Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 7 návštěvníků)

Sumec pro dědu rybáře

0.0
Sumec pro dědu rybáře

Potřebné ingredience

POTAHOVACÍ HMOTA:400 g sušeného mléka, 1 plechovka salka, 1 lžička oleje,1 lžička mandlové tresti(já dávala hořkou), cca 200 g moučkového cukru, 1/ - 1 dcl vody.
KRÉM: 1/2l mléka, 2 pudinky ( já dávala vanilkové), 1a1/2 - 2 kostky másla ( stačilo mi 1 a1/2 ale bylo to tak tak)
PIŠKOT: 10 vajec, troška oleje, 1/2 dcl vody, 250 g pol. mouky, 150 g mletých ořechů, 300 g cukru krupice,
prášek do pečiva.

Postup přípravy

Sumec od Ivany E. (egrtka) ID 49145 , mě natolik učaroval, že i já, která moc nemám ráda pečení, a v životě jsem neupekla jediný dort, jsem se do něj pustila. Bohužel, jak je vidět na fotkách, moc se mi nezdařila mléčná hmota (recept ze salka), zůstaly mi hrudky mléka, které jsem objevila až po obarvení. Co jsem udělala špatně? Moc děkuji...
RECEPT - Podotýkám, že všechny recepty jsem našla zde, nic není z mé hlavy :o)
Nejprve jsem ze všech surovin vyrobila potahovací hmotu. Je to dost pracné, vodu přilévat pokud je hmota moc hustá, cukr pokud je moc řídká. Cukr i sušené mléko se musí PROSÍT. Teď už to díky vám vím, předtím jsem nevěděla. Když se hmota drolí, je dobré namočit si ruce a přidat moučkový cukr. Hmotu NEUCHOVÁVÁME v chladniče, snese teplotu do 25% do konce trvanlivost sušeného mléka. V lednici ztuhne ( pokud se to stane tak nahřát krátce v mikrovlnné trouvbě). Obarvíme, já použila tekutou barvu a posléze i práškovou, zabalíme do igelitu a zavřeme do dózy. Na sumce mi stačila necelá polovina hmoty.
Poté jsem upekla piškot, z výše uvedené dávky mi vyšel na dva plechy. Pečeme asi 3/4 hodiny na 150°C, zmírníme a dopečeme. Nejlépe na pečícím papíře. Já ho upekla dřív, asi za půl hodiny.
Na krém jsem uvařila dva pudinky v 1/2 litru mléka, osladila tak, jak je uvedeno na sáčku. Při chladnutí je dobré přikrýt pudink fólií, nevytvoří se škraloup, který je do krému nežádoucí. Když pudink vystydl, rozšlehala jsem ho s máslem.
Na středu obou piškotů jsem si "předkreslila" základní tvar sumce, oba díly jsem promazala svou domácí ostružinovou marmeládou ( já mám raději kyselejší, ale nemusí být žádná), oba díly jsem slepila krémem. Část okrájeného piškotu jsem rozdrobila, smíchala s částí krému a "dokulatila" jsem sumci hřbet.Okrájeného piškotu mi možná půlka zbyla. Zbylým krémem jsem celou rybu potřela a dotvarovala. Pak jsem celý výtvor dala do mrazáku ( cca na 3 hodiny?).
Večer jsem vyválela z potahovací hmoty tenký plát, podsypávala jsem lehounce moučkovým cukrem, dočetla jsem se že se podsypává solamylem, ale mně se do něj nechtělo. Šlo to moc dobře. Plát jsem s pomocí manžela položila na korpus, přebytečnou hmotu ořízla a kousek, cca 1 cm zahrnula pod kraj. Ani jsem nic moc nevyhlazovala, hmota se mi pěkně narovnala sama. Než jsme vymodelovali vousy a ploutve, sumec se trochu opotil, jak byl dort zmrzlý, ale zase se na něm dobře rozpustilo kakao, kterým jsem ho nakonec posypala a dobarvila. Do rána v lednici přežil bez úhony, po cestě v autě se trošku asi na dvou místech roztekl, ale byl moc dobrý. :o)
Jakékoli připomínky a rady si ráda vyslechnu, děkuji!

pohled zvrchu - ten tác ještě doleštím :o)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

onasi 16. 5. 2008, 23:45
Petro, sumec je náááádhernej!!! Kdybyste na ty hrudky neupozornila, nevšimla bych si jich. Npadá mě snad jen to, že bylo předtím mléko možná malinko navlhlé a tak zhrudkovatělo... ale to je úplně vedlejší, sumeček je výstavní!!! (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
aero-orion 16. 5. 2008, 23:49
@onasi Dáši jí na marcipán prosívám.. jak cukr,tak mouku.Osvědčilo se mi to. (Y) (Y) (Y) (F)
aero-orion 16. 5. 2008, 23:33
parádní kousek.. krásně udělaný (F) (F) (F) (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie