(recept
si oblíbilo 38 návštěvníků)
Jablkovo-dýňový džem se skořicí

Potřebné ingredience
Využívám nejen jako džem na pečivo, s bílým jogurtem, jako nastavení do náplně štrúdlu s jablky, ale i jako náplň do kynutých knedlíků, koláčů a buchet. Skořice tomu dodá šmrnc a džem chutná prostě něco jako náplň do štrúdlu. V zimě, když není čerstvé ovoce, jako když najdete.
Postup přípravy
2 kg dýně – čistá dužina, nahrubo nastrouhaná
1 kg jablek – oloupaných, nahrubo nastrouhaných
0,25 l jablečného džusu (lze i pomerančový, hruškový apod.)
1/2 balíčku mleté skořice
2 balíčky želírovacího cukru 3:1 Dr.Oetker (nebo 3 balíčky želírovacího cukru 2:1 Dr.Oetker)
1 polévková lžíce kyseliny citrónové Dr.Oetker
rum (dávám cca 1 malého panáka)
Pomerančová, citronová, rumová, vanilková… tresť, aroma (nemusí být)
2 balíčky badyánových hvězdiček (celých) - na ozdobu, ale nemusí být
Jablka a dýni oloupeme a nahrubo nastrouháme, já krájím v mixéru. Ovoce smícháme, dáme do hrnce, zalijeme džusem a poprášíme skořicí. Řádně promícháme a necháme na mírném ohni za občasného míchání (!) dusit pod pokličkou, dokud hmota nezměkne – pokud chceme džem jemnější, několikrát ovoce promícháme ruční metlou, aby se hmota více rozmělnila. Když by se zdálo, že ovoce pustilo málo šťávy, stačí trochu podlít vodou nebo džusem. Ale většinou pustí dost. V průběhu vaření přilijeme rum a aroma.
Když je hmota měkká, odstavíme hrnec z plotny a dobře vmícháme želírovací cukr 3:1 (nebo 2:1) a kyselinu citronovou. Pak vrátíme na sporák, přivedeme k varu a za stálého míchání (!) vaříme cca 5 minut.
Džem nalijeme do předem připravených sklenic – vymytých, s pevnými víčky. Já používám sklenice menší, se šroubovacími víčky. Ke stěně sklenic můžeme dát na ozdobu špejlí badyánovou hvězdičku (já nemám ráda pendrek a tohle mi to hodně připomíná, tak dávám jen někdy). Sklenice pevně uzavřeme, dáme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Preventivně je dobré víčka a uzávěry sklenic otřít čistým hadříkem nebo vatou namočených v rumu, aby lépe chytla a džem se nekazil. Mně se to tedy ještě zatím nestalo.
Dobrou chuť.
1 kg jablek – oloupaných, nahrubo nastrouhaných
0,25 l jablečného džusu (lze i pomerančový, hruškový apod.)
1/2 balíčku mleté skořice
2 balíčky želírovacího cukru 3:1 Dr.Oetker (nebo 3 balíčky želírovacího cukru 2:1 Dr.Oetker)
1 polévková lžíce kyseliny citrónové Dr.Oetker
rum (dávám cca 1 malého panáka)
Pomerančová, citronová, rumová, vanilková… tresť, aroma (nemusí být)
2 balíčky badyánových hvězdiček (celých) - na ozdobu, ale nemusí být
Jablka a dýni oloupeme a nahrubo nastrouháme, já krájím v mixéru. Ovoce smícháme, dáme do hrnce, zalijeme džusem a poprášíme skořicí. Řádně promícháme a necháme na mírném ohni za občasného míchání (!) dusit pod pokličkou, dokud hmota nezměkne – pokud chceme džem jemnější, několikrát ovoce promícháme ruční metlou, aby se hmota více rozmělnila. Když by se zdálo, že ovoce pustilo málo šťávy, stačí trochu podlít vodou nebo džusem. Ale většinou pustí dost. V průběhu vaření přilijeme rum a aroma.
Když je hmota měkká, odstavíme hrnec z plotny a dobře vmícháme želírovací cukr 3:1 (nebo 2:1) a kyselinu citronovou. Pak vrátíme na sporák, přivedeme k varu a za stálého míchání (!) vaříme cca 5 minut.
Džem nalijeme do předem připravených sklenic – vymytých, s pevnými víčky. Já používám sklenice menší, se šroubovacími víčky. Ke stěně sklenic můžeme dát na ozdobu špejlí badyánovou hvězdičku (já nemám ráda pendrek a tohle mi to hodně připomíná, tak dávám jen někdy). Sklenice pevně uzavřeme, dáme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Preventivně je dobré víčka a uzávěry sklenic otřít čistým hadříkem nebo vatou namočených v rumu, aby lépe chytla a džem se nekazil. Mně se to tedy ještě zatím nestalo.
Dobrou chuť.

Jablka, dýně, skořice - vaříme

Po změknutí přidáme želírovací cukr,kyselinu citronovou a rum.

celá dávka ze 3 kg ovoce

není na domácí vánočku s domácí marmeládou
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

nelinka.micinka
(upraveno)
2. 8. 2016, 22:03
Vyzkousim

nahlásit

Vanusak
(upraveno)
5. 8. 2016, 22:35
@nelinka.micinka
Květo, věřím, že bude chutnat.

nahlásit

Jada76
(upraveno)
26. 10. 2014, 17:27
Ivo, nemám slov! výborné
hned jsem ozkoušela s bílým jogurtem a mám po rybízové favorita
díky za inspiraci!









nahlásit

Vanusak
(upraveno)
26. 10. 2014, 19:23
@Jada76
Super, tak to jsem moc ráda, že šmakuje!
Díky za vyzkoušení a za komentář. Ať chutná!


nahlásit

katkadu
(upraveno)
25. 7. 2013, 15:46
Je to famózní
. Loni jsem podle Vás dělala a všechno je pryč. Už pokukuji po dýni.


nahlásit

Vanusak
(upraveno)
26. 7. 2013, 16:27
@katkadu
Katko, tak to je super, jsem ráda, že i u vás má džem úspěch. Díky za vyzkoušení.

nahlásit

martinato
(upraveno)
31. 7. 2011, 23:26
Ivi, nemáte zkušenost, šlo by udělat v pekárně-program marmeláda?
nahlásit

Vanusak
(upraveno)
1. 8. 2011, 9:29
@martinato
Martino, zkušenost nemám, ale proč by to nešlo vlastně, že?
Princip je stejný jako u marmelády, tak vyzkoušejte, třeba jen z poloviční dávky.
Kdyžtak byste to dovařila v hrnci, ale myslím, že to půjde.



nahlásit

martinato
(upraveno)
7. 8. 2011, 14:25
@Vanusak
tak jsem se do toho pustila, zkouška byla z půl kila - 150 g jablka, 150 g rebarbora, 200 g cuketa, skořice, žel.cukr, kys citr..... je to bez práce a míchání
..jen jsem měla jablíčka na kostičky, příště nastrouhám...ale na koláče nebo do jogurtu to bude mňamka. Díky za inspiraci.


nahlásit

Vanusak
(upraveno)
7. 8. 2011, 16:49
@martinato
Super, Martino, jsem ráda, že někdo už konečně odzkoušel i v pekárně.
Moc díky vyzkoušení v další obměně.


nahlásit

mikitka5
(upraveno)
13. 7. 2011, 13:14
jééé, to jsem dělala loni, recept jsem našla někde na internetu... ale nedávala jsem želírovací cukr, nýbrž normální cukr a ten želírovací prášek, jednu várku jsem dělala dýně-jablko, druhou várku dýně-hruška, a můžu potvrdit, že to bylo mňamózní
hromadu jsem toho rozdala, protože dýní se urodilo tolik, že jsem nevěděla, co jiného s nima pořádně dělat
a všude to mělo velký úspěch... a taky to dávám do kynutých knedlíků a do buchet, přesně jako vy


nahlásit

Vanusak
(upraveno)
13. 7. 2011, 16:10
@mikitka5
Jitko, já taky zalovila tenkrát na internetu.
Našla jsem povícero receptů, tak si to vždycky člověk skloubí podle toho, jak se mu to hodí.
Je fakt, že je tahle směs super, když není nic po ruce na buchty nebo na knedlíky, na koláč apod. Tohle je už ochucené a hned k dispozici.



nahlásit

ivaja
(upraveno)
6. 7. 2011, 20:39
zajímavé,aspoň vím jak zpracovat dýni.
nahlásit

Vanusak
(upraveno)
6. 7. 2011, 21:33
@ivaja
Já dělala vloni alespoň z 5 dýní a všechno je pryč.
Manžel džem jí rád s bílým jogurtem, tak je spotřeba...

nahlásit
Janyse
(upraveno)
6. 7. 2011, 11:57
to určitě zkusím



nahlásit

Vanusak
(upraveno)
6. 7. 2011, 13:47
@Janyse
Jani, zkuste. Ať chutná!

nahlásit

lidare
(upraveno)
6. 7. 2011, 11:02




nahlásit

Vanusak
(upraveno)
6. 7. 2011, 11:09
@lidare
Vloni jsem zasadila cukety, vyrostly dýně
Udělala jsem zásoby džemu a jsou prakticky všechny pryč.
Pár jsem rozdala jako milý osobní dárek a měly úspěch.
Tak vyzkoušejte, není to nic složitýho, jenom hlídat na plotně a míchat.





nahlásit