(recept
si oblíbilo 205 návštěvníků)
Křehký jablečný štrůdl
Potřebné ingredience
Těsto: 300 g hladké mouky, 125 g Hery, 10 PL mléka. Dále: strouhanka, asi 800 g nastrouhaných jablek, cukr dle chuti, sekané ořechy, rozinky, skořice.
Postup přípravy
Receptů na štrůdl je jenom tady na MMB už 327 a každá máme ten svůj jediný a nejlepší. Já jsem celé roky dělala štrůdl podle rodinného receptu a byla jsem přesvědčená, že je to ten nej. Pak jsem ale ze zvědavosti začala zkoušet i jiné štrůdly a teď se s vámi chci podělit o recept, který u nás letos vede na celé čáře a překonal i ten náš původní.
Na vál nasypeme mouku, Heru nakrájíme na kousky a spojujeme s moukou za současného přidávání mléka. Vypracujeme vláčné těsto, které rozkrojíme na půlku, vytvarujeme 2 bochánky, ty zvlhčíme vlažnou vodou, uložíme na talíř a přiklopíme nahřátým kastrolem. Těsto necháme asi půl hodiny odpočívat a zatím si očistíme, nastrouháme a případně lehce vymačkáme jablka. Na pomoučeném vále rozválíme těsto na tenký plát, slabě posypeme strouhankou, rozložíme jablka, na ně cukr, skořici, rozinky, ořechy, stočíme a přeneseme na plech s pečícím papírem. Stejně uděláme i druhý štrůdl. Před pečením a ještě jednou během pečení potřeme štrůdly studenou vodou. Pečeme na 180 – 200°C asi 40 minut. Ještě horké štrůdly potřeme rozpuštěným máslem s rumem a pocukrujeme.
Na vál nasypeme mouku, Heru nakrájíme na kousky a spojujeme s moukou za současného přidávání mléka. Vypracujeme vláčné těsto, které rozkrojíme na půlku, vytvarujeme 2 bochánky, ty zvlhčíme vlažnou vodou, uložíme na talíř a přiklopíme nahřátým kastrolem. Těsto necháme asi půl hodiny odpočívat a zatím si očistíme, nastrouháme a případně lehce vymačkáme jablka. Na pomoučeném vále rozválíme těsto na tenký plát, slabě posypeme strouhankou, rozložíme jablka, na ně cukr, skořici, rozinky, ořechy, stočíme a přeneseme na plech s pečícím papírem. Stejně uděláme i druhý štrůdl. Před pečením a ještě jednou během pečení potřeme štrůdly studenou vodou. Pečeme na 180 – 200°C asi 40 minut. Ještě horké štrůdly potřeme rozpuštěným máslem s rumem a pocukrujeme.
***
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
smolinka1
(upraveno)
16. 1. 2016, 16:06
Dnes som robila a je fakt super
spero
(upraveno)
16. 1. 2016, 18:17
@smolinka1
Darinko, děkuji za krásný komentář. Ve středu jsem je také dělala, abych zpracovala jablíčka. Dělám teď z této dávky těsta 3 záviny a byly snězené raz dva.
babetta
(upraveno)
15. 1. 2016, 18:40
Úžasný recept, chuť báječná.Jiný již dělat nebudu Díky
spero
(upraveno)
16. 1. 2016, 18:16
@babetta
Ivetko, moc Vám děkuji za komentář. Jsem ráda, že jste byla s receptem spokojena.
Holinka
(upraveno)
30. 12. 2015, 17:10
Štrůdl je výborný!!! Upekl jsem ho ze špaldové mouky. Dekuji moc za recept!
spero
(upraveno)
7. 1. 2016, 15:05
@Holinka
Martinko, děkuji Vám za zprávu.
lidare
(upraveno)
20. 12. 2015, 19:21
P.A.V.L.A
(upraveno)
6. 12. 2015, 8:10
eisnerka
(upraveno)
5. 12. 2015, 22:55
super vyborne se s testem pracuje.nemusim moc listovy a tento nema chybu
spero
(upraveno)
20. 12. 2015, 16:50
@eisnerka
Helenko, až teprve teď Vám děkuji za zprávu. Jsem moc ráda, že vám závin chutnal.
citren
(upraveno)
14. 11. 2015, 19:21
IVANKO,jen očkem sem k vám nakoukla,a hned jsem dobrutu upekla,, ,,,,děkuji moc,,,,LENKA
spero
(upraveno)
15. 11. 2015, 20:06
@citren
Leničko, tak to jsem opravdu moc ráda. Děkuji za zprávu.
neposeda
(upraveno)
14. 11. 2015, 14:54
Dnes jsem upekla a je famózní. S těstem se úžasně pracuje, nelepí se a při pečení nepraská. No prostě super
spero
(upraveno)
15. 11. 2015, 20:05
@neposeda
Ivetko, děkuji Vám za krásný komentář.
anaba
(upraveno)
14. 11. 2015, 14:08
taky vyzkouším už se těším..
Vera N
(upraveno)
14. 11. 2015, 11:53
odpoledne jdu na něj.
PetraRol
(upraveno)
10. 11. 2015, 21:07
Vypadá krásně. Tento recept vyzkouším.
spero
(upraveno)
12. 11. 2015, 18:25
@PetraRol
Díky. Tak ať se Vám dobře dělá a ať chutná.
pelunka
(upraveno)
9. 11. 2015, 1:04
Tak já protože mám cukrovku tak jsem pekla z pšeničné celozrnné mouky s těstem se pracovalo skvěle a štrůdl byl výborný místo cukru jsem použila agávový sirup jen jsem dvakrát přejela nad jablky a byl božský moc děkuji jiný už dělat nebudu
spero
(upraveno)
12. 11. 2015, 18:26
@pelunka
Petřičko, moc Vám děkuji za milý komentář. Potěšil mě.
Holinka
(upraveno)
29. 10. 2015, 20:56
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli se místo hery dá použit máslo. Dekuji Martina
spero
(upraveno)
31. 10. 2015, 19:56
@Holinka
Martinko, určitě můžete použít máslo, i s ním se to dělá výborně. Dnes vyzkoušeno.
jananovazak
(upraveno)
28. 10. 2015, 23:46
jananovazak
(upraveno)
12. 3. 2017, 16:36
@jananovazak
Zaujal mě Váš recept, ale chtěla jsem se zeptat jaký význam má dávat to pod nahřátý hrnec. Většinou se těsto dává odpočinout do lednice. A tu strouhanku dáváte opraženou nebo neopraženou?rn
kuku
(upraveno)
28. 10. 2015, 19:40
Ivi děkuju za výborný recept ,jiný už dělat nebudu Radka
Míša Pa
(upraveno)
28. 10. 2015, 15:28
dnes jsem pekla,nejlepší je, že se těsto nelepí, dobře se s ním pracuje, moc děkuji za recept
spero
(upraveno)
28. 10. 2015, 17:31
@Míša Pa
Míšo, moc děkuji za krásný komentář. Mám z toho radost.
Míša Pa
(upraveno)
28. 10. 2015, 20:00
@spero
chrienova
(upraveno)
17. 10. 2015, 22:39
hned zítra jdu na to
laskonka333
(upraveno)
17. 10. 2015, 13:07
jazina
(upraveno)
16. 10. 2015, 19:12
Na víkend ho upeču
třezalka
(upraveno)
16. 10. 2015, 11:06
Ivanko-děkuji tak toto ráda vyzkouším .
spero
(upraveno)
16. 10. 2015, 14:08
@třezalka
Darinko, budu ráda, když u vás tento štrůdl uspěje. v plném proudu, jen tento týden ho peču už potřetí. Sní se okamžitě.
třezalka
(upraveno)
18. 10. 2015, 22:09
@spero
Ivanko-tak upečeno-a je opravdu moc dobrý-velmi děkuji-chutná nám víc než z kynutého nebo listového těsta