Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 54 návštěvníků)

Nejlepší vánočka podle starého babičky receptu!!!

0.0
Nejlepší vánočka podle starého babičky receptu!!!

Potřebné ingredience

75 Dg polohrubé mouky,
15 Dg tekutého vychladlého másla (ne tuku, to není ono),
15 Dg cukru moučka,
2 žloutky (bílek vyhodíme nebo jinak zužitkujeme),
3,5 Dg droždí,
1 lžička soli,
mléko,
rozinky,
rum,
muškátový oříšek,
citrónová kůra,
vanilkový cukr,
mandle

Postup přípravy

♥♥ EXTRA MŇAMÓZNÍ ♥♥

***než jsem ji stačila vyfotit, tak byla skoro snědená***

NÁVOD I PRO NAPROSTÉ ZAČÁTEČNICE:

Do teplého mléka (dávám přibližně 250-300ml) přidáme 1 lžičku cukru a 3,5Dg kvasnic, necháme vykynout.
Mezitím dáme do mísy 75 Dg polohrubé mouky, 15Dg tekutého vychladlého másla (jen aby nebylo vroucí), 15 Dg cukru moučka, 1 vanilkový cukr (nemusí být), 1 lžičku soli, citrónovou kůru (nemusí být, skoro vždycky na ni zapomenu) a nastrouháme trošku muškátového oříšku, asi tak 1/4 oříšku ani ne.
.....teď už máme kvasnice vykynuté, tak je hodíme do mísy, necháme si po nich v hrnečku trošku mléka v něm rozmícháme 2 žloutky, také to hodíme do mísy. Zapneme robota na hnětení eventuelně hněteme ručně a vidíme jestli to není moc husté, takže podle potřeby přidáme mléko, můžeme přidat i trošku rumu, ale nemusíme.
Tak si tak hněteme a o něco dýl přisypeme rozinky (nejlépe 2dny namočené v rumu, ale nacucané rumem dosypáváme do těsta opravdu až na konec) dávám 2 pytlíky, protože je tam máme rádi a dýl je dávám, aby mi je hnětač nerozmerendil na kousky.
Když máme těsto hladké a odlepuje se od mísy, zasypeme bochánek polohrubou moukou a necháme na teplém místě 2hod kynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na 9 dílů a upleteme copánky, ten spodní je ze čtyř, pak ze tří a ze dvou. Do každé dírky píchnu 1/2 mandle, které jsem si předem povařila na minutku ve vodě a sundala z nich šupinu. Vánočku potřeme rozkvedlaným vajíčkem (žloutek i bílek), mezitím si zapneme troubu a až se nám rozehřeje na 180, tak ji dáme péct (někdo říká nechat 1/2hod kynout upletenou než ji dám do trouby, dělám to jen když nepospíchám). Peču 3/4 - 1hod, jestli je upečená zkusím po 45minutách tím, že do ní píchnu špejli a když se na ni těsto nepřilepí, je hotová.

Ještě dělám z tohoto těsta houstičky, ty jsou taky úžasný, u nás se sní už první max. druhý den, takže ani nevadí, že druhý den už nejsou tak křehoučké (vánočka vydrží dýl vláčná jak je velká). Houstičky mám na fotce bez rozinek, ty dělám pro syna, který je tam nechce.

Houstičky, mám jich tak 20-24ks pokud je dělám z celého těsta. Často si těsto rozdělím na půl, do poloviny přidám rozinky a udělám vánočku a z poloviny houstičky bez rozinek, jsou samozřejmě výborné i s rozinkami, ale dělím to kvůli dětem, mladej rozinky nejí.

Detail této dobroty.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

elle.na 23. 12. 2013, 17:06
Dekuji,ted jsem ji dopekla a je uzasna a ani se mi nerozjela (clamp) Preji krasne Vanoce a hodne darku (pack) (pack) (pack) (pack) (pack) (Y) (Y)
Raguella 29. 12. 2012, 11:20
Tento rok jsem vánočku upekla podle Vašeho receptíku a mohu říci,že se krásně povedla,rodince moc chutnala (jidlo) a určitě se k tomuto receptíku budu moc ráda vracet. (Y) (clamp) |:o) Děkuji moc za prima receptík. (Y) (Y) (novy rok) 2013.
Zrušený účet 22. 12. 2012, 18:42
Opravdu recept nemá chybu a já napsaný tak, že podle něj můžou péct i úplní začátečnící, jako jsem třeba já (drink) (drink). Moc díky (clamp) (clamp)
p.kunrt 22. 2. 2010, 16:39
Právě jsem dopekla houstičky a jsou naprosto úžasné. Jsou ještě horké a už ochutnávám. Dělala jsem jen z půlky těsta, ale měla jsem udělat celou dávku. Bude to hned snědené. Děkuji za vynikající receptík. (L)
sarkavo 25. 2. 2010, 13:05
@p.kunrt ,-) to jo, dělat z půlky je málo, pak je hlad, jsem ráda, že chutnají (L)
marcelkasimonka 23. 12. 2009, 13:54
Také jsem zkusila a už kyne.Zadělávala jsem ráno a třikrát už jsem vypracovávala těsto,tak doufám ,že bude pořádně nadýchaná (L) (L) (L) (F) (F) (F) (clamp) (clamp) (clamp) (D) (mamca) Marcela
Ála01 21. 12. 2009, 18:17
Šárko, děkuji za výborný recep na ještě lepší vánočku. Každý rok jsem se o vánočku pokoušela a nikdy mi tak krásně nevykynula jako ta vaše. Je opravdu výborná. Vřele doporučuji!!!!!! Krásné Vánoce (banky) (jezisek)
sarkavo 3. 1. 2010, 11:56
@Ála01 Tak to jsem vážně ráda a děkuji za krásné hodnocení receptu. Šťastný nový rok! (koule)
macík 3 28. 3. 2009, 16:21
recept jsem vyzkošela je opravdu skvělý už jiný péct nebudu (Y) díky moc za tento recept dlouho jsem hledala takovou chut (L) (clamp)
Dandulee 21. 3. 2009, 17:24
UŽ KYNE ;-) TAK JSEM ZVĚDAVÁ (hello)
Dandulee 22. 3. 2009, 22:07
@Dandulee Povedl se je super (Y) (Y) (Y) (flower)Díky z receptík (F)
sarkavo 27. 3. 2009, 11:04
@Dandulee Jsem moc ráda, že chutná, ale omlouvám se, zapoměla jsem, ještě do ní strouhám trošinku muškátového oříšku, i když není problém, když tam není, Šárka
Ilonáček 19. 3. 2009, 11:21
(Y) (Y) (Y)
žabada 19. 3. 2009, 10:50
Bílek nevyhodíme - tím právě tu vánočku potřeme *-) a ušetříme jedno vajíčko :-$ :-$ :-$
sarkavo 27. 3. 2009, 10:56
@žabada A ještě jsem zapoměla, nastrouhám do těsta trošku muškátového oříšku. S tím bílkem, dá se spotřebovat jinde, ale chtěla jsem, aby bylo jasné, že do této vánočky ne, ona je křehčí, když tam není, no mám tu koukám už další komentář, že vyhodit je ho škoda *-) Chutnala? Včera jsem ze stejného těsta dělala houstičky, ty mají u nás taky velký úspěch.
Jarmila_P 19. 3. 2009, 11:48
@žabada Taky mně to zarazilo, že "bílek normálně vyhodíme". Já ho teda normálně nevyhazuju, snažím se nevyhodit nic, co je od potravin, všechno se dá nějak zkonzumovat. A bílek? Když jich mám víc, dělám z nich třeba patro na dort nebo je dám do pečiva, zas tam nemusím dát třeba tolik ostatních tekutin nebo mléka.

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie