Vaječná pomazánka s křenem
Potřebné ingredience
sůl
vejce 5 ks
majonéza 100 g
hořčice
křen
pepř mletý
Postup přípravy
Jemně nastrouhaná vajíčka smíchaná s majonézou a křenem. Pomazánku můžete provonět petrželkou nebo jiným čerstvým kořením.
Vejce uvaříme natvrdo a vychlazené nastrouháme.…
Trojhránky tří chutí
Potřebné ingredience
listové těsto 1 balíček
na ozdobu:
provensálské koření 2 lžíce
mletý kmín 1 lžíce
koření na pečené kuře 2 lžíce
na potření:
vejce 1 ks
podle chuti:
sůl
Postup přípravy
Vynikající chuťovka k přátelskému posezení s vínkem.
Dobře vychlazené listové těsto vyválíme na velmi tenký plát, ze kterého ozdobným rádýlkem vykrajujeme čtverečky, ze…
Vejce plněná sýrem
Potřebné ingredience
vejce 8 ks
na ozdobu:
kečup
bazalka 3 lístky
náplň:
lučina 160 g
podle chuti:
mletý černý pepř
Postup přípravy
Tato vejce jsou velice dekorativní a hodí se k silvestrovské party. Můžeme je plnit i jinými ingrediencemi. Recept je na 16 půlek vajec.
Vejce uvaříme během 8 - 10 minut a…
Silvestrovské maso
Potřebné ingredience
česnek
olej
sůl
máslo
petrželka
žloutek
smetana
kmín
žampióny 150 g
mouka hladká
pepř mletý
sýr strouhaný
salám šunkový 100 g
kotlety vepřové 2 ks
Postup přípravy
Vepřové kotlety přelité omáčkou s žampióny, salámem a smetanou. Zapékáme ještě se sýrem.
Kotlety osolíme, opepříme, posypeme kmínem, potřeme česnekem, zprudka opečeme po…
Šunkové rolky s křenovým krémem
Potřebné ingredience
sůl
petrželka
šunka
smetana 125 ml
pepř mletý
křen strouhaný
tvaroh jemný 100 g
salát listový
Postup přípravy
Tak toto je tradiční předkrm na české Vánoce. Většina z nás ho vynechává, ale když už slavnostní večeře, tak proč ne předkrm.
Tvaroh našleháme, přidáme nastrouhaný křen,…
Rumovo-ořechové kuličky
Potřebné ingredience
med 3 lžíce
cukr moučka 3/4 hrnku
tuzemský rum 1/2 hrnku
vaflové vanilkové sušenky 200 g
neslazené kakao 1/4 hrnku
směs ořechů 80 g
na obalení:
cukr moučka
Postup přípravy
Sušenky a ořechy rozemeleme nebo nadrtíme pomocí paličky na maso. Poté do nich přidáme moučkový cukr, kakao a ořechy.
Do směsi přimícháme med a rum. Směs vypracujeme a…
Opilé rozinkové kuličky
Potřebné ingredience
máslo 1 lžíce
rum 100 ml
kakao 1 lžíce
mléko 4 lžíce
rozinky 150 g
čokoláda na vaření 80 g
cukr moučka 100 g
mleté ořechy 150 g
na obalení:
kakao
Postup přípravy
Rozinky propláchneme, osušíme, nasypeme do sklenice s rumem a necháme alespoň hodinu bobtnat. Klidně ale i déle.
Do hrnečku nalámeme čokoládu, máslo, mléko a ve vodní…
Ořechový sníh
Potřebné ingredience
bílek 4 ks
strouhané ořechy 100 g
cukr (krupice) 160 g
kůra z 1 pomeranče
Postup přípravy
bílků ušleháme dostatečně pevný sníh. Pevný sníh poznáme, když nádobu ve které sníh ušlehán, obrátíme dnem nahoru a sníh v nádobě zůstane. Pozor však, ať sníh nepřešleháte.
…
Jednoduchá vánoční štola
Potřebné ingredience
na potření:
vejce 1 ks
těsto:
polohrubá mouka 500 g
vlašské ořechy 100 g
měkký tvaroh 250 g
kandované ovoce 100 g
kypřící prášek do pečiva 1 balíček
vejce 2 ks
máslo 250 g
rozinky 50 g
cukr moučka 200 g
strouhaný kokos 50 g
Postup přípravy
Máslo necháme změknout na teplém místě. Ořechy a kandované ovoce nakrájíme na drobné kostičky.
Mouku smícháme s cukrem, kypřícím práškem a kokosem. Přidáme změklé máslo,…
Segedínský guláš
Potřebné ingredience
sůl
cibule 1 ks
sádlo 50 g
mouka hladká 30 g
smetana kysaná 2 dl
maso vepřové 500 g
zelí kysané 700 g
paprika mletá
Postup přípravy
Cibuli nadrobno nakrájíme, na polovině sádla usmažíme do žluta, přidáme na krostky nakrájené maso, osmažíme, vmícháme papriku, podlijeme vodou a dusíme téměř do měkka. Odděleně…