Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 60 návštěvníků)

MEDOVÉ PERNÍČKY - nejen vánoční

0.0
MEDOVÉ PERNÍČKY - nejen vánoční

Potřebné ingredience

Těsto : 1 000 g obyč. hl. mouky ( polosvětlá, T650 )
500 g medu
300 g cukr krystal
1/4 l vody
2 celá vejce
2 pol. lžíce perníkového koření
3 káv. lžičky jedlé sody.



Sníh na zdobení : 2 bílky
250 + 150 g cukru moučka 2 - 3 x prosátého
citrónová šťáva dle potřeby

Postup přípravy

Těsto

Med, cukr a vodu převaříme, vařechou horké zpracujeme s prosátou moukou a perníkovým kořením. Do téměř vychladlého těsta přidáme vejce a sodu smíchanou s trochou mouky. Těsto dobře rukama zpracujeme a necháme alespoň 5 hodin odležet.
Pak rozválíme na asi 5 mm plát, vykrajujeme tvary a ukládáme na vymaštěný plech. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 200 stupňů. Upečené perníčky horké potíráme celým rozšlehaným vejcem a na rovné ploše necháme vychladnout.


Sníh

Z bílků vyšleháme sníh, do kterého postupně přidáváme 250 g cukru a asi jednu lžičku citr. šťávy. Pak do pěny vařečkou vmícháme dalších asi 150 g cukru a třeme na požadovanou hustotu. Ředíme citr. šťávou.


Perníčky jsou opravdu výborné. Peču jich ze dvou kil mouky ( pro sousedy, rodinu, známé a pro nás ) a pak při zdobení nadávám. Ale stojí to za to !

Ještě jedna rada na závěr : perníčky pečte s péčí a láskou, jen tak se vám povedou...

zapojte do zdobení rodinu

pečeme s péčí a láskou

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Hanulka17 2. 3. 2007, 18:46
To je nádhera Karin [A],jste strašně moc šikovná (*), čím perníčky zdobíte, že máte tak tenkou linku? My máme perníčky také rádi,zdobíme s manžílkem oba, ale jen sáčkem, tak je to takové"tlustější". Ty Vaše....škoda jíst, měla byste s nimi na nějakou výstavu (Y) Jinak sice máme oblíbený recept, ale ten Váš nejspíš vyzkouším. Ještě kolik perníčků je z této dávky? Díky Hanule
Carin 27. 3. 2007, 22:13
@Hanulka17 Haničce jsem už napsala do vzkazů (H) tak pro všechny ostatní, které to zajímá (L) na zdobení používám sáček od Rossmana, co se do něj kupujou bombóny (Y) je to vlastně takový placatý kornout :-) pak už záleží na každém, kolik ve špičce odstřihne (F) (F) (F) A perníčků je z té jedné dávky opravdu hodně, až mi ta poleva leze i ušima ;-) ;-) ;-) ;-) a proto mamče, blíží se Velikonoce, nejvyšší čas začít (Y) (Y) (Y) (Y) ( taky ještě nemám zaděláno :-$ :-$ )
jad 25. 2. 2007, 15:17
Karin, jsou perníčky po upečení měkké, nebo se musí nechat nějakou dobu uležet? *-) Zkusila bych je upéct na velikonoce :-)
Carin 25. 2. 2007, 16:46
@jad Jani, perníčky jsou hned po upečení křupavé, ale na tvrdé (Y) ( tak je máme nejraději ) ani neztvrdnou a dají se jíst v pohodě bez uležení (clamp) (clamp) (clamp) já jsem je pekla těsně před vánoci a v poho. A ty co jsou tady focené, jsem pekla ve středu a už jsou snědené ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) Takže - jsou jedlé celou dobu než se sní a zoubky netrpí (Y) Velikonoce vycházejí na začátek dubna *-) takže máte ještě čas (L)
afinka 24. 2. 2007, 12:22
Tak to je umělecké dílo (clamp) upéct perníčky,to jo!!! ale takhle ozdobit?! to ne :-(
Carin 25. 2. 2007, 13:37
@afinka děkuji za pochvalu :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ u nás vždycky začnou zdobit všichni, ale po pár perníčcích je to na mě *-) a to mi pak leze poleva i ušima ;-) ;-) ;-)
sarrafinka 23. 2. 2007, 23:16
a budeš je pect i pro mně (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) ;-) ;-) ;-)
bubu 23. 2. 2007, 21:06
teda to už je hotové výtvarné dílo, nádhera (Y) (Y) super, moc pěkné (clamp) (clamp) (clamp)
dasa159 23. 2. 2007, 17:39
dorý den...su pernicky mäkke ??
mohos 23. 2. 2007, 18:39
@dasa159 Teď už spíš asi snědené ;-) :-)
Carin 23. 2. 2007, 22:30
@mohos nejsou (tudledudle) pekla jsem je dneska, mamce na ples *-) bude dělat ježibabu :-D :-D :-D
Hyzule 23. 2. 2007, 16:47
to bych asi nezvládla,nádhera (Y)
(Andy) 23. 2. 2007, 16:16
teda, to je nádhera, to se snad ani nedá jíst (clamp)
Carin (upraveno) 23. 2. 2007, 22:31
@(Andy) :-$ :-$ :-$ ale to víte, že dá *-) když už dojde všechno ostatní :-D :-D

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie