(recept
si oblíbilo 554 návštěvníků)
MAROKÁNKY CO NEMAJÍ CHYBU -vždycky podařené .
Potřebné ingredience
Po letošním zkoušení nová varianta- místo šlehačky plechovka kokosového mléka a másla malý ořech - výsledek super! ¼ l šlehačky ke šlehání,4 lžíce hladké mouky,5 lžic krupicového nebo moučkového cukru,25g másla,směs rozinek a sekaných ořechů všeho druhu a mandlí – celkem 300-400g.
Postup přípravy
Šlehačku nebo kokosové mléko, hladkou mouku a cukr zahřívám až do zhoustnutí (bešamel) pak přidám kousek másla a zahustím směsí rozinek a sekaných ořechů všeho druhu a mandlí – celkem 300-400g. Hmota musí být hustá, že v ní stojí lžíce.
*na pečící papír tvořím kávovou lžičkou a mokrými prsty tenké hrbaté hromádky a peču až do hněda při 180´C – dobu si netroufám odhadnout, každý máme jinou troubu, je potřeba sledovat,aby se nespálily rozinky, ale jinak opravdu nechávám do hnědé barvy na okrajích. Z plechu z papíru lze marokánky sundat pp chvilce , protože teprve pak ztuhnou-horké jsou úplně měkké. Dělám to tak, že pečící papír s placičkami šoupnu na stul, pracovní desku, připravím si další várku a mezi tím ty prvně pečené chládnou a tuhnou. Druhý den je lehce polévám čokoládovou polevou.
Tak letos jsem dala vlašské ořechy, mandle, rozinky, nakrájené fíky a hodně sušených brusinek (koupeno v Ikea) a tahle směs se mně zdá vynikající, ty brusinky jsou kyselkavé a dávají tomu takový šmrnc :).
Zkusila jsem i místo cukru 20g medu - placičky se v tomto případě víc roztékají při pečení, tak je nutné nechat vyšší hromádku - jak ji sundám ze lžičky, do placičky se rozteče sama v troubě. Je ale potřeba nechat mezi hromádkami místo.
*na pečící papír tvořím kávovou lžičkou a mokrými prsty tenké hrbaté hromádky a peču až do hněda při 180´C – dobu si netroufám odhadnout, každý máme jinou troubu, je potřeba sledovat,aby se nespálily rozinky, ale jinak opravdu nechávám do hnědé barvy na okrajích. Z plechu z papíru lze marokánky sundat pp chvilce , protože teprve pak ztuhnou-horké jsou úplně měkké. Dělám to tak, že pečící papír s placičkami šoupnu na stul, pracovní desku, připravím si další várku a mezi tím ty prvně pečené chládnou a tuhnou. Druhý den je lehce polévám čokoládovou polevou.
Tak letos jsem dala vlašské ořechy, mandle, rozinky, nakrájené fíky a hodně sušených brusinek (koupeno v Ikea) a tahle směs se mně zdá vynikající, ty brusinky jsou kyselkavé a dávají tomu takový šmrnc :).
Zkusila jsem i místo cukru 20g medu - placičky se v tomto případě víc roztékají při pečení, tak je nutné nechat vyšší hromádku - jak ji sundám ze lžičky, do placičky se rozteče sama v troubě. Je ale potřeba nechat mezi hromádkami místo.
Polevu nechejte dokonale zaschnout, pak se mouhou seskládat i na sebe, ale musí být v chladnu.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
P.A.V.L.A
(upraveno)
31. 10. 2012, 18:17
AliceM
(upraveno)
1. 11. 2012, 10:24
@P.A.V.L.A
pusicek
(upraveno)
30. 12. 2011, 14:47
Dobrý den, tak jsem zkoušela Váš receptík a nevím, co dělám blbě Myslela jsem, že min. rok jsem měla třeba řídkou kaši, tak jsem si letos dala pozor a byla fakt tak hustá, že když jsem hrnec obrátila naruby tak nevypadla ani kaše ani zabodnutá lžička Zkoušela jsem i různé velikosti i tloušťku, tak nevím. I po zchladnutí je mám takové dost křehké, hlavně okraje se ulamují - drolí. Možná jsem je pekla dost dlouho, protože měkké nejsou vůbec. Chuťově dobré, já se s nimi cpu , ale návštěvě raději nepodávám
AliceM
(upraveno)
3. 1. 2012, 12:11
@pusicek
Katko, neděláte je třeba extrémně tenké ? A poléváte je čokoládou? Ona ta čokoláda udrží i okraje, které by byly křehké... U nás letos měly opět velký úspěch s těmi brusinkami. Asi je příští rok nafotím v postupu.
citren
(upraveno)
21. 12. 2011, 10:13
JDU NA NĚ
AliceM
(upraveno)
3. 1. 2012, 12:12
@citren
giigiina
(upraveno)
20. 12. 2011, 11:29
úúúžasné marokánky,děkuju za recept
AliceM
(upraveno)
23. 12. 2011, 11:58
@giigiina
janulka007
(upraveno)
19. 12. 2011, 16:01
Dík za recept, jsou fakt výborné už jich půlka zmizela a to jsem je ani nestačila natřít čokoládou Hezké svátky Jana
AliceM
(upraveno)
20. 12. 2011, 11:26
@janulka007
Jani, díky, u nás už jsou natřené a ujídáme je všichni . Krásné svátky
karion
(upraveno)
15. 12. 2011, 8:36
Alice včera jsem se rozhodla vyzkoušet váš recept a nezklamal .Marokánky jsem dělala poprvé povedly se a jsou moc dobré.Děkuji za recept a hezké vánoce celé rodině
AliceM
(upraveno)
15. 12. 2011, 8:47
@karion
Krásné svátky
Malčena
(upraveno)
12. 12. 2011, 11:07
Včera jsem dělala marokánky dle Vašeho receptu a musím říct " LUXUS". S hmotou se dobře pracovalo, řídila jsem se přesně Vaším receptem a šly mi dobře sundat z pečícího papíru. Dala jsem tam jen mandle, vlašské ořechy a rozinky a super.Dnes potřu čokoládou. Jsou křupavé akorát, ty z obchodu bývají až moc tvrdé.Jiné už dělat nebudu.
AliceM
(upraveno)
12. 12. 2011, 13:27
@Malčena
Děkuji, to jsem moc ráda . Krásné vánoční svátky !
lidare
(upraveno)
11. 12. 2011, 13:36
parádní
AliceM
(upraveno)
12. 12. 2011, 13:24
@lidare
Díky
Šarda
(upraveno)
11. 12. 2011, 11:14
tak já nevim kde jsem udělala chybu celý se mi to rozplizlo pak jsem dělala menší pořád se rozpadali i studený tak jsem je tam dala znova a to je připálený a jsou děsně mastný já chci taky dobrý a krásný jako tu maji všichni
laccenka
(upraveno)
11. 12. 2011, 12:40
@Šarda
Nebojte ani já je nemám hezký...jsou děsně mastný, lámou se a na můj vkus i málo sladký Sem si myslela že když je mají jako oblíbené tolik uživatelek, tak se asi musejí povést a není to tak...nebo že bz to bylo rukama? Nešlo by tam to m áslo nedávat? Místo toho třeba kapku medu? Aby trochu křupaly? Ty naše teda fakt nekřupou
Šarda
(upraveno)
11. 12. 2011, 13:24
@laccenka
ty moje taky ne jen to co jsem připálila nevim asi je to o cviku, sladký mi přijdou dost a možná to příště zkusim bez toho másla
AliceM
(upraveno)
12. 12. 2011, 13:24
@Šarda
Jeví se jako mastné teplé na plechu, ale po ztuhnutí nejsou. Nikdy se mně nepokazily, nevím , kde se stala chyba. To mě mrzí.
Šarda
(upraveno)
12. 12. 2011, 16:08
@AliceM
ježiš to nemusí ,to byla asi moje chyba možná málo hustá ta kaše
AliceM
(upraveno)
13. 12. 2011, 11:39
@Šarda
Je pravda, že to musí být úplně husté, musí v tom stát lžička !
Šarda
(upraveno)
13. 12. 2011, 18:38
@AliceM
hm tak to je jasný takhle hustý to nebylo tak já to zkusim znova
AliceM
(upraveno)
13. 12. 2011, 11:39
@Šarda
Krásné svátky !
KAMCA1980
(upraveno)
10. 12. 2011, 15:35
No a já právě ted peču a nevim proč je mám nějak měkké a rozpadají se..
AliceM
(upraveno)
12. 12. 2011, 13:20
@KAMCA1980
Kamilko, ony jsou úplně měkké v troubě a vypadá to, že se rozpadnou, ale jak je v receptu, nechte je chvilku na plechu venku a jak chladnou, tak tuhnou a tuhnou ! a pak jsou pohromadě.
KAMCA1980
(upraveno)
13. 12. 2011, 11:41
@AliceM
Alice měla jste pravdu ..nakonec paráda
AliceM
(upraveno)
13. 12. 2011, 12:30
@KAMCA1980
Super !!!! Krásné svátky
Pekyska
(upraveno)
10. 12. 2011, 13:01
Vypadají nádherně
lussis
(upraveno)
2. 12. 2011, 11:15
Dobrý den, chci je letos dělat, mají se teda na plechu zpoštit nebo se roztečou sami? Moc díky za odpověď, Lucka.
AliceM
(upraveno)
3. 12. 2011, 20:59
@lussis
Dobrý večer Lucko , když je dávám na plech, tak si pomáhám namokřeným prstem - dělám hromádky a ty tím prstem trochu uplácám , běhěm pečení se roztečou na placičky .
lussis
(upraveno)
5. 12. 2011, 17:40
@AliceM
Dnes jsem marokánky dělala jsou sice mastnější, ale chuťově výborné Moc děkuji za recept, i manžel ho schválil a dcera mi pořád ujídá Přeju vám krásné vánoční přípravy Lucka.
AliceM
(upraveno)
6. 12. 2011, 21:33
@lussis
Iwiii
(upraveno)
2. 1. 2011, 21:15
Dobrý den, teda Ali , s tím vaším receptem jsem si loni a letos dost užila - 2x dvojitá dávka a už je skoro snědeno a všichni strašně chválí . Prostě marokánky jsou úúúžasné a bezkonkurenční. Moc moc díky a přeji krásný nový rok
AliceM
(upraveno)
3. 1. 2011, 14:25
@Iwiii
Díííky
ketynka
(upraveno)
19. 12. 2010, 16:12
Právě jsem na doporučení kamarádky vyzkoušela vaše marokánky a jsou naprosto bezkonkurenční . Jen je jich proklatě málo
AliceM
(upraveno)
19. 12. 2010, 18:28
@ketynka
Mišák123
(upraveno)
18. 12. 2010, 16:49
tak hotovo, upečeno.... a tímto už vážně končim ....doufám Je to luxusní, nevěla jsem pořád, kdy je vyndat, nakonec jsem je dělala tak 25 min. pořád mi nechtěli hnědnout mršky....jsou ale výborné..... ale já to vydržim ... nepapat.... Děkuji za super receptík.... ukládám pro příští a příští a příští.... rok. Kouzelné vánoce a pozor holky na kila ..... ale vlastně proč
AliceM
(upraveno)
19. 12. 2010, 18:26
@Mišák123
miskabu
(upraveno)
17. 12. 2010, 17:31
dělala jsem včera vaše marokánky a jsou výborné , díky za recept.
AliceM
(upraveno)
19. 12. 2010, 18:24
@miskabu
Diky !!!!
Denda84
(upraveno)
16. 12. 2010, 18:11
Dobrý den, můžu místo másla použít heru nebo stellu , máte někdo zkušenost?? Děkuji Denisa vypadají ůžasně
AliceM
(upraveno)
19. 12. 2010, 18:23
@Denda84
Dobry vecer, omlouvam se za pozdni odpoved. Nikdy jsem maslo nenahrazovala .
Denda84
(upraveno)
19. 12. 2010, 23:06
@AliceM
Děkuji, zkoušela jsem je totiž a nepovedly se mi mršky, ale pak jsem si pročítala komentáře a zjistila jsem, že to není máslem jak jsem původně myslela, ale měla jsem to málo husté..tak příště se polepším... Hezké svátky Denisa
AliceM
(upraveno)
20. 12. 2010, 13:09
@Denda84
to je škoda, oan to musí být taková opravdu kaše . Krásné svátky
zlmy
(upraveno)
14. 12. 2010, 17:26
vypadají skvěle, asi je zkusíme
AliceM
(upraveno)
15. 12. 2010, 9:25
@zlmy
Jsou fakt dobré
Raduska
(upraveno)
14. 12. 2010, 11:58
Také jsem dělala jsou super. Zkuste je polít jogurtovou polevou bílou. Také to nemá chybu...
AliceM
(upraveno)
14. 12. 2010, 12:27
@Raduska
Rady, to mě nikdy nenapadlo a ráda zkusím, ale netuším, jak se jogurtová poleva připravuje . Prosím, napiště mi recept . Děkuji .
Raduska
(upraveno)
14. 12. 2010, 13:10
@AliceM
já kupuji tuto http://www.eshop.tavlisa.cz/store/goods-$00003A4F$00000001-.html
AliceM
(upraveno)
14. 12. 2010, 13:47
@Raduska
díky, určitě vyzkouším
lumka
(upraveno)
14. 12. 2010, 9:48
tak je chci dneska zkusit
AliceM
(upraveno)
14. 12. 2010, 12:25
@lumka