Zobrazit přihlášovací formulář
CHUŤOVKY
Buřty na pivu - s divokým kořením

Buřty na pivu - s divokým kořením

Potřebné ingredience

Divoké koření dodá ještě lepší šmak, doporučuji! A ta cibulka je tam fakt božská!

Postup přípravy

Na celý velký pekáč:
divoké koření - bobkový list 10 ks, nové koření 10 ks, kuličkový pepř 10 ks
mletý pepř
cibule - dost, já na pekáč použiju tak 6 ks střední až velké…

Zobrazit více...
DIETY
Jáhlový koláč (jáhelník) - chutná jako rýžová kaše

Jáhlový koláč (jáhelník) - chutná jako rýžová kaše

Potřebné ingredience

Základem je z recept Kateřiny S. (Kasandra008) ID 189434, jen jsem si poupravila některé ingredience a vynechala máslo navrch. Koláč nás mile překvapil, jako teplý se dá podávat jako syté hlavní jídlo - chutná jako zapečená rýžová kaše a jako studený je to výborný moučník, který lze posypat moučkovým cukrem, grankem nebo potřít zakysanou smetanou nebo polít čokoládovou polevou. Je krásně vlhký, žádný dusák.

Postup přípravy

Kaše:
250 g jáhel
3/4 l mléka (já používám někdy sušené sojové mléko - 6 polévkových lžic a dolívám teplou vodou, jindy jsem zkusila vanilkové od Alpro Soya a lahůdka!)

Zobrazit více...
DIETY
Mrkvový perkelt - z detoxu Antonie Mačingové

Mrkvový perkelt - z detoxu Antonie Mačingové

Potřebné ingredience

Já dělám z 1 kg mrkve, perkelt jíme buď jako samostatné jídlo, anebo jako přílohu k masu. Nemám ráda koření, co je v původním receptu od A. Mačingové (rozmarýn a koriandr), tak nahrazuju kari a kurkumou a takhle nám to teda fakt chutná.

Postup přípravy

1 kg mrkve
3 cibule
sojová omáčka - kvalitní, nejlépe Kikkoman
mletý kmín
pepř
sůl
olivový olej
kari, kurkuma

Na pánvi zahřejeme a osolíme olivový olej…

Zobrazit více...
ZAVAŘENINY
Jablkovo-dýňový džem se skořicí

Jablkovo-dýňový džem se skořicí

Potřebné ingredience

Využívám nejen jako džem na pečivo, s bílým jogurtem, jako nastavení do náplně štrúdlu s jablky, ale i jako náplň do kynutých knedlíků, koláčů a buchet. Skořice tomu dodá šmrnc a džem chutná prostě něco jako náplň do štrúdlu. V zimě, když není čerstvé ovoce, jako když najdete.

Postup přípravy

2 kg dýně – čistá dužina, nahrubo nastrouhaná
1 kg jablek – oloupaných, nahrubo nastrouhaných
0,25 l jablečného džusu (lze i pomerančový, hruškový apod.)
1/2 balíčku…

Zobrazit více...
LUŠTĚNINY
Congrí - kubánské národní jídlo

Congrí - kubánské národní jídlo

Potřebné ingredience

Kubánské congrí je něco jako hustá fazolová polívka nebo guláš, moc nám na Kubě v originále chutnalo a pak moc doma chybělo, tak jsem si ho upravila pro české podmínky. Chudí Kubánci ho většinou jedí bez masa, já tam dala kousek hovězího, ale je vlastně jedno, jaký se tam dovnitř dá – hovězí, vepřové, drůbeží – oni to mají tak, že co zrovna letí kolem, tak tam vrazí... ,o) Když nám congrí chybělo, hledala jsem recept na netu, našla jsem jich plno, různě poupravovaných asi dle autorovy chuti, já si z toho udělala nějaký nejjednodušší výcuc, protože co jsme tam jedli, bylo jednoduše vařený, takže ve výsledku ho vařím asi tak nějak následovně:

Postup přípravy

Z tohoto množství uděláme congrí asi pro 8 lidí.
Potřebujeme:
Balíček fazolí (tmavý jsou určitě lepší, v originále se používají černé - fazole negro), balení cca 450g

Zobrazit více...
KUŘECÍ MASO A DRŮBEŽ
Krůtí roláda s kari - v jednoduchosti je krása

Krůtí roláda s kari - v jednoduchosti je krása

Potřebné ingredience

krůtí prsa vcelku cca 1kg, 2 cibule, 5 stroužků česneku, koření dle libosti (my rádi adžiku), hořčice, kari omáčka, šunka, salám se zeleninou, hermelín, bujón

Postup přípravy

Původně měly být řízky, ale bylo mi líto celá prsa krájet, tak jsem se rozhodla pro jednoduchou roládu. Máme rádi chuť kari a koření adžika, takže ty zde dominují.

Krůtí…

Zobrazit více...
DORTY
Nepečený mramorový tvarohový dort s jablečnou vrstvou - vláčný a osvěžující

Nepečený mramorový tvarohový dort s jablečnou vrstvou …

Potřebné ingredience

Základem mi byl tvarohový dort od Marie Anne H. (Lakme) ID 24336, jen jsem ubrala moučkový cukr. A k tomu jsem jako osvěžující vrstvu pod tvaroh přidala vařená jablka s pudingem.

Postup přípravy

Dělala jsem do dortové formy o průměru 28 cm.

Všechny přísady na dort si vyndejte nejlépe pár hodin dopředu, když budou mít stejnou teplotu, pak se lépe propojí.

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Stracciatellové muffiny ze zakysané smetany - nádherně nadýchané!

Stracciatellové muffiny ze zakysané smetany - nádherně…

Potřebné ingredience

Recept je vyzkoušený podle přiloženého návodu k použití ze zakoupených barevných silikonových formiček z Tchiba. Těm jsem nemohla odolat a hned jsem je musela koupit a vyzkoušet. Recept jsem si trochu upravila pro vlastní domácí použití. Muffinky jsou díky zakysané smetaně jemné a nadýchané, příjemně mě překvapily. A ty kousky čokolády - no mňamka, byly hned pryč!

Postup přípravy

250 g mouky (v návodu nepsali jakou - já dala polohrubou)
150 g másla
1 prášek do pečiva (v návodu psali 2 lžičky - což asi odpovídá 1 balení)
1 vanilkový cukr (v návodu…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Bábovka s tvarohovou náplní - výborná a rychlá!

Bábovka s tvarohovou náplní - výborná a rychlá!

Potřebné ingredience

Ačkoliv bábovky zas tak moc často ráda nedělám, tuhle mám v oblibě. Je rychlá, vláčná, dodává tomu vláčnost právě ta tvarohová náplň s hrozinkama.

Postup přípravy

Těsto:
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru
1 hrnek oleje (dávám necelý)
1 hrnek mléka
1 prášek do pečiva
2 vejce

Náplň:
1 tvaroh 250 g (je jedno…

Zobrazit více...
OMÁČKY
Rychlosvíčková (nejen) v papiňáku - tentokrát s králíkem

Rychlosvíčková (nejen) v papiňáku - tentokrát s…

Potřebné ingredience

Tento recept jsem si pro sebe poupravila podle Veroniky Gajerové, která ho kdysi vařila v Prima vařečce. Jinou svíčkovou už nedělám.

Postup přípravy

Na tuto rychlosvíčkovou potřebujeme:

maso - porcovaný králík, event. klasické hovězí na svíčkovou, jak jsme zvyklí (0,5 - 1kg)
4-6 cibulí (záleží na velikosti)
koření…

Zobrazit více...

Kategorie