Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 32 návštěvníků)

NÁVOD NA PĚSTOVÁNÍ ORCHIDEJÍ - Phalaenopsis (Můrovec)

0.0
NÁVOD NA  PĚSTOVÁNÍ ORCHIDEJÍ - Phalaenopsis (Můrovec)

Postup

NAŠLA JSEM NA NETU,DRŽÍM SE TOHO A ORCHIDEJKY PROSPÍVAJÍ,NÁVOD S ODKAZEM BYL ADMINY ODMAZÁN TAK SI DOVOLÍM VLOŽIT TAKTO + DODATEK JAK SE O PHALENKY STARÁM JÁ:-))
S phalaenopsis většina orchidejářů začíná. Řezané květy často zdobí svatební kytice a výzdobu. Má silné, masité kořeny, z části ukryté v substrátu a z části kořeny vzdušné. Druh se vyznačuje monopodiálním růstem a kožovité tmavo zelené listy, v některých případech i světle panašovanými. Některé druhy mají velmi atraktivní kostkované listy. Snášejí suchý vzduch,jsou teplomilné a nevadí jim vyšší zimní teploty.

Rostliny mají nízké nároky na světlo, ale vysoké na teplo. Většina původních kultivarů byla bělokvětá a růžová až fialová. Křížením těchto druhů se dostávají na pulty prodejen více či méně zdařilé hybridy nejrůznějších barev nebo jejich kombinací. Nyní se do popředí dostávají hybridy se žlutými, tečkovanými květy. V obchodech se prodávají jako kvetoucí rostliny v květináčích a patří k nejvznešenějším z pěstovaných rostlin.

Květní stonek odstřihněte, až zcela odumře a zhnědne. Někteří pěstitelé doporučují odstřihnout jej u báze rostliny. Další nad třetím očkem. Další nedoporučují odstřihávat stvol vůbec a jsou i takoví, kteří odstřihávají i neodumřelý stvol. Určitě si najdete cestu která bude Vaší orchideji vyhovovat.JÁ OSOBNĚ STŘÍHÁM POUZE SUCHÉ STVOLY,JINAK NAD 3 OČKEM,OBRAZÍ VŽDY NĚKDY JSOU ALE STVOLY SLABŠÍ NEŽ PŘI KOUPY A KROUTÍ SE:-)NA VELIKOSTI KVĚTU ROZDÍL NENÍ ZNÁT .
Zálivka

Phalaenopsisy mají rády stálou mírnou vlhkost substrátu. Osvědčilo se zalévání koupáním. Květináč se ponoří do vany nebo nádoby s vodou tak aby byly všechny kořeny pod vodou a nechají se tam minimálně čtvrt hodiny. Klidně ale lze ponechat i hodiny dvě. Důlěžité je aby kůra v květináči pořádně nasála vodu. Další takovou zálivku provedeme ve chvíli kdy na květináči není vidět orosení. Interval se tedy nedá jedoznačně stanovit a zavisí to na podmínkách v bytě. Zaléváme pokud možno děšťovou vodou. Pokud jde o rosení někdo doporučuje rosit někdo zase ne. Závisí i na vlhosti ve vašem interiéru. Při nízké relativní vlhosti rosení rostlině pomáhá a lze jej spojit s aplikací hnojiva na listy.JÁ OSOBNĚ NAMÁČÍM DO VANY:-)) S VODOU Z RYBNÍČKU:-)) KDYŽ JE ZAMRZLO:-)) KLASIKA VODA ZE STUDNY:-))MĚSTSKÝ ŘÁD DOMA NEMÁME.TAKŽE NEMŮŽU POSOUDIT,VŽDY AŽ SE KVĚTINÁČEK ODROSÍ TAK NAMÁČÍM.ČAS JE RŮZNÝ,ZÁLEŽÍ NA PODMÍNÁCH A TEPLOTĚ V BYTĚ JE TO CCA 7/10 DNÍ.
Substrát

Tyto orchideje jsou nejčastěji pěstovány v květináčích se substrátem z kůry, ale řada druhů dobře prospívá na dlouhých deskách ze stromové kapradiny nebo korku, když jsou pěstovány ve skleníku. V bytě je budete pěstovat v květináčích s kůrou. Velmi podstatná je vzdušnost substrátu. Kořeny potřebují dýchat a proto jsou optimální větší kousky kůry.MOJE ZKUŠENOST ZE SUBSTRÁTEM VČ.PŘESAZENÍ JE NÍŽE U PŘESAZOVÁNÍ
Hnojení

Již výše bylo zmíněno hnojení na listy postřikem. To je vhodné provést jednou týdně. Přihnojujeme jednou za 14 dní běžnými hnojivy jako Floran nebo Harmavit v koncentraci 1 ml na litr. V létě až 1.5 ml na litr. V zimě nehnojíme. Poud použiváte Kristalon doporučuje se jednou týdně prolít substrát vlažnou sprchou aby se z něj odplavily soli.OSOBNĚ HNOJÍM HNOJIVEM NA ORCHIDEJE KOMBINACE LIST+ KOŘEN DÁ SE KOUPIT JÁ MÁM Z OBI.
Teplota

Vyhovuje jim spektrum teplot, které vyhovuje rovněž člověku. Phalaenopsisy rostou nejlépe při denních teplotách 24 – 26°C a nočních 16 – 20°C.OSOBNÍ ZKUŠENOST JE STEJNÁ:-)
Světlo

Rostou v širokém rozpětí světelných podmínek. Phalaenopsisy potřebují světlo na kořeny. Nejvíce jim svědčí umístění na východní stranu. Je tam dostatek světla, sluníčko tam jde pouze ranní, které neublíží. Některé snesou plné slunce, jiné se musí trochu zastínit.JÁ OSOBNĚ MÁM I NA JIŽNÍ STRANĚ ALE PŘISTÍNĚNÉ PŘES POLEDNÍ ÚPAL ŽALUZIÍ.
Přesazování

Když se začne kůra rozpadat je potřeba rostlinu přesadit .

MOJE ZKUŠENOST:-))
nebo pokud je květináček plný kořenů a rostlinka špatně nakvétá, nebo přirostlé listy jsou menší než ty pod něma.JÁ OSOBNĚ SADÍM POUZE DO PINIOVÉ KŮRY NA POLOVINU S KOKOSOVÝMA ŠTĚPKAMA.ODUMŘELÉ,/NAHNILÉ/ KOŘENY PŘEVÁŽNĚ UŽ TAKTO ZAKOUPENÉ V OBCHODĚ ,ODSTŘIHÁVÁM,POTOM JAKO DESINFEKCI KOŘENY NAMOČÍM DO SLABÉHO ROZTOKU HYPERMANGANU/LEHCE NARŮŽOVĚLÁ VODA STAČÍ PÁR ZRNÍČEK/STOJÍ CCA 20/30 V LÉKARNĚ NEJMENŠÍ BALENÍ .V TOMTO ROZTOKU PODRŽÍM KOŘENY PÁR SEKUND A MŮŽEME SADIT.OPĚT PRŮHLEDNÝ PLASTOVÝ KVĚTINÁČ POKUD VĚTŠÍ TAK JEN O PÁR CENTIMETRU. 2-3 VÍCE NENÍ POŘEBA.KDYŽ SE BUDETE DOBŘE STARAT PŘIROSTLÉ KOŘENY BUDOU ZELENKAVÉ JAKOBY Z NÁDECHEM STŘÍBRNÉ ŠPIČKA HNĚDÁ.MĚ KVETOU CCA 2-3X ZA ROK,VŽDY PO CCA 3/6 MĚS.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

terina123 15. 11. 2021, 9:00
Dobrý den.Koupila jsem si dendrobii nobile, loni a nemohu jí přimět kvéct.Ted jsem vás našla zde.Měla jsem jí celoročně v dětském pokoji,ale přes zimu tam moc netopíme.Může mi ještě vykvéct (Y)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie