Zobrazit přihlášovací formulář

Zavařeniny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 11 návštěvníků)

Vynikající marmeládá z josty, červeného rybízu, bez chemie

0.0
Vynikající marmeládá z josty, červeného rybízu, bez chemie

Potřebné ingredience

šťáva z josty cukr

Postup přípravy

- dáme do hrnce jostu (může být namíchaná i s rybízem), neobíráme, jenom opereme
- necháme vařit 25 min., nepodléváme, jen občas zamícháme
- propasírujeme přes cedník
- zvážíme šťávu a to co váží šťáva, tak tolik dáme cukru
- vaříme pozvolna 35 min.
- potom plníme do skleniček (předehřívám je v troubě na 100st., víčka a hrdla otírám alkoholem)
- skleničky otočíme dnem vzhůru


Stejně jako z josty se může dělat marmeláda i z rybízu.
Není potřeba dávat Gelfix.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

evicela 21. 7. 2016, 16:58
*-) sice bez konzervantu, ale hodina tepelné úpravy zlikviduje vše co bylo v ovoci žádoucí, je to jen cukernatá hmota s příchutí, bohužel
babičkakvětka 21. 7. 2016, 16:54
Už se míchá no jsem zvědavá posledně dělaná marmeláda z černého rybízu nezhoustla tak co JOSTA... (hello)
trojcata 3. 7. 2016, 10:15
z josty nebo z černého rybízu je supr i za studena a zůstanou tam i všechny vitamíny.Stuhnou také bez chemie
hamricka 20. 7. 2016, 11:38
@trojcata Je a mohu vas poprosit o recept za studena z josty.
Levnytextil 4. 7. 2016, 6:46
@trojcata To bych se ale bála, že se marmeláda zkazí *-)
michaelakili 11. 8. 2015, 20:38
Vážně super recept, mňam, mňam (jidlo) (clamp)
Levnytextil 3. 7. 2016, 8:28
@michaelakili (Y) A marmeláda je výborná na linecké, jinou už na cukroví nedávám (Y) (Y)
ibara 30. 7. 2014, 14:44
Sice bez chemie, to je skvělé (Y), jenže po HODINĚ :^) vaření v ovoci nezbyde absolutně nic, žádné vitaminy :´(, takže z vynikající marmelády zbyde jen barevná sladká hmota..... *-) škoda ovoce, ne? Co je na tom tedy nakonec zdravého? Obarvený cukr bez chemie :-S (hello)
Jana974 14. 7. 2014, 14:51
Díky za recept, určitě tento týden vyzkouším, máme Josty spoustu :-) :-) :-)
Levnytextil 15. 7. 2014, 13:13
@Jana974 (Y)
Jana974 29. 7. 2014, 12:34
@Levnytextil Marti , tak nevím, kde se stala chyba, ale vůbec to nemá konzistenci marmelády *-) . Normálně jí mám pořád tekutou. Nevíte co s tím teď ?
Levnytextil 30. 7. 2014, 12:48
@Jana974 Už je asi pozdě, ale přeci se pokusím poradit. Je dobré vyzkoušet konzistenci kápnutím na talířek, když kapka po vychladnutí ztuhne, tak se může plnit do skleniček. Ale opravdu se mi nestalo, že by při dodržení postupu marmeláda nezhoustla.
plamenek 8. 7. 2014, 19:02
V jakém hrnci to vaříte, když mě ten cukr hned chytá, jakmile nemíchám a dělá dole karamel.
Levnytextil 8. 7. 2014, 21:48
@plamenek Vařím většinou ve dvou hrncích. Jeden nerezový a jeden smaltový. Nikdy se mi to nepřichytilo. Občas zamíchám, ke konci ale častěji.
plamenek 8. 7. 2014, 22:00
@Levnytextil mám právě šikovný nerezový se silným dnem, včera jsem dělala džem z třešní, nadvakrát, aby nebyl hrnec přeplněný. Pokud tam nebyl cukr jen ovoce, tak není problém. Dost jsem to zredukovala, pak trochu rozmixovala,ale nechala tam kusy třešní, prostě džem ,ne marmeláda. Jakmile přidám cukr, musím stát a míchat nerez obracečkou, jinak se mi dole dělá z cukru karamel. Tak jsem stála a míchala, vypadá úžasně a chutnal mi dobře. Tak uvidíme co rodina, až otestuje.Budu jěště dělat z meruňek, jsou pozdní tak dozrávají až teď.
micik 8. 7. 2014, 17:47
Marti,jakou chuť má josta ve srovnání s černým rybízem *-) *-)
Levnytextil 8. 7. 2014, 21:43
@micik Josta je kříženec černého rybízu a angreštu. Má svoji chuť, mě chutná víc jak černý rybíz.
Nadys 8. 7. 2014, 17:09
(Y) (Y) super , konečně jeden recept bez chemie , ale opravdu bez chemie , ne jak tady fůra ostatních , se zbytečně nacpanou nezdravou kyselinou citronovou , a dalšíma pomůckama.
Levnytextil 8. 7. 2014, 21:51
@Nadys Děkuji (Y) Jen škoda, že ostatní ovoce tak krásně jako rybíz a josta neželíruje. Dělala bych takto marmelády i z ostatního ovoce, kdyby zhoustly.
plamenek 8. 7. 2014, 22:04
@Levnytextil Proto jsem do jahodové marmelády dávala angrešt a nezralá jablka. Nebo namíchat rybíz s jahodami atd. Určitě mi zbyte angrešt, tak ten udělám s meruňkami. Z černého rybízu jsem dělala šťávu.Mám už 20 sklenic okurek a to mám pocit, že ještě pořádně nezačaly.Dělám podle toho co seberu ve skleníku, mám jen 4 rostliny roubované. (Y).
Levnytextil 9. 7. 2014, 7:58
@plamenek Tak to vyzkouším (Y) Koukám, že jsme stejní nadšenci. Já jsem dělala šťávu z jahod, z máty a meduňky. Marmeládu z jahod, rybízu, broskví a josty. Tak za měsíc dozrají rajčata a budu dělat lečo a hlavně kečup. Postupně zvětšuju záhonky, letos už mám 40 sazenic rajčat ,-)
P.A.V.L.A 8. 7. 2014, 15:06
(Y) (Y) (Y)
laskonka333 8. 7. 2014, 9:16
(Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie