Špenátová polévka s Nivou
Potřebné ingredience
špenátový protlak, 10dkg Nivy, kostka taveného sýra, smetana, mouka na zahuštění
Postup přípravy
špenát rozvaříme ve vodě, zahustíme moukou, rozkvedlanou ve smetaně, přidáme rozdrobenou Nivu a kostičku sýra ( používám Smetaníto ). Podle chuti dosolíme. Ale většinou není…
KYSELO NAŠÍ BABIČKY
Potřebné ingredience
300 g dobrého chleba (nejlépe tvrdé kůrky), 2 větší brambory, 250 g hub (podle sezóny - hříbky, lišky, václavky, ale mohou být i žampiony dokonce porcované z konzervy), 2 střední cibule, kelímek smetany, smetanový tavený sýr, kmín, pepř, sůl, vegeta, masox, 4 vejce, máslo, sádlo, ocet
Postup přípravy
Chléb necháme rozvařit v přiměřeném množství vody. Rozmixujeme. Přidáme nadrobno nakrájené brambory, houby a doplníme vodou a přidáme koření. Na pánvi zpěníme cibulku (může být i…
Rybí polévka
Potřebné ingredience
· rybí hlavy, rybí vnitřnosti
· kořenová zelenina, cibule
· muškátový květ
· sůl, zelená petržel
· rohlík nebo houska
· trocha másla nebo tuku
Postup přípravy
Rybí hlavy povaříme, vyndáme a vývar přecedíme. V něm povaříme na drobno nakrájenou kořenovou zeleninu. Ve vedlejší nádobě obděláme na trošce tuku cibuli a na ni vložíme na kousky…
krkonšská polévka (školní)
Potřebné ingredience
Klobáska ,brambory,cibule, hladká mouka,olej,mletá paprika,masox, podravka ,súl
Postup přípravy
zpěníme na oleji cibulku ,přidáme klobásu nakrájenou na kolečka,orestujem přidáme papriku ,masox ,zalijem vodou a nechame provařit ,zahustíme záklechtkou (voda s moukou) přidáme…
Kuřecí polévka
Potřebné ingredience
kuřecí křídla, skelety, malá stehýnka paličky......mrkev, celer, petržel, nať z petržele nebo celeru, kapusta, česnek, hrášek prostě co je a co máme rádinové koření, sůl, celý pepřna nudle nebo drobení:polohr. nebo hrubá mouka, vajíčko
Postup přípravy
Maso i se zeleninou a kořením dáme do studené vody a vaříme tahem třeba tři hodiny. Přecedíme, maso obereme, zeleninu nakrájíme, dáme zpátky do polévky.
Uděláme si těsto na…
Celerová krémová polévka
Potřebné ingredience
celer,mrkev,hl.mouka, vývar nebo voda, sůl,máslo
petrželka
Postup přípravy
natrouhanou celera mrkev osmahneme na troše másla , zahustíme moukou- osmahneme a zalíváme studenou vodou nebo vývarem na požadovanou hustotu polévky.
osolíme a vaříme tak…
Kapustová polévka
Potřebné ingredience
Kapusta, špek, brambory, hl. mouka, česnek, sůl, cibule
Postup přípravy
Nejprve si nakrájíme kapustu na drobné nudličky, cibuli nadrobno a špek na kostičky. Na trošce oleje osmahneme špek, když je napůl hotový, tak přisypeme cibuli a taky osmažíme -…
KULAJDA
Potřebné ingredience
kmin,sul,cibule,houby,brambory,kys.smetana,hl.mouka,vejce
Postup přípravy
Nakrajime brambory,houby,cibul na kosticky a dame varit s kminem a soli.Kdyz to vari prilejem vodu podle potreby.Potom zavarime kys.smetanu(smet.a 2-3 lzice mouky)Stahneme ohen na…
Porková krémová polévka
Potřebné ingredience
porek
máslo
hl. mouka
brambory
smetana
kmín, sůl, pepř, polévkové koření
Postup přípravy
Na másle orestujeme světlou část porku. Po chvíli přidáme hl. mouku, mícháme, po vytvoření světlé jíšky zalijeme vodou a pořádně rozmícháme. Necháme vařit, dáme do polévky sůl,…
Brokolicová - rychlá
Potřebné ingredience
brokolice
kořenová zelenina
voda
sůl, vajíčko, kmín
Postup přípravy
Brokolici nasekáme na drobno, kořenovou zeleninu nastrouháme, dáme vařit do vody, osolíme, ke konci varu přidáme rozkvrdlané vajíčko. Je to rychlovka, ale moc dobrá.
Může…