Sirup z černého bezu
Potřebné ingredience
2kg cukru, 2l vody, 30ks květů, 7 dkg kyseliny citronové,
Postup přípravy
Uvařit 2l vody a nechat vystydnout. Do uvařené vody dejte 30ks květu + kyselinu citronou a to vše nechte 24h louhovat. Za 24h květy zcedíte a přidáte 2kg cukru a povaříte.…
Pohanka
Postup přípravy
Pohanka\r\nPohanka je pseudoobilovina. Pro vysokou výživovou hodnotu je pohanka označována jako funkční potravina.\r\nPohanka jedlá je až metr vysoká vzpřímená jednoletá rostlina.…
Mateří kašička
Postup přípravy
Mateří kašička obsahuje všechny vitamíny typu B, včetně vysokých koncentrací pantotenové kyseliny (vitamin B5) a pyridoxinu (vitamin B6). Ostatní nutriční hodnoty mateří kašičky…
Rakytník recepty
Potřebné ingredience
Recepty jsem různě posbírala z časopisů,knížek, internetu a od pěstitele, jsou to nejčastěji používané metody. Tak snad někoho inspirují :)
Postup přípravy
Při úpravě rakytníku si nutno dát pozor na tepelnou úpravu,která některé učiné látky znehodnotí.
Rakytníkový likér
Umeleme 1 kg bobulí rakytníku, smícháme s 1 l vodky …
Chlorella Pyrenoidosa
Potřebné ingredience
Chlorella Pyrenoidosa je jednobuněčná smaragdově zelená sladkovodní řasa spadající pod kmen Chlorophyta. Tato řasa Chlorella je vyhlášená především díky velmi vysokému obsahu chlorofilu, který má blahodárné léčivé a detoxikační účinky na lidské tělo. Chlorofyl - žádná jiná rostlina ho totiž neobsahuje tolik, jako chlorella. Právě toto barvivo výrazně pomáhá zlepšit krevní obraz, urychlit hojení ran, a dokonce i potlačit nepříjemné tělesné pachy. Nejúčinnější látkou chlorelly je takzvaný růstový faktor - Chlorella Growth Factor, CGF. Sladkovodní řasa obsahuje množstvím vitamínů, minerálů, stopových prvků a aminokyselin s pozitvním vlivem na lidské tělo jako např. vliv na snížení krevního tlaku a hladiny cholesterolu, zvýšení imunity a odolnosti organismu, v neposlední řadě také podporuje trávení a napomáhá při detoxakaci zažívacího systému. Obsah živin v nich doslova unikátní, obsahují 19 aminokyselin (včetně všech esenciálních, nezbytných pro lidský organismus), všechny hlavní hlavními vitamíny (kromě vitamínu D který si tělo vytváří samo) a všechny hlavní minerály. Vitamíny: B1, B2, B3, B6, B12, C, E, K1, bioflavonoidy, biotin, inositol, kyselina listová Minerály: vápník, hořčík, železo, draslík, sodík, fosfor, zinek, selen, mangan, chrom. Chlorella se množí v čisté filtrované vodě. Chlorelový prášek je slisován do tabletek, které drží svůj tvar, protože řasa je přirozeně lepivá. Díky přírodnímu antibiotiku chlorellinu má chlorella i výrazné antibakteriální účinky, které dokáží pomoci zastavit či potlačit řadu infekcí včetně borreliózy. Na rozdíl od chemických antibiotik navíc chlorella nepoškozuje střevní mikroflóru. S čím vším nám pomůže: • pomáhá zvýšit imunitu • přispívá k celkovému pročištění a detoxikaci organismu • zvyšuje odolnost organismu vůči infekcím • příznivě ovlivňuje pH organismu • podporuje trávení • působí preventivně proti rakovině • chrání buňky a tkáně před škodlivým působením volných radikálů • podporuje regeneraci tkání při poškození ionizujícím zářením • pomáhá zlepšit stav diabetiků • mírní negativní dopady stresu • pomáhá se vypořádat s chronickou únavou • přispívá k ochraně srdce a cév a snížení hladiny cholesterolu • podporuje léčbu zánětů dásní, aft a oparů • napomáhá snížit výskyt astmatických záchvatů • pozitivně ovlivňuje spánek, myšlení a paměť • uplatňuje se při léčbě alergií • zlepšuje stav pletí Doporučené dávkování • 3x denně 4 - 6 tablet • zvýšení dávky neškodí, případné předávkování nehrozí • forma tablet není vhodná pro děti do 3 let! • dítě o hmotnosti 25 kg může přijmout 5-7 tablet denně Dle mých zkušeností, si člověk prostě musí vyzkoušet, jaké dávkování vyšší/nižší mu bude vyhovovat. Když s chlorelou začínáte doporučuji zpočátku 1-2 tablety denně a postupně dávkování zvyšovat až na doporučenou úroveň. Kalorická hodnota tablety je zanedbatelná. Tablety neobsahují žádné konzervační ani jiné přísady. Alternativou řasy Chlorella je Spirulina , obecně se dá říci, že rozdíl je minimální a složení podobné přesto zásadní. Chlorella obsahuje vysoké množství vitaminu K a obsahuje fosfor, tryptofan , a kyselinu pantotenovou , které nejsou obsažené ve Spirulině. Navíc se chlubí unikátem označovaných jako CGF- tedy růstový faktor, který hraje zásadní roli při regeneraci. Je prokázáno, že Chlorella dokáže v některých případech dokonce zastavit vývoj rakovinových buňek. Spirulina oproti Chlorelle obsahuje Fykocyanin- unikátní látku podporující krvetvorbu přímo z kostní dřeně. Chlorella je tedy vhodnější tam, kde je třeba regenerovat, doplňovat živiny a působit léčebně či preventivně. Spirulina je vhodná spíše pro ty, co potřebují posílit svou vitalitu, budovat svalovou hmotu, urychlit spalování tuků a zabraňovat jejich ukládání.
Jáhly
Postup přípravy
Jáhly se vyrábí loupáním prosa, jsou to malé žluté kuličky o průměru přibližně 1 mm. Proso pochází původně z Asie a do Evropy jej přivezly kočovné kmeny. Jáhly si velmi rychle…
Goji
Postup přípravy
Goji všemocná plodina, slychávám o ní ze všech stran, což mě donutilo balíček této, právem nazývané superpotraviny, zakoupit. Po pár uzobnutí z pytlíku, jsem malé, zdravé…
Rakytník
Postup přípravy
Při návštěvě brněnských farmářských trhů jsem narazila na nenápadný stánek s výrobky z rakytníku. Zakoupila jsme štávu z této plodiny budoucnosti a nemohla se dočkat až ji doma…
Sedmikráskový med opravdu moc dobrý
Potřebné ingredience
200 g sedmikrásek ,1 l vody,1 kg cukru krystal,2 citrony,2 pomeranče.
Postup přípravy
Natrhané květy dejte do hrnce a zalijte litrem vody.Vařte je asi 30 minut na mírném ohni,pak hrnec odstavte a květy nechte luhovat nejlépe do druhého dne.\r\nNásledující den květy…
Domácí výhonková mast
Potřebné ingredience
250 g sádla - domácí vyškvařené sádlo ,nebo jsi ho koupíte. sádlo 2 veliké hrsti omytých smrkových výhonků POZOR Výhonky nesmí být mokré, sádlo by nám prskalo a hrozí popálení!
Postup přípravy
Sádlo ohřejeme tak, aby nevřelo, do něj zamícháme 2 veliké hrsti smrkových výhonků .Bude se vám zdát, že je to samý výhonků a málo sádla, ale tak to má být. Ohříváme chvíli na…