Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 73 návštěvníků)
8 porcí
česká
90 minut

Jáhlový koláč (jáhelník) - chutná jako rýžová kaše

5.0
79×
Jáhlový koláč (jáhelník) - chutná jako rýžová kaše

Potřebné ingredience

Základem je z recept Kateřiny S. (Kasandra008) ID 189434, jen jsem si poupravila některé ingredience a vynechala máslo navrch. Koláč nás mile překvapil, jako teplý se dá podávat jako syté hlavní jídlo - chutná jako zapečená rýžová kaše a jako studený je to výborný moučník, který lze posypat moučkovým cukrem, grankem nebo potřít zakysanou smetanou nebo polít čokoládovou polevou. Je krásně vlhký, žádný dusák.

dortová forma, mísa, šlehač

Postup přípravy

Kaše:
250 g jáhel
3/4 l mléka (já používám někdy sušené sojové mléko - 6 polévkových lžic a dolívám teplou vodou, jindy jsem zkusila vanilkové od Alpro Soya a lahůdka!)
1 skořicový cukr

Tvarohová hmota:
2 nízkotučné tvarohy
1 vanilkový cukr
hrst hrozinek
50 g slunečnicových semínek (lze i nasekané ořechy)
1 mandarinkový kompot
3 žloutky (+ ze 3 bílků zvlášť vyšlehat sníh)

Jáhly 3x spaříme a v mléku se skořicovým cukrem uvaříme na jáhlovou kaši, necháme vychladit.

V míse vyšleháme 2 tvarohy s vanilkovým cukrem a 3 žloutky a poté vmícháme hrozinky a slunečnicová semínka. Potom opatrně přidáme vyšlehaný sníh a smícháme po kouskách s vychlazenou jáhlovou kaší.

Vlijeme 1/2 směsi do dortové formy (nebo menší plech) vyložené pečícím papírem, poklademe okapanými mandarinkami a zalijeme druhou půlkou. Pečeme pomalu 1 hodinu dozlatova cca na 160-170° C.

Dobrou chuť!

Vyšleháme sníh

Vymícháme tvarohovou hmotu

Do hmoty přisypeme hrozinky a slunečnicová semínka

Mandarinky necháme odkapat

Vlijeme do formy vyložené pečícím papírem

Pečeme dozlatova 1 hodinu

Odstraníme pečící papír a můžeme krájet

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

koblizek63 13. 1. 2014, 13:06
5.0
dík za recept (Y) (Y) (Y)
Vanusak 13. 1. 2014, 18:20
@koblizek63 Jano, není zač. Věřím, že chutnalo. (F)
beastwoman 22. 12. 2012, 18:25
5.0
Dnes jsem také dělala, jen se zavařenými jablíčky a navrch jsem dala karamel, oříšky, mandle a sušené třešně :-) Není to sice tak dietní, ale moooc dobré ,-) http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4265417
Vanusak 25. 12. 2012, 17:42
@beastwoman Mirko, je to skvělá obměna! Super. |:o)
nagyma 17. 5. 2012, 17:00
5.0
upečeno a je moooc dobrý, děkuji za recept (Y) (Y) (Y) (Y) (flower) Maruška (flower)
Vanusak 17. 5. 2012, 17:23
@nagyma Maruško, díky za vyzkoušení, jsem ráda, že chutnalo!! |:o)
nataluska2 5. 4. 2012, 14:58
5.0
už se mi to peče!!!! (Y) (Y) (Y)
Vanusak 5. 4. 2012, 18:51
@nataluska2 Soňo, tak jak? Chutná? (F)
Vanusak 7. 4. 2012, 12:51
@Vanusak Soňo, díky za vzkaz, jsem ráda, že jste si šmákli. Včetně manžela ,-)
laskonka 10. 2. 2012, 18:24
5.0
Ivi, naprosto výtečný jáhelník |:o) |:o) (clamp) (clamp) (clamp)Určitě jsem ho nedělala naposledy (Y) (Y) (Y)
Vanusak 11. 2. 2012, 15:56
@laskonka Kamilo, díky, díky. (L) Jsem ráda, že jste si pochutnali! (F)
Křížková 1. 1. 2012, 20:44
5.0
Vypadá to moc dobře . . . určitě vyzkouším!! |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o)
Vanusak 1. 1. 2012, 21:23
@Křížková Renato, zkuste a pak přijďte říct. (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie