(recept
si oblíbilo 20 návštěvníků)
Sladké JÁHLY S RÝŽÍ
Potřebné ingredience
80 g jáhel, 80 g rýže, 1/2 l mléka, 50 g hnědého cukru + trocha vanilkového, špetka soli, 250 g sušených švestek, kůra a šťáva z 1/2 citronu, kousek másla, 1 vejce + šálek mléka, skořice
Postup přípravy
Rýži propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Jáhly spaříme horkou vodou, poté je propláchneme studenou a necháme okapat. Do vroucího osoleného mléka vsypeme rýži a jáhly a zvolna vaříme 30 min.
Předem namočené švestky vypeckujeme a pokrájíme na kousky (lze použít i jiné sušené ovoce, např. višně, třešně nebo rozinky). Do částečně vychladlé kaše vmícháme cukr, kousek másla, kůru a šťávu z poloviny citronu a připravené švestky. Kdo má rád může přisypat mletou skořici.
Směs rozložíme do máslem vymazané zapékací formy, přelijeme šálkem mléka s rozkvedlaným vajíčkem a zapékáme v troubě při 180 °C - 200 °C dozlatova.
TIP: Hotovou porci jsem vylepšila kopečkem domácí skořicové zmrzliny a posypala zkaramelizovanými vlašskými ořechy (na rozpálenou pánev dáme rozpustit asi lžíci hnědého cukru a vmícháme nasekané ořechy). Nakonec jsem ještě posypala skořicí! Móóóc dobré!!!
Předem namočené švestky vypeckujeme a pokrájíme na kousky (lze použít i jiné sušené ovoce, např. višně, třešně nebo rozinky). Do částečně vychladlé kaše vmícháme cukr, kousek másla, kůru a šťávu z poloviny citronu a připravené švestky. Kdo má rád může přisypat mletou skořici.
Směs rozložíme do máslem vymazané zapékací formy, přelijeme šálkem mléka s rozkvedlaným vajíčkem a zapékáme v troubě při 180 °C - 200 °C dozlatova.
TIP: Hotovou porci jsem vylepšila kopečkem domácí skořicové zmrzliny a posypala zkaramelizovanými vlašskými ořechy (na rozpálenou pánev dáme rozpustit asi lžíci hnědého cukru a vmícháme nasekané ořechy). Nakonec jsem ještě posypala skořicí! Móóóc dobré!!!
Uvařená kaše
Přidáme sušené švestky
Směs smícháme a vložíme do zapékací formy
Zalijeme mlékem s rozkvedlaným vajíčkem
Po vyjmutí z trouby
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
petwil
(upraveno)
19. 1. 2017, 16:02
už dělám po druhé mooooc dobrá večeře, nebo oběd.. přidávám rozinky, potřené jablíčko, a mleté vlašské ořechy..je to moc dobré
Ludino
(upraveno)
24. 6. 2009, 14:18
je to úžasná dobrůtka, děkuji za recept.
alfleila
(upraveno)
24. 6. 2009, 20:07
@Ludino
Jsem ráda, že Vám chutnalo!!!
mylena
(upraveno)
30. 7. 2008, 21:37
Díky
alfleila
(upraveno)
30. 7. 2008, 21:42
@mylena
Za málo, ať Vám chutná!!