Krupicové noky (přílohové)
Potřebné ingredience
3 vejce, 750g mléka, 25g oleje, 200g krupice, 160g hrubé mouky, sůl, pepř, muškátový ořech, 2 lžíce tvarohu, petrželka, máslo na promaštění
Postup přípravy
Mléko, sůl, pepř a olej přivedeme k varu. Přisypeme krupici s moukou a mícháme dokud se nezačne odlepovat od stěn (odpalované těsto) - vznikne velmi hustá hmota. Do horké směsi…
Cuketové placičky s nivou
Potřebné ingredience
cuketa, 2 mrkve, 2 stroužky česneku, 2 vejce, 100 g nivy, petrželka, majoránka, pepř, sůl, 1 lžíce grilovacího koření, 1 lžíce solamylu, 8 lžic hladké mouky
Postup přípravy
Cuketu oloupeme a nastrouháme na hrubo, přendáme na cedník, prosolíme a necháme pustit vodu. Mezitím si nastrouháme na hrubo i mrkev, dáme do mísy, přidáme vejce, nastrouhanou…
PLNĚNÝ VĚNEC z pizzového těsta
Potřebné ingredience
Ingredience: Libovolné těsto na pizzu, hustá rajčatová šťáva se solí a kapkou olivového oleje, mozzarella, černé vypeckované olivy, oregano, olivový olej na potření těsta, nemletý mák na posypání těsta.
Postup přípravy
Těsto rozválíme na kulatý plát, po okrajích naplníme, zavineme a pečeme do zlatavé barvy zhruba 20 minut v rozehřáté troubě na 180 st. C. Detailnější popis je u obrázků.
LENČINO KYNUTÉ TĚSTO
Potřebné ingredience
1 kg polohrubé mouky, 1 kostka kvasnic, 2 vejce, 10 dkg cukru, 2 dcl oleje, půl lžičky soli, asi půl litru mléka
Postup přípravy
vypracuje klasické kynuté těsto - jde na sladko i slano (buchty, Martinské rohlíčky, pizza ..)
Domácí gnocchi s květákem a sušenými rajčaty
Potřebné ingredience
gnocchi pro 2-3 osoby: 500 g brambor ,180 g hladké mouky, 1 vejce, 1 lžičku soli, hladkou mouku na podsypání 1/2 uvařeného květáku, rajčata v oleji, 1 česnek, 1 malá cibule, čerstvá bazalka, pepř, kari, chilli, smetana na vaření, parmezán
Postup přípravy
Neoloupané brambory uvaříme v osolené vodě. Scedíme, oloupeme a vychladlé prolisujeme mačkadlem na brambory. Přisypeme hladkou mouku smíchanou se solí a vypracujeme hladké, mírně…
Dynove pyre bez krajeni
Potřebné ingredience
1 cela dyne hokaido, 2 cibule, sul, 1 deci mleka (vegan nahradi rostlinnym, pokud nemame v nejhorsim tepla voda), par lzic masla - nemusi byt, jakekoliv koreni
Postup přípravy
Dyni umyjeme, polozime celou i se slupkou na plech na spodni rost. Peceme asi půl hodiny 200 C. Do změknutí (pomocí píchnutí vidličkou poznáme).
Mezitim nakrajime cibuli na…
Pečená dýně s kroupami a baby špenátem
Potřebné ingredience
1 kg dýně (hodí se jakákoliv - máslová nebo hokaido), 2 červené papriky, 2 lžíce harissa pasty, 1 lžíce olivového oleje, 200 g ječných krup, 1 stroužek drceného česneku, šťáva z 1 citrónu, 150 ml hustého řeckého jogurtu, 200 g lístků baby špenátu, sůl, pepř
Postup přípravy
Nejprve dýni očistíme od slupky a semínek, aby nám zůstala jen čistá dužina. Troubu předehřejeme na 200 °C. Dýni nakrájíme na malé úhledné kostičky a přendáme na plech vyložený…
Cuketové vafle
Potřebné ingredience
200g nahrubo nastrouhané cukety, česnek, sůl, pepř, 2 vejce, 50g strouhaného sýru, 130g hladké mouky, 50g mléka, malá lžička PP, 10-15g olivového oleje, hrst slunečnicových semínek
Zeleninový tajine
Potřebné ingredience
3 velké mrkve, 1 menší lilek, 2 cukety, 1 lžička drceného římského kmínu, 1 lžička skořice, 1 lžička mletého zázvoru, sůl, pepř, třtinový cukr, 1 plechovka rajčat, 250g vývaru, dvě hrsti vařené cizrny, rýžový olej, stroužek česneku
Postup přípravy
Lilek oloupeme a nakrájíme na kostky, na větší kousky nakrájíme i cuketu a mrkev. Na oleji orestujeme drcený česnek, přidáme koření a necháme rozvonět. Poté přidáme mrkev a lilek,…
Těstoviny s brokolicí a smetanovou omáčkou
Potřebné ingredience
těstoviny, brokolice, 500ml smetany, 2 stroužky česneku,olej, 2 PL hl. mouky, sůl, pepř, chilly
Postup přípravy
Uvařím si lehce brokolici a těstoviny podle návodu. Ve větší pánvi na oleji lehce do zlatova osmažím na plátky nakrájený česnek. Poté zasypu hladkou moukou. Až mouka zezlátne,…