(recept
si oblíbilo 411 návštěvníků)
Jednoduché kynuté těsto na koláče , buchty- které nikdy nezkazíte
Potřebné ingredience
2 hrnky polohrubé mouky, 1 žloutek, 2 lžíce pískového cukru, 1 vanilkový cukr, 1/2 balíčku droždí,7 lžic rozpuštěného tuku- možno i oleje,1/4 litru vlažného mléka, špetku soli
Postup přípravy
Do mísy nasypu 2 hrnky polohrub. mouky , udělám ve prostřed důlek a rozdrobím tam půl až 3/4 kostičky droždí,které má pokojovou teplotu, tak vyndat z lednice dřív, na které nasypu půl kávové lžičky cukru a asi 2 lžíce vlažného mléka. Nechám chvilku zkypět a přidám rozpuštěný tuk, žloutek a cukr . To vše zaliji asi 1/4 l vlažného mléka a propracuji tak, aby se těsto nelepilo o stěnu mísy. Když je to řídké, přidám trochu mouky, když tuhé, mléko. Ale většinou to vychází. Dám kynout a pak už dělám koláč na plech, buchty, nebo malé koláčky.
Tento recept mám od známé a opravdu je spolehlivý. Vždy jsem měla problém s kynutým těstem ,ale tento recept se osvědčil
Tento recept mám od známé a opravdu je spolehlivý. Vždy jsem měla problém s kynutým těstem ,ale tento recept se osvědčil
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
alexandra
(upraveno)
23. 1. 2007, 10:54
Jani, chci se zeptat, je možné tohle těsto boužít na buchtičky (ty se "šodou"?)Díky
Miska6
(upraveno)
13. 1. 2007, 11:03
Dobrý den Jano,určitě to vyzkouším.Ráda peču,ale kynuté těsto je můj nepřítel. Tak snad podle Vašeho receptu se mi to konečně povede.Míša
jeník
(upraveno)
12. 1. 2007, 22:18
Já mám už od včera vyndané droždí a sbírám odvahu zadělat,natrefila jsem na toto tady,tak se do toho ráno dám Taky s kynutým nemám moc dobré zkušenosti,tak uvidím,snad se zadaří
klient
(upraveno)
12. 1. 2007, 22:56
@jeník
Petro, zkuste to a napište, jak se vám to povedlo, protože z každého úspěchu mám velikou radost. Tak jen do toho a nebojte se toho. Recept i podle ohlasů je skutečně jednoduchý a dobrý. Nic se na tom nedá moc zkazit- přinejhorším se to vyhodí, ale to se vám určitě nestane. Hlavně to nechte pořádně vykynout a mléko musí být vlažné a né horké. Přeji vám úspěch. Jana
alexandra
(upraveno)
12. 1. 2007, 17:38
Neuvěřitelné se stalo skutečným!!!! Buchty jsou upečené a výborné!!!!!!!!!!!! Jani ani nevím, jak vám za ten recept poděkovat!!! Dělala jsem buchty s tvarohem a s marmeládou a celkem jich bylo 44. Moc si pochutnáváme!!!!!!!!!!!!!!
klient
(upraveno)
12. 1. 2007, 22:53
@alexandra
Katko, jsem moc ráda že se vám buchty povedly a gratuluji. Že to není nic těžkého?Je to jednoduché, jen se toho nebát. Jana
klient
(upraveno)
11. 1. 2007, 20:03
Kateřino napište jak se Vám buchty povedly. Děkuji. Jana
alexandra
(upraveno)
12. 1. 2007, 12:11
@klient
Jano, těsto mi kyne v peřinách. Příprava byla docela snadná. Jen nevím, jak dlouho mají kynout? jak poznám, že už?!
klient
(upraveno)
12. 1. 2007, 16:53
@alexandra
Těsto musí jednonásobně zvětšit objem,
klient
(upraveno)
11. 1. 2007, 17:10
Kateřino,připravite těsto podle receptu, necháte kynout. Vykynuté těsto rozválíte na silnější plát a širším hrnkem vykrojíte. Dáte na to náplň, (mák, povidla ,tvaroh apod.)a zabalíte jako na knedlíky ovocné. Já to dělám tak, že vezmu pekáč na dno naleju trochu oleje, ne moc, jen ta po dně ,může být i sádlo( to se na dno pekáče natře) ,já raději olej a zabalenou buchtu vkládám do pekáče tak, že ji protáhnu tím olejem a cpu dost těsně jednu vedle druhé, spíše je dávám jako do obdélníku,až je pekáč plný. Když není,tak to nevadí ta poslední se víc rozleze. Nedělám již s tím pak už nic , protože tím jak jsem tu buchtu proválela - pouze jednou v tom oleji je vlastně mastná po obou stranách . Na bocích není, protože ty buchty musíte vlastně na sebe přilepit . Potom dám péct. Koukám , aby byly na vrchu hezky upečené .Pak je vyndám a nechám chvilku vychladnou a oddělím je od sebe . Když vám něco nebude jasné ,tak napiště. Zatím. Jana
alexandra
(upraveno)
11. 1. 2007, 19:01
@klient
Moc děkuju za radu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
alexandra
(upraveno)
11. 1. 2007, 12:16
Dobrý den, Váš receptík se zdá jednoduchý. Ještě nikdy jsem nepekla buchty a ráda bych to zkusila. Napsala by jste mi jak na ty bouchty? Jak je plnit, tvarovat, mají se mazat po stranách??????
BlankaB
(upraveno)
11. 1. 2007, 17:30
@alexandra
Katuško, já mám v receptech také buchty, tak můžete kouknout na nafocený postup...Blanka
Leňula*B
(upraveno)
10. 1. 2007, 18:20
Janičko jste poklad, moje první kynuté těsto a povedlo se, nikdy jsem jej nedělala páš jsem se bála, moc díky jste zlatíčko
klient
(upraveno)
10. 1. 2007, 22:36
@Leňula*B
Já děkuji za pochvalu a jsem moc ráda , že se Vám (i podle ohlasů níže) povedlo. Jsem určitě starší než vy (59) ,ale za mlada jsem ten problém měla taky a několikrát letělo těsto do koše. Zkoušela jsem několik receptů, ale buď bylo trvdé, nebo gumové, suché a druhý den se to stejně vyhodilo. Pak mi moje známá dala tento recept a musím řict, že se mě skutečně hned napoprvé povedlo a od té doby jiné nedělám. Dělám z toho i škvarkové placky a místo tuku a cukru tam přidávám tak 3 - 4 pol. lžíce sádla a škvarky a místo cukru sůl. Ovšem špetičku cukru ( na špičku nože ) tam dám taky a lžíci octa. Těsto vyválím na centimetr tloušky a širším hrnkem vykrajuji. Nechám ještě chvilku na plechu vykynout , placky pomažu rozšlehaným vejcem pokmínuji, nebo posypu sezamem a dám péct. Mám radost, že ostatmím maminkách se tento recept také povedl a moc ráda jsem se o něj podělila .Jana
Leňula*B
(upraveno)
20. 1. 2007, 19:09
@klient
janičko fakt moje poprvé a díky vám výborné jsem se chlubila babičce a nevěřila tak jsem udělala další a uvěřila moc vám díky jste zlatíčko Lenka
Merci
(upraveno)
7. 1. 2007, 21:15
Hezký den. Včera jsem podle Vašeho receptu dělala svatební koláčky a byly super !!!! Jo, a těsto jsem zadělávala v domácí pekárně a naprosto bez problémů . Takže moc děkuju za receptík,už ho mám na první straně ve svých oblíbených receptech . Marcela
kytulka
(upraveno)
12. 1. 2007, 10:39
@Merci
Dobry den, chtela jsem se zeptat -do te domaci pekarny jste dala toto mnozstvi,ja mam strach aby mi to nepreteklo a hledala jsem recept na normalni kynute testo do pekarny a toot je asi prvni na ktery jsem narazila a nekdo ho už dělal v dom.pekárně Diky Hana
Merci
(upraveno)
12. 1. 2007, 15:05
@kytulka
Hezký den. Dala jsem tam všechno přesně podle receptu,jen jsem nedělala kvásek,ale dala jsem pytlíček sušeného droždí.Všechny ingredience jsem nasypala do pekárny a spustila program "příprava těsta".Mám ETU Siestu (ta má dvě hnětací metly) a krásně se mi to tam vešlo-klidně by se dalo dělat i z 1a1/2 dávky,alespoň by zbylo na druhý den . Když budete potřebovat,klidně napište do vzkazů-peču skoro každý den (je to na nás bohužel i vidět ) a tak mám docela zkušenosti . Marcela
kytka74
(upraveno)
7. 1. 2007, 18:54
nic jsem nepřidávala ani neubírala perfektně se s těstem pracuje dělala jsem hned dvě dávky z jednoho těsta jsem udělala něco jako mazanec a z druhé dávky jsem udělala kapsu /těsto, masová smes a prikryla jsem těstem *
Lionka
(upraveno)
5. 1. 2007, 14:44
a jde to použít i na kynuté knedlíky plněné ovocem?
klient
(upraveno)
7. 1. 2007, 17:54
@Lionka
Lionko, myslím , že tím nic nezkazíte , ale já bych to tolik nesladila a udělala bych ho trochu hustější, ale ne zase moc. Ještě jsem to nezkoušela, ale je to kynuté těsto a dá se říci na vše. Napište mi, zda se vám povedlo. Děkuji. Jana
framile
(upraveno)
18. 9. 2006, 14:15
Včera jsem vyzkoušela, dělala jsem koláč na plech, přidala hrušková povidla a drobenku a nemělo to chybu. Moc dobré těsto, večer nezbyl ani kousek... Hodnotím na výbornou
smíšek
(upraveno)
21. 7. 2006, 15:31
Jé tak to taky vyzkouším moje nevydařené kynuté těsta většinou skončí v koši
Flegča
(upraveno)
21. 7. 2006, 14:55
Jani, určitě ho vyzkoším, jen já dělám kvásek zvlášť, ale takhle je to jednodušší a co mám vyzkoušené tak místo polohrubé mouky dát mouku HLADKOU!!!! Opravdu je to poznat a buchta nebo koláčky jsou měkounké
Kordulka
(upraveno)
19. 7. 2006, 22:40
děkuji , zkusím to , napíši výsledek , jsem antitalent na pečení !