(recept
si oblíbilo 96 návštěvníků)
Med ze smrkovych vyhonku
Potřebné ingredience
35dg vyhonku sparime
1l prevarene vody a nechame 2 dny louhovat.
Pak precedime a pridame 1,35 kg cukru.
Varime az zhnedne a zoustne .Dobry na prudusky.
Vyhonky se zbiraji do 15.kvetna
Postup přípravy
Hned horke to nalevam dosklenic a zavickuju a otocim vickek dolu ono to lepe chytne vicko a necham to vychladnout .Zjedne davy jsou dve sklenice .
Natrhane vyhonky
Precezene vyhonky
Precezeny med
Pridame cukr a dame varit
Med po 2 hod.varenim uz zacina hnednout
Med pomalu na konci zacne krasne bublat
Takhle vypada hotovy med je krasne hnedy
Nalije me dosklenic a je hotovo
Uz je vecklenicich varila jsem ho 3 hodiny kdyz ho chce huzci muzete dil kdyz se vam bude zdat med dost husty skuste dat trochu do mysky ja jsem tentokrat udelala ridci v loni jsem udelaala moc hustej .
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
iveta0123
(upraveno)
5. 5. 2012, 11:46
romcag
(upraveno)
20. 5. 2011, 18:23
dobrý den, prosím chci se zeptat, vadí že jsem výhonky trhala až dnes? tedy 20.5.? jejda to jsem nevěděla, že je to trestný, já jsem trhala u fotbalového hřiště a všicni mě viděli i hajný-sice kamarád,ale nikdo mi nic neřekl, děkuji předem za odpověď Romča
lidare
(upraveno)
9. 5. 2011, 11:22
no asi taky zkusím jest-li se dostanu do lesa a nikdo mně nenachytá
gabrouš
(upraveno)
8. 5. 2011, 21:18
Tak mi dnes dcera natrhala v lese výhonky nikdo ji u toho nenachytal tak můžu vařit písnu jak se nám to podařilo
vlafika
(upraveno)
6. 5. 2011, 21:23
Když spařím horkou vodou, mám přikrýt nebo nechat odkryté?
Ketty12
(upraveno)
5. 5. 2011, 17:19
Prosíííím než ty výhonky zaliji převařenou vodou musím je nějako opláchnot ze stromu aby byli čisté?? Děkuji za odpověď , Zdena...
@Pavla
(upraveno)
28. 4. 2010, 9:04
Už se na něj zase chystám. Dělala jsem jej loni a byl nejlepší A to dělám pampeliškový a bezový, někdy i lipový. Mockrááááát vám děkujeme za receptík
tomtyna
(upraveno)
1. 5. 2011, 20:13
@@Pavla
Pavlínko tak to je dobře já ho už mám 2 naloženej azítra ho budu vařit skuste taky med z borových šišek recept je taky u mě v recetech Mirka
janula33
(upraveno)
17. 10. 2009, 21:08
teda, vy mate fajnove receptíky
Evika
(upraveno)
29. 5. 2009, 15:52
Tak tohle dělala moje babička , nikdo si nepamatoval jak a našla jsem to jako vždy na mmb super díky! Ještě se z výhonků dělala šťáva či sirup to asi nevíte jak že? Mějte se hezky a díky, Eva
Lučíja
(upraveno)
3. 6. 2011, 16:34
@Evika
recept na sirup je zde http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=92576
Evika
(upraveno)
8. 2. 2012, 9:35
@Lučíja
děkuji
Jana V.
(upraveno)
6. 5. 2009, 15:57
Mirko, prosím jak to skladujete? Stačí ve sklepě v paneláku? Nebo musí být v lednici?
tomtyna
(upraveno)
7. 5. 2009, 8:24
@Jana V.
Jani med můžete skladovat kde koliv já ho mám doma v místosti kde mám špajku ? Mirka
Jana V.
(upraveno)
6. 5. 2009, 13:46
Právě jsem dodělala a musím říct, že je výborný.
Šotek
(upraveno)
6. 5. 2009, 13:25
Tak jsem právě přecedila výhonky,nedalo mi to a ochutnala jsem budoucí med,překvapilo mě,že je sice cítit po smrku,ale je úplně kyselý.Má to tak být ?Není cítit zkvašeně,je čirý.Váhám,jestli tam mam dát cukr,nebo to vylít.Díky za vaše zkušenosti.
tomtyna
(upraveno)
7. 5. 2009, 8:22
@Šotek
Dobrý den Katko tět jsi ctu váš komentář k medu z výhonku Káto přecezené vyhonky vyhodně a přecezený med dejte vařít s cukrem nic prosím nevylevejte a jak píšete že je čirý to je správně ,dejte vědět jak to dopadlo Paaaa Mirka
Jana V.
(upraveno)
6. 5. 2009, 13:46
@Šotek
mě to nenapadlo ochutnat, takže nedokážu posoudit, ale věřila bych tomu, že je kyselý.
Hančí11
(upraveno)
4. 5. 2009, 21:27
Medík je opravdu výborný... Jen se k ní musíme chovat opravdu jako k medicíně, při větším množství zatěžuje ledviny .
krhak
(upraveno)
30. 4. 2009, 13:26
MED MÁM HOTOV A JE ÚŽASNÝ
tomtyna
(upraveno)
2. 5. 2009, 22:02
@krhak
Dobrý večer Kamilo jsem ráda že se vám povedl snad vám bude chutnat já jsem ho dělala 10 litrů a ještě ho chci udělat Mirka
heda4
(upraveno)
28. 4. 2009, 9:57
Dobrý den, chci se zeptat. Výhonky jsem 2 dny louhovala na sporáku v kastrólku a měla jsem na tom pokličku. A dnes jsem chtěla zkusit med, no a ve vodě byla plíseň? Tak nevím co se stalo.
tomtyna
(upraveno)
28. 4. 2009, 10:05
@heda4
Dobrý den, a měla jste převařenou vodu a tou ste měla zalejt výhonky , já ho tět zrovna vařím a žadnou plíseň sem tam neměla tak nevím .
krhak
(upraveno)
14. 4. 2009, 23:59
URČITĚ VYZKOUŠÍM,PAK PÍSNU SNAD DĚTEM POMŮŽE
šárka.n
(upraveno)
27. 1. 2009, 21:51
Moc děkuji za tento úžasný recept. Všem opravdu doporučuji. Minulý rok na jaře jsem med dělala na poslední chvíli a z dvojité dávky. A letos díky jemu máme opravdu velmi málo kašel. Za letošní zimu zatím jen 2x a s docela hladkým průběhem. A to mám doma 2 děti, které každou zimu trpěli kašlem. Už se těším na jaro až budu moct med opět navařit. Určitě vyzkoušejte. Já ho dávám preventivně do čaje tak 1 až 2 x do týdne, aby si nenavykli. A při kašli jim uvařim kotel čaje i s medem. Klukům v čaji moc chutná.
tomtyna
(upraveno)
30. 1. 2009, 21:58
@šárka.n
Dobrý den Šárko děkuji za milý komentář jsem ráda že vaším dětičkám med chutnal mi hop taky používáme když mají děti kašel ale tět momentálně ho nemám protožě jsem ho dala hodně znáným a pak kdýž jsem ho potřebovala tak jsem zjistila že nám nezůstal ani jeden letos ho udělám mnohem víc než jen 4 dávek a med opravdu pomáhá řeklo mi to spoustu kamarádů co jsem jim med dala že během 3 dnů měli děti po kašli . Mirka a moje Tomášek a Kristýnka
moschus
(upraveno)
21. 1. 2009, 10:24
díky
aknelV
(upraveno)
29. 5. 2008, 20:20
včera jsem večer vařila med a je dobrý. Nemá chybu. Moc děkuji za vložený recept. Lenka
vseta
(upraveno)
15. 5. 2008, 17:07
Tak si tady pročítám reakce na tento med...nedalo mi to a hledala jsem na netu něco podobného....a přímo v radách bylinářů jsem našla toto: Recept na med ze smrkových výhonků: Velkou sklenici (např. 2l zavařovací sklenici) naplníme mladými, čerstvě natrhanými smrkovými výhonky a po okraj zalijeme vodou. Sklenici umístíme na slunné místo (např. za okno), a takto necháme výhonky luhovat po dobu 4 dní. Vodu pak slijeme do hrnce, můžeme přidat listy jahodníku a na mírném ohni vaříme 20 minut, přecedíme a smícháme s cukrem v poměru 1:1, znovu uvedeme do varu a postupně odpařujeme vodu až do požadovaného zhoustnutí. Med ještě za horka naplníme do uzavíratelných sklenic, kde nám vydrží i dlouhé měsíce. Takže i pro nevěřící Tomáše jako jsem já...hurá do toho...já ho už mám na plotně --
tomtyna
(upraveno)
15. 5. 2008, 20:07
@vseta
Petro a skusila jste ten muj med.