Dort sportka
Potřebné ingredience
Korpus: 5 vajec, 200 g krystalového cukru, 200 g polohrubé mouky, 5 PL teplé vody, 1 čaj.lžička prášku do pečiva; Potahová hmota - Varna: 150 ml. vody, 70g másla, 150g hl. mouky, přibližně 1/2 kg. pr. cukru., mandl. tresť;Vanilkový krém: 250ml mléka, 60 g krupic. cukru, 1 van. pudinkové prášky, 200 g másla, vanilka nebo van. cukr;Kávový krém: 400ml mléka, 170g másla, 1 vanil. pudingy, 3 lžic pr. cukru, trochu suché instantní kávy(cca 2lžičky).Mléčný marcipán ze salka: 8lžic sušeného polotučného mléka , 8lžic Salka-slazeného, pár kapek mandlové tresti a trošku vody. pr. cukr na event. zahuštění, potravinářské barvy.
Postup přípravy
Korpus:
1.) Dortovou formu nemastíme ani nevysypáváme moukou !!! Jen na spodek dejte papír na pečení. Potom se vám boky korpusu nenafouknou dovnitř a korpus nebude šikmý, ale pěkně rovný.
2.) Bílky oddělíme od žloutků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh (přidáme i špetku soli - lépe se vyšlehají), přimícháme polovinu cukru a vyšleháme nahladko.
3.) Zbytek cukru vyšleháme se žloutky (4 minuty !!!), přilijeme vodu a šleháme ještě asi 1 minutu.
4.) Mouku smícháme s práškem do pečiva (mělo by se přesít) Polovinu přimícháme do žloutkové hmoty
5.) Potom ruční metličkou!!! opatrně přimícháme polovinu bílkového sněhu. Přidáme zbytek mouky zamícháme metličkou a nakonec zbylý sníh.
6.) Těsto dejte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby
7.) Že upečený zjistíte tak, že do něho zapíchnete špejli a když se na ni těsto nenalepí ,můžete ho vyndat z trouby. Potom korpus nechte ve formě 5 - 10 minut
8.) Po uplynutí této doby nožem podél plechu boky uvolníte a vyklopíte. Opatrně stáhnete papír na pečení Korpus rozkrajujte dobře vychladlý. Pečeme na 150°, cca 50min. Krásně nadýchaný a pěkně drží tvar.
Potahová hmota-Varna: vodu a máslo dáme do kastrůlku a přivedeme k varu. Vsypeme mouku a mícháme, až se těsto bude odlepovat od stěn ( odpalované těsto).Vyndáme na vál, necháme vychladnout, přidáme tresť a zapracujeme pr. cukr. Hmota vhodná na potažení dortů i na výrobu figurek. Pod hmotu dát pouze slabou vrstvu máslového krému (jen na zatření nerovností, i na boky),nebo marmeládu.Ne jiný jinak hmota steče a při větším množství krému se udělají bubliny,které nepůjdou vyhladit. Pokládat na ztuhlý krém. Jestli se vám v lednici orošuje zadní strana,dort přikryjte alobalem,aby nenavlhl a hmota nezačala mokvat a stékat dolů.
Vanilkový krém- do kastrůlku dáme mléko,vanilku(van.cukr) a pudinkový prášek a uvaříme hustý krém.Za stálého míchání ho necháme vychladnout.Potom krém rozšleháme a zašleháme máslo nakrájené na malé kousky.Šleháme asi tak 5 min.,aby byl krém krásně našlehaný a hladký.
Kávový krém - uvaříme pudink v mléce s cukrem a kávou a vychladíme. Našleháme máslo a postupně zašleháváme vychladlý puding.
Ozdoby ze salkového marcipánu si dělat min. týden před pečením dortu - déle schne.
Mléčný "marcipán" ze salka: možná je varianta zcela bez vody, v tom případě je marcipán ale téměř nesladký, protože už není potřeba zahušťovat pr. cukrem.Vypracujeme marcipán, který se téměř nelepí, je tuhý jako modelína. Pokud je třeba zahušťovat, pak pr. cukrem. Není tolik sladký,ale je pružnější a tvárnější. Marcipán se nemůže nepovést. Pokud je tuhý - přidat vodu.Pokud je řídký - přidat pr. cukr.
Chce to pouze zkušenost = vystihnout tu správnou tuhost. Perfektně se s ním pracuje a není tak náročný na propracování jako u mléč.marcipánu s práš.cukrem. už jiný na ozdoby nedělám.
detail
jiný pohled
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé