(recept
si oblíbilo 867 návštěvníků)
Nejlepší bavorské vdolečky, jaké jsem kdy jedla :-) !!!
Potřebné ingredience
Na těsto: 20g droždí, 250 ml mléka, 2 PL cukru, 1/2 čl soli, 2 PL rumu, 2 PL změklé Hery, 1 vejce, 1 žloutek, 500g polohr. mouky ( já dělám z dávky a půl) Na zdobení: marmeláda/džem (nejlepší je jahodový), zakysaná smetana, na posypání nastrouhaný tvrdý tvaroh
Postup přípravy
Všechny suroviny dáme do DP na program Těsto, nebo klasicky vypracujeme kynuté těsto. Po vykynutí dáme na Vál, rozdělíme na 2-3 části a vyválíme na placku tlustou 0,5-1 cm.
Skleničkou, nebo hrnečkem krouživým pohybem vykrajujeme kolečka, která necháme přikrytá ještě tak 20 min kynout.
Rozehřejeme si v hrnci větší množství oleje ( vdolečky musí plavat), a když je dost horký ( to uvidíte, jsou tam bublinky), uděláme druhým koncem skleničky ( nebo štamprlátka, nebo širším koncem vajíčka...) postupně do koleček ďůlek a vhodíme vdoleček do oleje, a to ďůlkem ke dnu. Pozor, abyste neměli vdolečky moc těsně u sebe, během smažení nabydou. Až začnou vdolky kolem krajů zlátnout (nikam neodcházejte, jde to velmi rychle .-)), otočíme a smažíme z druhé strany. Potom je vyndáme a já je kladu na plech vyložený ubrouskama, aby se odsál olej a nebyly moc mastné.
Pak už je jen ozdobíme - do důlku dáme lžičku džemu, na to lžičku a více zakysané smetany a posypeme strouhaným tvarohem. Můžete také zkusit obměnu - potřít vdolek rozpuštěným máslem a " namočit " jej do talířku s kakaem s trochou moučkového cukru.
Jsou výborné, jen se rozplývají na jazyku.
Skleničkou, nebo hrnečkem krouživým pohybem vykrajujeme kolečka, která necháme přikrytá ještě tak 20 min kynout.
Rozehřejeme si v hrnci větší množství oleje ( vdolečky musí plavat), a když je dost horký ( to uvidíte, jsou tam bublinky), uděláme druhým koncem skleničky ( nebo štamprlátka, nebo širším koncem vajíčka...) postupně do koleček ďůlek a vhodíme vdoleček do oleje, a to ďůlkem ke dnu. Pozor, abyste neměli vdolečky moc těsně u sebe, během smažení nabydou. Až začnou vdolky kolem krajů zlátnout (nikam neodcházejte, jde to velmi rychle .-)), otočíme a smažíme z druhé strany. Potom je vyndáme a já je kladu na plech vyložený ubrouskama, aby se odsál olej a nebyly moc mastné.
Pak už je jen ozdobíme - do důlku dáme lžičku džemu, na to lžičku a více zakysané smetany a posypeme strouhaným tvarohem. Můžete také zkusit obměnu - potřít vdolek rozpuštěným máslem a " namočit " jej do talířku s kakaem s trochou moučkového cukru.
Jsou výborné, jen se rozplývají na jazyku.
vykynuté těsto
dáme na vál, vyválíme a vykrajujeme kolečka
dále je přikryjeme a necháme ještě tak 20min kynout
takto nám krásně nabydou
uděláme důlky
vhodíme do horkého oleje, důlkem dolů
až okraje zezlátmou, otočíme je
poklademe na ubrousky, aby se odsál přebytečný tuk
ozdobíme a pak už si jen pochutnáváme :-).
Dobrou chuť
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
jeníček
(upraveno)
28. 1. 2008, 12:43
Včera jsme měli k večeři, jsou opravdu vynikajíci , moc děkuji za přehledný popis postupu. Receptík už máme v oblíbených a budme je dělat častěji. Irenko děkujeme
Ircula
(upraveno)
28. 1. 2008, 20:40
@jeníček
, to jsem moc ráda, Věrko a díky za pochvalu
tigger
(upraveno)
28. 1. 2008, 7:28
Děkuji za výborný receptík,v sobotu jsem se do nich pustila a je to ňaminka Už mám receptík v oblíbených.Díky.Nikola
Ircula
(upraveno)
28. 1. 2008, 20:39
@tigger
Není zač Nikolko
Bohunkau
(upraveno)
27. 1. 2008, 18:11
Dnes jsem vyzkoušela vdolečky a jsou opravdu vynikající.
Ircula
(upraveno)
27. 1. 2008, 19:20
@Bohunkau
Děkuji, Bohunko
Helena Gott
(upraveno)
27. 1. 2008, 18:08
Dobrý podvečer Iren taky jsem neodolala a vdolečky vyzkoušela sice nebyly tak pěkné jako vaše ,ale chutnali nám všem byla u nás kamarádka s dětmi a olizovali se taky chutnal soused a pochválil receptík putuje dále moc chválím. děkuji Hela.
Ircula
(upraveno)
27. 1. 2008, 19:19
@Helena Gott
Helenko, jsem ráda, že recept putuje, protože je opravdu snadný a hlavně je to ten PRAVÝ , určitě mi rozumíte. A na kráse zase tolik nezáleží, hlavně, že jsou dobré . Mějte se krásně
skrdlina
(upraveno)
27. 1. 2008, 17:24
, Irenko, ted jsem ty vaše vdolečky udělala a jsou strašně dobrý a rychlý , všem nám mooooc chutnají, ještě jednou děkuji za radu Blanka
Ircula
(upraveno)
27. 1. 2008, 19:18
@skrdlina
Není vůbec zač, Blanko, jsem moc ráda, že se povedly a chutnaly. Krásný večer.
skrdlina
(upraveno)
27. 1. 2008, 14:23
Chci se zeptat, kolik je z jedné dávky vdolečků ? Taky se na ně odpoledne chystám , děkuji Blanka
Ircula
(upraveno)
27. 1. 2008, 15:15
@skrdlina
Dobrý den, Blani, , to záleží na tom, jak velké je budete vykrajovat a jak silný plát vyválíte. Já jich měla z dávky a půl 55 ks. Z toho půl kila jich může být průměrně tak mezi 30- 40ks, pokud použijete skleničku normálního tvaru, tj. ani ne moc velkou, ani malou. Snad jsem vám alespoň trochu pomohla . Hezký zbytek neděle a s chutí do toho
skrdlina
(upraveno)
27. 1. 2008, 15:25
@Ircula
stratos
(upraveno)
27. 1. 2008, 14:14
Tedy před chvílí jsem je dopekla a ochutnala Jsem naprostý amatér co se sladkých jídel týká a dopadly díky super receptíku na jedničku s hvězdičkou Moc děkuji a vřele doporučuji všem (i začátečníkům) Jana
Ircula
(upraveno)
27. 1. 2008, 15:09
@stratos
Jani, to jsem moc ráda, že se povedly . Díky za doporučení . Mějte se moc hezky
alus
(upraveno)
26. 1. 2008, 22:18
Irenko, tak dneska byly vdolky k obědu Udělala jsem rovnou dvě dávky a musím říct že jsme si ohromě pochutnali . Kluci měli boule až za ušima a neteř si je moc pochvalovala. Určitě zase brzo uděláme
Ircula
(upraveno)
26. 1. 2008, 23:55
@alus
Alenko, to mě moc těší, že chutnalo. My si taky vždycky moc pošmáknem . Díky, mějte se hezky
Zuzi201
(upraveno)
26. 1. 2008, 15:30
Irenko, moc Vám děkuji za tento receptík, je Právě jsem dobaštili a je to neskutečná mňamka Mám ho v oblíbených a vzhledem k tomu, že manžel se po sladkém může utlouct, budu dělat určitě často! Pekárnu sice nemám, ale i tak je to jednoduchá rychlovka Zuza
Ircula
(upraveno)
26. 1. 2008, 19:53
@Zuzi201
Zuzko , vůbec není zač , jsem moc ráda, že chutnaly a že se povedly i bez pekárny . Musím se přiznat, že jsem je dělala v pekárně poprvé . Mějte se všichni moc hezky
Chelsea
(upraveno)
24. 1. 2008, 18:31
Tak je právě věčeříme-jsou vynikající Budeme dělat často.Těsto jsem zadělala bez pekárny-tu zatím nemám. šlo to báječně.A bylajsem překvapená jak to smažení šlo rychle.Děkuju za receptík Janeta
Ircula
(upraveno)
24. 1. 2008, 19:14
@Chelsea
Žanetko, není vůbec zač , jsem moc ráda, že se povedly a že chutnaly. Mějte se krásně
bukos
(upraveno)
24. 1. 2008, 14:58
Dobrý den, tak včera jsem vdolečky udělala-jedním slovem...VYNIKAJÍCÍ
Ircula
(upraveno)
24. 1. 2008, 19:14
@bukos
Pavlínko, moc děkuji
Marriaa
(upraveno)
24. 1. 2008, 9:53
Můžu se zeptat,můžu zadělat těsti i bez pekárny? Pekárnu zatím nemám
Ircula
(upraveno)
24. 1. 2008, 19:10
@Marriaa
Maruško, já jsem do nedávna také zadělávala bez pekárny, jen v robotu. A ještě předtím růčo. Nebojte se toho, jde to pěkně . Tak ať se povedou.
Marriaa
(upraveno)
28. 1. 2008, 13:34
@Ircula
Děkuji,já jsem si recept vytiskla a doma jsem si všimla,že je tam napsáno ,že zadělat v pekárně,nebo klasicky. Takže jsem vlastně našla odpověď. Při nejbližší příležitosti zkusím. Pamatuju si,že bav. vdolečky jsme dělali na vaření ve škole asi v7. třídě. cca před 20 lety. Byly vynikající,pak jsem je dělala doma,ale recept už jsem zabudla,takže udělám tyto a pak napíšu. děkuju
stranpa
(upraveno)
24. 1. 2008, 9:44
Fííha, tak na to jsem právě dostala chuuť jen to droždí..hmmm..mjám jen sušené..20gr..to je 1 lžička
JJJarča
(upraveno)
27. 1. 2008, 16:35
@stranpa
Fíha, pekla jsem je včera a frkla jsem tam sušené kvandy celé a bylo to superrr...Celkově nic moc nepočítám a peču a vařím přiměřeně přiměřeně
Ircula
(upraveno)
24. 1. 2008, 19:12
@stranpa
Pavlínko, 20g, to je půlka kostky a ta je na 500g mouky. jukněte na obal sušeného, na kolik to je a pak si to přepočítejte. Uvidíte, že budou super. papa
stranpa
(upraveno)
27. 1. 2008, 14:35
@Ircula
Dala jsem nakonec 1 lžičku..no byly..jak se říká na MMB..mňamooozní opravdu neskutečná lahoda..Sedmiletý syn jich snedl 5 a že je to NEjedlík fantasticky žravýýý
Ja-nina
(upraveno)
22. 1. 2008, 20:06
Dobrý večer, dnes jsem dělala Vaše vdolečky,jsou moc dobré děcka se jenom oblizovaly. Ale mám dotaz,když je smažíte přikrýváte hrnec pokličkou?Já totiž nemůžu dojít na to,proč se mě nafoukli a jsou kulaté.Jinak jsou báječné,ale nemám je takové placaté s důlkem.
Ircula
(upraveno)
22. 1. 2008, 20:41
@Ja-nina
Dobrý večer, jani, při smažení je nepřikrývám, sem tam se některý nafoukne, ale není to často a prstem to jde zatlačit, takže ten ďůlek tam stejně vznikne, i když třeba s dirkou . Nevím , zkuste víc zatlačit, když děláte důlek, nebojte se toho, takovým krouživým pohybem. A dělat to těsně před vhozením do oleje. Ono to trochu praskne, jak vzduch odejde ven, ale to vůbec nevadí. Nebo mě ještě napadá, zda je házíte do oleje důlkem dolů, ale to asi jo? Nebo třeba zkusit dát víc oleje, aby lépe plavaly, jinak už nevím . Zkuste, snad jsem vám alespoň trochu poradila, ale jinak mě už nic jiného nenapadá
mimik
(upraveno)
21. 1. 2008, 21:36
Dobrý den, dnes jsem dělala na obídek Vaše vdolečky. U mě také nejlepší, jaké jsem kdy jedla. Dělám už jen ty Vaše. Díky za receptík. Jsou opravdu báječné.
Ircula
(upraveno)
21. 1. 2008, 23:20
@mimik
Andrejko, to jsem opravdu moc ráda .
AliceM
(upraveno)
21. 1. 2008, 21:05
Ty já miluju a vypadají báječně Už je mám v oblíbených a určitě udělám .
Ircula
(upraveno)
21. 1. 2008, 23:21
@AliceM
My je také zbožňujeme , dělám ze 750g a do večera jsou pryč . Mějte se krásně.
bubík4
(upraveno)
21. 1. 2008, 20:50
Ircula
(upraveno)
24. 1. 2008, 19:15
@bubík4
Díky, Jani.
Marketp
(upraveno)
21. 1. 2008, 20:48
Vypadá to nádherně zítra určitě zkusím. Ještě prosím, suroviny dáváte v tom pořadí v jakém je to napsané? Děkuji Markéta
Ircula
(upraveno)
21. 1. 2008, 23:18
@Marketp
Dobrý večer, Markétko, ne ne, nejdříve mléko, pak dávám cukr, Heru, rum, vejce+žloutek, mouku, sůl, droždí do jiného rohu než sůl . I když, pokud nemáte odklad, tak droždí klíďo do mlíka. Tak ať se povedou. Mějte se
Marketp
(upraveno)
22. 1. 2008, 22:44
@Ircula
Děkuji moc, už jsou snědené , jsou opravdu úžasné a hlavně rychlé - jak naházení surovin do pekárny , tak pak to jejich vytvarování . Markéta