Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 25 návštěvníků)

Víte co dáváte dětem k jídlu???

0.0
Víte co dáváte dětem k jídlu???

Postup

33 dětských kalorických bomb
Datum: 12.5.2010 Autor: Hana Večerková Zdroj: Mladá fronta DNES Rubrika: Ekonomika - test Strana: 07

Otestovali jsme třiatřicet potravin určených dětem. Cereálie, sušenky, nápoje... všechny mají pořádnou nálož cukru, která může děti přivést k obezitě.
Dali byste dítěti k snídani osm kostek cukru, ke svačině devět, odpoledne pak dalších jedenáct? Těžko. Takhle sladí dětem potravinářský průmysl. Do dětských potravin cukrem nešetří. Ba naopak, jako by se ruka s „cukřenkou“ utrhla. Vždyť dětské potraviny mohou obsahovat až devadesát procent cukru.
Prokázal to test dětských výrobků, který jsme zaměřili na obsah cukrů. V obchodech jsme koupili přes třicet různých potravin – instantní směsi na přípravu kakaa nebo koktejlů, nápoje, mléčné výrobky, snídaňové cereálie, sušenky, tyčinky – a nechali je analyzovat ve Státním veterinárním ústavu v Praze.
Výsledek byl hodně sladký. Dětské potraviny mají v průměru ve 100 gramech 33 gramů cukru a energetickou hodnotu 1 632 kilojoulů. Jen pro představu. Tolik mají tři velké vaječné věnečky.

Cukrová bomba
Skutečnou cukrovou bombou je výrobek pyšnící se značkou kvality Klasa – Frape Frapko, jahodový rozpustný nápoj do mléka. Obsahuje 90,7 procenta cukru.

Sladkými přeborníky mezi nápoji jsou jupíci. S lahvičkou jupíka dítě vypije devět kostek cukru, ale jen proto, že je o čtvrtinu menší než lahvička Jupíka Play – s ním si dítě do sebe obrátí 11 kostek cukru, což je víc, než má cola.

Místo kakaa platíte jen cukr

Největší překvapení přinesla skupina instantních nápojů. Malinký kopeček kakaa a velkou horu cukru, tak si můžete představit rozpustnou směs pro přípravu kakaových nápojů typu Granko nebo Nesquick, které zná asi každé dítě. Jsou totiž velmi snadné na přípravu. Jenže v každé sklenici je 23 gramů cukru, což je asi pět velkých kostek. A to je i pro děti hodně.

Dětské pití s hromadou cukru
O škodlivosti nejrůznějších dětských pitíček už bylo řečeno hodně. Přesto se stále prodávají a rodiče je dětem kupují. Malou čtvrtlitrovou krabičku ovocného nápoje s brčkem dítě „vycvakne“ jako nic. I se šesti kostkami cukru.

Když bude mít ještě příchuť čokolády, jako Jupík Shake, bude to více než devět kostek.
Ani jeden ze šesti testovaných nápojů nepatří dětem na běžné pití. „Na pití je voda a ne cukřenka,“ říká s nadsázkou obezitolog Zlatko Marinov v rozhovoru na straně C9.

Sladký start dne
O moc lépe na tom nejsou dětské cereálie ochucené medem, čokoládou nebo kakaem. Spolu s cukrem z mléka dodá miska k snídani kolem 17 gramů cukru – čtyři kostky. Pokud zůstane jen u sladké snídaně, tak to tolik nevadí.

„Snídaně, to jsou cereální výrobky, tam mi dokonce nevadí ani ten cukr. Protože ve výživě platí, že je lepší cokoliv než nic. Pokud dítě nesní jogurt bez ochucení, lepší je ochucený než žádný,“ říká Zlatko Marinov. „Na dopolední svačinku mi nevadí müsli tyčinky, ale už k nim musí být jablko, pomeranč nebo okurka či paprika. Oběd má školní jídelna velmi dobře zpracovaný a odpolední svačiny mají být ovocně mléčné.“ Ostatní výrobky s přidaným cukrem by podle něj měly děti jíst jen o víkendu, nebo při slavnostní příležitosti. „Tam má na to dítě nárok. Když má rodina čas a strava je pod kontrolou. Nepatří to ale v žádném případě dětem do školy do tašky.“

Proč nám potravináři tak sladí
Osmdesát procent cukru, který sníme, nepochází z cukřenky na našem stole, ale z hotových potravin, jež nám připravil potravinářský průmysl.
Pro něj je cukr nejlevnější nosič chuti, který má k dispozici.
A přidává ho nejen kvůli chuti, ale také z technologických důvodů.
Cukr totiž vylepšuje texturu (například ve zmrzlinách), konzervuje – zabraňuje množení bakterií (proto jsou marmelády tak přeslazené), ale také zadržuje vodu v potravinách, zvýrazňuje aroma a spojuje zdánlivě neslučitelné chutě. Dost důvodů pro to, aby výrobci s cukrem nešetřili. Výsledek je, že ho najdeme i tam, kde bychom ho nečekali – třeba v kečupu.

Čím víc cukru, tím víc potřebujeme další
Potravináři mají ještě jeden pádný důvod, aby nešetřili cukrem. Přislazují nám, abychom ještě více kupovali jejich výrobky. Vysvětlení? Čím více totiž konzumujeme cukru, tím větší máme jeho potřebu. Platí to hlavně pro nejrůznější snacky, tyčinky a dezerty, tedy výrobky s vysokou energetickou denzitou neboli hustotou, což je množství energie vztažené k objemu. Laicky řečeno – pořádná porce kalorií v malém kousku jídla. Problém je o to horší, že cukry projdou do těla jakoby nepozorovaně, dítě je spolyká, aniž by mělo pocit, že něco vydatného snědlo, a přihlásí se o další. Jak reaguje lidský organismus na jídlo? Větší porce na talíři spustí signál k pocitu nasycení, u menší porce, třebaže má stejné množství kalorií,máme naopak pocit, že bychom měli v jídle pokračovat.

Sportovní svačinka
Většina těchto výrobků je přitom nabízena v reklamě jako vhodná dětská svačinka. „Mohla by to být svačinka, ale sportovní. A to je rozdíl. Pokud dítě hraje celé dopoledne fotbal, proč by nemohlo dostat tyčinku? Tak je koneckonců také reklama vedená. V tom výrobce nelže. Alemanipuluje s fakty, dítě neběhá venku, ale sedí za počítačem,“ říká lékař Zlatko Marinov.

FAKTA
Co nám vyšlo v testu


* Absolutní cukrovou bombou je Frape Frapko s jahodovou příchutí, obsahuje 90,7 procenta cukru !!!

* Nejvíce cukru v jednom balení má Kubík Play – 44,8 gramu, což je 10,6 kostky cukru,

* Nejsladší nápoj je ovocná šťáva Kubík. Obsahuje 12,3 procenta cukru, v jedné lahvičce je ho téměř 9 kostek cukru.

* Nejvíc cukru v nejmenší porci má Bebe Brumík Lodička. Obsahuje 51,5 procenta cukru. Šest malých sušenek (40 g!) dodá 4,9 kostky cukru.

* Nejvíc kalorií má tyčinka Kinder Choco Fresh. 100 gramů dodá 2 379 kJ.

* Nejsladší jsou instantní nápoje. Obsahují kolem 70 procent cukru.


1 snídaně + 2 svačiny = 230 % celodenní dávky cukru


Když si desetiletý kluk dá ke snídani porci cereálií Kangus s mlékem, k tomu jahodový mléčný nápoj Frapko, ke školní svačině Maxi Bobíka, odpoledne šest minilodiček Bebe Brumíka, které zapije jedním jupíkem, nepřijde to rodičům nijak neobvyklé. Dostane však do sebe 29,1 kostky cukru, což je 122 gramů. A celodenní hlad rozhodně nezahnal. Přitom téměř dvaapůlkrát překročil svou dávku cukrů, kterou by měl přijmout za celý den.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

moravian 16. 7. 2010, 21:22
Vysvětlete to, prosím, babičkáááááám 8o| 8o| 8o| 8o| 8o| 8o| 8o| 8o| 8o| 8o| 8o| 8o| 8o| 8o| 8o| 8o| 8o| 8o| 8o| 8o| 8o| 8o| 8o|
wicht 25. 4. 2011, 22:53
@moravian ,-) ,-) ,-) a dědečkům :-D
aanule 15. 5. 2010, 14:06
Naše malá taky pije kubíka, jupíka - ale jen ochucenou vodu. Nemá to každý den. Brumíka také občas dostane k svačince, ničeho se zatím nedožaduje. A to, že naši rodiče potraviny tolik nehlídali je dané tím,že nemuseli. Mléko bylo ke koupi jen čerstvé, pivo se kazilo kolikrát ještě v prodejně. Prostě ty chemické náhražky nebyly tak časté.
quakis 15. 5. 2010, 10:22
já bych to tak nehrotila, každé dítě někdy bude chtít toho Brumíka,lízátko,Jupíka nebo cokoliv jiného a sladkého,ale pokud se to dává s rozumem,tak to nemůže ničemu uškodit....taky jsme jako děcka dostávaly sladkosti a nikdo to nikdy neřešil, co v čem je a není...Myslím si,že žádné dítě od rána do večera nějí a nepije takové věci,které jsou tu uvedené, takže je to až moc přehnané. Třeba naše malá ve 2 letech má sem tam 1xza 2 měsíce lízátko nebo kousek zmrzlinky, popř. chce v obchodě Kinder mléčný řez,který je taky šíleně přeslazený...ale zase to prokládáme normální snídaní,oběděm a večeří a když sem tam ke svačince má tuto nějakou dobrotu...tak tím se opravdu svět nezboří...ale když by to bylo pořád...tak to beru jako broblém...ale v únosné míře...proč ne.. [A]
Kejko 15. 5. 2010, 11:17
@quakis Úplně souhlasím,prostě to nejsou potraviny,ale pochutiny,které se dávají jednou za čas.Já třeba vůbec nekupuji chipsy,křupky a pod.Děti to neznají a nechybí jim,ale když jdu pro (skolak) do školy,tak sleduji kolik dětí tam stojí u automatu se sladkostmi a chipsy.Myslím si,že ty ve školách nemají co dělat.Malej chodí do 2. třídy a většina dětí dostává buď sušenky nebo rovnou peníze do automatů.Naštěstí zatím proti svým domácím svačinkám neprotestuje ,-)
TanjaFo 15. 5. 2010, 13:19
@Kejko Jenže to je někdy kámen úrazu, protože to dítě nemá doma tak to hledá jinde. U dcery kámoška používá peníze na svačinu na to co doma nedostane, tak přijde a na sváču má plekovku coly nebo chipsy a jak je spokojená :-S A když není automat ve škole tak se dá dobrota koupit cestou do školy v obchůdku. :-$
IRIS128 15. 5. 2010, 9:59
:-Dmuj nejstarsi by rekl nemam na neco chut ale hlad dejte mi maso :-$ ,-) ,-)
RIBICKA 14. 5. 2010, 19:27
Tak já musím říct,že nic z výše uvedeného dcera bohudík nekonzumuje. Kakao nepije,nechutná ji, cereálie ochucená doma nenajde,máme jen bio kukuřičné křupinky a ty jsou bez cukru, a jupíka ji koupíme asi tak 3x do roka a jakmile upije tak ho ředíme 50:50 . K Brumíku a Kinder produktům mám averzi,dostává je od tchýně 1x do týdne. Ale co mě vytáčí je stravování ve školce - 4x do týdne tvoří svačinu nebo oběd sladké jídlo. To mi přijde hodně, ovoce mají 2x do týdne (N)
Kejko 15. 5. 2010, 11:04
@RIBICKA To v té školce je divné,u nás si na jídlo nemůžu stěžovat.Jídelníček bych řekla,že je vyvážený,ovoce a zeleninu každý den.Kromě toho,co dostane každý na talířku,tak mají ještě nakrájené na miskách a děti si berou podle chuti.Jednou si na schůzce rodiče stěžovali,proč zkouší takové "experimenty" jako cizrnu a podobné(pro některé lidi podezřelé věci),když jim dají knedlík s omáčkou,tak se ty děti "dobře nají",ale ředitelka jim vysvětlila,že je nějaký rozpis ve kterém je kolok smí spotřebovat bílé mouky,luštěnin,....takže i kyby kuchařka chtěla dělat knedlíky a buchty častěji,tak nesmí (pl)No, jdu vařit,dneska jsem jim po dlouhé době slíbila nezdravé lívance ,-)
RIBICKA 16. 5. 2010, 16:20
@Kejko jo cizrnovou pomazánku tu mají taky ,-) Ale ovoce a zelenina volně k dispozici,o tom si můžu jen nechat zdát. Zelenina - jedno kolečko ředkvičky na krajíčku chleba :´( A ovoce - 2x do týdne max. A to ještě kolikrát shnilé :-| No chci si na dalších třídních schůzkách postěžovat,tak uvidíme (hello)
Šarda 15. 5. 2010, 10:07
@RIBICKA tak sladké jídlo ještě jde.U nás ve školce dostávaj k svačině odpolední tatranku 8o| 8o| 8o| né teda každý týden ale stejně at´ jim sakra upečou nějakou buchtu a necpou jim sušenky
zavkanika 14. 5. 2010, 7:49
Myslíte si, že i naše maminky vše takhle studoval? Žijeme a nikdo nezkoumal co v čem je. Jen dnes se vše hlídá a zkoumá....z toho jsou pak všechny ty různé alergie!! A jak tu bylo psáno....bude to i věc genetiky....mám 3 děti a nemůžu říct, že nejí vše stejně...holky jsou oplácanější a kluk, jak z koncentráku! Proto, když chce ráno na snídani cereálie, tak je dostane...snídá každé ráno pouze cereálie a navíc v mléce od kravičky - víc než plnotučném a je stále, ja klunt! A nejmenší holčička od miminka pije čistou vodu - bez ničeho, pokud je jako příliha k jídlu zelenina, tak se obědu netkne a sní pouze zeleninu a je oplácaná!!! Vždycky se směji a říkám jí, že na to, jak miluje a konzumuje zeleninu postavou neodpovídá!
Šarda 14. 5. 2010, 7:37
když člověk hlídá množství co dítě sní a vypije tak to taková hrůza nebude,jupík-kubík nebo džus se dá naředit. Náš mladej třeba ujíždí na kakau pije ho ještě pořád z kojenecké lahve ,-) ale na 200mlíka dostane 1 lžičku kakaa(granka) takže si fakt myslim že tam 23g cukru nemá nic se nemá přehánět
quakis 15. 5. 2010, 10:24
@Šarda přesně tak..chce to používat zdravej selskej rozum :-$,taky malou šidím ředěním a nebo míň slazením...a nijak ji to nevadí a je na míň sladké zvyklá :-$jde o to,na co se to dítě naučí...líp se zvyká na cukr než pak,když se mu začne ubírat...to by pak byl každej nespokojenej ,-)
Šarda 15. 5. 2010, 10:34
@quakis přesně,já ted´ byla s klukem v nemocnici jsou mu tři a docela jsem čuměla na jídlo co těm dětem dávaji ,-) chápu že maj rozpočet na prd a taky nepočítaj že tam každý dítě bude tak dlouho jako my :-S ale stejně k snídani paštika,šunková pěna apod. doma mu třeba paštiku dám taky ala snažím se ho krotit.Čaj sladkej že ho ani nechtěl pít jak na to neni zvyklej,no fakt jsem si čuměla :-o ale zase musim na obhajobu naší nemocnice říct že se zlepšila chut´ jídla občas se to i dalo jíst ,-)
alooscha 13. 5. 2010, 23:40
U nás se tyto "potraviny" vedou jen velice zřídka. Nicméně mě tento článek a potažmo i diskuze přivedla k myšlence, že vlastně celá století se lidé stravovali "přirozeně" a stačilo několik posledních desetiletí, aby se všechno obrátilo a lidi do sebe zčali cpát jedy. Ovšem pomalu se zase začínáme obracet ke zdravé výživě a jsme s tím teď děéééésně důležití :-p :-) Jak toto jednou dopadne ,-) Eště, že mám zahradu a aspoň v létě si tam možu vypěstovat to slavné BIO *-) (*)
kopretin.a 14. 5. 2010, 7:31
@alooscha *-) lidé žili sice přirozeně, ale také umírali v 50 letech...netvrdím, že se lidé mají cpát hamburgery a pít Jupíky, ale vývoj je vývoj...lidí je čím dál víc, všichni chtějí jíst, tak se holt používá chemie, genetika apod....ovšem všeho má být s mírou (F) a BIO ze zahrádky...jakou máte půdu? nikdy nehnojíte? škůdce vybíráte rukou? :-)
lena.85 16. 7. 2010, 19:42
@kopretin.a Tak si to tu pročítám ,já jsem dost proti tomu "rádoby" BIO ,jsem na to alergická od doby,co moje švagrová ničím jiným nežíví teď už 4letýho kluka ,je jako lunt ,nezná co je bombon nebo sušenka,neříkám že se tím má cpát denně ,ale všechno z mírou......když šel do školky ,byl pořád nemocnej ,zvracel a má alergii na milion jídel......no kdo by se divil ,když jí jenom "zdravou stravu"! Když jsem se na to ptala naší doktorky,řekla mi že Bio je v pohodě ,ale nic se nemá přehánět a zdravá výživa ,která je dobrá pro dospělé není dobrá pro děti....No a švagrová se děsně divý proč je Vojtík pořád malej,proč neroste a nesílí? Z čeho asi ? Z knocebrotu k snídani?? Zeleniny bez masa k obědu ? A z vody co v ní plave jedna mrkev k večeři??? Já malýmu dávám jídlo podle svého nejlepšího svědomí včetně čerstvého převařeného mléka přímo od známých kravky.......... ,-) a je to kluk jako buk ,není tlustej ani hubenej a roste jako z vody,. Pije jenom vodu tu má nejraději a to z kohoutku!! Máme jí u nás totiž výbornou a nevyrovná se žádné balené naopak má podle testů o něco lepší výsledky než voda kojenecká! (Y)
máculka 01 12. 5. 2010, 19:35
jo jo také jsem to dnes četla, je to hrůza,naštěstí výrobky co byly testované nekupujeme. Kromě čokoládových cereálií a to jediné můj starší syn snídá. Jinak to množství cukru v nich je hrůůůůůůůza
HunchiBunchi 12. 5. 2010, 22:02
@máculka 01 U nás výše uvedené výrobky taky místo nenajdou, akorát máme problém s cereáliemi na snídani. Syn snídá výhradně Cinniminies s mlékem, nic jiného nechce. Ale, když jsem se dívala na nedávný test cereálií pro děti, tak bohužel snad všechny značky na našem trhu obsahovaly tuny cukru. Nevíte o někdo o nějakých přijatelných cereáliích pro děti? *-)
quakis 15. 5. 2010, 10:26
@HunchiBunchi ale pokud jsou zvyklé na ty sladké,tak nějaké obilné bez tolika cukru asi nebudou už chtít.... :-Sjá ujíždím na cereáliích fitness,ty celozrné bez ovoce...ty si myslím by mohli mít i děti...chutnají dobře a nejsou moc sladké...zkuste mrknout na jejich obal... (zajic)
karca90 12. 5. 2010, 22:07
@HunchiBunchi nemají něco v DM drogerii??? *-) *-)
Pipotka 12. 5. 2010, 18:35
K veterinárnímu ústavu: Bezpečnost potravin zahrnuje: * hygienu výroby potravin * kontrolní mechanismy * monitoring potravních řetězců * bezpečnost krmiv Státní instituce v oblasti bezpečnosti potravin: * Státní veterinární správa České republiky * Státní zemědělská a potravinářská inspekce * Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský * orgány ochrany veřejného zdraví – krajské hygienické stanice * Ministerstvo zemědělství České republiky * Ministerstvo zdravotnictví České republiky Státní veterinární správa České republiky Z Wikipedie, otevřené encyklopedie Skočit na: Navigace, Hledání Státní veterinární správa ČR je orgánem státní správy v resortu zemědělství. - ze zákona vykonává dozor nad zdravím zvířat, nad tím, aby nebyla týrána, nad zdravotní nezávadností potravin živočišného původu, nad ochranou státního území před možným zavlečením nebezpečných nákaz nebo jejich nositelů. - je orgánem státní správy v rezortu zemědělství a je zřízena podle zákona č. 166/1999 Sb. Mimo jiné zajišťuje ochranu území ČR před dovozem zdravotně závadných živočišných produktů ze zahraničí. Veterinární osvědčení o dovozu do EU obsahuje např. - jméno a adresu odesílatele - jméno a adresu příjemce - původ masa: země, kód území - příslušný orgán: ministerstvo, úřad - plánované místo určení masa - místo nakládky pro vývoz - dopravní prostředek a identifikace zásilky Jejím úkolem je především: * ochrana spotřebitelů před případnými zdravotně závadnými produkty živočišného původu, * monitorování a udržování příznivé nákazové situace zvířat, * veterinární ochrana státního území České republiky, * ochrana pohody zvířat a
petrulka 12. 5. 2010, 18:11
Poznámka k tomu konci - mě to neobvyklé rozhodně přijde :-$ u nás se snídá pečivo a čaj, svačí ovoce a mléčné výrobky, sladkosti jsou jen občas, na chuť, nikdy ne jako součást pravidelného jídelníčku (F), to samo s pitím, to vede obyčejná, neperlivá voda :-)
petrana.h 12. 5. 2010, 18:09
*-)No,tak proč to testuje Veterinární ústav jsem tedy nepochopila :^) A myslím,si ,že normálně smýšlející člověk,takhle dítě opravdu nekrmí...Zdravý selský rozume,budiž pochválen! |:o)
korýška 12. 5. 2010, 18:08
Bohužel - ne nadarmo se cukru říká "bílý jed" - v dnešní době to platí dvojnásob :-|
sieta 12. 5. 2010, 17:49
Tak pití v krabičce občas koupíme, jinak granko nee a kluk nemá problém pít v létě čistou vodu, čaj skoro nesladíme...je to o zvyku...A člověk nemusí číst tyhle studie, stačí zapojit zdravý rozum a vědět, že všeho s mírou (F)
jana + 2 12. 5. 2010, 15:38
si myslim ze pokud tim nekrmite dite denne, tak je to v poho, a kdyby se decka vic hybaly a nesedely u tv a pocitace tak by nebyli tlusti.
TanjaFo 12. 5. 2010, 17:15
@jana + 2 Myslím, že tohle též neplatí u každého. Holka chodí do mažoretek, trenují i o víkendu, běhá po venku a po pravdě, že by konzumovala uvedené potraviny to ne...ani sladké pití nekupujeme a přesto je oplácaná, neteř sedí doma sní po čem pendrek a je jak lunt, tak kde se stala chyba :-( Bohužel i genetika má svoji roli...
soniccz (upraveno) 12. 5. 2010, 15:01
A tohle ještě opravdu dokáže někoho překvapit? Stačí číst složení na výrobcích, u některých je cukr opravdu to nejmenší zlo (smich) Jinak mě teda trochu pobavilo to testování VETERINÁRNÍM ústavem, myslela jsem, že se to testuje v nějakém potravinářském (smich)
karca90 12. 5. 2010, 15:14
@soniccz nebylo by lepší místo toho smíchu podívat se na jejich stránky??? http://www.svupraha.cz/¨ a přesvědčit se jaké činnosti provádějí?
soniccz 12. 5. 2010, 15:29
@karca90 *-) proč bych se nemohla smát, já věřím, že se to testuje v tom veterinárním, jen mě to prostě trochu pobavilo, to je celé (L) jinak s článkem souhlasím, to snad tak nějak vyplynulo z té první věty.. zrovna zdravou výživou se hodně zabývám, proto mi ten článek nepřišel ničím překvapivý (F)
Pipotka 12. 5. 2010, 15:03
@soniccz Myslím, že veterinární ústav provádí laboratorní diagnostiku v oblasti kontroly zdraví zvířat a zdravotní nezávadnosti potravin a surovin živočišného a rostlinného původu, vody a krmiv.
pimpas 12. 5. 2010, 14:17
+o(to nic není v tv bylo nedávno jak mladá mamina krmila svou 4měsiční holčičku hamburgrem +o( , divila jsem se, že ji to nedala zapít ještě coca colou,,,,takže čím víc bude rúzných novinek pro děti, tím hůř 8o|, však i ty jogurty , které jsou dobré na kosti, vlastně ve skutečnosti také není pravda :-@, myslím, že ty opravdouvé kvalitní věci ani v reklamách nejsou *-)
HunchiBunchi 12. 5. 2010, 21:59
@pimpas To už jsou snad extrémy, i když já jsem se s něčím podobným taky setkala. Jedna mamča, se kterou jsem se setkala na plavání miminek mi povídala, jaký je ten její malý žrout, že mu dá večer mléko a dorazí ho párkama. To mimino mělo 8 měsíců 8-| 8-|
alooscha 13. 5. 2010, 23:32
@HunchiBunchi Tak to jsmte mi připomněla situaci, kdy jsem se před několika lety ptala známé, co její 8 měsíční chlapeček papá (máme stejně staré děti) a ona mi odpověděla, že lahůdkové párky .... Přitom studovaná žena .... :-| :-| :-|
Zrušený účet 12. 5. 2010, 14:31
@pimpas Niet nad starú dobrú kyslú kapustu(zelí), doma vypestované zemiaky, i iná zelenina, k tomu kus slaniny a aktívny pohyb. UTÓPIA! Ak toto všetko zoženiete, je to označované ako bio potraviny a sú neporovnateľne drahšie- i tak nemáte istotu, že naozaj sú bio *-)- počas mojej 22 ročnej praxe sa mi potvrdilo- nielen na základe výskumov- ale mám to odsledované, že deti, ktoré sa stravujú na domácej strave, nemajú na desiatu(svačinu) čipsy a kolu, prípadne iné farbené výrobky, netrpia hyperaktivitou. Kam nás dostala "rýchla" doba a naša pohodlnosť- siahanie po polotovaroch a hotových výrobkoch, na ktoré vám ani mucha nesadne. ( Na domáce maslo bežne sadne mucha- na umelý tuk nie! i ona vie prečo...)
lenina 12. 5. 2010, 14:15
Já teda nevím, ale pokud udělám dceři sklenici Granka, tak v ní 5 kostek cukru rozhodně není. Pokud tu samou sklenici naplním mlékem a normálním kakaem, dám do ní 5 kostek cukru, nebude to k pití a rozhodně to bude sladší, než Granko. Pokud by v lahvičce Jupíka bylo 9 kostek cukru, nedalo by se to pít, bylo by to sladké jak cecek. Tyto zprávy beru s rezervou, neříkám, že to je zdravé, ale... PS:můžu poprosit o zdroj?
ZabkaZacka 12. 5. 2010, 18:56
@lenina taky to takhle beru. Sladké pitíčka mají kluci rádi, ale já jim je ředím tak půl na půl, je to i tak sladké a ještě toho mají 2x více. To kakao s těmi pěti kostkami ja sitehdy, když ho připravují podle návodu - tedy 2-3 vrchovaté lžičky do 2 dcl. My dáváme jednu do 250 ml. A Brumík lodička, je fakt sladký...
karca90 12. 5. 2010, 14:30
@lenina bylo to v dnešní Mladé frotně, je to uvedeno v záhlaví článku
linda173 12. 5. 2010, 13:58
VÍM, CO DŮM DÁ A NEBÝT INTERNETU APOD. TAK NIKDO NEMÁ ČAS PŘEMÝŠLET NAD TAKOVÝMA VĚCMA +o(
Brla 12. 5. 2010, 13:51
chjo jenže tak je to se vším když ne cukry tak soli ,glutamáty, umělá barviva ,éčka ,konzervanty v dnešní době se tomu asi neubráníme.

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie