Zobrazit přihlášovací formulář

Velikonoční slané koláčky - aneb, jak zužitkovat vykoledovaná vejce

0.0
Velikonoční slané koláčky - aneb, jak zužitkovat vykoledovaná vejce

Potřebné ingredience

Na těsto - 30 g droždí, lžička cukru, 400 g hladké mouky, lžička soli, 2,5 dl vlažné vody, 1,5 dl oleje, 1 rozšlehané vejce na potření krajů, 4 - 6 vajec uvařených na tvrdo ... Náplň špenátová - 50 g nastrouhaného eidamu či čedaru, 1/2 kelímku 12 % smetany, 100 g čerstvého špenátu, špetka muškátového oříšku a sůl Bylinková náplň - 50 g nastrouhaného eidamu, 1/2 kelímku 12 % smetany, polévková lžíce nasekané pažitky, petrželky, spařených mladých kopřiv ....pepř, sůl

Postup přípravy

Těsto
Z trošky vlažné vody, lžičky cukru, droždí a lžíce hladké mouky uděláme kvásek. V hladké mouce rozmícháme sůl, přisypeme ke kvásku, postupně přilejeme olej a vodu a vypracujeme velmi vláčné těsto, které necháme pod utěrkou vykynout. Mezitím oloupu natvrdo uvařená vejce a připravím náplně.
Špenátová náplň - špenát spařím horkou vodou, propláchnu vodou studenou, nechám okapat, jemně nakrájím a promíchám s ostatními ingrediencemi ... místo špenátu lze použít i medvědí česnek
Bylinková náplň - všechny ingredience dám do misky a promíchám

Z těsta vyválím plát o síle zhruba l cm, hrnkem vykrájím kolečka, uprostřed trošku skleničkou vytlačím důlek - okraje pomažu rozšlehaným vejcem a do každého důlku rozetřu trochu špenátové či bylinkové náplně a dám plátek či dva natvrdo uvařeného vajíčka ... na plechu nechám ještě chvilku vykynout, dám do středně vyhřáté trouby (180 a pak stáhnu na 150 stupňů) do zlatova upeču ....možno podávat k pivu, vínu ....a navíc zužitkujete vykoledovaná vajíčka ....

No a komu se nechce dělat s těstem, vykrájí koláčky z těsta listového, ale pak je doporučuju propíchat vidličkou

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

yarkal 24. 5. 2016, 14:27
|:o)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie