Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 44 návštěvníků)

Mašinka Tomáš synovi k narozeninám

0.0
Mašinka Tomáš synovi k narozeninám

Potřebné ingredience

- světlý korpus, tmavý korpus - pláty na plechu jako na roládu, nesrolovat!- krém máslový- hmota na potahování, například MMF

Postup přípravy

Postup jsem aktualizovala v lednu 2009 zde: http://rybi-cka.blog.cz/0901/jak-na-masinku-tomase

http://www.cakes.cz/viewtopic.php?t=212&start=40

následuje postup, ale jelikož se s místním editorem nejde lépe domluvit, není to zcela přehledné. Kdyžtak zkuste ten odkaz na cakes, tam je to vcelku OK.

obr.1. Model

obr.2. Model poslouzil k vyrobe formicky na tvar a kolecka. Byla pouzita jenda mala kostka modelovaci hmoty tuhnouci na vzduchu, viz hrackarna, cena 29 Kc, tuhe to bylo tusim za cca 24 hodin.

Tvar a vubec veskera modelovaci a otahovaci hmota je z marschmallow, puvodne bile pulky bonbonu, podvozek dobarveny cervene praskovou barvou jahodovou. Modra hmota byla ze smoulu, vysla svetle modra a taky jsem ji dobarvila praskovou. Po masince se chystam konecne poridit gelove barvy, mozna mohla bt barevne hezci.

obr 3. pri obtiskovani je dobre mit placku hmoty poprasenou skrobem, aby se do formicky neprilepila. Oprasi se to pak snadno steteckem. Vytlacenou tvar a kolecka jsem pak na potrebnou velikost upravila vykrojenim (treba i stamprli, ta mela spravny rozmer) aby mi to nezustalo ve stamprli nebo v krouzku prilepene, pomazala jsem hranu stamprle ztuzenym tukem.

obr. 4. kolecka a tvar se susila cca 4 dny a neuschlo to uplne, stale je to trochu mekke, zuby si na tom nevylame...

obr.5. svetly korpus - oba korpusy jsme po vytazeni z trouby jeste teple zakryla dalsim pecicim papirem a poradne zatizila, aby byl co nejhutnejsi a tudiz pevny.

obr.6. tmavy korpus - klasika na roladu, jen ze 4 vajec se snehem. Pridala jsem jen cca 25g Hery a spetku prasku do peciva. (na jedno vejce jinak 1 lzice cukru a 1 lzice polohr. mouky).

obr.7. Vykrajovani korpusu probihalo s pravitkem a podle modelu cimz byla synova hracka. Podvozek byl tvoren vzhuru nohama - vlastne kolama.

obr.8. teprve po potazeni cervenou hmotou byl postaven jak ma byt.

obr.9. Pak doslo taky na telo dortu, promazavala jsem vrstvy skutecne jen lehce. Mela jsem strach, aby se mi to neklatilo a bylo dostatecne tuhe pro vykrajovani presnych tvaru.

obr.10. Ano, vsimave cukrarky si jiste vsimly hrudky v kremu - to je ten pudink z Gustinu. Ja ho snad nikdy do toho kremu nevymicham dokonale. Proto tu trosku kremu na zdobeni na povrchu jsem delala jen maslo+cukr, ten byl hladky.

obr.11. Potahovani tela bylo opravdu napinave. Udelala jsem chybu, z nedostatku casu a odkladu pokracovani prace mi korpus v mrazaku uplne zmrznul, coz zpusobilo roseni potazenych casti dortu - vlim teplotniho rozdilu. Takze jinak krasna sametova hmota z marschmallows (proto ji mam rada) se mi na dorte pekne "potila" a co chvili jsme ji "pudrovala" skrobem pomoci stetecku. Dort byl presto hodne leskly, priste si musim dat pozor. Hrany zezadu se nedaly rozumne vtvarovat, stale mi odstavaly rohy jako u ubrusu a tak jsem je doslova odstrihla nuzkama - to zpusobilo zaroven pritisknuti obou okraju k sobe a vytvoreni hezke hrany vlacku. Ty nuzky jsem jako fintu vycetla nekde na netu.
Potahovaci hmota musela byt prehnuta pod korpus, pac podvozek mel mensi pudorys, tak aby to na vlaku neviselo jako hadr...

obr.12. Cerne zdobeni. To byl hokus pokus - nemam cernou barvu a bez internetu (zapojili nam ho dnes!) jsme nemela sanci prohledat vsechny weby, abych zjiostila, ktere barvy dohromady daji cernou. Tak jsem to zkusila jako s bonbonama marschmallow - chtela jsem pendrek, ale sehnala jsem jen bonbony Lekorky, z nich jsem okrajela pryc ty barevne casti, ty cerne stredy jsem oplachla v sitku vodou, aby se rozpustily barevne zbytky cukru a soupla na mikrotenovem sacku do mikrovlnky. A ejhle, opravdu to taky povolilo a slo prohnetat jako marcipan a valet a vykrajovat. Jen je to hodne horke (anebo nic nevydrzim), doporucuju pracovat s tim pres mikroten a treba i v rukavici, pres sacek prohnetat rucne a vyvalet valeckem - taky mezi dvema mikroteny. Dve cerne placky jsem si pripravila taky v predstihu nekolika dnu, jako hmotu, formicky, koelcka a tvar.

obr.13. Hotovo - oci jsem nakreslila nakonec jen centrofixem. Kolecka jsou k podvozku jen prilepena kremem, tvaricka je jistena pulkou paratka, je tezsi nez kolecka. Kominek samozrejme taky na paratku. Uhli je z tech lekoricovych stredu bez nahrivani, jen nakrajeno na pidikosticky.
Na zaverecne fotce chybi jeste ten modry "druhy komin" - ani nevim, jakou mival na masinkach funkci. Manzel trval na tom, ze ho tam musim domodelovat a jestli pry nemam zbytek modre hmoty, ze to udela sam z plasteliny... Pry jak muzu zapomenou na tu nejjednoduzsi cast cele masinky. Ale taky byl z ni nadseny....

Hm, nezapomnela jsem na neco? Jo! Schvalne, na fotce 13. chybi jeste jeden drobny detail... ... absenci 4 svicek nepocitam

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Zirafka.Kacka 11. 5. 2008, 0:18
Marcel mašinka se Vám moc povedla (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp), (Z) vše nejlepší |:o) (D)
rybickarybka 11. 5. 2008, 1:12
@Zirafka.Kacka Děkuji, tentokrát jsem překonala sama sebe 8-| Dortik uz se snedl, byl v breznu, nic nezbylo :-) A moc se libil, nejen synovi :-$

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie