Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 145 návštěvníků)

Perníčky - ihned měkké !!!

0.0
Perníčky - ihned měkké !!!

Potřebné ingredience

500 g hl. mouky,120 g cukru,150 g medu,100 g másla,1 prášek do pečiva,3 hřebíčky,1/2 kávové lžičky anýzu,1/2 kávové lžičky nového koření,1/2 kávové lžičky skořice,2 celá vejce,1 vejce na potření

Postup přípravy

Do mouky přidáme vejce, umleté a přesáté koření (výborně se hodí půlka sáčku směsi "Koření do perníku"), rozpuštěné máslo s medem, cukr a prášek do pečiva. Nejlepší je, když se těsto udělá večer a až ráno se z něj vykrajují tvary. Figurky potřeme rozšlehaným vejcem a opatrně pečeme na vymaštěném plechu. Upečené zdobíme čokoládovou a cukrovou polevou. Jsou měkké a dají se ihned jíst!!!

Cukrová poleva: 1-2 bílky hodně zahustit cukrem (někdo dává i citrónovou šťávu, ale mně to připadá kyselé a víc mi chutná jen sladká)

Tip 1: Lepší jsou perníčky ne moc tenké a světlejší - příliš tenké nebo moc upečené se hodně vysuší.
Tip 2: Pokud chcete perníčky tmavší, raději do těsta přidejte trošku kakaa.
Tip 3: Aby perníčky zůstaly měkké, dávám k nim do krabice kousek jablíčka.

ZDOBENÍ:

Jen pro odvážné a trpělivé...

Je potřeba sehnat čokoládovou polevu, která se uchovává v ledničce. Bývala to ta klasická socialistická. Ty nové vymoženosti nejsou dost tekuté, rychle tuhnou a nejde to s nima.
Pak je potřeba udělat i cukrovou polevu správné konzistence, u příliš tuhé se moc nadřete, řídká se rozteče. Každoročně po pár perníčcích polevu dávám ze sáčku zpátky do mixéru a ředím nebo zahušťuju...

Perníček orámujeme cukrovou polevou...

... lžičkou vyplníme čokoládovou polevou ...

... cukrovou polevou nakreslíme klikyhák ...

... a špendlíkem rozmázneme.

POZOR!!! Pokud nemáte dostatečně pevné nervy, dají se nazdobit i normálně ;-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

AbraMíša 27. 11. 2006, 9:31
Dobrý den, v sobotu jsem našla váš recept a hned zadělala těsto, včera jsme s dcerou pekli. Musím vám moc, moc poděkovat, perníčky jsou vážně skvělé (*) (*) (*) (*) (*), moc mi jich nezbylo, takže pro velký úspěch budeme muset určitě opakovat :-D
vocilka 8. 12. 2006, 9:34
@AbraMíša Jé, já zapomněla napsat, že původně se ten recept jmenuje Vánoční medovníky a peče se to na Vánoce, ne v listopadu na jedno odpoledne ;-)
licinka 24. 11. 2006, 21:21
No tak to je mazec!!!! To je prostě náádhera, mě by asi odvezli, ale vy to máte tak krásně ozdobené... jen ochutnat, každopádně Váš recept zítra vyzkouším, držte mi pěsti!!!! +o( +o( +o(
vocilka 25. 11. 2006, 19:29
@licinka Perníčky se určitě povedou, to se nebojím. A mým zdobením se nedejte odradit, inspiraci jsem nabrala z cukroví, co měla sestra napečené na svatbu, a to bylo v roce 1987, a od té doby je minimálně 1x ročně dělám, tak už mám trochu praxi ;-)
maruška 24. 11. 2006, 14:56
Nádhera (Y), já stěží zvládnu normální zdobení.............tiše závidím ;-) ;-) P.S. jak vypadá ta poleva? pokud ji seženu tak vyzkouším. díky L.
vocilka 25. 11. 2006, 19:23
@maruška Holky, ta poleva je v takovém průhledném kelímku nebo vaničce, jsou různé, vloni mi ji mamka koupila jako cukrářskou v cukrárně, tak možná ji mají v cukrárnách. Každopádně se pozná podle toho, že má být v ledničce a v obchodech jsou v chladicích boxech. Ty co můžou ležet v regále s čokoládama, ty jsou moc hustý. Stejně tak ty, co se i se sáčkem rozehřívají v horké vodě. Zkoušela jsem s mírným úspěchem blbou polevu "naředit" máslem, trochu to pomohlo, ale nebylo to úplně ono. Dřív jsem polevu ohřívala samozřejmě ve vodní lázni, teď to dělám v mikrovlnce, a blbá poleva se pozná podle toho, že je pořád hustá a místo aby zřídla, tak se tam speče a spálí :-). Víc vám fakt neporadím, protože každý rok mám jinou, jiný obal, jiný výrobce, žádná slavná značka... Pokud se do toho pustíte, tak držím pěsti!
Sabatt 24. 11. 2006, 11:52
krásné :-) chtělo by to fotku té socialistické polevy,já teda vůbec nevím jaká to je :-D :-D
vocilka 5. 12. 2007, 1:40
@Sabatt Díky :-) Odpověď je o příspěvek výš.
Zdenikv 22. 11. 2006, 10:06
Krásné, Dano, kde sháníte tu čokoládovou polevu? Díky za radu :-)
vocilka 7. 12. 2007, 10:17
@Zdenikv Odpověď je o dva příspěvky výš ...
Jaruš53 21. 11. 2006, 23:23
Perníčky máte nádherné, jste šikulka. (*) (*) (*) (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie