(recept
si oblíbilo 54 návštěvníků)
Nejlepší vánočka podle starého babičky receptu!!!
Potřebné ingredience
75 Dg polohrubé mouky,
15 Dg tekutého vychladlého másla (ne tuku, to není ono),
15 Dg cukru moučka,
2 žloutky (bílek vyhodíme nebo jinak zužitkujeme),
3,5 Dg droždí,
1 lžička soli,
mléko,
rozinky,
rum,
muškátový oříšek,
citrónová kůra,
vanilkový cukr,
mandle
Postup přípravy
♥♥ EXTRA MŇAMÓZNÍ ♥♥
***než jsem ji stačila vyfotit, tak byla skoro snědená***
NÁVOD I PRO NAPROSTÉ ZAČÁTEČNICE:
Do teplého mléka (dávám přibližně 250-300ml) přidáme 1 lžičku cukru a 3,5Dg kvasnic, necháme vykynout.
Mezitím dáme do mísy 75 Dg polohrubé mouky, 15Dg tekutého vychladlého másla (jen aby nebylo vroucí), 15 Dg cukru moučka, 1 vanilkový cukr (nemusí být), 1 lžičku soli, citrónovou kůru (nemusí být, skoro vždycky na ni zapomenu) a nastrouháme trošku muškátového oříšku, asi tak 1/4 oříšku ani ne.
.....teď už máme kvasnice vykynuté, tak je hodíme do mísy, necháme si po nich v hrnečku trošku mléka v něm rozmícháme 2 žloutky, také to hodíme do mísy. Zapneme robota na hnětení eventuelně hněteme ručně a vidíme jestli to není moc husté, takže podle potřeby přidáme mléko, můžeme přidat i trošku rumu, ale nemusíme.
Tak si tak hněteme a o něco dýl přisypeme rozinky (nejlépe 2dny namočené v rumu, ale nacucané rumem dosypáváme do těsta opravdu až na konec) dávám 2 pytlíky, protože je tam máme rádi a dýl je dávám, aby mi je hnětač nerozmerendil na kousky.
Když máme těsto hladké a odlepuje se od mísy, zasypeme bochánek polohrubou moukou a necháme na teplém místě 2hod kynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na 9 dílů a upleteme copánky, ten spodní je ze čtyř, pak ze tří a ze dvou. Do každé dírky píchnu 1/2 mandle, které jsem si předem povařila na minutku ve vodě a sundala z nich šupinu. Vánočku potřeme rozkvedlaným vajíčkem (žloutek i bílek), mezitím si zapneme troubu a až se nám rozehřeje na 180, tak ji dáme péct (někdo říká nechat 1/2hod kynout upletenou než ji dám do trouby, dělám to jen když nepospíchám). Peču 3/4 - 1hod, jestli je upečená zkusím po 45minutách tím, že do ní píchnu špejli a když se na ni těsto nepřilepí, je hotová.
Ještě dělám z tohoto těsta houstičky, ty jsou taky úžasný, u nás se sní už první max. druhý den, takže ani nevadí, že druhý den už nejsou tak křehoučké (vánočka vydrží dýl vláčná jak je velká). Houstičky mám na fotce bez rozinek, ty dělám pro syna, který je tam nechce.
***než jsem ji stačila vyfotit, tak byla skoro snědená***
NÁVOD I PRO NAPROSTÉ ZAČÁTEČNICE:
Do teplého mléka (dávám přibližně 250-300ml) přidáme 1 lžičku cukru a 3,5Dg kvasnic, necháme vykynout.
Mezitím dáme do mísy 75 Dg polohrubé mouky, 15Dg tekutého vychladlého másla (jen aby nebylo vroucí), 15 Dg cukru moučka, 1 vanilkový cukr (nemusí být), 1 lžičku soli, citrónovou kůru (nemusí být, skoro vždycky na ni zapomenu) a nastrouháme trošku muškátového oříšku, asi tak 1/4 oříšku ani ne.
.....teď už máme kvasnice vykynuté, tak je hodíme do mísy, necháme si po nich v hrnečku trošku mléka v něm rozmícháme 2 žloutky, také to hodíme do mísy. Zapneme robota na hnětení eventuelně hněteme ručně a vidíme jestli to není moc husté, takže podle potřeby přidáme mléko, můžeme přidat i trošku rumu, ale nemusíme.
Tak si tak hněteme a o něco dýl přisypeme rozinky (nejlépe 2dny namočené v rumu, ale nacucané rumem dosypáváme do těsta opravdu až na konec) dávám 2 pytlíky, protože je tam máme rádi a dýl je dávám, aby mi je hnětač nerozmerendil na kousky.
Když máme těsto hladké a odlepuje se od mísy, zasypeme bochánek polohrubou moukou a necháme na teplém místě 2hod kynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na 9 dílů a upleteme copánky, ten spodní je ze čtyř, pak ze tří a ze dvou. Do každé dírky píchnu 1/2 mandle, které jsem si předem povařila na minutku ve vodě a sundala z nich šupinu. Vánočku potřeme rozkvedlaným vajíčkem (žloutek i bílek), mezitím si zapneme troubu a až se nám rozehřeje na 180, tak ji dáme péct (někdo říká nechat 1/2hod kynout upletenou než ji dám do trouby, dělám to jen když nepospíchám). Peču 3/4 - 1hod, jestli je upečená zkusím po 45minutách tím, že do ní píchnu špejli a když se na ni těsto nepřilepí, je hotová.
Ještě dělám z tohoto těsta houstičky, ty jsou taky úžasný, u nás se sní už první max. druhý den, takže ani nevadí, že druhý den už nejsou tak křehoučké (vánočka vydrží dýl vláčná jak je velká). Houstičky mám na fotce bez rozinek, ty dělám pro syna, který je tam nechce.
Houstičky, mám jich tak 20-24ks pokud je dělám z celého těsta. Často si těsto rozdělím na půl, do poloviny přidám rozinky a udělám vánočku a z poloviny houstičky bez rozinek, jsou samozřejmě výborné i s rozinkami, ale dělím to kvůli dětem, mladej rozinky nejí.
Detail této dobroty.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
elle.na
(upraveno)
23. 12. 2013, 17:06
Dekuji,ted jsem ji dopekla a je uzasna a ani se mi nerozjela Preji krasne Vanoce a hodne darku
Raguella
(upraveno)
29. 12. 2012, 11:20
Tento rok jsem vánočku upekla podle Vašeho receptíku a mohu říci,že se krásně povedla,rodince moc chutnala a určitě se k tomuto receptíku budu moc ráda vracet. Děkuji moc za prima receptík. 2013.
Zrušený účet
(upraveno)
22. 12. 2012, 18:42
Opravdu recept nemá chybu a já napsaný tak, že podle něj můžou péct i úplní začátečnící, jako jsem třeba já . Moc díky
p.kunrt
(upraveno)
22. 2. 2010, 16:39
Právě jsem dopekla houstičky a jsou naprosto úžasné. Jsou ještě horké a už ochutnávám. Dělala jsem jen z půlky těsta, ale měla jsem udělat celou dávku. Bude to hned snědené. Děkuji za vynikající receptík.
sarkavo
(upraveno)
25. 2. 2010, 13:05
@p.kunrt
to jo, dělat z půlky je málo, pak je hlad, jsem ráda, že chutnají
marcelkasimonka
(upraveno)
23. 12. 2009, 13:54
Také jsem zkusila a už kyne.Zadělávala jsem ráno a třikrát už jsem vypracovávala těsto,tak doufám ,že bude pořádně nadýchaná Marcela
Ála01
(upraveno)
21. 12. 2009, 18:17
Šárko, děkuji za výborný recep na ještě lepší vánočku. Každý rok jsem se o vánočku pokoušela a nikdy mi tak krásně nevykynula jako ta vaše. Je opravdu výborná. Vřele doporučuji!!!!!! Krásné Vánoce
sarkavo
(upraveno)
3. 1. 2010, 11:56
@Ála01
Tak to jsem vážně ráda a děkuji za krásné hodnocení receptu. Šťastný nový rok!
macík 3
(upraveno)
28. 3. 2009, 16:21
recept jsem vyzkošela je opravdu skvělý už jiný péct nebudu díky moc za tento recept dlouho jsem hledala takovou chut
Dandulee
(upraveno)
21. 3. 2009, 17:24
UŽ KYNE TAK JSEM ZVĚDAVÁ
Dandulee
(upraveno)
22. 3. 2009, 22:07
@Dandulee
Povedl se je super Díky z receptík
sarkavo
(upraveno)
27. 3. 2009, 11:04
@Dandulee
Jsem moc ráda, že chutná, ale omlouvám se, zapoměla jsem, ještě do ní strouhám trošinku muškátového oříšku, i když není problém, když tam není, Šárka
Ilonáček
(upraveno)
19. 3. 2009, 11:21
žabada
(upraveno)
19. 3. 2009, 10:50
Bílek nevyhodíme - tím právě tu vánočku potřeme a ušetříme jedno vajíčko
sarkavo
(upraveno)
27. 3. 2009, 10:56
@žabada
A ještě jsem zapoměla, nastrouhám do těsta trošku muškátového oříšku. S tím bílkem, dá se spotřebovat jinde, ale chtěla jsem, aby bylo jasné, že do této vánočky ne, ona je křehčí, když tam není, no mám tu koukám už další komentář, že vyhodit je ho škoda Chutnala? Včera jsem ze stejného těsta dělala houstičky, ty mají u nás taky velký úspěch.
Jarmila_P
(upraveno)
19. 3. 2009, 11:48
@žabada
Taky mně to zarazilo, že "bílek normálně vyhodíme". Já ho teda normálně nevyhazuju, snažím se nevyhodit nic, co je od potravin, všechno se dá nějak zkonzumovat. A bílek? Když jich mám víc, dělám z nich třeba patro na dort nebo je dám do pečiva, zas tam nemusím dát třeba tolik ostatních tekutin nebo mléka.