Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 124 návštěvníků)

SENZAČNÍ MAKOVEC - rychlovka !!!

0.0
SENZAČNÍ  MAKOVEC - rychlovka !!!

Potřebné ingredience

30 dkg mletého máku ( v zeleninách mívají již mletý a ochucený mák - na váhu ), 25 dkg hrubé mouky, skořice, 5 dkg cukru ( v případě již ochuceného máku, pokud budete mít mletý mák neochucený, dejte 15 dkg cukru ), špetička soli, prášek do pečiva, 2 vejce, mléko dle potřeby - cca 1/2 L.
POLEVA : cukr moučka, 2 lžíce horké vody, šťáva z 1 citrónu.

Postup přípravy

Mák, mouku, cukr, skořici, PDP a sůl smícháme a přidáme žloutky a mléko. Promícháme a lehce vmícháme sníh z bílků. Vložíme do předem vyhřáté trouby ( já peču na 200°C ) - necháme péct jen tak dlouho, aby se na makovci neutvořily hnědé skvrnky - byl by pak vysušený, takhle bude krásně vláčný a rozplývá se na jazyku ( takže se peče pouze 10 minut - 1/4 hodinky....
Na upečený makovec rozetřeme citrónovou polevu a necháme zatuhnout....
U nás plech vydrží tak 20 minutek a je fuč....

Smícháme všechny "suché" přísady....

....přidáme žloutky a mléko a promícháme....

Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků.

Těsto rozetřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech.....

....a upečeme v předem vyhřáté troubě na 200°C - stačí chvilička ( nechte péct jen chvíli, jakmile uvidíte 1. hnědý "ďubek", makovec vyndejte - nebude vysušený, ale super vláčňoučký.... )

Na makovec rozetřeme citrónovou polevu a necháme ztuhnout ( tak 10 minutek )

Dobrou chuť přeje LUCKA !!!!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

janapok 28. 3. 2007, 12:37
(child8)
Lukrato 28. 3. 2007, 20:40
@janapok :-$ *-) (child8)
janapok 28. 3. 2007, 12:36
(child5) (child6)
janapok 28. 3. 2007, 12:36
(child2) (child3) (child4)
janapok 28. 3. 2007, 12:36
(child8)
Katy9 27. 3. 2007, 16:13
Luci, makovník je vynikající...moc děkuji za príma recept...a Vaše dodatečné info...všem vřele doporučuji, mňam, mňam....Katka (Y)
Lukrato 28. 3. 2007, 12:21
@Katy9 Káťo, moc díky za pochvalu....my tenhle makovec taky zbožňujeme...je super vláčný.... Někdo dělá z polohrubé mouky nebo s míň mákem, ale není to ono, je to většinou takové suché...tenhle ale ne.. V zelenině si vždycky koupím 1-2 kg mletého máku, abych měla do zásoby a pak je to nejrychlejší buchta. Mějte se !!!!
Katy9 28. 3. 2007, 12:25
@Lukrato Lucko, s tím mákem do zásoby..to je super nápad...kde jej skladujete??? ve skříňce či ledničce??? díky K (Y)
Lukrato 28. 3. 2007, 12:40
@Katy9 Káťo, mám ho v zavařovacích sklenicích a skladuju ho v potraviňáku ( = místnost s kompoty, .... )
Katy9 24. 3. 2007, 21:07
Lucko, díky moc... ještě prosím jak velký máte ten plech?? zdá se mi, že je to nějaký menší rozměr...a nebo je to ten klasický ???.... ten má myslím vnitřní rozměr 26X35 cm... ptám se proto, že dle fotky ten Váš makovník vypadá krásně vysoký a nadýchaný...díky za info... Katka (F) P.S. vlastně se zeptám i jinak, používáte stejně velký plech jako na tu Vaši vynikající šťouchanou buchtu...?? teď mi totiž došlo, že ten super receptík také od Vás...
Lukrato 24. 3. 2007, 21:37
@Katy9 Káťo, je to ten samý plech - 26x35cm. A máte pravdu, je krásně nadýchaný....no prostě k sežrání..... :-D :-D :-D
Lukrato 24. 3. 2007, 20:55
Káťo, já to většinou dělávám od oka, protože citrón má pokaždé jiné množství šťávy, takže zpočátku dám cukru míň a pak přisypávám, dokud to nemá správnou hustotu - husté to dělávám asi jako je hustý jogurt.... Zkuste, je fakt vynikajícíc.... (F) (F) (F)
Katy9 24. 3. 2007, 16:46
Luci, prosím kolik toho cukru moučka dáváte do té citronové polevy?? díky Katka

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie