Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbili 2 návštěvníci)

Kravské mléko - není to jak se zdá...

0.0
Kravské mléko - není to jak se zdá...

Postup

-Myslíte si ,že krabicové mléko je zdravé a plné vápníku?
-A co kdybychom vám řekli, že ve vašem těle udělá více škody než užitku?
-Nevěříte?
-Člověk je jediným živočišným druhem,který i v dospělosti pije mléko jiných savců..
-Hlavním úkolem mateřského mléka je po určitou dobu vyživovat mládě, aby mělo všechny potřebné látky pro vývoj organismu a kostní tkáně.
Chemické složení mateřského mléka jednotlivých druhů zvířat i člověka se pochopitelně liší.

LIDSKÉ MLÉKO: má oproti jiným savcům snížený obsah bílkovin, protože u novorozenců se vyvíjí především mozek. Z bílkovin je zastoupen hlavně laktalbumin a jen velmi malá část připadá na kasein, který se podílí na stavbě kostí. Velkou část tuků pak tvoří nenasycené mastné kyselin, kterých je 4x více než v kravském mléce. Lidské mléko je také bohaté na imunologicky aktivní protilátky, které podporují vývoj imunitního systému kojenců. Navíc obsahuje důležitý enzym lipázu, který kojenci umožňuje trávení mateřského mléka.

KRAVSKÉ MLÉKO: nemá proti lidskému mléku enzym lipázu, a proto je pro člověka nestravitelné! Navíc obsahuje o 300% více kaseinu. Je to logické, vždyť má za úkol zdvojnásobit váhu telátka během 6ti až 8mi týdnů a dát mu dobrý základ pro to, aby z něj vyrostlo dospělé zvíře vážící 450 – 900 kilogramů. Tělo dítěte naproti tomu potřebuje celý půlrok, aby svoji váhu zdvojnásobilo a v dospělosti vážilo okolo 60ti až 90ti kilogramů. Pití kravského mléka, zvlášť od útlého věku, je proto dobrým základem pro obezitu. A nejen to. Mléko ucpává organismus hlenem, který se usazuje v dýchacích cestách, čelních dutinách a dalších životně důležitých orgánech. To má za následek nejrůznější alergie, astma, chronické průjmy, někdy i zácpu a plynatost,kopřivku, atopický ekzém, záněty průdušek, ale také neplodnost a degenerativní onemocnění dětí.
Lidé držící mléčnou dietu jsou prý více postiženi anémií (nedostatkem železa) a ženy, které celý život holdovaly pití mléka, trpí ve stáří osteoporózou neboli řídnutím kostí v důsledku nedostatku vápníku!

Jak je to možné?
Většina lidí věří, že mléko je bohatým zdrojem vápníku a dalších hodnotných živin, jako je draslík, sodík, hořčík, fosfor, jód nebo vitamínů skupiny B. Když pomineme výše zmíněné negativní dopady, pak ano, mléko má významnou výživovou hodnotu, ale jen pro mláďata svého druhu (člověk ho není schopen využít a navíc k trávení kravského mléka musí čerpat z vlastních zásob vápníku) a jen pokud je čerstvé!
Kravské krabicové pasterizované mléko je pro člověka z hlediska živin zcela bezcenné.

Pasterizace kravského mléka
S pasterizací se začalo až ve chvíli ,kdy se z mléka stal velký byznys. Se stoupající spotřebou totiž bylo nutné vymyslet, jak přepravovat velké množství mléka a výrobků z něj na dlouhé vzdálenosti, aby nepodléhalo zkáze. Pasterizace tedy nesloužila k ochraně spotřebitele před nemocemi,ale k prodloužení trvanlivosti mléka a tím navýšení zisku mlékárenských společností. Tehdejší metodou pasterizování (krátkodobým zahřátím na 61,6 stupňů Celsia ) se totiž neusmrcovali tyfové ani střevní (Coli) bakterie , ani bacily tuberkulózy, ale pouze bakterie způsobující kvašení. Výsledkem bylo dvanáct úmrtí na tyfus v San Francisku v roce 1928 a 533 úmrtí na stejnou chorobu v Montrealu o pár let později.
Dnes už se hojně používá metoda UHT, tedy pasterizace vysokou teplotou okolo 138 stupňů Celsia po dobu 1 – 2 sekund. To ale nic nemění na faktu, že se tepelnou úpravou mléka mění jeho chemické složení a ničí se vitamíny a minerály.¨

NÁHRADA ? KOZÍ MLÉKO
Mléko samo o sobě zdraví neprospívá, o to škodlivější jsou některé výrobky z něj. Asi nejhorší jsou sýry, zvlášť ty tavené, které vznikají pomocí pepsinového či chymozinového syřidla a dalších chemických přísad. Škodí prý i všude propagované „velice zdravé živé“ jogurty důkladně zavařené víčkem a se záruční dobou až několik měsíců.
Opravdu věříte tomu, že je možné zavařit živou kulturu do kelímku, aniž by během několika dnů nevybuchla?
Pokud nemůžete žít bez mléka, používejte kozí, naprosto čerstvé, které má daleko méně škodlivých vlastností. To platí i v případě,pokud není pro novorozence k dispozici mléko mateřské.Kozí mléko má daleko méně kaseinu.
Nejcennějším zdrojem vápníku a dalších minerálů a vitamínů je : čerstvé ovoce, zelenina, také nepražené ořechy a semena.

(Převzato z časopisu Šíp)

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie