Přírodní domácí pleťové masky + byliny a jejich…
Potřebné ingredience
Pomocí pleťových masek můžeme pleť vyživovat, hydratovat, čistit, dezinfikovat, hojit záněty různého původu, celkově regenerovat, zjemnit, vyhladit, projasnit tonus pleti, posílit tonus pokožky, odstraňovat nežádoucí inkrustace, vyhlazovat profil vrásek, léčit chorobnou produkci mazu, čistit zanesené póry a zjemnit strukturu pokožky.
Postup přípravy
Aby byla maska co nejúčinnější, nanášíme ji na dokonale očištěnou pokožku. Pro zvýšení účinnosti je velice dobré pleť předem napařit, aby byla pleť před nanesením masky prohřátá a…
Zázračný zázvorový čaj - na detoxikaci organizmu,…
Potřebné ingredience
Základem čaje je zázvor, skořice a citrón. Recept je hodně od oka, podle momentální chuti a podle toho, které suroviny právě máme po ruce. Pokud chceme čaj opravdu poctivě připravit, potřebujeme tyto suroviny: 4 - 5 cm zázvoru o průměru 1 cm, 8 zrnek kardamonu, 8 kuliček čerstvě mletého pepře (cca 8x otočit mlýnkem), cca 2 čajové lžičky mleté skořice, 8 hřebíčků, šťáva z jednoho citrónu
Postup přípravy
Zázvor nastrouháme, kardamom a kuličky pepře rozdrtíme na nejmenší možné díly. Zázvor, pepř, skořici, hřebíček a kardamon vaříme v 1,5l vody 15-20 min. Po uvaření přidáme…
Úžasná omáčka na těstoviny nebo italské bramborové…
Potřebné ingredience
Máslo, šunka 15 - 20 dkg, 1 kelímek smetany ke šlehání, tvrdý sýr 10 dkg, jakékoliv těstoviny nebo gnocchi
Postup přípravy
Na másle opečeme na kostičky nakrájenou šunku. Zalijeme smetanou a přidáme nastrouhaný sýr. Necháme zvolna povařit do zhoustnutí. Můžeme dochutit malou špetkou nastrouhaného…
Nejlepší pizza - vynikající těsto
Potřebné ingredience
Půl kostky droždí (cca 20g), 250 g hladké mouky, 125 ml mléka, 75 ml oleje, špetka soli, větší špetka cukru
Postup přípravy
Z vlažného mléka, droždí a cukru si uděláme kvásek. Do mísy dáme mouku, olej, sůl a přidáme vzešlý kvásek. Vypracujeme těsto a dáme kynout, v míse Tupperware stačí půl hodinky a…
Knedlíky na páře
Potřebné ingredience
500 g polohrubé mouky, 20 g droždí, 20 g moučkového cukru, 1 vejce, špetka soli, 1,5 dcl mléka, povidla nebo jiná náplň dle chuti
Postup přípravy
Do mísy dáme mouku, vejce, sůl a vlejeme kvásek připravený z droždí, cukru a mléka. Vypracujeme hladké polotuhé těsto a necháme vykynout. Já na kynutí používám mísu Tupperware,…
Pečené brambůrky s nivou - jednoduchý, ale skvělý oběd…
Potřebné ingredience
Brambory, koření dle chuti, niva, vlašské ořechy
Postup přípravy
Brambory očistíme a dáme na pekáč (plech, zapékací misku) vymazaný olejem. Posypeme solí a kořením, já dávám kmín, šafrán, tymián a promícháme. Dáme do trouby vyhřáté na 200…
Polévka z červené čočky s jemnými mrkvovými nočky -…
Potřebné ingredience
červená čočka, zeleninový biobujón (1 - 2 kostky podle množství polévky), mrkev, krupice, vejce, máslo
Postup přípravy
Čočku dáme vařit do vody společně s bujónem. Než se voda začne vařit, si na másle podusíme najemno nastrouhanou mrkev. Poté stáhneme z plotny a přidáme k mrkvi vajíčko a krupici,…
Domácí müsli řezy s medem
Potřebné ingredience
30g másla,30g cukru,100g medu,2 lžíce citrónové šťávy,150g ovesných vloček,50g pšeničných lupínků,po 3 lžících nasekaných lískových oříšků a slunečnicových semínek,100g sušených meruněk
Postup přípravy
V hrnci rozehřejeme máslo s cukrem a medem, v mícháme citrónovou šťávu, ovesné vločky a pšeničné lupínky, oříšky a slunečnicová semínka. Za stálého míchání vše na mírném ohni…
Domácí jablečný ocet nejen pro hubnoucí aneb prevence…
Potřebné ingredience
Asi kilogram jablek dobře umyjte ve vlažné vodě, případně je vydrhněte kartáčkem na zeleninu. Zbavte je stopek a nezdravých částí. Pak nastrouhejte na hrubším struhadle i se slupkou a jadérky.
Jablečnou hmotu dejte do tří- až čtyřlitrové zavařovací sklenice a hned ji zalijte studenou vodou tak, aby alespoň 5 cm od hrdla láhve zůstal volný prostor. Je potřebný pro kvašení a zabraňuje vytékání.
Nádobu přikryjte talířkem a uložne do místonosti s pokojovou teplotou na 10 dní, dokud neustane kvašení. Její obsah každý den promíchejte čistou vařečkou.
Poté šťávu slijte přes síto, tuhé zbytky vyždímejte. Sklenici umyjte a přecezenou šťávu do ní vlejte. Opět přikryjte a postavte do studené spíže na 20 dní bez míchání a odkrývání. Pak už bude mít šťáva žlutohnědou barvu a konzistenci džusu. Přejilte ji přes gázu nebo sítko a rozlejte do láhví. Zazátkuje a uložte na studené místo.
Nápoj se připraví takto: Do sklenice nalejte asi centimetr jablečného octa a zelejte ho přibližně desetinásobkem vody. Můžete přidat trochu medu a zamíchejte.
Postup přípravy
Velmi účinně pomáhá odstraňovat odpadové látky z těla a navíc obsahuje hodně vitamínu C, který ničí mikroorganizmy a zvyšuje celkovou obranyschopnost. Proto jej lze používat jak…