Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí pekárny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 867 návštěvníků)

Nejlepší bavorské vdolečky, jaké jsem kdy jedla :-) !!!

0.0
Nejlepší bavorské vdolečky, jaké jsem kdy jedla :-) !!!

Potřebné ingredience

Na těsto: 20g droždí, 250 ml mléka, 2 PL cukru, 1/2 čl soli, 2 PL rumu, 2 PL změklé Hery, 1 vejce, 1 žloutek, 500g polohr. mouky ( já dělám z dávky a půl) Na zdobení: marmeláda/džem (nejlepší je jahodový), zakysaná smetana, na posypání nastrouhaný tvrdý tvaroh

Postup přípravy

Všechny suroviny dáme do DP na program Těsto, nebo klasicky vypracujeme kynuté těsto. Po vykynutí dáme na Vál, rozdělíme na 2-3 části a vyválíme na placku tlustou 0,5-1 cm.
Skleničkou, nebo hrnečkem krouživým pohybem vykrajujeme kolečka, která necháme přikrytá ještě tak 20 min kynout.
Rozehřejeme si v hrnci větší množství oleje ( vdolečky musí plavat), a když je dost horký ( to uvidíte, jsou tam bublinky), uděláme druhým koncem skleničky ( nebo štamprlátka, nebo širším koncem vajíčka...) postupně do koleček ďůlek a vhodíme vdoleček do oleje, a to ďůlkem ke dnu. Pozor, abyste neměli vdolečky moc těsně u sebe, během smažení nabydou. Až začnou vdolky kolem krajů zlátnout (nikam neodcházejte, jde to velmi rychle .-)), otočíme a smažíme z druhé strany. Potom je vyndáme a já je kladu na plech vyložený ubrouskama, aby se odsál olej a nebyly moc mastné.
Pak už je jen ozdobíme - do důlku dáme lžičku džemu, na to lžičku a více zakysané smetany a posypeme strouhaným tvarohem. Můžete také zkusit obměnu - potřít vdolek rozpuštěným máslem a " namočit " jej do talířku s kakaem s trochou moučkového cukru.
Jsou výborné, jen se rozplývají na jazyku.

vykynuté těsto

dáme na vál, vyválíme a vykrajujeme kolečka

dále je přikryjeme a necháme ještě tak 20min kynout

takto nám krásně nabydou

uděláme důlky

vhodíme do horkého oleje, důlkem dolů

až okraje zezlátmou, otočíme je

poklademe na ubrousky, aby se odsál přebytečný tuk

ozdobíme a pak už si jen pochutnáváme :-).
Dobrou chuť

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

jeníček 28. 1. 2008, 12:43
Včera jsme měli k večeři, jsou opravdu vynikajíci (Y) (Y), moc děkuji za přehledný popis postupu. Receptík už máme v oblíbených a budme je dělat častěji. Irenko děkujeme (L)
Ircula 28. 1. 2008, 20:40
@jeníček (hello), to jsem moc ráda, Věrko a díky za pochvalu (L) (L) (D) (hello)
tigger 28. 1. 2008, 7:28
Děkuji za výborný receptík,v sobotu jsem se do nich pustila a je to ňaminka (Y) (Y) (Y) (F) (F) (F) (Y) (Y) (Y) Už mám receptík v oblíbených.Díky.Nikola
Ircula 28. 1. 2008, 20:39
@tigger Není zač Nikolko (L) (hello) (clamp)
Bohunkau 27. 1. 2008, 18:11
Dnes jsem vyzkoušela vdolečky a jsou opravdu vynikající. (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F)
Ircula 27. 1. 2008, 19:20
@Bohunkau Děkuji, Bohunko (L) (L)
Helena Gott 27. 1. 2008, 18:08
Dobrý podvečer Iren taky jsem neodolala a vdolečky vyzkoušela sice nebyly tak pěkné jako vaše ,ale chutnali nám všem byla u nás kamarádka s dětmi a olizovali se taky chutnal soused a pochválil receptík putuje dále moc chválím. děkuji Hela.
Ircula 27. 1. 2008, 19:19
@Helena Gott Helenko, jsem ráda, že recept putuje, protože je opravdu snadný a hlavně je to ten PRAVÝ ;-), určitě mi rozumíte. A na kráse zase tolik nezáleží, hlavně, že jsou dobré :-). Mějte se krásně (hello)
skrdlina 27. 1. 2008, 17:24
(Y) (Y) (Y) (Y), Irenko, ted jsem ty vaše vdolečky udělala a jsou strašně dobrý a rychlý (child1) (child1) (child1) (child1) (child1) (D) (D) (D), všem nám mooooc chutnají, ještě jednou děkuji za radu Blanka |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o)
Ircula 27. 1. 2008, 19:18
@skrdlina (hello) Není vůbec zač, Blanko, jsem moc ráda, že se povedly (Y) a chutnaly. Krásný večer. (L) (clamp) :-)
skrdlina 27. 1. 2008, 14:23
Chci se zeptat, kolik je z jedné dávky vdolečků *-) *-) *-)? Taky se na ně odpoledne chystám , děkuji Blanka :-)
Ircula 27. 1. 2008, 15:15
@skrdlina Dobrý den, Blani, :-$, to záleží na tom, jak velké je budete vykrajovat *-) a jak silný plát vyválíte. Já jich měla z dávky a půl 55 ks. Z toho půl kila jich může být průměrně tak mezi 30- 40ks, pokud použijete skleničku normálního tvaru, tj. ani ne moc velkou, ani malou. Snad jsem vám alespoň trochu pomohla *-). Hezký zbytek neděle a s chutí do toho (Y) (L)
skrdlina 27. 1. 2008, 15:25
@Ircula (L) (L) (L)
stratos 27. 1. 2008, 14:14
Tedy před chvílí jsem je dopekla a ochutnala :-p Jsem naprostý amatér co se sladkých jídel týká a dopadly díky super receptíku na jedničku s hvězdičkou (C) Moc děkuji (L) a vřele doporučuji všem (i začátečníkům) Jana
Ircula 27. 1. 2008, 15:09
@stratos Jani, to jsem moc ráda, že se povedly (Y). Díky za doporučení (L). Mějte se moc hezky (F)
alus 26. 1. 2008, 22:18
Irenko, tak dneska byly vdolky k obědu (pl) Udělala jsem rovnou dvě dávky a musím říct že jsme si ohromě pochutnali (Y). Kluci (Z) (Z) měli boule až za ušima a neteř (X) si je moc pochvalovala. (clamp) Určitě zase brzo uděláme :-)
Ircula 26. 1. 2008, 23:55
@alus (hello) Alenko, to mě moc těší, že chutnalo. My si taky vždycky moc pošmáknem (zajic). Díky, mějte se hezky (flower)
Zuzi201 26. 1. 2008, 15:30
Irenko, moc Vám děkuji za tento receptík, je (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) Právě jsem dobaštili a je to neskutečná mňamka (zajic) (zajic) (zajic) Mám ho v oblíbených a vzhledem k tomu, že manžel se po sladkém může utlouct, budu dělat určitě často! Pekárnu sice nemám, ale i tak je to jednoduchá rychlovka ^o) ^o) Zuza
Ircula 26. 1. 2008, 19:53
@Zuzi201 Zuzko (hello), vůbec není zač :-), jsem moc ráda, že chutnaly a že se povedly i bez pekárny :-$. Musím se přiznat, že jsem je dělala v pekárně poprvé ;-). Mějte se všichni moc hezky (L)
Chelsea 24. 1. 2008, 18:31
Tak je právě věčeříme-jsou vynikající (Y) (clamp) (L)Budeme dělat často.Těsto jsem zadělala bez pekárny-tu zatím nemám. šlo to báječně.A bylajsem překvapená jak to smažení šlo rychle.Děkuju za receptík (F) (F)Janeta
Ircula 24. 1. 2008, 19:14
@Chelsea Žanetko, není vůbec zač :-$, jsem moc ráda, že se povedly a že chutnaly. Mějte se krásně |:o)
bukos 24. 1. 2008, 14:58
Dobrý den, tak včera jsem vdolečky udělala-jedním slovem...VYNIKAJÍCÍ (Y) (Y)
Ircula 24. 1. 2008, 19:14
@bukos Pavlínko, moc děkuji (L)
Marriaa 24. 1. 2008, 9:53
Můžu se zeptat,můžu zadělat těsti i bez pekárny? Pekárnu zatím nemám
Ircula 24. 1. 2008, 19:10
@Marriaa Maruško, já jsem do nedávna také zadělávala bez pekárny, jen v robotu. A ještě předtím růčo. Nebojte se toho, jde to pěkně (Y). Tak ať se povedou. (hello)
Marriaa 28. 1. 2008, 13:34
@Ircula Děkuji,já jsem si recept vytiskla a doma jsem si všimla,že je tam napsáno ,že zadělat v pekárně,nebo klasicky. Takže jsem vlastně našla odpověď. Při nejbližší příležitosti zkusím. Pamatuju si,že bav. vdolečky jsme dělali na vaření ve škole asi v7. třídě. cca před 20 lety. Byly vynikající,pak jsem je dělala doma,ale recept už jsem zabudla,takže udělám tyto a pak napíšu. děkuju
stranpa 24. 1. 2008, 9:44
Fííha, tak na to jsem právě dostala chuuť |:o) jen to droždí..hmmm..mjám jen sušené..20gr..to je 1 lžička *-)
JJJarča 27. 1. 2008, 16:35
@stranpa Fíha, pekla jsem je včera a frkla jsem tam sušené kvandy celé a bylo to superrr...Celkově nic moc nepočítám a peču a vařím přiměřeně přiměřeně :-) (Y)
Ircula 24. 1. 2008, 19:12
@stranpa Pavlínko, 20g, to je půlka kostky a ta je na 500g mouky. jukněte na obal sušeného, na kolik to je a pak si to přepočítejte. Uvidíte, že budou super. papa (L)
stranpa 27. 1. 2008, 14:35
@Ircula Dala jsem nakonec 1 lžičku..no byly..jak se říká na MMB..mňamooozní (L) opravdu neskutečná lahoda..Sedmiletý syn jich snedl 5 *-) a že je to NEjedlík :-@ fantasticky žravýýý |:o)
Ja-nina 22. 1. 2008, 20:06
Dobrý večer, dnes jsem dělala Vaše vdolečky,jsou moc dobré děcka se jenom oblizovaly. Ale mám dotaz,když je smažíte přikrýváte hrnec pokličkou?Já totiž nemůžu dojít na to,proč se mě nafoukli a jsou kulaté.Jinak jsou báječné,ale nemám je takové placaté s důlkem. :-o :-o :-o
Ircula 22. 1. 2008, 20:41
@Ja-nina Dobrý večer, jani, při smažení je nepřikrývám, sem tam se některý nafoukne, ale není to často :^) a prstem to jde zatlačit, takže ten ďůlek tam stejně vznikne, i když třeba s dirkou :-$. Nevím *-), zkuste víc zatlačit, když děláte důlek, nebojte se toho, takovým krouživým pohybem. A dělat to těsně před vhozením do oleje. Ono to trochu praskne, jak vzduch odejde ven, ale to vůbec nevadí. Nebo mě ještě napadá, zda je házíte do oleje důlkem dolů, ale to asi jo? Nebo třeba zkusit dát víc oleje, aby lépe plavaly, jinak už nevím *-). Zkuste, snad jsem vám alespoň trochu poradila, ale jinak mě už nic jiného nenapadá *-) ;-) (hello)
mimik 21. 1. 2008, 21:36
Dobrý den, dnes jsem dělala na obídek Vaše vdolečky. U mě také nejlepší, jaké jsem kdy jedla. Dělám už jen ty Vaše. Díky za receptík. Jsou opravdu báječné. (L) (L) (L)
Ircula 21. 1. 2008, 23:20
@mimik Andrejko, to jsem opravdu moc ráda :-$ (L).
AliceM 21. 1. 2008, 21:05
Ty já miluju |:o) |:o) |:o) a vypadají báječně (clamp) (clamp) (clamp) Už je mám v oblíbených a určitě udělám :-) :-) :-) :-) :-) :-).
Ircula 21. 1. 2008, 23:21
@AliceM My je také zbožňujeme :-) , dělám ze 750g a do večera jsou pryč :-p. Mějte se krásně.
bubík4 21. 1. 2008, 20:50
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
Ircula 24. 1. 2008, 19:15
@bubík4 Díky, Jani. (L)
Marketp 21. 1. 2008, 20:48
Vypadá to nádherně :-$ :-$ zítra určitě zkusím. Ještě prosím, suroviny dáváte v tom pořadí v jakém je to napsané? (jidlo) (jidlo) (jidlo) Děkuji Markéta
Ircula 21. 1. 2008, 23:18
@Marketp Dobrý večer, Markétko, ne ne, nejdříve mléko, pak dávám cukr, Heru, rum, vejce+žloutek, mouku, sůl, droždí do jiného rohu než sůl :-). I když, pokud nemáte odklad, tak droždí klíďo do mlíka. Tak ať se povedou. Mějte se (L)
Marketp 22. 1. 2008, 22:44
@Ircula Děkuji moc, už jsou snědené (zajic) (zajic) (zajic), jsou opravdu úžasné a hlavně rychlé - jak naházení surovin do pekárny ;-) ;-) ;-), tak pak to jejich vytvarování (clamp) (clamp) (clamp). Markéta (radost) (radost) (radost) (radost)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie