Jáhlový koláč (jáhelník) - chutná jako rýžová kaše

Potřebné ingredience
Základem je z recept Kateřiny S. (Kasandra008) ID 189434, jen jsem si poupravila některé ingredience a vynechala máslo navrch. Koláč nás mile překvapil, jako teplý se dá podávat jako syté hlavní jídlo - chutná jako zapečená rýžová kaše a jako studený je to výborný moučník, který lze posypat moučkovým cukrem, grankem nebo potřít zakysanou smetanou nebo polít čokoládovou polevou. Je krásně vlhký, žádný dusák.
dortová forma, mísa, šlehač
Postup přípravy
250 g jáhel
3/4 l mléka (já používám někdy sušené sojové mléko - 6 polévkových lžic a dolívám teplou vodou, jindy jsem zkusila vanilkové od Alpro Soya a lahůdka!)
1 skořicový cukr
Tvarohová hmota:
2 nízkotučné tvarohy
1 vanilkový cukr
hrst hrozinek
50 g slunečnicových semínek (lze i nasekané ořechy)
1 mandarinkový kompot
3 žloutky (+ ze 3 bílků zvlášť vyšlehat sníh)
Jáhly 3x spaříme a v mléku se skořicovým cukrem uvaříme na jáhlovou kaši, necháme vychladit.
V míse vyšleháme 2 tvarohy s vanilkovým cukrem a 3 žloutky a poté vmícháme hrozinky a slunečnicová semínka. Potom opatrně přidáme vyšlehaný sníh a smícháme po kouskách s vychlazenou jáhlovou kaší.
Vlijeme 1/2 směsi do dortové formy (nebo menší plech) vyložené pečícím papírem, poklademe okapanými mandarinkami a zalijeme druhou půlkou. Pečeme pomalu 1 hodinu dozlatova cca na 160-170° C.
Dobrou chuť!

Vyšleháme sníh

Vymícháme tvarohovou hmotu

Do hmoty přisypeme hrozinky a slunečnicová semínka

Mandarinky necháme odkapat

Vlijeme do formy vyložené pečícím papírem

Pečeme dozlatova 1 hodinu

Odstraníme pečící papír a můžeme krájet
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu




















































