Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí medicína

Přidat recept
(recept si oblíbilo 5 návštěvníků)

Jáhly

0.0
Jáhly

Postup přípravy

Jáhly se vyrábí loupáním prosa, jsou to malé žluté kuličky o průměru přibližně 1 mm. Proso pochází původně z Asie a do Evropy jej přivezly kočovné kmeny. Jáhly si velmi rychle získaly oblibu u našich předků, protože vařením výrazně nabudou a na dlouhou dobu zasytí. Mají vysokou výživovou hodnotu. Najdeme je v řadě staročeských receptů. Vařené jáhly se používají v řadě pokrmů – například k přípravě jahelníku ( na sladko i na slano ), jahelné kaše a jahelných škubánků. Jáhly neobsahují lepek, používají se proto na výrobu jáhlového chleba při bezlepkové dietě.
Jáhly jsou dobře stravitelné, výživné, velmi chutné. Doporučují se lidem s onemocněním žaludku a slinivky (jáhly jsou zásaditou obilninou). Jsou bohatým zdrojem zejména sacharidů, ale i bílkovin a tuků. Tuků obsahují více než ostatní obiloviny (s výjimkou ovsa). Velký podíl z nich tvoří nenasycené mastné kyseliny. Jáhly jsou bohaté na hořčík, železo a kyselinu křemičitou. Z vitaminů jsou nejvíce zastoupeny vitamíny B1, B2 a PP. Působí příznivě na plíce a zuby, podporují růst vlasů, zamezují jejich vypadávání a lámání nehtů-vysoký podíl křemíku. Zpevňují kosti. Obsahem vápníku a hořčíku působí příznivě na srdce. Vysoký obsah fosforu pomáhá v prevenci a léčbě depresí a únavy. Jáhly mají zahřívací účinek na organismus. Při vaření jáhly nevytvářejí sliz, proto se doporučují všem, kteří trpí zahleněním dýchacích cest. Při oslabení vaziva a kožních onemocněních se rovněž osvědčila dieta z jáhel. Lze jimi také posílit ledviny a příznivě působí na oči.
Jáhly jsou velmi vhodné pro děti, studující, sportovce, těžce pracující a rekonvalescenty. Mají vysoký obsah vitamínů skupiny B a minerálů včetně železa, takže se doporučují lidem trpícím chudokrevností. Vařené či dušené jáhly se také používají jako příkrm obdobně jako rýže.
Z jáhel můžeme připravovat celou řadu sladkých i slaných jídel, kaši zvanou jahelník, nákypy, knedlíky, placičky, karbanátky… Jáhly zvláště při delším skladování mohou získat pachuť, která vzniká oxidací zrna. Pachuť odstraníme spařením jáhel vařící vodou. Kupujeme si vždy jenom čerstvé jáhly a dlouho je neskladujeme. Při přípravě jídla jáhly nejdříve přebereme, propláchneme a pak na sítu je dvakrát, nebo ještě lépe třikrát, přelijeme vařící vodou. Můžeme si také vyrobit jáhlovou mouku. Pak jáhly spaříme vařící vodou, jak výše uvedeno, a poté zrna necháme oschnout. Suchá zrna umeleme na mlýnku na kávu nebo na mák. Z takové mouky můžeme péct buchty, chleba, nebo ji jen při pečení moučných jídel přidáváme k běžné mouce.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie