Houbová polévka podle prababičky!
Potřebné ingredience
Tak 20-25dky jakýchkoliv hub-tato polévka je vařená z letošních,co jsme nasbírali, ale dělávám ji často ze žampionů, trošku oleje,1malá cibulka,sůl,mletý kmín,hrstka zelených natí podle chuti, lžíce instantní světlé jíšky.NOKY: 2vejce,1 lžíce oleje,1 lžíce mléka, asi tak 2 špetky soli a polohrubá a hladká mouka půl na půl podle potřeby.
Postup přípravy
Na oleji nachám zesklovatět nadrobno nakrájenou cibulku, přidám nakrájené houby (pokud jsou čerstvé), osolím, pokmínuju a chvilku dusím.Pak zeleju asi 1-1,5l vody a nechám vařit…
Strouhaná drožďová
Potřebné ingredience
droždí malá cibule olej větší mrkev dvě brambory dva stroužky česneku majoránka, sůl, kmín
Postup přípravy
Na oleji zpěníme cibulku, přidáme droždí, necháme rozpustit. Přidáme nastrouhanou mrkev a nastrouhané brambory, oboje na hrubém struhadle. Zalijeme vodou, přisypeme majoránku, sůl…
Kulajda
Potřebné ingredience
houby máslo brambory mrkev, celer, petržel sůl, kmín, celý pepř, nové koření, kysaná smetana hl. mouka vajíčka ocet kopr
Postup přípravy
Houby podusíme na másle, zalijeme vodou, přidáme na kostičky nakrájenou zeleninu, koření, přidáme hl. mouku rozmíchanou ve smetaně a vaříme, asi po 10min. dáme brambory, ocet a…
Vydatná fazolová polévka
Potřebné ingredience
250g červených fazolí, 2 klobásy (nebo 1 klobása a 1 polopárek), 1 velká mrkev, 1/4 celeru, 1 petržel, 2-3 stroužky česneku, 1 lžíce vegety, sůl, pepř, 1 lžíce majoránky, hrst petrželky, 2 bobkové listy, 2 lžíce másla, 1 lžíce sáda, 3 lžíce hladké mouky
Postup přípravy
Fazole přes noc namočíme do studené vody, druhý den je v téže vodě uvaříme. Když jsou fazole poloměkké, přidáme nakrájenou zeleninu, uzeninu, česnek, bobkové listy, vegetu a…
Krémová žampiónová polévka
Potřebné ingredience
150 g čerstvých žampionů , 1/2 ks cibule, 3 lžíce Ramy Culinesse nebo máslo, 1kostka hovězího bujónu, 250ml smetany na vaření, 3 lžíce hotové jíšky světlé, 2 trojúhelníčky smetanového taveného sýra, 0,75 ml vody, Podravka na dochucení
Postup přípravy
Cibuli nakrájíme nadrobno, žampióny omyjeme a nakrájíme na plátky. Vložíme do hrnce a společně osmažíme na másle, až se voda odpaří. Hovězí bujón rozpustíme v horké vodě a…
Jemná bramborová s hříbky
Potřebné ingredience
sušené hříbky
kořenová zelenina, dala jsem i kedlubnu a porek
brambory
česnek
cibuli
hl. mouka
máslo
sůl, pepř, majoránka
Postup přípravy
Hříbky namočíme do vody.
Na másle uděláme světlou jíšku. Zalijeme horkou vodou a prováříme.Přidáme houby i s vodou, ve které byly namočené. Kořenovou zeleninu i česnek…
Dršťková polévka z hlívy ústřičné
Potřebné ingredience
hlíva ústřičná sádlo cibule česnek hl. mouka sůl,sladká paprika, pálivá paprika, pepř, hovězí vývar (může být z bujonu), kmín majoránka
Postup přípravy
Na sádle zpěníme cibulku nadrobno. Přidáme papriky, orestujeme a zalijeme horkým vývarem. Přidáme hlívu nakrájenou na hrubší nudličky. Vaříme, než hlíva změkne. Osolíme, opepříme…
Polévka s krupicovými noky se sýrem...HOTOVÁ ZA 20…
Potřebné ingredience
Vývar
4 lžíce polévkové krupice
3 vejce
2 polévkové lžíce strouhaného sýru
sůl
petrželka
vegeta
Postup přípravy
Uvaříme si vývar buď z bujonu, ( kuřecí nebo hovězí ) já dělala na rychlo z bujonu. Než se bujon uvaří připravíme si v misce 4 lžíce krupice, rozklepneme 3 vejce, přidáme…
Knedlíčky do polévky - JEMNÉ !
Potřebné ingredience
vrchovatá lžíce másla, 1 vejce, 1 rohlík, trochu mléka, strouhanka, petrželka, sůl, pepř
Postup přípravy
Máslo umícháme se žloutkem, osolíme, opepříme, přidáme natrhaný rohlík nasátý mlékem a jemně nasekanou petrželku. Vmícháme sníh z bílku a zahustíme strouhankou. Z hmoty tvarujeme…
Fazolačka hotová za 5 minut.
Potřebné ingredience
cibule,1-2X konzerva malých fazolí ve slaném nálevu, sádlo nebo olej, špetka Kari koření, majoránka, sůl, popř. masox, pepř, uzenina.Možni i pár kapek Maggi
Postup přípravy
na sádle, nebo oleji zpěnit cibulku, přidat trošku hl. mouky, udělat jíšku a nalít na to konzervu nebo dvě i s lákem
dolít vodou, okořenit majoránkou,kari, solí, přidat…