(recept
si oblíbilo 167 návštěvníků)
Jablečný mřížkovaný koláč

Potřebné ingredience
Korpus: 300 g hladké mouky, ½ prášku do pečiva, 100 g cukru moučka, 120 g másla, 1 vejce, 2 PL smetany (pokud nechci otevírat smetanu, dám 2 malé smetanky do kávy). Náplň: 600 g očištěných jablek, 30 g cukru krupice, 20 g másla, 1 lžička skořice, 1 PL citronové šťávy.
Postup přípravy
Pokud potřebujete upéct něco malého ke kávičce a zároveň zpracovat jablíčka, je tu recept na jednoduchý jablečný koláč.
Na vále vypracujeme hladké těsto, které přikryjeme a necháme v ledničce půl hodiny odpočívat. Jablka nakrájíme na menší kousky a do hrnce k nim přidáme ostatní suroviny, za stálého míchání přivedeme k varu, jen krátce povaříme a necháme vychladnout. Z těsta odkojíme asi jednu čtvrtinu, zbytek těsta rozválíme a přeneseme do vymazané koláčové formy průměr 28 cm, upravíme zvýšený okraj a na těsto urovnáme náplň. Zbytek těsta rozválíme, rádýlkem nakrájíme pruhy, které naskládáme na náplň. Koláč pečeme v troubě předehřáté na 180°C dozlatova (asi 20 minut).
S těstem se dobře pracuje, koláč je jemný, šťavnatý, nepřeslazený.
Na vále vypracujeme hladké těsto, které přikryjeme a necháme v ledničce půl hodiny odpočívat. Jablka nakrájíme na menší kousky a do hrnce k nim přidáme ostatní suroviny, za stálého míchání přivedeme k varu, jen krátce povaříme a necháme vychladnout. Z těsta odkojíme asi jednu čtvrtinu, zbytek těsta rozválíme a přeneseme do vymazané koláčové formy průměr 28 cm, upravíme zvýšený okraj a na těsto urovnáme náplň. Zbytek těsta rozválíme, rádýlkem nakrájíme pruhy, které naskládáme na náplň. Koláč pečeme v troubě předehřáté na 180°C dozlatova (asi 20 minut).
S těstem se dobře pracuje, koláč je jemný, šťavnatý, nepřeslazený.

celý

Tentokrát jsem stejné množství surovin dala na velký plech 30x40 cm a vylepšila borůvkami.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé