Okurky - naháče
Potřebné ingredience
okurky střední hadovky asi 8 ks Lák : 140 g cukru 50 g soli 250 ml octa 1 cibule Půl balíčku hořčičného semínka ( kopr , saturejka podle chuti – já nedávám)
Postup přípravy
Oloupat okurky, nakrájet na cca 6x 1 cm nudličky a dát do 5 l. sklenice pod okraj. Potom zalít lákem ( ne voda ). Dát do chladna a protřepávat .
Výborné a vždy za 2…
Smažené bramborové šlupky podle režiséra Trošky
Potřebné ingredience
Pěkné šlupky z nových brambor, olej na smažení
Postup přípravy
Oschlé bramborové šlupky se usmaží ve vyšší vrstvě tuku, jak začnou při promíchání chrastit, jsou hotové
Klobásovo-zeleninová kytice
Potřebné ingredience
klobásy, papriky, jarní cibulky, něco zeleného ze zahrádky (kontryhel a levandule) + sladká tečka Lion - dohromady svázáno do kytice jako dárek
Zapečený hermelín-lepší než smažený
Potřebné ingredience
2 hermelíny, 15 dkg angl. slaniny, 1 cibule, 1 paprika,1 stroužek česneku, uzená paprika, olej
Postup přípravy
Hermelíny rozpůlíme podélně.Každou půlku na řezu posypeme uzenou paprikou. Cibulku nakrájíme na proužky, opečeme na oleji do sklovata, přidáme zelenou papriku nakrájenou na…
Slaný závin
Potřebné ingredience
40 dkg hladké mouky\\r\\n3 dkg kvasnic\\r\\n1 kávová lžička soli\\r\\n2 polévkové lžíce oleje\\r\\n1 hrnek vlažného mléka (1/4 l)\\r\\nNáplň: na toto množství, to jsou 2 nohavice:\\r\\n40 dkg šunkového salámu, kousek pórku, 10 dkg sýra - já dala uzenou cihlu, nějaké koření, např. na pizzu, grilovací, možno přidat i bylinky.
Postup přípravy
Do misky dáme mouku, uděláme důlek, do něj rozdrobím kvasnice, zaliji vlažným mlékem (ne příliš teplým), přidám špetku cukru-kvůli vzejití kvásku a nechám chvilku stát, za chvíli…
slané celozrnné preclíky
Potřebné ingredience
200g celozrnné žitné mouky, 100g másla, 100g nastrouhaného tvrdého sýru, 10g soli, 1 žloutek, 1 dcl smetany ke šlehání, bílek na potření preclíků,na posypání hrubá sůl a zlatý len.
Postup přípravy
Vše smícháme,uděláme rukama těsto,vyválíme placku a vykrajueme preclíky. Dáme na plech s pečícím papírem,potřeme bílkem,posypeme solí a lnem a upečeme do růžova. Trouba předehřátá…
Na zelený čtvrtek- Špenátová roláda
Potřebné ingredience
3 vejce, 5 plných lžic hladké mouky, sůl, pepř, 1 balení mražených špenátových listů,3 stroužky česneku na náplň: 125 g pomazánkového másla, 3 kostky taveného sýra( želtava,Smetanito apod.),1 vejce uvařené natvrdo,1/2 červené papriky,1/2 papriky žluté,česnek dle chuti
Postup přípravy
Špenát necháme rozmrazit.Celá vejce si vyšleháme v míse,přidáme špenát, osolíme,opepříme ,přidáme česnek-vymícháme těsto.
Nalijeme a rozetřeme na plech vyložený pečícím…
Velikonoční slané koláčky - aneb, jak zužitkovat…
Potřebné ingredience
Na těsto - 30 g droždí, lžička cukru, 400 g hladké mouky, lžička soli, 2,5 dl vlažné vody, 1,5 dl oleje, 1 rozšlehané vejce na potření krajů, 4 - 6 vajec uvařených na tvrdo ... Náplň špenátová - 50 g nastrouhaného eidamu či čedaru, 1/2 kelímku 12 % smetany, 100 g čerstvého špenátu, špetka muškátového oříšku a sůl Bylinková náplň - 50 g nastrouhaného eidamu, 1/2 kelímku 12 % smetany, polévková lžíce nasekané pažitky, petrželky, spařených mladých kopřiv ....pepř, sůl
Postup přípravy
Těsto
Z trošky vlažné vody, lžičky cukru, droždí a lžíce hladké mouky uděláme kvásek. V hladké mouce rozmícháme sůl, přisypeme ke kvásku, postupně přilejeme olej a vodu a…