Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 554 návštěvníků)

MAROKÁNKY CO NEMAJÍ CHYBU -vždycky podařené .

0.0
MAROKÁNKY CO NEMAJÍ CHYBU -vždycky podařené .

Potřebné ingredience

Po letošním zkoušení nová varianta- místo šlehačky plechovka kokosového mléka a másla malý ořech - výsledek super! ¼ l šlehačky ke šlehání,4 lžíce hladké mouky,5 lžic krupicového nebo moučkového cukru,25g másla,směs rozinek a sekaných ořechů všeho druhu a mandlí – celkem 300-400g.

Postup přípravy

Šlehačku nebo kokosové mléko, hladkou mouku a cukr zahřívám až do zhoustnutí (bešamel) pak přidám kousek másla a zahustím směsí rozinek a sekaných ořechů všeho druhu a mandlí – celkem 300-400g. Hmota musí být hustá, že v ní stojí lžíce.
*na pečící papír tvořím kávovou lžičkou a mokrými prsty tenké hrbaté hromádky a peču až do hněda při 180´C – dobu si netroufám odhadnout, každý máme jinou troubu, je potřeba sledovat,aby se nespálily rozinky, ale jinak opravdu nechávám do hnědé barvy na okrajích. Z plechu z papíru lze marokánky sundat pp chvilce , protože teprve pak ztuhnou-horké jsou úplně měkké. Dělám to tak, že pečící papír s placičkami šoupnu na stul, pracovní desku, připravím si další várku a mezi tím ty prvně pečené chládnou a tuhnou. Druhý den je lehce polévám čokoládovou polevou.
Tak letos jsem dala vlašské ořechy, mandle, rozinky, nakrájené fíky a hodně sušených brusinek (koupeno v Ikea) a tahle směs se mně zdá vynikající, ty brusinky jsou kyselkavé a dávají tomu takový šmrnc :).
Zkusila jsem i místo cukru 20g medu - placičky se v tomto případě víc roztékají při pečení, tak je nutné nechat vyšší hromádku - jak ji sundám ze lžičky, do placičky se rozteče sama v troubě. Je ale potřeba nechat mezi hromádkami místo.

Polevu nechejte dokonale zaschnout, pak se mouhou seskládat i na sebe, ale musí být v chladnu.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Hanka V. 17. 12. 2008, 19:38
Dobrý večer Alice :-$ dnes jsem se odhodla a pustila jsem se do vašich marokánek (Y) Krásně jsem si šlehala směs která mi zhoustla ale tím zahřátím zase hrozně zřídla, tak jsem začala propadat panice :-D ale nakonec to zhoustlo jak mělo (Y) Přisypávala jsem 200g nasekaných mandlí, ořechů vlašských a lískový, takže bez rozinek a kandovaného ovoce, hezky jsem si to vymíchala a pak jsem zjistila, že jsem zapoměla na máslo :-D. Ale v pohodě se hezky rozpustilo a těsto bylo perfektní, udělala jsem tři plechy menších placiček a dala na hodinku na balkon a byly super tvrdé (H) Hned jsem je celé máčela do čokolády a pak zase na balkon a za hodinu byly uplně senzačně tvrdé a připravené k baštění (clamp) Pak přišli kamarádi od manžela a všechno mi to sežrali :-| :-| :-| :-@ :-@ :-@ Takže zítra budu dělat zase, už vím jak na to, tak to bude pohoda (Y) Každopádně děkuji za bezvadný recept, jsou opravdu výborné, samý oříšek, čokoládka, prostě mňam (zajic) (zajic) (zajic) Pak má člověk hubnout :-D :-D :-D Mějte se fajn, přeji krásné a pohodové svátky (stromecek) (stromecek) (stromecek). Hanka (D)
AliceM 17. 12. 2008, 21:13
@Hanka V. Hani, tak to bylo super (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) !!! ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) Zítra "jedete" na jistotu (H) (H) (H) (H). Já jsem právě schovala vanilkové rohlíčky-syn (14let) říkal, že letos cukroví nejí - tak jich "natlačil" polovinu 8o| 8o| 8o|. Jo, můj (svatba) Vám vzkazuje, že ty kamarády u Vás doma velice chápe (smich) (smich) (smich) (smich) . Krásné svátky a moc děkuju za super vzkazík (Y) (Y) (andel) (andel) (sampus) (novy rok) (novy rok) (novy rok) (novy rok)
marpla 17. 12. 2008, 17:22
Alice, dnes jsem pekla Vaše marokánky z půlky dávky a musím, říci že jsou opravdu vynikající (banky) (banky) moc děkuji za receptík (clamp) (clamp) Martina
AliceM 17. 12. 2008, 21:14
@marpla (L) (L) (L) (banky) (banky) (banky) (banky) (banky)
veren 17. 12. 2008, 15:42
Paní Alice, pekla jsem vaše marokánky, jen jsem je dělala poprvé, asi jsem je nechala dlouho péct, spíš mi hnědly kraje, mám to takové sušší, myslíte, že by to mohlo být tím, že jsem dala jen ořechy (kandované ovoce a rozinky my neradi) odleží se trochu, nebo mi takhle už zůstanou? A každopádně doporučuju péct aspoň ze dvou dávek, hotových jich mám jeden plech, a to jsem je dělala malinké. No což, příště budu vědět. Díky za odpověď (F)
AliceM 17. 12. 2008, 21:19
@veren Renatko, to je divné,já kandované taky nedávám už poslední dobou, dávám jen ořechy a rozinky, ale plechy mám cca 3 a mám jich opravdu hodně ! A kousek výš píše Hanka, že jich měla také 3 plechy a nezapomněla jste tam dát třeba máslo a bylo té smetany 250ml ? Nevím, protože já je právě nikdy nemám tvrdé, musí ztvrdnou tím, že chládnou *-). Už jsme pekla strašně mockrát a vždycky jsou stejné, tak snad příště.
macíčekm 16. 12. 2008, 9:41
děkuji, za recept (Y), pekla jsem je včera jsou |:o) |:o) |:o), miluji je a vždy jsem měla špatný recept a nikdy se mi nepodařili.. *-) až včera, (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) super, díky a krásné (andel) (pohoda) (stromecek) P.S.už jsem jich půlku snědla...tak musím péci znovu..??
AliceM 16. 12. 2008, 10:06
@macíčekm ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) díky, díky, chystám se na ně asi dnes, včera jsem konečně začala péct, tak mám nějaká těsta v ledničce a upečeny mám pařížské tyčinky-ty zbožňuju a práskala jsem se po ruce, když jsem o půlnoci začala ochutnávat :-# (smich) (smich) (smich) Krásné svátky !!! (banky) (sampus) (banky) (sampus)
babicka06 16. 12. 2008, 7:24
(Y) (Y) (Y)
AliceM 16. 12. 2008, 10:07
@babicka06 (L) (L) (L) (hello) (hello) (andel) (andel)
andreap 14. 12. 2008, 20:33
Taky moc chválím, recept je jednoduchý a marokánky jsou super |:o) |:o) |:o)!!! Já je zbožňuji, takže je spíš musím schovávat před sebou... (smich). Hezké svátky (banky) Andrea
AliceM 14. 12. 2008, 22:53
@andreap Dííííky (L) (L) (andel) (andel) (andel) (andel) (andel)
missa 13. 12. 2008, 19:32
Dobrý večer Alice,odpoledne jsem podle Vás pekla marokánky a moc jich nezbylo,tak jdu za chvilku dělat další (Y) (Y),Tytosuper recepty by se měly vkládat až těsně před Štědrým dnem,aby z pečení něco zbylo.Jinak moc díky,jsou fakt úžasné (clamp) (clamp).Přeji pěkné Vánoce (stromecek) (andel)
AliceM 13. 12. 2008, 21:03
@missa Míšo díky (L) (L), dělám je taky moc ráda, ale dám se do nich až příští týden, protože přesně jak píšete, neměla bych z nich nic na svátky ;-) ;-) ;-) ;-) ;-). (andel) (andel) (banky)
U Čáryfuka 13. 12. 2008, 11:18
Hezký den Alice, tak dnes jsem prvně dělala marokánky, podle vašeho receptu a jsou opravdu vynikající |:o) |:o) |:o). Myslím, že do vánoc ani nevydrží ;-). Děkuji za skvělý receptík, určitě je budu dělat každý rok. Přeji celé vaší rodině pohodové svátky (banky) (andel) (sampus) (silvestr) Renča
AliceM 13. 12. 2008, 11:40
@U Čáryfuka Renatko, díky a Vám taky (banky) (andel) (banky) (andel) (novy rok) (novy rok) (hello) (hello)
s-arka 13. 12. 2008, 5:58
Tak musím pochválit tento bezvadný receptík (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) Dělala jsem včera marokánky pro mamku, která je miluje a opravdu paráda (Y) |:o) Část jsem pocákala čokoládou a část nechala tak ( na žádost), přidala jsem navíc fíky, které jsem si přivezli z dovolené a už mám recept uložen na příště (L) Neroztékaly se jako jiné a je tam hodně nápně a málo mouky, fakt super (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
AliceM 13. 12. 2008, 11:40
@s-arka (L) (L) (hello) (hello) Krásné svátky (banky) (banky) (andel) (novy rok)
Duhák 12. 12. 2008, 22:01
Dobrý večer Alice, dneska jsem vyzkoušela Vaše marokánky a jsou velice jednoduché a hlavně jsou chutově výborné (Y) (Y) (Y). Příšte je, ale určitě nebudu péct na pečícím papíře, protože to byl horor je z toho vůbec sundat :-D :-D, ale nakonec se podařilo |:o) . Mějte se krásně a přeji hezký Vánoce (stromecek) (stromecek) (stromecek) Lenka (hello)
AliceM 12. 12. 2008, 22:38
@Duhák (L) (L) Leni, já je peču jen napečícím papíře, nechám chvilku vychládnout a pak je nromálně sundám :-) :-) ! (banky) (banky) (banky) (banky)
zjelenice 10. 12. 2008, 22:49
... tak jsem dnes taky vyzkoušela. A jsou opravdu vynikajjící. (Y) (Y) (Y) (Y) Fakt nemají chybu |:o) Tohle cukroví miluju, takže jsem sama zvědavá, jestli mi vydrží do vánoc *-)
AliceM 10. 12. 2008, 23:06
@zjelenice Zuzko, to mě těší (radost) (radost) (radost) (radost) (radost) ! Taky je mám moc ráda (zajic). Krásné vánoce a nový rok !!!! (banky) (novy rok)
Verzatilka 9. 12. 2008, 16:11
¨dobrý den Alice, chtěl ajsem se zeptat kolilk pak asi uděláte kousků z této dávky :-$ :-$ :-$ chci je vzkoušet ale zdá se mi že je jich poměrně hodně na tom vašem obrázku. (Y) (Y) tak nevím zda máte nafocenou jednu nebo více dávek. moc děkujuuuuuuuuuuu (F) (L) (L) (kolednici) (vanoce) (andel)
AliceM 9. 12. 2008, 16:18
@Verzatilka Věry, tak teď jste mě zaskočila. Přiznám se, že jsem to nikdy absolutně nepočítala, protože marokánky patří mezi cukroví, kterého je u nás vždycky málo a jsou první pryč. Já je dělám dosta malé - řekla bych průměr tak cca 5cm a pokud si mám představit množství-jak jednu dobu bývaly jogurty (už nevím které) v plastových krabičkách asi po 10ks, takl tuhle krabičku mám plnou těch marokánek. :-) Tak nevím, jak jsem Vám pomohla (pernicek), náš pubertální syn "vdechne" jakékoliv množství (zajic) (zajic) (zajic), tak s tím nemám problém (andel). Budu je dělat až příští týden, zatím spíš pracuju, než peču, tak je spočítám, ale to Vy už asi budete mít hotovo (smich). Krásný advent a ať se podaří pečení (L) (hello) (banky)
Verzatilka 10. 12. 2008, 23:02
@AliceM Tak mám upečeno, je jich opravdu poměrně dost ajsou fakt luxusní (Y) (zajic) (zajic) ale vidím to tak ještě min. na jednu dávku do vánoc neb manža mi na ně chodí ;-) Moc děkuji za super receptík (clamp) (banky) (andel) (novy rok)
AliceM 10. 12. 2008, 23:08
@Verzatilka Super ! (kytara) (kytara) (kytara) (kytara) (kytara) Proto je peču až příští týden ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-). (hello) (hello) (hello) (hello) (andel) (andel) (andel)
jamar 2. 12. 2008, 9:22
Dobrý den můžu dát místo rozinek kandované ovoce?Děkuji Marcela (L) (L)
AliceM 3. 12. 2008, 8:51
@jamar Cokoliv :-) :-) :-) :-) :-) (L)
šeryk 2. 12. 2008, 21:59
@jamar Dobrý den, já tam dala jak kandinované tak i oříšky..Vážně, jak paní Alička píše NEMAJ CHYBU (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
šeryk 30. 11. 2008, 22:00
Dobrý večer, vaše márokánky nemají chybu!!! (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)Dělala jsem je 3 krát..a z toho 2 krát pro tchýni lépe řečeno pro tchána..jsou jednoduché a hlavně VÝBORNÉ!!!! (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)Díky moc že jste sem váš recept dala (hello)
AliceM 30. 11. 2008, 22:14
@šeryk Evi, to mám fakt radost (radost) (radost) (radost) (radost) (radost) (radost) ! Krásné adventní čekání (L) (L) (L) (L) (banky) (banky)
šeryk 2. 12. 2008, 21:56
@AliceM Aličko a to jsem vám zapomněla napsat ještě že jsme ho dala dalším třem kámoškám ;-) (Y)
AliceM 3. 12. 2008, 8:52
@šeryk (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L)
krišpa 30. 11. 2008, 19:07
(hello) (hello) (hello)jak dlouho před Vánoci péct?děkuji za odpověď Kristýna
AliceM 30. 11. 2008, 21:14
@krišpa Kristýnko, peču tak 5 dnů, jsou jedlé hned (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic), kdybych je pekla dřív, tak mně je stejně všichni sní ;-) ;-) ;-) ;-). I tak je schovávm! Nám opravdu moc, moc chutnají, pak písněte, peču cukroví až tak od 10.prosince (L) (L) (L) (L) (L). Krásný advent (banky) (banky) (banky) (banky) (banky)
krišpa 1. 12. 2008, 12:14
@AliceM Moc děkuji za odpověď,takže můžu i dřív jde jen o to aby vydrželi do Vánoc jinak neztvrdnozu nebo tak něco? ;-)A ještě to máslo rozpustit nebo vmíchat do vychladlé směsi a těmi oříšky? (L)Kristýna
AliceM 1. 12. 2008, 16:18
@krišpa Kristy, vytvořím ze šlehačky,cukru a mouky hustou horkou kaši-tím zahříváním, stahnu to z vařiče a do horké vmíchám máslo a ono se tím rozpustí, míchám a míchám a mám zase kaši, jen trošku řidší a máslovější . (L) (L) (L) (L)
krišpa 2. 12. 2008, 8:23
@AliceM (L) (L) (L) (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie