Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí pekárny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 285 návštěvníků)

Houskové kynuté knedlíky z domácí pekárny - fakt super jemné

0.0
Houskové kynuté knedlíky z domácí pekárny - fakt super jemné

Potřebné ingredience

150 ml mléka • 150 ml vody • 1 vejce • 1/4 kg hrubé mouky • 1/4 kg polohrubé mouky • 1/3 kostky čerstvého droždí • 2 lžičky soli • 2 rohlíky pokrájené na kostičky

Postup přípravy

Suroviny dáme do pekárny, tak jak jdou za sebou v seznamu přísad. Používám odměrky, které byly k pekárně pro tekutinu i pro polévkovou a čajovou lžičku.

Zapneme program kynuté těsto (na mojí pekárně míchá 30 minut a 1 h pak těsto kyne). 10 minut před koncem hnětení teprve přidám nakrájené rohlíky na kostičky, jinak by se příliš rozmašlovaly.)

Po vykynutí těsto vyjmeme z pekárny, uděláme 3 knedlíky a necháme si je asi 15 minut ještě dokynout na stole posypaném moukou. Mezitím si dáme vařit do hrnce vodu - mně to tak vychází, že akorát voda vaří a knedle jsou dokynuté. Vaříme z každé strany 7 minut ve vroucí osolené vodě. Celkem 14 minut. Né o moc víc, jinak se převaří a srazí se, jakoby zgumovatí!!!
Dostala jsem několik rad jak na to:
1) do vody dáme dolů tou stranou, která byla při dokynutí na stole nahoře - prostě obráceně než ležely
2) pokud děláme jen 2 knedlíky, vaříme asi 10 minut z každé strany
3) můžeme zkusit i píchnout do knedlíku špejlí, jestli je uvařený, špejle jakoby prorazí lehce, nezalepuje se - to ale většinou začátečnice pozná až po několika pokusech :))
4) opravdu nezáleží jen na Vašich ručičkách, ale poměrně dost i na droždí a na mouce - negativní zkušenost mám s moukou Fabulo z Plusu, knedle byly jakoby do šeda, takové nic moc. Naopak se mi osvědčilo droždí Linco, ale to bohužel byla náhodná koupě, u nás ho nikde nemají, takže používám Noli nebo Ferm, je třeba, aby bylo co nejčerstvější, jinak tak pěkně nekyne. Rohlíky se mi osvědčily zase spíš tvrdší, pekárna přece jen míchá jako drak, měkčí rohlíky víc rozmašluje do těsta, ale pozor, příliš suché tvrdé rohlíky zase rozdrobí jakoby na strouhanku, to taky není dobré. Pokud se Vám jako začátečnicím příliš nepodařilo, neházejte flintu do žita, zkuste změnit značku mouky či droždí a vyzkoušejte znovu. Mně to trvalo zhruba 10 pokusů, než jsem začala být s výsledkem víc než na 90 % spokojená.

Po vyndání propíchám asi 15x každou šišku špejlí, aby mohla uniknout pára a knedle se nesrazily. Poté nakrájíme na plátky a podáváme.

Tento recept mám z internetových stránek od Radůzy (Radky Znorové). Jen jsem podle mojí 80leté babičky odzkoušela půl na půl hrubou mouku s polohrubou a moooc se mi to osvědčilo, knedlíky byly krásně heboučké a bělejší. Těsto bylo malinko ridší než jen s hrubou moukou, ale neroztékalo se, nebylo třeba mouku přidávat.

A poslední rada od mojí tchyňky - pro ty, co raději hutnější knedlíky:
O víkendu jsem zasondovala v její kuchyni a dozvěděla jsem se, že když se těsto během kynutí "stlačuje", je pak pevnější, není v něm tolik velkých bublin a třeba u vánoček se doporučuje toto pomačkání udělat během kynutí až 4x, pak se prý nerozjíždějí při pečení. Samozřejmě těsto pak kyne déle, musíte si přivstat :) Hned jsem to vyzkoušela a je to tak, knedlíky byly s menšími bublinami, ale stejně dobré, trochu hutnější, ale ne tuhé. Já zadělávám v pekárně, takže jsem cca 20 minut před koncem kynutí asi 4x píchla 4 prsty do těsta, jakoby ho trošku ušťouchala dolů. Ono to znovu vykyne. Pak se těsto dá i více pomačkat či zpracovat při válení šišek, má to obdobný efekt. Když chcete mít ty velké bubliny, musíte zpracovávat do šišek velmi opatrně. Pak knedlíky nechte na vále ještě tak 15 min. nebo i trošku více vykynout a šup vařit. Nesmíte ale nechat překynout, pak se ve vodě srazí a jsou tuhé. To platí i u chlebíku v domácí pekárně, když ho máte po upečení propadlý, bylo tam moc droždí, těsto překynulo a při pečení se střed propadl. Tak snad jsem někomu kápla do noty.

Takto vypadají dokynuté šišky před vhozením do vody.

Jak vidíte, i můj největší hrnec je malý, tak máme knedlíky ve tvaru podle hrnce :)

Nikdy předtím, než jsem měla domácí pekárnu a tento recept, se mi kynuté knedlíky takto nepovedly, ani jsem je moc nezkoušela, když byl výsledek vždy nejistý. Teď už bych knedle nekupovala, domácí jsou opravdu nejlepší. Navíc tyto jsou ještě báječné v tom, že jdou krásně ohřívat v mikrovlnce (dám je na talíř nakrájené na plátky, cáknu na ně trochu rukou vodu, přiklopím poklopem a na nejvyšší stupeň mé mikrovlnné babičky - což je myslím 750 W - těch 6-8 plátků ohřívám asi 2-2,5 minuty). Jde to i v mikrotenovém sáčku. Taky je nakrájím na plátky a po porcích pro nás dva nastrkám do mrazicích sáčků do mrazničky. Naprosto báječné - během pár minut mám pak knedlíky připravené...

Vím, že všechny nejvíc zajímá, jak vypadají uvnitř :)), takže jsem vyfotila i detail a vkládám, sice později, ale přece...

a ještě jeden knedlíček zblízka...

Taky jsem pro vás vyzkoušela rozdělit těsto ne na 3, ale na 4 knedlíky. Protože nemám tolik hrnců, abych je vařila současně, vařila jsem nejdříve 2 a pak ty zbylé 2 - vždy 5+5 minut na každé straně. Knedle byly veliké (je vidět, že při vaření 3 šišek v hrnci jsou limitovány velikostí hrnce :)), ale ty, co jsem vařila jako druhou várku déle kynuly a byly na řezu spíše ovály než kola, takže možná na tuto verzi to chce malinko více mouky, ale chuťově stejně dobré a na povrchu hladké, jak měly dost místa kolem sebe při vaření.

a tady je detail řezu...

Další pokus - tentokrát přímo kouzelnický - musela jsem balit velmi opatrně, protože.....
SIMSALA BIM

Vzkoušela jsem tyto knedlíky se spirálou uvnitř podle Kristína S. (nigina) ID 177040. Tmavší část je obarvená obyčejnou mletou červenou paprikou, na chuti to bylo poznat možná jen proto, že jsem to věděla, téměř neznatelné.

A takto to vypadal na talíři s rajskou - jako obvykle jsem měla největší radost já, manžel to přijal s ledovým klidem, jako kdyby jim to dělali v závodce každej tejden :( Tak se musím podělit na MMB s Vámi, holky :)

recept je kdyžtak zde:
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=88744

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

šumafka 29. 4. 2009, 16:17
Protože se dnes napoprvé krásně povedly, udělala jsem je z radosti hned ještě jednou :-). Jsou moc prima (Y). Do teď jsem knedlíky jen kupovala.
Bromovka 4. 5. 2009, 22:22
@šumafka No bájo, tak to moc gratuluju - já už taky nekupuju - nastrkám si svoje nakrájené do mrazáku a k večeři je ohřáto za chvilku (H)
krunyrek 24. 4. 2009, 18:26
(Y) Jsou naprosto super!! Díky za typ, ostatní recepty jsem odložila a na lednici mám připíchnutý ten váš (clamp). Pekárna teď u nás běží mnohem častěji ;-). A o ohřevu v mikrošce ani nemluvím, jedna báseň, netvrdnou a jsou jako čerstvé. Díky Katka Z. (L)
Bromovka 4. 5. 2009, 22:23
@krunyrek Katko, to mě těší, úplně se tady rozplývám blahem nad Vaším komentářem. Děkuju :-$
Zrušený účet 24. 4. 2009, 15:01
Tak jsem před chvílí dodělala Vaše knedlíky :-), dělala jsem poprvé. Povedly se mi trošku hutnější, asi jsem dost stlačovala při tvarování šišek těsto, ale i tak mi moc chutnají (Y) (Y) (Y). K zítřejšímu segedínku budou mňamózní! Přidala jsem do nich ještě sušenou nasekanou petržel. Takže děkuji za recept, už je uložený (L). Petra.
Bromovka 4. 5. 2009, 22:24
@ Petro, mám velikou radost a zkusím ten Váš tip s petrželí :-p
Bybyla 11. 3. 2009, 13:08
Houskové knedlíky byly mojí noční můrou! Netroufala jsem si na ně, ale o víkendu jsme zkusili tyhle a už jiné dělat nebudu! Konec s kupovanými "umělými" knedlíky (Y) Tyhle jsou vážně bezkonkurenční!
Bromovka 11. 3. 2009, 20:33
@Bybyla Milá Dano, gratuluju k prvnímu a hned podařenému pokusu (H) jste profík a mluvíte mi z duše - opravdu jsem už od té doby, co dělám vlastní, ty umělé knedlíky nekoupila. Posílám pozdravy a ať se daří i nadále - Martina (Y)
romik123 21. 2. 2009, 18:26
Dobrý den Martino, dnes jsem dělala knedlíky podle vaše receptu. Vařila jsem je v parním hrnci a byly výborný. Děkuji za receptík, dávám si ho do oblíbených. (jidlo) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (hello)
Bromovka 21. 2. 2009, 21:22
@romik123 Romano, děkuji za prokázanou důvěru, moc mě to potěšilo. Ať se daří i nadále. (D) Martina
Simky (upraveno) 16. 2. 2009, 14:00
tak píši ještě jednou, knedlíky jsou bezkonkurenční. Nikdy v životě jsem je nedělala a povedly se na výbornou. Chutnaly i mojí babičce a to je co říct. Díky za prima recept. Pája
Bromovka 18. 2. 2009, 13:23
@Simky Jůůů, to je paráda, že se Vám všechno povedlo - moc gratuluju. A mám radost, že i trošinku mojí zásluhou. (H) Martina
Simky 15. 2. 2009, 8:21
Marti zdravím, tak ted mám v pekárně přísady na Vaše knedlíky. K obědu bude svíčková, máme rodinnou oslavu. Budu dělat svoje první knedle v životě.Určitě napíšu jak se povedly. A droždí LINCO jsem koupila v Lidlu. Mějte se adíky za báječný recept. Pája
zdenka54 1. 2. 2009, 12:27
Jsou nejlepší z těch několika receptů, co jsem zkoušela, (clamp) (clamp)jenom jsem je rozdělila na 4 díly,protože to jsou moc veliká kola,jinak bezva! |:o)
Bromovka 2. 2. 2009, 14:01
@zdenka54 Gratuluju Vám Zuzi, mně možná knedlíky v rozmachu tlumí maximální velikost mého hrnce (hello) Těší mě, že se povedly. Martina
kulicka1 1. 2. 2009, 12:14
Marti,dneska jsem dělala knedlíky a suprrrr (clamp) (clamp).Neměla jsem normální kvasnice,tak jsem dala půl sáčku sušených a paráda.Kam se hrabou kupovaný. (child1)
Bromovka 2. 2. 2009, 14:03
@kulicka1 Jani, dobrý den - já jsem to už také jednou zkoušela ze sušených kvasnic, když ty čerstvé v lednici jaksi nečekaně odešly do věčných lovišť. Povedly se - mám velkou radost, že vám chutnají tak jako nám - mnohem víc než kupované a gratuluju. :-) Martina
vercabo 22. 1. 2009, 19:33
Tak jsem dnes zkusila tyto knedlíčky - moje první v životě. ;-) A musím říct, že jsou naprosto úžasnéééééé. (clamp) (clamp) (clamp) Jiné už dělat nebudu. (Y) (Y)
Bromovka 2. 2. 2009, 14:06
@vercabo Veroniko, dmu se tady pýchou, že jste díky mně zvládla hned na poprvé, tak to jste lepší než já. Ať chutnají i dále, ale pozor, my už začínáme díky této knedlíkové dietě trošku kynout, budu muset trochu brzdit (smich). Martina
Egreska 18. 1. 2009, 21:57
Aj my sme ich dnes vyskušali k vybornemu madarskemu gulažiku..Dala som do knedle celozrnny rožtek tak boli trošku pehate ale chutovo su super..uz budem robit len tieto.Ale nechapem ako ste narvali tri knedle do toho hrnca ;-),ja som varila po jednej a mala som plny hrniec :-).Diky za super receptik.Papa
Bromovka 18. 1. 2009, 22:02
@Egreska Marti, to je obrovská pocta, dostat se až na slovenský talíř maďarského guláše. Knedle se do hrnce prostě hodí vedle sebe a pak už je to jako v pohádce hrnečku vař. Musím dávat jen max. půlku hrnce vody, zbytek zaberou postupně se nafukující knedlíky. Gratuluju a díky za pochvalu.- :-) Martina
martina.in 17. 1. 2009, 13:02
Nejlepší knedlíky na svěřě. Musím moc pochválit, můj syn se po nich může utlouct. Jen více takových receptů. Hezký den - Martina (Y) (Y) (Y)
Bromovka 18. 1. 2009, 21:44
@martina.in Dobrý den Marti, mám velkou radost a gratuluju, musím podotknout, že od té doby, co dělám domácí knedlíky, poněkud kyneme (hello)
zuzel 16. 1. 2009, 17:34
Tak taky jdu chválit. (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)Knedlíky jsou bezvadné,vše se mi povedlo a chuťově vynikající. |:o) |:o) |:o) |:o) Moc děkuji za receptík,určitě budu dělat často. (L) (L) (L) (L) (L) (L)
Bromovka 18. 1. 2009, 21:46
@zuzel Bájo, bájo, bájo - mám velikou radost, že se Vám daří. My jsme teď větší knedlíkožrouti, než kdykoli předtím (smich)
jituskadablik 11. 1. 2009, 14:32
Martinko,dneska jsem dělala knedlíky a jsou naprosto (Y) (Y) (Y) (Y)Díky za receptík,už nebudu dělat jiné |:o) |:o) |:o)
Bromovka 18. 1. 2009, 21:46
@jituskadablik Jíťo, gratuluju, mám opravdu radost z těch Vašich pochvalných komentářů. Knedlíkům zdar (H) Martina
tygřímáma 11. 1. 2009, 13:45
Martinko,i já jsem jsem vyzkoušela a fakt jsou bombové (clamp) (clamp) (clamp) (clamp).Díky moc za inspiraci (F).Anička
Bromovka 18. 1. 2009, 21:52
@tygřímáma Aničko, gratuluju moc, když jsem to zvládla já, musí snad každý ;-) Posíláme pozdravy a ať se daří i nadále. Martina
pikolka 11. 1. 2009, 11:32
včera jsem dělala jsou super,já,takový antitalent (smich) (smich) (smich) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L)
Bromovka 18. 1. 2009, 21:48
@pikolka Martinko, dobrý den - já jsem byla až dosud (a to už je mi 34) taky antitalent na kynuté věci, a vida - knedle už mi jdou - půjdu teď trénovat buchty (cinky) Martina
DANINEC 8. 1. 2009, 22:05
(Y) (Y) (Y) (Y) Martinko BOMBA (Y) (Y) (Y) (Y) dnes jsem dělala majdu a vaše knedlíky a to prosím bez váhy (H) (H) (H) a tak jsem se bála,protože jsem musela přisypávat od oka mouku když bylo těsto řídké,ale nakonec se to povedlo (radost) (radost) (radost) (radost) a jásala celá rodina (X) (Z) (child9) (child5) (child5) manžel krmil kluky a ti se mohly utlouct (jidlo) (jidlo) nevím jestli to bylo tou majdou nebo knedlíkem,ale fakt super recept |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) už taky nepoletím pro knedle,musíme koupit 2 a u nás v malé vísce pak příjdou skoro na 50,- a u těch vašich knedlíků mám pocit že jsem zvládla zase něco netradičního,nakrmím celou rodinku a ještě si pochutnáme (F) (F) (F) (F) (F) Až te´d jsem si všimla,že jsem Vám dnes dala dvě hodnocení za recept,tak to je super (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) tak to si budu pamatovat----- kuchtíme s Martinkou
Bromovka 18. 1. 2009, 21:51
@DANINEC Dančo, tak teď byste mě měla vidět, jak se tady nadýmám a pyšním nad Vaším komentářem, no to je lahoda pro uši - abych neuletěla ke stropu, držím se pevně klávesnice (comp) Ať se daří i další recepty nejen z mého albíčka přejí knedlíkožrouti z mojí rodinky. Martina
kulicka25 4. 1. 2009, 21:58
Tedy Marti,dnes jsem dělala knedlíky,podle vás |:o) |:o) |:o)naprostá lahoda,jemné,kypré úplná peříčka.Navíc já vařím v páře,takže bez konkurence. DOPORUČUJI VŠEM VYZKOUŠET!!!!!! Posílám za mě udělené pochvaly (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F)
Bromovka 18. 1. 2009, 21:54
@kulicka25 Uau - Naďo, tak to mám obrovskou radost, děkuji za pochvaly, to si snad ani nezasloužím :-$ Martina
Zrušený účet 3. 1. 2009, 17:42
Marťo...tedd jsem dodělala knedlíčky...jsou úžasné |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) Moc díky za tento super recept!!! (clamp) (clamp) (clamp) Místo patlání v míse jsem hodila do pekárny a dala si (C) .Máme k nim svíčkovou..tak budu hvězda večera :-) :-) :-) Mějte se krásně papa Marcela (hello) (hello) (hello) (L) (L) (hello) (hello) (hello)
Bromovka 18. 1. 2009, 21:56
@ Marcelko, gratuluju, já je taky dělám jedině v pekárně, je to rychlá čistá práce a když pracuje pekárna, hraju si se svojí Lucinkou. Jen tak dál. ^o) Martina
pipicjukova 22. 12. 2008, 15:37
(L) (L) (L) Martino děkuji moc za receptík. Včera jsme pekárnu koupili a Váš recept byl první který v ní byl. Nějak jsem nevychytala to přidání rohlíků,ale zapracovala jsem je tam když jsem dělala šišky.Nejsou úplně hladké na povrchu,ale jinak výborné (pl) Nikdy se mi knedlík nepovedl,s kynutým těstem nekámoším,proto jsem pekárnu chtěla. Děkuji moc.Monika. (Y) (Y) (Y)
Bromovka 18. 1. 2009, 21:58
@pipicjukova Moniko, moc mě potěšilo, že jste mým receptem zajeli novou panenskou pekárnu a ještě k tomu úspěšně. Gratuluju. (clamp) Martina

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie