Vynikající celoroční kvašáky
Potřebné ingredience
Okurky větší než nakládačky, sůl, česnek, voda, kopr
Postup přípravy
Už jako malá holka jsem milovala kvašáky u moji babičky pro jejich nenapodobitelnou příjemně slanokyselou chuť. Babička mi vždy říkala, že jsou zdravé a já si je s chutí dávala. …
ŠVESTKOVÁ POVIDLA V TROUBĚ
Potřebné ingredience
2 kg švestek, 2 lžíce octa, 50 dkg cukru, 1/2 káv. lžičky mleté skořice, 3 roztlučené hřebíčky, 4 pol. lžíce rumu
Postup přípravy
Vypeckované švestky dáme do pekáče. Pokapeme octem a dáme péct na 250 stupňů. NEMÍCHÁME!!! Pečeme 20-25 minut. Poté na švestky nasypeme 25 dkg cukru a znovu dáme péct na 15 minut.…
Meruňková marmeláda
Potřebné ingredience
1 kg meruněk, 1 ks želírovacího cukru, 0,5 kg krystalu
Postup přípravy
Meruňky vypeckujeme, nakrájíme, přidáme ostatní, rozmixujeme a vaříme asi 15 minut.
Slivkový lekvár z rúry
Potřebné ingredience
4 kg sliviek, 500 g cukru (môže byť biely alebo trstinový), 2 KL mletej škorice, 2 KL perníkového korenia, 40 ml umu alebo koňak
Postup přípravy
Recept vznikol zlúčením troch, nakoniec vznikla túto veľmi chutná verzia a čo je na tom najlepšie, bez dlhého státia pri šporáku. Dnes som dostala slivky, takže pečiem už druhú…
Cuketový džem s lesným ovocím
Potřebné ingredience
2,2 kg očistená a ošúpaná cuketa, 800 g mrazená lesná zmes - môže byť aj čerstvé ovocie, 1 kg cukru kryštál, 2 KL perníkové korenie, 3 ks Gelfix 3 : 1
Postup přípravy
Keď neviete, čo s cuketami, tu je jedno sladké riešenie.
POSTUP v obrázkoch:
Marmeláda - z rybízu, ostružin, špendlíků, višní,…
Potřebné ingredience
2 kg rybízu, 150g krystal cukru, 1 kg krystal cukru
Postup přípravy
Jen opraný rybíz, bez lístečků, ale i se stopkami dám do hrnce, přidám 150 g cukru a dám na plyn. Zpočátku stále míchám! Postupně teplem bobulky popraskají a pustí šťávu, za…
OKURKY a kukuřičky mladé.
Potřebné ingredience
Asi2kolečka cibule asi4-6koleček mrkve kolečko křenu 1 lžička hořčičného semínka kousíček kopru 5 kuliček pepře 3 kuličky nového koření 1 bobkový list 1 lžička soli-BEZ kiseliny listové!!!! 1 lžička cukru-pro diabetiky dát 1 cukerin místo této lžičky cukru 5tablet cukerinu po spodní proužku sklenice ocet-necelé deci!!! okurky vlahá ale převařená voda.
Postup přípravy
Dávám vše na dno a potom rovnáme okurky,nebo kukuřičky a zaliji po spodní proužku 0,7 litrové sklenice octem a naliji předem převařenou vodu co mám již jen vlahou.
Zavíčkuji.…
Výborné okurky od babičky
Potřebné ingredience
Nálev pro 15sklenic vel. 0,7l : 3 a 3/4l vody, 1 a 1/4l octa, 50 cukerínů, 160g soli, 300g cukr krystal Do každé sklenice: trošku cibule, několik koleček mrkve, 1 nové koření, 1 bobkový list, 1 hřebíček, 1kl hořčičného semínka, kousek kopru, 5 celých pepřů
Postup přípravy
Přísady na nálev smícháme ve větším hrnci a zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Jakmile se cukr rozpustí, necháme chvíli schládnout. Na dno každé sklenice dáme uvedené přísady a…
Vynikající marmeládá z josty, červeného rybízu, bez…
Potřebné ingredience
šťáva z josty cukr
Postup přípravy
- dáme do hrnce jostu (může být namíchaná i s rybízem), neobíráme, jenom opereme
- necháme vařit 25 min., nepodléváme, jen občas zamícháme
- propasírujeme přes cedník
-…
ANGREŠTOVÝ DŽEM
Potřebné ingredience
1KG ANGREŠTU-30DKG NASTROUHANÉ MRKVE NA JEMNO-1KG CUKRU-1 PETOSU-
Postup přípravy
ANGREŠT A NASTROUHANOU MRKEV DÁME DO HNCE A 20 MINUT VAŘÍME POTOM PŘIDÁME CUKR A PETOSU A VAŘÍMA DALŠÍCH 10 MINUT PAK HORKÉ DÁME DO SKLENIČEK A OBRÁTÍME DNEM VZŮRU NEZAVAŘUJEME