(recept
si oblíbilo 406 návštěvníků)
Mazanec / Vánočka jemný a křehký jak vatička

Potřebné ingredience
1 kg mouky hladké, 20 dkg cukr krupice, 4 dcl mléka, 1dcl rumu - do něj namočíme 100g rozinek (přidáme do těsta i s rumem) 42g droždí.. citronová kůra 3 celé vejce 1/4 kl lžička soli ¤ dáme si rozpustit máslo asi 4 dkg a k tomu přidáme vrchovatou lžíci sádla a ještě 4 lžíce oleje ¤
Postup přípravy
Z kg mouky je to na dva mazance/vánočky.rnrnUděláme kvásek:rnkvasnice, část vlažného mléka + cukr = rozkvedláme a necháme vykvasit.rnPak mouku, cukr, zbytek mléka, rozinky s rumem, citrónovou kůru, vajíčka, sůl, rozpuštěný tuk - olej, přidáme hotový kvásek a vypracujeme těsto. necháme kynout. Doba je individuální. Já mám mísu na kynutí od Tupperware a to je za chviličku.rnvykynuté těsto dáme na vál, rozdělíme na dva díly a vypracujeme bochník, na plech dáme pečící papír a vypracovaný bochník, necháme kynout ještě tak 30 min, po vykynutí pomažeme rozšlehaným vajíčkem, můžeme posypat plátky mandlí ). A dáme do vyhřáté trouby péct. Doba pečení je individuální, já mám plynovou troubu, peču na menší plamen, po 20ti minutách už lezu do trouby a otáčím. kdo má elektrickou, je to taky jiné. Musíte znát tu svou jak se peče kynuté.rntento RCPT je jednoduchý, ale absolutně luxusní. nemá chybu.rnrnrnJe to jak na vánočku, tak na mazance, jidáše, vosí hnízda atd.rnZa naší rodinu doporučuji, kouzlo jemnosti je v třech druhů tuků, tak se snažte dodržet. Především sádlo je hodně důležité. Tři druhy tuku zaručí křehkost a jemnost několik dní, pokud to ovšem doma vydržíte, mě se to zatím doma nepovedlo. ,-)
Od doby co mám domácí pekárnu, zadělávám v pekárně :-)
Od doby co mám domácí pekárnu, zadělávám v pekárně :-)

vypracovaný bochník

vykynutý, potřený vajíčkem

pečený

nákroj

dobrou chuť
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

marcelau
(upraveno)
22. 4. 2011, 8:16
vypadají luxusně, už se těšííííím

nahlásit

violina
(upraveno)
22. 4. 2011, 7:52



nahlásit

lidare
(upraveno)
24. 4. 2011, 20:03









nahlásit

anaba
(upraveno)
21. 4. 2011, 20:24
vypadá luxusně
zítra jdu do něj
díky









nahlásit

prusi
(upraveno)
24. 5. 2010, 16:32
už nám to kyne
jsem zvyklá na pekárnu, tak uvidíme. ale těšíme se na ně


nahlásit

marcelkasimonka
(upraveno)
11. 4. 2010, 14:03
Už jsem psala,že váš recept vyzkouším
,tak už mám zaděláno
,tak držte palečky ať se povede










nahlásit

ivigirl
(upraveno)
11. 4. 2010, 16:30
@marcelkasimonka
děkuji a držím pěstí pro štěstí






nahlásit

marcelkasimonka
(upraveno)
11. 4. 2010, 20:01
@ivigirl
tak Ivetko bochánky jsou
Marcela




























nahlásit

mišus
(upraveno)
5. 4. 2010, 19:52
Podle tohoho receptu peču už poněkolikáté a musím Vás znovu pochválit. Takové krásné a doré bochánky jsem v životě neměla. Z téhle dávky jsem v sobotu v noci upekla takové dva obry a dnes nám zbyla patička.

nahlásit

ivigirl
(upraveno)
11. 4. 2010, 16:30
@mišus
děkuji


nahlásit
JANUŠKA.
(upraveno)
4. 4. 2010, 21:26
dobrý večer,já píšu ještě jednou,dělala jsem dva mazance,jeden jsem dala sestře
a ona ho odvezla k tchyni a tchánovi-ten sladké vůbec nejí a mazance snědl 3kusy
,její tchyně-to je njaká kuchařka pěla chválu a chce recept
,takže Ivi,už jsem zde na MMB vyzkoušela spoustu receptů-na buchty,masa na cokoli,ale nic nebylo tak senzační,jako tento mazanec
,a nám ten darovaný doma chybí
,my máme ten náš snědený,budu muset udělat další
,tak pěkné Velokonoční pondělí
Míla








nahlásit

MarketchenB
(upraveno)
4. 4. 2010, 19:33
Tak dnes jsem upekla dva přenádherné veliké bochánky dle tohoto receptu
Jsou vynikající a hlavně jednoduché.myslím, že dlouho nevydrží.Moc díkyx za skvělý recept.
Přeji krásné Velikonoce





nahlásit
habibi2
(upraveno)
4. 4. 2010, 12:47
Dobrý den, Iveto! Dnes jsem pekla mazance podle vašeho receptu a musím říct, že lepší jsem ještě nejedla. Výborné těsto, jiné už dělat nebudu. Děkuji za recept.
.Eva



nahlásit
prima vařečka
(upraveno)
4. 4. 2010, 10:38
V pátek jsem pekla Váš mazanec a je to bomba nikdy nebyl tak vláčný a skoro už je snědený. Děkuji za výborný recept.




nahlásit

DAPED
(upraveno)
3. 4. 2010, 18:50





nahlásit

ivigirl
(upraveno)
3. 4. 2010, 19:26
@DAPED
Super, když jste nedala jenom správnou dávku cukru, to neva, a hlavní je, že CHUTNÁ
a to je hlavně vašema šikovnýma ručkama
, pěkné svátky jara






nahlásit

marcelkasimonka
(upraveno)
3. 4. 2010, 17:34
Teda já pekla včera a ten už je snědený,na další mám zaděláno.Ovšem po přečtení komentářů na Váš receptík určo ještě vyzkouším ten váš












nahlásit

Nadik71
(upraveno)
3. 4. 2010, 17:03
















nahlásit

Danulik1
(upraveno)
3. 4. 2010, 15:16
Dneska jsem upekla a je opravdu výborný
. Budu ho určitě péct častěji.
. Přeji heké Velikonoce








nahlásit
Magelová
(upraveno)
3. 4. 2010, 15:10
Dnes jsem vyzkoušela recept na Váš mazanec.Je úplně senzační,měla jsem z toho obavu,protože kynuté není můj koníček,ale je seper.Ani mi nepopraskal,upekl se krásně.Děkuji za recept a přeji krásný den.Magda
nahlásit

actimel
(upraveno)
2. 4. 2010, 22:58
Dobrý večer tak jsem zkusila také váš recept a těsto se dělalo přímo úžasně! 2 MAZANCE mám v troubě a těším se na výsledek! Doufám, že všem zachutná a budu péct každý rok pěkné velikonoce
Šárka

nahlásit
janulek
(upraveno)
2. 4. 2010, 22:08
dobrý večer, tak mazanec vypadá fakt báječně. Zítra s dcerkou upečeme. Jen se zeptám když z tohoto množství udělám dva mazance. Tak co mám dělat s tou druhou půlkou když se ta první peče. Nedám do trouby dva plechy péct zároveň. Nepřekyne ten druhý mazanec či co? Fakt blbá otázka, já vím, ale normálně vůbec nepeču. Toto je jen takový záchvěv
díky za radu
![[A]](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/17.gif)
nahlásit
KAMCA1980
(upraveno)
2. 4. 2010, 23:45
@janulek
dobrý večer..řeším stejný problém..
mám malou troubu..co tedy s druhým mazancem?nepřekyne?děkuji Kamila

nahlásit

ivigirl
(upraveno)
3. 4. 2010, 18:31
@KAMCA1980
Zdravim vás Jani i Kamilo
Ani já nepeču oba najednou, vypracovaný bochánek - mazanec se nechává ještě tak 20-30 min odpočinout, takže vytvaruji jeden mazanec,dám odpočinout pomažu vajíčkem,posypu mandlema a šup do trouby,potom pomalu začnu pracovat s druhým mazancem a než se první upeče, druhý pěkně odpočine a je připraven do trouby,tak nebojte, nepřekyne
Určitě se zadaří, krásné



nahlásit
Jíťa S.
(upraveno)
2. 4. 2010, 19:46
Tak jsem riskla a dala do pekárny ,ale jenom zpracovat budu péct v troubě. Doufám,že budou tak úžasné jak ty Vaše


nahlásit

Nadik71
(upraveno)
2. 4. 2010, 18:22







nahlásit

ivigirl
(upraveno)
2. 4. 2010, 19:42
@Nadik71
Dobrý den, nezkoušela jsem to, ale zkuste, jen ne asi z 1 kg mouky, ale myslim si, že není nad klasiku i když mám doma taky pekárnu
, pak písněte jak jste dopadla


nahlásit

Nadik71
(upraveno)
3. 4. 2010, 9:48
@ivigirl
Díky určo napíšu chystám se na to!!!!







nahlásit