoládě a ta mi sjíždí dolů vůbec nedrží :-(.tak nevím kde jsem udělala chybu :O(Ale chutově je to super aspon jedno pozitivum :-p
welinka 13. 12. 2011, 21:30
Tak jsem právě donesla z terasy a hned jsem 3 zkusila (L) Vyborné, mňamozní a myslím že do Vánoc budu delat jeste minimalne 2krat ,-) (Y) |:o) (clamp) Diky za super recept (Y)
Hyzule 24. 11. 2011, 20:26
(Y) (Y) (Y) (Y)
charee 24. 11. 2011, 20:20
je to super super super, mám k tomu pár tipů,třeba někomu ulehčí práci :-) :-)pokud někdo chce pravidelný tvar, mám vyzkoušeno a jde to super, když se hmota pomocí dvou lžiček(jednou nabírám, druhou stírám do formičky)nadávkuje do silikonové formy na čokoládové bonbony(dělá ji třeba Tescoma) a pokud chcete tuhnutí urychlit můžete před plněním dát formičky do mrazáku.Po ztuhnutí namáčím v čokoládě a je to luxus-hlavně teda chuťově (Y) (Y)
nerosek2000 2. 1. 2011, 22:06
Dobry vecer, mam dotaz pro pristi rok. Ta lzicka medu je minena kavova nebo polevkova? Asi kavova, ze? Ja dala polevkovou, varila jsem to asi hodinu, bylo to tak pekne hnede, jak pisete, a zdalo se mi to i dosti huste, ale misto hromadek z toho byly teda placky a hlavme to i po ztuhnuti bylo hodne lepkave. Byla tedy asi chyba v mnozstvi medu? Nebo jsem mela jeste dele varit? Jinak pro milovniky pravidelnych tvaru mam tip, ktery vymyslel muj manzel. Necham si krabicku od tofife a hmotu naliju tam a tim vytvorim skoro originalni tofife (clamp) (stromecek) (santa)
ZZdeny 19. 12. 2010, 19:06
Tak jsem taky vyzkoušela a je to fakt dobré |:o), jenom jsem do toho mandle nasekala na plátky - pak se to tak neroztéká a mám docela hezké kulaté hromádky - díky za receptík Romčo (stromecek) (stromecek) (stromecek)
andryska4 19. 12. 2010, 9:53
Dobrý den včera jsem udělala vaše cukrovíčko když jsem ho dělala s jedné dávky bylo dobré (clamp)když jsem děla dvě dávky najednou tak se jako by tak drolilo v puse :-$manžel řek, že mu to spíš připomína krovky než tofife ,-)ale to je jedno hlavně že jim to chutná :-)Andy
pajdulinka 16. 12. 2010, 10:44
Právě jsem tofifé taky dodělala. Pořád mi to teklo,tak jsem to dala na 5 minut s hrncem do sněhu a pak jsem s tím pracovala jako s modelínou.Dalo by se to modelovat pravidelné kus jako kus,ale já jsem to chtěla mít každé jiné jako vy,tak jsem vždy lžičkou uloupla,v ruce jen tak zmáčkla a hodila hned do čokolády a jsem spokojená. Chuťově je to moc dobré a asi jsem odhadla kdy to vypnout,protože chuť másla je vynikající. Děkuji za recept a rady. (Y) (Y) (Y) (F) (clamp)
jaryk 15. 12. 2010, 22:13
Dobrý večer,dnes jsem zkoušela vaše cukroví,chuťově moc dobré ,ale je dost tvrdé,co jsem udělala špatně.Děkuji Jarka :´(
makrap 1. 12. 2010, 0:08
Romčo, chystám se letos opět (už třetí Vánoce) na toto výborné cukroví. Pročítala jsem teď komenty a musím souhlasit s Petunkou kousek pode mnou - ztuhlo mi to vždy krásně, ale na plechu se kolem udělal mastný flek a i v těch karamelkách jsem vždy cítila jakoby přepálené máslo. Odpovíte mi, co asi dělám špatně? Postup jsem do detailu dodržela a stále míchala :-( Díky (hello)
KOFI 3. 12. 2010, 19:55
@makrap No, Marťo, tak to by mě taky zajímalo co děláte špatně ,-) Dle té chuti přepáleného másla to možná bylo na plotně moc dlouho- těžko říct, každý to vaří na jiný výkon. Ale upřimně řečeno- mi se to cukroví povede pokaždé jinak- někdy mám hrudky, někdy je to řidší a trochu se to rozteče... Moc ráda bych Vám poradila, ale fakt nevím.... :-| Třeba na to příjde někdo jiný a písne Vám Hezké Vánoce!! (kolednici)
Ilonáček 6. 1. 2010, 20:24
I já se připojuji ke spokojeným, uvařilo se bez problémů a chuťově nemá chybu |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o)děkuji za báječný recept (hello) (hello) (hello) (hello)
bravja 19. 12. 2009, 22:20
Taky se zařazuji do zástupu spokojených maminek. Vše šlo tak, jak bylo popsáno, jen se opravdu musí čekat. (Y) (Y) (Y) (Y) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o)
timeaa 19. 12. 2009, 10:18
Romčo, děkuji za recept na výbornou pochoutku, dělala jsem už loni a jenom připomenu pro ty, které mají obavy: - použila jsem úplně normální kastrol přímo na plotně (nemusí být s dvojitým dnem) - asi 30 min se kromě mírného varu nic nedělo, pak jsem zvýšila výkon, přisypala mandle a začala více míchat. - dala jsem tomu dalších cca 10-15 min za intenzivního míchání, hmota začala hnědnout a tuhnout - hromádky jsem dělala na plech vymazaný máslem, cukroví se ještě lehounce rozlilo do placičky, než jsem vytáhla druhý plech, už mi to v kastrolu začalo pořádně tuhnout ... - na závěr jen postříkala mléčnou čokoládou. Fotku bohužel nemám, už to tuhne na balkóně ... Třeba to někomu pomůže
1bobule 19. 12. 2009, 9:05
Děkuji moc za recept vše šlo super jen jsem to nedostala s pečícího papíru :'( tak šup s tím do misky a už nic není (L) (L) (L) nevím kde se stala chyba ;-) ;-) ;-) hezké vánoce (banky) Jitka
adulka06 17. 12. 2009, 21:36
Romčo,moc Vám děkuji za skvělý a rychlý recept,je to opravdu mňamka,musela jsem je schovat,jinak by do vánoc nebyly,přeji Vám krásné Vánoce (andel) (kolednici) (darecek)
evik cahoun 16. 12. 2009, 23:25
Tento recept taky dělám, ale já hmotu dávám do středních košíčku a pak to přeliju čokoládou.

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie