Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí pekárny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 285 návštěvníků)

Houskové kynuté knedlíky z domácí pekárny - fakt super jemné

0.0
Houskové kynuté knedlíky z domácí pekárny - fakt super jemné

Potřebné ingredience

150 ml mléka • 150 ml vody • 1 vejce • 1/4 kg hrubé mouky • 1/4 kg polohrubé mouky • 1/3 kostky čerstvého droždí • 2 lžičky soli • 2 rohlíky pokrájené na kostičky

Postup přípravy

Suroviny dáme do pekárny, tak jak jdou za sebou v seznamu přísad. Používám odměrky, které byly k pekárně pro tekutinu i pro polévkovou a čajovou lžičku.

Zapneme program kynuté těsto (na mojí pekárně míchá 30 minut a 1 h pak těsto kyne). 10 minut před koncem hnětení teprve přidám nakrájené rohlíky na kostičky, jinak by se příliš rozmašlovaly.)

Po vykynutí těsto vyjmeme z pekárny, uděláme 3 knedlíky a necháme si je asi 15 minut ještě dokynout na stole posypaném moukou. Mezitím si dáme vařit do hrnce vodu - mně to tak vychází, že akorát voda vaří a knedle jsou dokynuté. Vaříme z každé strany 7 minut ve vroucí osolené vodě. Celkem 14 minut. Né o moc víc, jinak se převaří a srazí se, jakoby zgumovatí!!!
Dostala jsem několik rad jak na to:
1) do vody dáme dolů tou stranou, která byla při dokynutí na stole nahoře - prostě obráceně než ležely
2) pokud děláme jen 2 knedlíky, vaříme asi 10 minut z každé strany
3) můžeme zkusit i píchnout do knedlíku špejlí, jestli je uvařený, špejle jakoby prorazí lehce, nezalepuje se - to ale většinou začátečnice pozná až po několika pokusech :))
4) opravdu nezáleží jen na Vašich ručičkách, ale poměrně dost i na droždí a na mouce - negativní zkušenost mám s moukou Fabulo z Plusu, knedle byly jakoby do šeda, takové nic moc. Naopak se mi osvědčilo droždí Linco, ale to bohužel byla náhodná koupě, u nás ho nikde nemají, takže používám Noli nebo Ferm, je třeba, aby bylo co nejčerstvější, jinak tak pěkně nekyne. Rohlíky se mi osvědčily zase spíš tvrdší, pekárna přece jen míchá jako drak, měkčí rohlíky víc rozmašluje do těsta, ale pozor, příliš suché tvrdé rohlíky zase rozdrobí jakoby na strouhanku, to taky není dobré. Pokud se Vám jako začátečnicím příliš nepodařilo, neházejte flintu do žita, zkuste změnit značku mouky či droždí a vyzkoušejte znovu. Mně to trvalo zhruba 10 pokusů, než jsem začala být s výsledkem víc než na 90 % spokojená.

Po vyndání propíchám asi 15x každou šišku špejlí, aby mohla uniknout pára a knedle se nesrazily. Poté nakrájíme na plátky a podáváme.

Tento recept mám z internetových stránek od Radůzy (Radky Znorové). Jen jsem podle mojí 80leté babičky odzkoušela půl na půl hrubou mouku s polohrubou a moooc se mi to osvědčilo, knedlíky byly krásně heboučké a bělejší. Těsto bylo malinko ridší než jen s hrubou moukou, ale neroztékalo se, nebylo třeba mouku přidávat.

A poslední rada od mojí tchyňky - pro ty, co raději hutnější knedlíky:
O víkendu jsem zasondovala v její kuchyni a dozvěděla jsem se, že když se těsto během kynutí "stlačuje", je pak pevnější, není v něm tolik velkých bublin a třeba u vánoček se doporučuje toto pomačkání udělat během kynutí až 4x, pak se prý nerozjíždějí při pečení. Samozřejmě těsto pak kyne déle, musíte si přivstat :) Hned jsem to vyzkoušela a je to tak, knedlíky byly s menšími bublinami, ale stejně dobré, trochu hutnější, ale ne tuhé. Já zadělávám v pekárně, takže jsem cca 20 minut před koncem kynutí asi 4x píchla 4 prsty do těsta, jakoby ho trošku ušťouchala dolů. Ono to znovu vykyne. Pak se těsto dá i více pomačkat či zpracovat při válení šišek, má to obdobný efekt. Když chcete mít ty velké bubliny, musíte zpracovávat do šišek velmi opatrně. Pak knedlíky nechte na vále ještě tak 15 min. nebo i trošku více vykynout a šup vařit. Nesmíte ale nechat překynout, pak se ve vodě srazí a jsou tuhé. To platí i u chlebíku v domácí pekárně, když ho máte po upečení propadlý, bylo tam moc droždí, těsto překynulo a při pečení se střed propadl. Tak snad jsem někomu kápla do noty.

Takto vypadají dokynuté šišky před vhozením do vody.

Jak vidíte, i můj největší hrnec je malý, tak máme knedlíky ve tvaru podle hrnce :)

Nikdy předtím, než jsem měla domácí pekárnu a tento recept, se mi kynuté knedlíky takto nepovedly, ani jsem je moc nezkoušela, když byl výsledek vždy nejistý. Teď už bych knedle nekupovala, domácí jsou opravdu nejlepší. Navíc tyto jsou ještě báječné v tom, že jdou krásně ohřívat v mikrovlnce (dám je na talíř nakrájené na plátky, cáknu na ně trochu rukou vodu, přiklopím poklopem a na nejvyšší stupeň mé mikrovlnné babičky - což je myslím 750 W - těch 6-8 plátků ohřívám asi 2-2,5 minuty). Jde to i v mikrotenovém sáčku. Taky je nakrájím na plátky a po porcích pro nás dva nastrkám do mrazicích sáčků do mrazničky. Naprosto báječné - během pár minut mám pak knedlíky připravené...

Vím, že všechny nejvíc zajímá, jak vypadají uvnitř :)), takže jsem vyfotila i detail a vkládám, sice později, ale přece...

a ještě jeden knedlíček zblízka...

Taky jsem pro vás vyzkoušela rozdělit těsto ne na 3, ale na 4 knedlíky. Protože nemám tolik hrnců, abych je vařila současně, vařila jsem nejdříve 2 a pak ty zbylé 2 - vždy 5+5 minut na každé straně. Knedle byly veliké (je vidět, že při vaření 3 šišek v hrnci jsou limitovány velikostí hrnce :)), ale ty, co jsem vařila jako druhou várku déle kynuly a byly na řezu spíše ovály než kola, takže možná na tuto verzi to chce malinko více mouky, ale chuťově stejně dobré a na povrchu hladké, jak měly dost místa kolem sebe při vaření.

a tady je detail řezu...

Další pokus - tentokrát přímo kouzelnický - musela jsem balit velmi opatrně, protože.....
SIMSALA BIM

Vzkoušela jsem tyto knedlíky se spirálou uvnitř podle Kristína S. (nigina) ID 177040. Tmavší část je obarvená obyčejnou mletou červenou paprikou, na chuti to bylo poznat možná jen proto, že jsem to věděla, téměř neznatelné.

A takto to vypadal na talíři s rajskou - jako obvykle jsem měla největší radost já, manžel to přijal s ledovým klidem, jako kdyby jim to dělali v závodce každej tejden :( Tak se musím podělit na MMB s Vámi, holky :)

recept je kdyžtak zde:
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=88744

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

martinato 22. 9. 2011, 11:45
Tak dneska se na ně chystám podruhé :-) posledně dělané na zkoušku měly úspěch, i když jsem měla jeden rohlík + jsem přidala hrst burizonů, a místo hrubé mouky jsem použila krupici a polohrubou :-), obstály dobře (L), takže dnes repete z těch správných surovin (H) ,-)
Bromovka 16. 10. 2011, 23:25
@martinato Mám pocit, že se povedou snad ze všeho, gratuluju (flower)
applelola 14. 9. 2011, 10:57
Dneska jsem vyzkoušela váš recept.Moc děkuji.Manžel jen chválil, tchánovci taky.Ještě jsem zvědavá, co řekne prcek, až příjde ze školky. ,-)Určitě jsem je nedělala naposledy, teď už asi hodně často (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (L)
Bromovka 16. 10. 2011, 23:24
@applelola Jo jo, i u nás - v sobotu kachničko-knedlo-zelo s domácími knedlíčky (flower)
Mikkaela 14. 5. 2011, 12:05
(F)Marti, chci mooooc poděkovat za super recept na knedlíky (L). Manža se jen oblizoval ^o) ^o) a já sklidila obří úspěch i u tchýně (dance) (dance) (pl). U nás tedy rozhodně už jiné nebudou (Y). Díííííky (clamp)
Bromovka 22. 5. 2011, 11:24
@Mikkaela Jůůůůůůůůůůůůů, to mám radost, jako kdyby to bylo u nás doma! (Y) (Y) Děkuji za pochvalu, ráda vše vyřídím mojí babičce, která mi také radila, bude šťastná jako bleška ,-) ,-)
AaMisa 12. 3. 2011, 18:39
skvělý recept (Y). Dnes jsem dělala a sklidila jsem veliký úspěch |:o). Budeme dělat knedlíky častěji (clamp) (L)
Bromovka 24. 3. 2011, 20:15
@AaMisa Jupíííí, gratuluju - a pozor na kila z knedlíků, my jsme taky měli knedlíkové období a zůstaly nám kilka navíc - hi hi hi ,-) ,-)
lidare 7. 1. 2011, 14:01
(Y) :-) :-) :-) ^o) ^o) ^o) (Y)
zuzazuza55 27. 12. 2010, 17:19
Dobrý večer, já je zase dávám pařit do parního hrnce . Ať stroje pracují za nás , ne? :-)A jsou vynikající (clamp)
Bromovka 28. 12. 2010, 17:53
@zuzazuza55 Určitě se nerozvaří a asi ani nepopraskají, co? Teta vaří také v páře, ale klasicky po staru - a diví se mi hrozně moc, jak to zvládnu ve vodě :-D :-D
Mispulka2276 18. 12. 2010, 17:19
Dobrý večer,Martino, fakt vypadají pěkně :-) Ukládám do receptíků a v brzké době vyzkouším. Zítra sice dělám něco jiného, tak až pak. Já mám sice pekárnu už od dubna (koupila jsem si ji k narozkám), ale doposud jsem vyráběla knedle růčo fůčo a mne tak vždy bolelo rameno, tak vyzkouším udělat v pekárně. Snad se mi povedou a nebudou to míče na ragby ,-) Zatím se mějte, pak písnu jak to dopadlo :-$
Mispulka2276 3. 1. 2011, 10:06
@Mispulka2276 Marti, tak knedlíky jsou již dávno vyzkoušené a fakt se povedly a šmakovala si celá rodina (Y) díky za super receptík (L) Daniela
Bromovka 24. 3. 2011, 20:16
@Mispulka2276 No bájo, děkuji za milé kmnetáře! |:o)
divizňourek 11. 12. 2010, 14:12
Děkuji za super recept na knedlíky, ukládám a už budu dělat opravdu jen domácí (Y). Mám pekárnu teprve týden, chleba jsem v ní ještě nedělala, ale za knedlíky jsem dostala od taťky a synka velikou pochvalu. Jo: a ještě abych nezapomněla - neměla jsem hrubou mouku, tak jsem dala jen polohrubou a byly měkoučké a nadýchané. Byla to prostě k rajské omajdě a masovým šiškám pochoutka. Takže díky, díky, díky ,-) |:o) (L)
Bromovka 27. 12. 2010, 16:38
@divizňourek Jupí, ať žije domácí kuchyně, už nikdy ty hnusy z obchoďáku :-) Gratuluju, bez pekárny bych je asi nezvládla ,-), ještě že ji holku mám! (K)
RIBICKA 31. 10. 2010, 11:24
Musím si Váš recept uložit, je moc dobrý a konečně se mi knedlíky nerozvařily |:o)
Bromovka 12. 11. 2010, 9:29
@RIBICKA No tak to mám opravdu radost - mně se někdy stane, že mi při vaření naprasknou, ale když je vyndám na mřížku (mám takovu plastovou mřížku, co byla k nějaké dóze), tak se to krásně srovná, jak to neleží na mokrém prkénku... (hello)
bobrondatra 31. 10. 2010, 9:44
Mocinky děkuji za tento recept, je mi 40 let a až teď mám odvahu dělat domácí výborný knedlík. Napoprvé jsem neposlechla abych udělala tři šišky, zdálo se mi málo těsta na 3 šišky. Měla jsem však poslechnout váš recept, poněvadž při obrátce 2 knedlíku v hrnci jsem našla dva gigantické knedlíky a málem se mi nepodařilo je obrátit. Vše nakonec dopadlo velmi dobře a ještě jsme se zasmáli. Ještě jednou děkuji je opravdu super....... (Y) (clamp) :-) :-) :-) :-) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
Bromovka 12. 11. 2010, 9:32
@bobrondatra No, tak na 2 šišky to chce větší hrnec, zvaný prádelňák a pořádný kamna, aby ho udržely (H) A vidíte, nikdy není pozdě. A máte určitě ještě další rezervy, až Vám bude 50, ne? :-) :-) :-) :-) :-) Doufám, že to berete jako legraci, já toho ještě neeumím - úúúú, ale pracuju na tom :-D
Vera N 22. 8. 2010, 19:18
vypadají skvěle (clamp) (clamp) (clamp)
PETRA V 15. 6. 2010, 10:33
Dobrý den vypadají dobře (clamp) :-) (clamp) dofám že i ty mé budou dobré ,-) :-$ zrovna mám těsto v pícce tak snad dopadnou dobře :-)
anaba 8. 5. 2010, 8:42
dobrý den,vypadají skvěle |:o) |:o) |:o)dnes jdu do nich :-) :-) :-)
Bromovka 31. 5. 2010, 0:01
@anaba Tak co, jak to dopadlo, Že se ani nepochlubíte... Snad to nebyl propadák? (H)
Preburda 4. 4. 2010, 12:53
Krásný velikonoční den Martinko (hello) Chci Vám touto cestou poděkovat za receptík na knedlíky. Díky pekárně a Vašemu receptu mám nyní knedloušky jako od maminky ,-) (L) Dneska jsme je měli dvojímu druhu zelíčka a kachničce. Všichni mlaskali blahem (pl) KRÁSNÉ VELIKONOCE !!! (velikonoce8) (velikonoce5) Ivča (F) (L)
Bromovka 10. 4. 2010, 13:59
@Preburda Děkuji za pochvalu, udělala mi velkou radost-jen tak dál (flower). Martina
Alanet 25. 1. 2010, 11:14
Dobrý den prosím Vás když dáváte čerstvé droždí,kam dávate cukr na droždí??Děkuji
Bromovka 9. 3. 2010, 0:46
@Alanet Dobrý den Martí, dlouho jsem tu nebyla, takže odpovídám sakra pozdě - ale: cukr žádný NEDÁVÁM. Na to droždí nahoru nasypu normálně sůl a pustim pekárnu. Myslím, že jak to kyne při ideální teplotě, tak je to bez problémů. Možná, kdyby kynulo těsto jen v pokojové teplotě v míse, že by nekynulo tak pěkně, třeba by to chtělo ten cukr... *-)
Nadik71 16. 1. 2010, 16:38
(Y) (Y) (Y)jsem začátečník s pekárnou,už jsem upekla 3 chleby,1vánočkovou cihlu,a dnes jsem zkusila knedlík podle vašeho receptu. (clamp) (clamp) (clamp)Nemám slova! :-) :-) :-)B O M B A jse supeeeeerrrrr (Y) (Y) mě se povedl jupíííííí.Těsto teda krásně nakynulo tak se mi to nepovedlo nikdy v míse.ˇUžasný už jsem to musela ventilovat kamarádce a psala jsem ji váš receptík.Díky (L) (L) http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=2600884 to je můj knedlík!!!!
Bromovka 9. 3. 2010, 0:47
@Nadik71 No naprosto skvělej bombastickej maminčin domácí knedlík! Gratuluju. Jste šikulka. A já mám radost taky (flower)
Turkyně 13. 9. 2009, 12:18
(Y) (Y)Marti,dneska jsme měli k obědu Vaše knedlíky se svíčkovou z králíka a jsou opravdu výborné!Díky moc za receptík,už jsem jich vyzkoušela mnoho,ale u toho Vašeho určitě zůstanu. :-) :-)Mimochodem u Vašich vtipných komentářů se opravdu velice bavím! ;-) ;-) (clamp) (clamp) (clamp)
Bromovka 13. 9. 2009, 21:34
@Turkyně Romano, díky za pochvalu a gratuluji k výběru receptu (H). Snažím se přistupovat k životu s humorem, jinak bych ho asi nepřežila. Mějte se krásně - Martina
Peetkaa 5. 9. 2009, 19:04
MArti, včera jsem tu hledala recept na houskové knedlíky k zelíčku a padl mi do oka ten váš. Dnes jsem jej vyzkoušela. Nejsem žádná extra kuchařka,ale knedlíky se povedly a hlavně chutnaly!!! (radost) Ještě nám zbyly, takže budou zítra s vajíčkem!! Neměla jsem je sice tak krásné na pohled jako vy, ale i tak svou funkci splnily!! Díky mockrát za receptík a budu se k němu vracet!! (Y) (Y) Mějte se, Petra (L)
Bromovka 5. 9. 2009, 19:19
@Peetkaa Děkuji, že mi tak důvěřujete a vyzkoušíte můj receptík - to mě móóóc těší. Nemyslete si, že je někdy nemám trochu šišatý - jéje, taky se stalo, ale dobrý jsou pořád stejně! A to je důležitý. (Y) Zdraví Martina
nadusek 28. 7. 2009, 12:28
(Y) (Y) (Y) super knedliky po tehle už manža říkal nekupuji ale deláme doma |:o) (pl)
Bromovka 25. 8. 2009, 22:20
@nadusek Hurá, tak další šikula... Dnešní holky (myslím většinu svých zámých vrstevnic) sotva umí něco uvařit a představa, že by se matlaly s knedlíky je pro ně hororová - už jsem se obávala, že tohle umění umře s našima babičkama. Přidala jsem pro Vás všechny ještě fotku knedlíků dělaných z této dávky těsta na 4 díly a vařených po 2 v hrnci... (D)
gajdosice 10. 5. 2009, 23:38
Houskové knedlíky jsem nikdy nedělala,ale tyhle jsou super (Y) (Y).Už jsem dělala dvakrát,všichni se olizovali :-p.Kupovené už nikdy. (clamp).Super receptík. (Y) :-)
Bromovka 11. 5. 2009, 21:55
@gajdosice Holky moje, Vy mi děláte takovou radost ;-) Tak hlavně ať se vždycky podaří a chutnají dál. Děkuji moc. Martina

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie